Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Dictionar termeni auto

Dictionar auto

Va prezentam o lista informativa cu termeni explicativi ale celor mai noi sisteme si ansambluri / componente auto deja prezente pe autovehicule ca Lexus, Mercedes, BMW, VW si Audi

ABS (Antilock braking system)
Sistem care impedica blocarea rotii la franare si pierderea controlului volanului pe suprafete aluneacoase. Fiecare roata este dotata cu un senzor de viteza care reduce presiunea de franare. Actioneaza asupra rotii care se invarte mult mai incet decat celelalte. Sistemele ABS pot avea 2,3 sau 4 canale care pot si setate pentru un set de roti sau pentru fiecare roata in parte.

Airbag-uri
Pe langa zonele deformabile ce absorb energia degajata la impact si existenta unei celule de siguranta in habitaclu, airbag-urile ofera un plus de siguranta ocupantilor. Airbagurile sunt plasate in partile frontala, laterale, posterioara si superioara ale habitaclului pentru a minimiza riscul ranirii in eventualitatea producerii unui accident. In anumite situatii, viteza de raspuns a airbagului este controlata de un microprocesor, ce monitorizeaza gradul de severitate al impactului pe baza datelor primite de la senzorii specializati. Airbag-urile sunt proiectate sa lucreze in conjunctie cu centurile de siguranta. Majoritatea modelelor auto sunt echipate cu centuri de siguranta cu pretensionare, ce se strang in momentul dinaintea impactului.

Anvelope Run Flat
Sistemul de anvelope Run Flat este format dintr-un ansamblu compus dintr-o anvelopa cu pereti laterali ranforsati ce permite rularea a pana la 160km cu viteze de pana la 90km/h si un senzor de presiune plasat in ventil. Fiecare roata este astfel monitorizata individual, scaderea presiunii sub un anumit prag fiind semnalizata instantaneu. Un alt beneficiu oferit de sistemul RunFlat, prin eliminarea rotii de rezerva, este crearea unui volum de stocare sau transport suplimentar.

Bateria compacta de acumulatori de inalta tehnologie
Este elementul care stocheaza energia electrica produsa de catre sisteme electrice.

Camera video la parcarea cu spatele (Parking Assist Monitor)
Este la fel de utila ca o pereche de ochi in spatele masinii. In momentul selectarii marsarierului, o camera video plasata in partea posterioara a masinii trimite imagini live catre un Ecran Multifunctional (EMV). Este de mare ajutor in timpul manevrelor de parcare in spatii restranse, cu vizibilitate redusa.

Coeficientul de Frecare Aerodinamica
Acest coeficient, exprimat printr-o valoare Cd, este o masura a calitatilor aerodinamice ale unei masini. Toate modelele sport au coeficiente extrem de reduse. Acest lucru se traduce in practica prin trei beneficii principale: viteza maxima mai mare, consum redus de carburant si silentiozitate. Rosturile extrem de reduse si imbinarea de precizie a panourilor caroseriei contribuie in mod semnificativ la cresterea eficientei aerodinamice.

Comanda Vocala
Pentru siguranta si confortul dumneavoastra, anumite modele beneficiaza de posibilitatea instalarii unui sistem de comanda vocala pentru a putea controla mai usor anumite sisteme ale masinii. Prin simpla apasare a unui buton plasat pe volan este activat un software specializat, ce poate recunoaste comenzi in limbile engleza, germana sau franceza. Puteti astfel comanda sistemul de climatizare, de navigatie prin satelit, audio sau sa folositi telefonul mobil fara a va ridica mainile de pe volan. Pentru ultimele date privind compatiblitatea cu anumite limbi de circulatie internationala.

Cruise Control
Alegeti viteza, activati sistemul si imediat calatoria va deveni mult mai confortabila. Indiferent ca va deplasati cu vantul din fata, ca urcati sau coborati, sistemul cruise control gestioneaza acceleratia pentru a pastra constanta viteza selectata atata vreme cat conditiile de trafic permit acest lucru. Pentru a merge mai incet sau mai repede, reglati maneta in pozitia dorita. Din ratiuni de siguranta, sistemul este dezactivat imediat ce atingeti pedala de frana.

Ecran Multifunctional (EMV)
Ecranul Multifunctional (EMV) este plasat in consola centrala, asigurand redarea datelor importante – temperatura exterioara, consumul de carburant, date privind regimul de functionare, avand totodata rolul unei interfete de control a unui numar de sisteme si parametri ai vehiculului, precum sistemul audio, de climatizare sau navigatie. De asemenea, este folosit de catre Sistemul de Asistenta la Parcare pentru a reda imagini din spatele vehiculului, iar in stationare, in combinatie cu sistemul de sunet surround Mark Levinson® poate fi folosit pentru a rula DVD-uri.

Faruri cu Descarcare de Inalta Intensitate (HID) / Faruri Xenon
La Farurile cu Descarcare de Inalta Intensitate (HID), becurile clasice cu halogen sunt inlocuite cu becuri de inalta performanta cu xenon. Acestea au o durata mai mare de viata si sunt mai economice. Raza de lumina produsa de aceste faruri este de doua ori mai puternica decat in cazul becurilor clasice, si poate fi focusata precis, pentru a nu orbi ceilalti participanti la trafic.

Oglinzi Retrovizoare Electrocromatice
Noaptea, reflexia farurilor in oglinda retrovizoare poate fi obositoare, va poate distrage sau poate fi chiar periculoasa. Oglinzile retrovizoare electrocromatice contin senzori ce monitorizeaza constant iluminarea ambientala, detectand orice schimbare survenita. Daca este sesizata o reflexie luminoasa, suprafata electrocromatica a oglinzii se intuneca pentru a va proteja ochii si a va permite sa va concentrati la drum.

Pastrarea Benzii (Lane Keep)
Pastrarea Benzii (LK) este o componenta a revolutionarului sistem de Asistenta la Pastrarea Benzii. Soferul poate activa aceasta componenta numai daca Sistemul Adaptativ Cruise Control opereaza. Sistemul poate asigura un cuplu adecvat al servodirectiei pentru a permite mentinerea vehiculului in centrul benzii de rulare. De asemenea, sistemul poate usura manevrarea sistemului de directie, insa nu e un substitut automat al acestuia, si se va dezactiva auotmat daca pentru o anumita perioada de timp nu detecteaza niciun impuls din partea soferului. Totodata, este un element important al Sistemului de Asistenta la Pastrarea Benzii, care este la randul sau o parte integrala a Sistemului Avansat de Siguranta Pre-Coliziune si al Sistemului de Asistenta a Soferului.

Sticla anti-aderenta
La deplasarea in conditii atmosferice nefavorabile, ploaia ce cade pe ferestrele laterale ale autovehiculului formeaza o pelicula de apa care este impinsa in sus datorita curentilor creati de catre deplasarea vehiculului, obstructionand campul vizual. Prin folosirea sticlei tratate cu o substanta antiaderenta, se asigura o dispersie rapida a acestei pelicule de apa, astfel fiind imbunatatita substantial vizibilitatea in conditii meto dificile.

Sistemul de Protectie la Coliziune
Unele modele dispun de zone deformabile destinate sa absoarba energia degajata la impact, plasate in zonele anterioara si posterioara ale masinii, precum si de o celula de protectie a habitaclului, extrem de rigida si puternica. Coloana de directie este proiectata sa se deformeze in cazul unei coliziuni frontale in loc sa fie impinsa catre sofer. Tapiseria plafonului si a stalpilor interiori este realizata cu materiale special a caror structura poate absorbi o parte din energia degajata la impact, iar scheletul scaunelor este gandit astfel incat sa ofere o buna protectie coloanei vertebrale in cazul producerii unui accident printr-un impact in zona posterioara a masinii. In cazul producerii unui impact lateral, stalpii ranforsati precum si consolele de protectie laterale absorb si disipa energia acestuia, protejand ocupantii vehiculului.

Sistemul de Monitorizare al Soferului
In premiera mondiala, acest sistem dispune de o camera de luat vederi montata in partea superioara a coloanei de directie, ce monitorizeaza pozitia capului soferului. Daca soferul isi indreapta privirea in alta parte decat la drum pentru mai mult timp si un obstacol este detectat pe carosabil, sistemul va emite un avertisment acustic si optic. In cazul in care raspunsul soferului nu este imediat, sistemul poate comanda sistemul de franare pentru scurt timp, pentru a alerta soferul. Acest sistem de monitorizare a soferului face parte din Sistemul Avansat de Siguranta Pre-Coliziune.

Aceste sisteme descrise apartin Lexus, Mercedes, BMW, VW si Audi

(Visited 71 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri