Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Care este insemnatatea indicatorilor / senzorilor de avertizare din bordul unui vehicul ?

Indicatori ‘senzori’ de avertizare din bord

Care este insemnatatea indicatorilor / senzorilor de avertizare din bordul unui vehicul ?

Chiar si modelele mai vechi de vehicule rutiere au fost dotate cu sistem senzoriale speciale, montate in interiorului panoului central al bordului, ce au rolul de a face legatura dintre piesele auto integrate in sistem si sofer. Astfel sunt validate si analizate inca de la pornirea masinii starile circuitelor si ale componentelor din vehicul. Prin intermediul senzorilor (indicatori de bord), masinile sunt controlate cu sisteme informatice (computer de bord) perfomante ce monitorizeaza si informeaza soferul despre o varientate de probleme, alerte sau potentiale probleme.

Computerul de bord analizeaza instructiunile senzorilor, si daca acestea sunt in parametrii permit pornirea vehicului.

In cazul in care este detectata una sau mai multe probleme sunt afisate de computerul de bord prin intermediul indicatorilor diferite semnatele luminoase specifice erorilor si mai ales pieselor auto posibil deteliorate. Unii senzori in cazul unei erori pot bloca complet si functionalitatea motorului.

Indicatorii returneaza dupa analize coduri de erori interpretabile – coduri returnate si prin coduri / simboluri / culori afisate pe panoul central din bordul. Mai simplu, in momentul in care o alerta / lumina este afisata de catre un senzor inseamna ca exista o eroare in sistem / o piesa este posibil sa fie deteliorata fizic. Poate fi vorba de o componenta electrica / mecanica.

Aceste coduri de erori / senzatorii sunt interpretati analizati cu ajutorul unui sistem de diagnosticare ce interpreteaza codul si specifica cu o mare exactitate din ce zona sau ce angrenaj / sistem este deteliorar in masina. In cazul in care senzorii arata erori este bine sa consultati un tehnician dintr-un service auto pentru reparatia masinii.
Mai jos vom incerca sa prezentam simptome, probleme ale indicatorilor din bord (becuri/culori)

Indicatorii (senzatorii) motor: In cazul in care apar aprinsi astfel de senzori, este neaparat nevoie sa apleati la n service auto. In cel mai bun caz este vorba de ulei si nivelul de ulei sau indicatorul arata ca trebuie schimbat uleiul. Aceasta eroare poate fi ignorata. Nu altereaza functionalitatea masinii. Aceste erori de motor pot aparea de la emisii, probleme de compresie, deteliorarea unor furtune, blocaje de piese si in aceste cazuri, la motoarele mai performante – functionalitatea este oprita.

Culorile pot fi portocaliu sau rosu. Ceea ce inseamna o problema critica.
Senzorii de culoare verde, albastru sunt informativi.

Este foarte probabil ca anumite capace, furtune sa fie dislocate – insa daca nu va pricepeti va rugam cunsultati un service auto.

Indicatorii generali – se activeaza si se dezactiveaza din panoul de bord in cazul unor componente active sau dezactivate. Acestea se aprind si in cazul unor disfunctionalitati.

Un exemplu ar putea fi SRS Light ar airbag-ului, ce poate afisa o eroare de conexiune la cablurile de sub scaune sau o deteliorare a sistemului de siguranta. Un alt indicator general este cel de frana de mana, lumini, faze, semnalizare, carburant. Acesti senzatori (indicatori) sunt strict informativ si rareori raman aprinse – in acest caz pot indica probleme stricte de functionalitate (relee sau circuite stricate). Cel de combustil indica o deteliorare a pompei de benzina, carburant incorect, alimentare intrerupta.

In cazul in care senzorii de motor, ulei, parti electrice clipesc intermitent inseamna o eroare. In cazul senzorilor generali, clipirea intermitenta inseamna o avertizare si nu o eroare.

Daca ati intampinat probleme cu senzori, orice intrebare, comentariu, parere referitoare este binevenita.

(Visited 14 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice