Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Preţul benzinei a depăşit pragul psihologic de 7 lei/litru

Acciza lui Ponta, preţul corect: 4,9 eurocenţi în loc de 7. Preţul benzinei a depăşit pragul psihologic de 7 lei/litru

Pentru ca statul să încaseze la buget aceleaşi sume din acciza suplimentară la carburanţi, fără să creeze discriminări între consumatori şi fără să amplifice birocraţia, noua taxă aplicată pe fiecare litru de benzină şi motorină ar fi trebuit să fie de 4,9 eurocenţi în loc de 7.

Statul estimează că va încasa 2 miliarde de lei în acest an din aplicarea accizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, însă aproape 500 de milioane de lei urmează să fie rambursate transportatorilor pe baza facturilor şi fermierilor sub forma unei subvenţii mai mari pe motorina utilizată. Astfel, încasările nete la bugetul statului vor fi în acest an de 1,5 miliarde de lei, bani care, cel puţin la nivel declarativ, ar trebui să ajungă în autostrăzi. Totuşi, statul ar fi putut miza pe aceleaşi încasări aplicând tuturor consumatorilor de carburanţi o acciză mai mică, respectiv de 4,9 eurocenţi, potrivit calculelor „Adevărul“.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor, care urmează să fie discutat astăzi în şedinţa de Guvern, transportatorii de mărfuri cu autovehicule cu o masă de minimum 7,5 tone şi cei de persoane cu maşini de minimum 9 locuri vor primi înapoi 4 eurocenţi din cei 7 eurocenţi aferenţi accizei suplimentare. Măsura, susţin oficialii, va combate eventualele efecte pe orizontală asupra evoluţiei preţurilor în toată economia şi va menţine competitivitatea la nivel internaţional a transportului de călători.

De asemenea, subvenţia pe litrul de motorină acordată fermierilor va fi majorată începând cu această lună de la 1,51 lei la 1,8 lei tocmai pentru a compensa această acciză.

Pentru a înlătura aceaste două efecte perverse, inechitatea şi birocraţia suplimentară, dar să mizeze pe aceleaşi încasări la bugetul statului, Guvernul ar fi putut aplica o acciză mai mică tuturor consumatorilor. Potrivit calculelor „Adevărul“, în acest scenariu, acciza suplimentară s-ar ridica la 4,9 eurocenţi pe litru de motorină sau benzină, în loc de 7 eurocenţi.

În România se consumă anual 7 miliarde de litri de carburanţi (5 miliarde de litri de motorină şi 2 miliarde de litri de benzină). Pentru trei trimestre, intervalul 1 aprilie – 31 decembrie, consumul este de aproximativ 5,25 miliarde de litri. Împărţind încasările estimate de 1,5 miliarde de lei la toată cantitatea de carburanţi consumată, reiese astfel o acciză, cu tot cu TVA, de 28,7 bani pe litrul (6,067 eurocenţi, la cursul de 4,73 lei/euro la care se calculează acciza în 2014). Eliminând TVA, acciza ar fi de 4,89 eurocenţi (23,14 bani) în loc de 7 eurocenţi (33,11 bani).

Recapitulând, o acciză de 4,9 eurocenţi aplicată pentru toţi şoferii ar fi adus aceleaşi încasări la buget, preţuri mai mici la pompă cu peste 12 bani, ar fi eliminat inechitatea între consumatori şi nu ar fi necesitat o mobilizare de forţe în rândul funcţionarilor pentru gestionarea facturilor de la transportatori.

In alte cuvinte echivaleaza cu cresterea TVA-ului. 😉


Sursa, citeste mai departe.

(Visited 4 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice