Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Descarca Cartea de Salvare – Un document care nu trebuie sa lipseasca din nicio masina

Descarca Cartea de Salvare – Un document care nu trebuie sa lipseasca din nicio masina

Carte de salvare la bord. Foaia A4 care ar putea salva viata pasagerilor aflati intr-o masina implicata intr-un accident! Un document care nu trebuie sa lipseasca din nicio masina iti poate salva viata in caz de accident. Descarca-l acum, e gratuit!

Toti soferii ar trebui sa aiba la bord, in parasolarul din dreptul lor, cartea de salvare la bord, un document care, in caz de accident, ofera salvatorilor informatii tehnice importante pentru operatiunile de descarcerare si permite acordarea mai rapida a primului-ajutor. Cartea de salvare la bord este specifica fiecarui model de autoturism si poate fi descarcata gratuit de pe internet

Cartea de salvare la bord este un document A4 care contine informatii referitoare la pozitionarea airbag-urilor, a rezervoarelor de combustibil, a acumulatorului, a punctelor adecvate de taiere in vederea prevenirii generatoarelor de gaz aferente airbag-urilor, etc. Este o pagina unde salvatorii gasesc o schema cu locurile in care se afla airbagurile, bateria, dar si punctele de rezistenta ale caroseriei. Echipele de urgenta trebuie sa le evite si, pentru ca nu cunosc masina, pierd timp pretios cand salveaza victimele.

Anumite modele specifice ale cartilor de salvare disponibile de la producatorii auto sunt prezentate in tabelul de mai jos. Va rugam sa luati in considerare faptul ca nu toti producatorii furnizeaza carti de salvare pentru modelele de autoturisme mai vechi, produse de ei si care sunt dotate cu airbaguri. Producatorii care nu ofera inca carti de salvare vor incepe sa faca acest lucru. Momentan, cele mai multe carti de salvare pot fi gasite la producatorii germani de autovehicule, pe website-urile importatorilor si sunt disponibile numai in limba germana. Ar trebui sa cautati dupa urmatoarele cuvinte cheie: „Rettungskarten” (Carti de salvare), „Rettungsdatenblätter” (informatii privind cartile de salvare) sau „Einsatzblätter” (carti de salvare ce cuprind informatii privind reactia in cazul producerii unui incident).

Aceste date tehnice ajuta pompierii salvatori in operatiunile de descarcerare si asigura scaderea timpului de raspuns si, totodata, cresterea numarului persoanelor salvate cu pana la 30%, arata Inspectoratul General pentru Situatii de urgenta intr-un comunicat de presa publicat pe pagina sa de internet.

In caz de accident, cu ajutorul cartii de salvare la bord, salvatorii vor sti cum sa actioneze si vor putea scoate victimele din masina intr-un timp mult mai scurt, accesul personalului medical pentru acordarea primului ajutor fiind de asemenea facilitat.

Regula de aur a echipajelor de urgenta spune ca victima trebuie salvata in cel mult o ora. Au 20 de minute sa ajunga, 20 sa o scoata din masina si 20 sa-i acorde ingrijiri medicale. Fiecare minut este important. Si cum masinile noi sunt foarte complicate, salvatorii pierd timp pretios cand scot victima din caroseria zdrobita.

Daca ar avea o schema a autoturismului, Cartea de Salvare la Bord, ar sti unde se afla o bara de intarire a caroseriei si nu ar taia in locul cu pricina. Ar sti si unde sunt airbagurile, in caz ca unul nu a sarit la impact risca sa raneasca victima ori salvatorul.

In Europa, in special in Germania, aceasta carte este deja folosita. Daca ar fi in toate masinile, 2500 de oameni ar fi salvati in fiecare an in Uniunea Europeana, spun autoritatile.

Cartea reduce cu 30% timpul de descarcerare. Legea ii obliga pe producatorii auto sa publice pe site-urile lor cartile de bord pentru toate modelele produse. Le puteti gasi pe toate in acelasi loc, pe site-ul Automobil Clubul Roman. Din pacate, masinile mai vechi nu au acest document.

Cartea de salvare la bord este o simpla foaie A4, pe care dupa ce o descarcati de pe internet, o impaturiti si o puneti la parasolar, dupa aceasta sa lipiti si un abtibild de la Automobil Clubul Roman care o sa le arate salvatorilor ca aceasta carte exista la bordul masinii.

Abtibildul poate fi luat de la reprezentantele Automobil Clubul Roman. Toate acestea sunt gratuite, iar prezenta cartii in masina este deocamdata o recomandare din partea autoritatilor.

Cartea de salvare se poate descarca gratuit de pe internet

Soferii au acum posibilitatea sa descarce gratuit de pe internet acest document, de la urmatoarea adresa.

Ei nu trebuie decat sa aleaga cartea de salvare a propriului autoturism, sa o imprime color pe o foaie simpla de hartie si sa o pastreze, impaturita, in parasolarul din dreptul conducatorului auto, pentru a fi cat mai accesibila echipajelor de interventie.

Totodata, este foarte important ca soferii sa indice prezenta “Cartii de Salvare la Bord” prin fixarea unui autocolant in interiorul parbrizului, pe partea stanga (fie in coltul din stanga in partea de sus, fie in coltul stanga din partea de jos), fie in spatele oglinzii retrovizoare.

Producatori precum Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Mercedes, Maybach, Smart, Opel si Saab furnizeaza carti de salvare in mai multe limbi europene. Cu ajutorul simbolurilor, fiecare carte de salvare este usor de citit. Toti producatorii folosesc aceleasi simboluri si culori in cartile de salvare.

Anumite modele specifice ale cartilor de salvare disponibile la producatorii auto sunt prezentate in tabelul de mai jos. Va rugam sa luati in considerare faptul ca nu toti producatorii furnizeaza carti de salvare pentru modelele de autoturisme mai vechi, produse de ei si care sunt dotate cu airbaguri. Producatorii care nu ofera inca carti de salvare vor incepe sa faca acest lucru. Momentan, cele mai multe carti de salvare pot fi gasite la producatorii germani de autovehicule, pe website-urile importatorilor si sunt disponibile numai in limba germana. Ar trebui sa cautati dupa urmatoarele cuvinte cheie: „Rettungskarten” (Carti de salvare), „Rettungsdatenblätter” (informatii privind cartile de salvare) sau „Einsatzblätter” (carti de salvare ce cuprind informatii privind reactia in cazul producerii unui incident).

Producatori precum Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Mercedes, Maybach, Smart, Opel si Saab furnizeaza carti de salvare in mai multe limbi europene. Cu ajutorul simbolurilor, fiecare carte de salvare este usor de citit. Toti producatorii folosesc aceleasi simboluri si culori in cartile de salvare.

In randurile de mai jos, puteti sa gasiti codurile aferente simbolurilor (un tabel cu traducerea acestora) care poate fi utilizat in cadrul cartilor de salvare germane.

Pentru a descarca cartile de salvare, va rugam sa va referiti la homepage-urile site-urilor web ale producatorilor. Continutul, precum si macheta acestora raman in responsabilitatea producatorilor. Acest lucru se aplica si la dimensiunea fisierelor, care este, in anumite cazuri, foarte mare (va rugam sa luati in considerare acest aspect atunci cand doriti sa deschideti/tipariti respectivele fisiere).

Nota: Va rugam sa verificati modelul/tipul informatiilor precum si imaginile autoturismelor din continutul cartilor de salvare pentru a fi siguri ca respectivele carti de salvare sunt cele corespunzatoare autovehiculului dumneavoastra.
O carte de salvare indica intotdeauna numarul maxim de airbaguri disponibile pentru un anumit model sau serie de modele. Nu conteaza daca autoturismul nu este complet echipat cu numarul total de airbaguri complementare indicate in cartile de salvare.

Mai multe detalii despre aplicarea acestui autocolant puteti regasi aici, unde puteti vedea si unele exemple de autocolante fabricate de cateva cluburi automobilistice din Germania

MarcaLink catre cartea de salvareMulti lingvistica/denumireObservatii
ABARTHDescarca Cartea de SalvareDA/”supplements/useful documents”
ALFA ROMEODescarca Cartea de SalvareDA/”supplements/useful documents”
AUDIDescarca Cartea de SalvareDA / “Rescue Data Sheets of all Audi vehicles”Link direct catre cartile de salvare modele AUDI
BMW/MINIDescarca Cartea de SalvareDA/”Emergency information for BMW and Mini”Link direct catre cartile de salvare modele BMW/MINI
CHEVROLETDescarca Cartea de SalvareDA/”Rescue Information”Pentru descarcarea cartilor de salvare, apasati imaginea de sub “Rescue Information”
CITROENDescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungsdatenblätter”Link direct catre lista cu modele Citroen. Alegeti modelul dorit si descarcati cartea de salvare
CS-ReisemobileDescarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungskarte”Alegeti modelul dorit si descarcati cartea de salvare
CHRYSLERDescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungsdatenblätter”Varugam sa procedati cu atentie. Exista doua link-uri de unde puteti descarca cartile de salvare.
DACIADescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungsdatenblätter”Link direct catre cartile de salvare pentru modelele DACIA
DAIHATSUDescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungsdatenblätter”Link direct catre cartile de salvare pentru modelele DAIHATSU
Dethleffs
(Wohnmobil)
Descarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungskarten”Link direct catre cartile de salvare modele anul 2015. Pentru restul modelelor, va rugam verificati meniul din partea stanga
DODGEDescarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungsdatenblätter”Link direct catre cartile de salvare pentru modelele Chrysler, Jeep si Dodge.
E-WOLFDescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungskarte”
FIATDescarca Cartea de SalvareDA/”supplements/useful documents”
Fiat professionalDescarca Cartea de SalvareDA/”supplements/useful documents”
FORDDescarca Cartea de SalvareDA / “Rettungsdatenblätter”Documentatie disponibila in limba romana
HONDADescarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungsdatenblätter”Link direct catre pagina de descarcare a cartilor de salvare pentru modele auto Honda
HYUNDAIDescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungsdatenblätter, pdf”
INFINITIDescarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungsdatenblätter”Link direct catre cartile de salvare modele INFINITI (cartile de salvare se descarca automat la accesarea link-ului)
ISUZUDescarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungsdatenblätter”
JAGUARDescarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungsdatenblätter”
JEEPDescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungsdatenblätter”
KARABAGDescarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungskarte”
KIADescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungsdatenblätter”
LADADescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungskarten”Link direct catre fisierul pdf care contine cartile de salvare pentru modelele LADA
LAND ROVERDescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungsblätter”
LANCIADescarca Cartea de SalvareDA / “select a model”
LEXUSDescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungsdatenblätter”
LUISDescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungskarten”
MAYBACHDescarca Cartea de SalvareDA / “Rettungskarte Pkw”Link direct catre cartile de salvare Mercedes-Benz, Maybach si Smart. Pentru Maybach, cartea de salvare este la pagina 122!
MAZDADescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungskarten”
MERCEDESDescarca Cartea de SalvareDA/ “Rettungskarte Pkw”
MITSUBISHIDescarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungsdatenblätter”
NISSANDescarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungsdatenblätter”Link direct catre fisierul pdf care contine cartile de salvare pentru modelele Nissan
OPELDescarca Cartea de SalvareDA/ “Rescue information”Pentru descarcarea cartilor de salvare, va rugam sa accesati butonul situat sub “Rescue Information”. Cartile de salvare sunt disponibile in limba romana!
PEUGEOTDescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungskarte”
PORSCHEDescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungsdatenblätter”
RENAULTDescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungskarten”
SAABDescarca Cartea de SalvareDA / “Rescue information”Pentru descarcarea cartilor de salvare, va rugam sa accesati butonul situat sub “Rescue Information”.
SEATDescarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungsdatenblatt”
SKODADescarca Cartea de SalvareNU/ “Leitfaden Retten und Bergen pdf”Link direct catre fisierul pdf care contine cartile de salvare!
SMARTDescarca Cartea de SalvareDA / “Rettungskarte Pkw”
SSANGYONGDescarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungsdatenblätter”
SUBARUDescarca Cartea de SalvareNU/ “Informationen für Rettungsdienste”
SUZUKIDescarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungskarte”
TeslaDescarca Cartea de SalvareDA/ “Quick Reference Guides”
Th¡nk CityDescarca Cartea de SalvareDA/ “Rettungskarten”
TOYOTADescarca Cartea de SalvareNU / “Rettungsdatenblätter”
VWDescarca Cartea de SalvareNU/ “Rettungsdatenblätter”
VOLVODescarca Cartea de SalvareNO / “Rettungsdatenblätter”

Detalii si sursa

(Visited 8.660 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice