Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Pro-X Racing, povestea unei viziuni …

Pro-X Racing, povestea unei viziuni …

Este binecunoscut faptul ca nu exista, pana la acest moment, o reteta consacrata a succesului. Acesta este, in fapt, o consecinta fireasca a insumarii unor factori precum: viziune, initiativa, munca, atitudine pozitiva, o doza importanta de noroc si, nu in ultimul rand, optimism.

Proiectul Pro-X Racing a luat nastere, avand ca punct de plecare o viziune sau altfel spus o proiectie a reusitei unei Companii: Chemsol Group, societate romaneasca ce produce si comercializeaza produsele Pro-X.

Acestea au aparut, la inceput timid, pe piata din Romania, din initiativa unui om, care a crezut, cu incapatanare, ca mediul de afaceri din tara noastra, indelung contestat, poate fi unul propice dezvoltarii unui business de mare anvergura.

In present, gama de produse Pro-X se exporta in 8 tari si are in Romania o piata stabila, fiindu-i recunoscut statutul de lider national in domeniul produselor de cosmetica si intretinere auto.

Aceeasi viziune, sinonima cu succesul, a dat nastere la Brasov, unei noi provocari: Pro-X Racing. Inceputa in anul 2012 cu sprijinirea pilotului Catalin Berari, implicarea Pro-X in spectaculoasa lume a raliurilor, a continuat in 2013 cu sustinerea, in limita unui buget modest, a pilotului Manu Mihalache. A fost suficient pentru cel care, acum cativa ani, credea in produsele sale, sa vada noi oportunitati in raliul romanesc, aflat, de cativa ani, intr—un oarecare impas economic. Avandu-l pe Manu drept garantie a increderii, Pro-X a adus sub culorile sale doua echipaje: Manu Mihalache-Jancsi Soos si Adi Moisescu-Sebastian Itu, cautand astfel, sa aiba in jurul sau sportivi de exceptie, cu o vasta experienta competitionala si deopotriva caractere frumoase si puternice. Se naste asadar, la Brasov, nu doar o echipa, ci si o stare de spirit, viziunea despre succes fiind, de acum, materializata.

La Tess Rally Romtelecom, incheiat de cateva zile, Pro-X Racing a avut la start doua echipaje, ambele competitoare la Clasa 3. Daca Manu Mihalache-Jancsi Soos au avut un parcurs impecabil, urcand pe prima treapta a podiumului Clasei, Adi Moisescu-Sebastian Itu au abandonat. Insa, conform principiului un esec poate fi inceputul unui viitor succes, Adi si Sebi sunt pregatiti pentru urmatoarea provocare. Trebuie mentionat ca acest echipaj este nu doar unul nou in Campionat, ci unul cel putin pitoresc, aducand in aceeasi masina (Mitsubishi Evo 9), experienta certa a navigatorului Sebi Itu si entuziasmul si dorinta de progres a lui Adi.

Intentia declarata a celor de la Pro-X nu este doar promovarea unui brand romanesc, ci acordarea unui suport real sportului de performanta, totul pornind din pasiune pentru competitie.

Chemsol Group ofera tehnologii avansate prin gama de produse ProX ce sunt destinate intretinerii automobilelor. Scopul este de a crea produse usor de folosit, ce imbunatatesc aspectul automobilelor, mentin valoarea investitiei si maresc siguranta soferilor la volan in timpul condusului. Plecand de la aceasta premiza, Chemsol Group dezvolta o gama completa de produse ecologice pentru ingrijirea automobilelor, din respect profund pentru mediul inconjurator si pentru clientii sai.

La cat mai multe curse Pro-X Racing si la cat mai multe clasari pe podium!

(Visited 10 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice