Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Bosch: viitorul autovehiculelor sta in interconectarea sistemelor de dinamica pentru confort

Bosch: viitorul autovehiculelor sta in interconectarea sistemelor de dinamica pentru confort

Bosch Engineering GmbH a dezvoltat un control integrat al dinamicii autovehiculului care interconectează și gestionează dispozitivele de acționare pentru dinamică existente la bord într-un mod nou, complet diferit.

Industria auto lucrează intens la integrarea sistemelor electronice existente la bord, scopul fiind acela de a spori siguranța conducerii, confortul și agilitatea și de a le permite șoferilor să personalizeze caracteristicile de manevrare ale autovehiculelor

Acesta le permite șoferilor să adapteze caracteristicile de manevrare ale autovehiculului în mod individual, în funcție de situația de conducere – de la o călătorie confortabilă până la o deplasare sportivă și plăcută. Funcția le permite producătorilor de autovehicule să adapteze cu precizie caracteristicile de manevrare ale unui autovehicul pentru a se potrivi propriei mărci sau strategiei unui model.

Primul autovehicul produs în serie echipat cu această funcție este SLS AMG Electric Drive, care are un motor electric montat pe fiecare dintre cele patru roți.

Funcția de control integrat al dinamicii autovehiculului interconectează și gestionează dispozitivele de acționare existente pentru dinamica autovehiculului – cum ar fi frânele, bracarea roților din spate, bracarea activă a roților din față, barele de stabilizare active și diferențialele. În cazul autovehiculelor hibride și electrice, funcția interconectează și motoarele electrice ale roților. Funcția patentată atribuie fiecărui dispozitiv de acționare caracteristici de manevrare particulare, pe care le poate influența într-o mare măsură. Bracarea roților din spate, de exemplu, are un impact major asupra răspunsului autovehiculului și al efortului de virare. În schimb, echilibrul și caracteristicile de supravirare/subvirare pot fi modificate, de exemplu, printr-o combinație între sistemul de frânare și programul de stabilitate electronică ESP®.

Controlul integrat al dinamicii autovehiculului coordonează și comandă dispozitivele de acționare ale autovehiculului într-un mod complet inovator, pentru a obține caracteristicile de manevrare dorite. Din perspectiva șoferului, manevrarea autovehiculului este naturală și nu pare a fi controlată artificial. Șoferii pot experimenta un autovehicul care este atât confortabil, cât și sensibil la preferințele lor de conducere, fără a fi necesare modificări la partea de hardware a autovehiculului.

Moduri de conducere care oferă o mai mare individualitate

Controlul integrat al dinamicii autovehiculului poate fi utilizat pentru un număr mare de dispozitive de acționare și poate fi adaptat conform cerințelor producătorului și ale modelului. Bosch Engineering a implementat o versiune cu trei setări sau moduri programate (Safe, Sport și Drift) și un al patrulea mod, configurabil la alegere. În modul Safe accentul este pus pe confort și siguranță, dispozitivele de acționare pentru dinamica autovehiculului fiind setate să reacționeze mai puțin direct și să asigure stabilitatea atunci când se rulează pe secțiuni de drum lungi și drepte.

Modul Sport este exact opusul. Aici, accentul este pus pe atingerea celor mai înalte niveluri de agilitate și dinamică. Controlul integrat al dinamicii setează dispozitivele de acționare pentru a asigura un echilibru neutru și reacții agile. Modul Drift garantează o dinamică maximă și distracție pe pistele de curse închise – ceea ce constituie o atracție deosebită pentru producătorii autovehiculelor în serie limitată. În cele din urmă, în modul Custom șoferul poate configura așa cum dorește dinamica autovehiculului prin intermediul a trei variabile de bază – stabilitate, echilibru și agilitate. Configurația dorită poate fi salvată și reactivată oricând.


Sursa: Bosch

(Visited 15 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice