Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Noul MINI Electric SE

Prin noul MINI Cooper SE, marca britanică reprezintă un nou impuls de pionierat pentru mobilitatea urbană. Acum 60 de ani, principiul revoluţionar de design al clasicului Mini a pus bazele pentru spaţiu interior maxim pe o suprafaţă minimă. MINI a fost lansat în 2001 – o reinterpretare modernă a utilizării spaţiului creativ şi o plăcere unică a condusului unică în segmentul premium al clasei mici. Noul MINI Cooper SE va fi primul automobil premium de clasă mică având propulsie exclusiv electrică.

Livrarea spontană a puterii motorului de 135 kW/184 CP, tracţiunea faţă sportivă susţinută şi noul sistem ARB (control continuu pentru limitarea patinării roţilor) oferă noului MINI Cooper SE o agilitate deosebită, în sitlul go-kart MINI. Bateria litiu-ion cu o capacitate brută de 32,6 kWh permite o autonomie electrică de 235-270 de kilometri*. Bateria de înaltă tensiune este amplasată în podea maşinii, asigurând că nu există nici un fel de limitări în ceea ce priveşte volumul portbagajului în comparaţie cu modelul MINI Hatch (3 uşi) cu propulsie convenţională.

Noul MINI Cooper SE este primul model care combină mobilitatea electrică în mediul urban, cu proprietăţile caracteristice ale mărcii care a pus bazele segmentului premium în clasa mică. Primul model electric din istoria mărcii britanice este un MINI autentic la bază. Conceptul de automobil este bazat pe MINI Hatch (3 uşi). Dimensiunile, designul, spaţiul şi ambianţa interioară ale noului MINI Cooper SE sunt bazate în mod clar pe modelul cu propulsie convenţională, a cărui dezvoltare a ţinut cont deja de extinderea gamei de modele pentru a include o versiune pur electrică.

Noul MINI Cooper SE este produs în ţara de origine a mărcii. Iese de pe linia de producţie a uzinei MINI din Oxford alături de versiunile cu propulsie convenţională ale modelului. Tehnologia de propulsie provine de centrele de competenţă pentru mobilitate electrică ale BMW Group din Dingolfing şi Landshut.

Sub capota noului MINI Cooper SE, în locul motorului pe benzină sau diesel, există un motor electric. Propulsorul compact cu electronica de putere şi transmisia integrate este poziţionat în secţiunea frontală a cadrului de susţinere prin intermediul unei structuri tubulare solide. Bateria de înaltă tensiune cu configuraţie specifică modelului este realizată din celule litiu-ion subdivizate în 12 module. Ele formează o unitate de forma literei T poziţionată în podeaua automobilului, oferind o capacitate brută de 32,6 kWh (28.9 kWh net).

Motorul electric este nu doar mai mic, ci şi semnificativ mai uşor decât motorul termic, contribuind astfel la distribuţia remarcabil de armonioasă a sarcinilor pe punţile noului MINI Cooper SE. Alături de centrul de greutate mai coborât, acesta oferă modelului electric un plus de agilitate, ceea ce îl face uşor de controlat chiar şi în virajele abordate la viteze ridicate. De asemenea, noul MINI Cooper SE oferă ţinută de drum foarte sigură, nu în ultimul rând datorită poziţiei bateriei de înaltă tensiune. Aceasta este plasată în podeaua maşinii, între scaunele faţă şi sub scaunele spate. Ca urmare a acestui aranjament, nu există limitări privind utilizarea spaţiului portbagajului în comparaţie cu versiunile de model cu propulsie convenţională. Ca şi la MINI Hatch (3 uşi) cu motor termic, volumul portbagajului de sub hayon este de 211 litri, dar se poate extinde la 731 de litri când spătarele locurilor din spate sunt pliate. Singura diferenţă măsurabilă: pentru a asigura garda la sol relevantă pentru bateria de înaltă tensiune instalată în podeaua maşinii, caroseria noului MINI Cooper SE este poziţionată mai sus cu 18 milimetri faţă de cea a modelului cu propulsie convenţională.

Toate componentele trenului de rulare electric sunt protejate prin intermediul unor dotări structurale specifice modelului şi deconectate imediat în cazul unei coliziuni. Conceptul de siguranţă pentru noul MINI Cooper SE este astfel în conformitate cu standardele ridicate ale BMW Group, care merg dincolo de cerinţele legale. Electronica de putere este protejată de suportul întărit al barei şi de cadrul suportului motorului, în timp ce bateria de înaltă tensiune este protejată de o placă de bază solidă. Cu o masă la gol de 1.365 de kilograme, modelul cu propulsie pur electrică este mai greu cu doar 145 de kilograme faţă de MINI Cooper S (3 uşi) cu transmisie Steptronic.

Noul MINI Cooper SE: o imagine de ansamblu a punctelor de atracţie

  • Primul MINI şi primul automobil din segmentul premium al clasei mici cu propulsie pur electrică.
  • Motorul electric oferă 135 kW/184 CP şi 270 Nm.
  • Bateria litiu-ion cu o capacitate brută de 32,6 kWh permite o autonomie de 235-270 de kilometri – fără constrângeri în ceea ce priveşte volumul portbagajului.
  • Poate fi încărcat la o sursă casnică, la wallbox sau la staţiile de încărcare publice, încărcare rapidă cu curent continuu posibilă până la 50 kW.
  • Agilitate remarcabilă datorită livrări spontane a puterii, centrul de greutate coborât, tracţiune faţă şi limitare a patinării roţii în apropierea actuatorului.
  • Acceleraţie de la 0 la 60 km/h în 3,9 secunde şi de la 0 la 100 km/h în 7,3 secunde.
  • Design caracteristic pentru MINI Hatch (3 uşi) cu accente specifice modelului.
  • Elemente de control şi afişare specifice modelului în interior.
  • Regenerarea energiei poate fi configurată pe două niveluri pentru un sentiment individual al pedalei.
  • Echiparea standard include faruri LED, aer condiţionat pe două zone, încălzire cu tehnologie de pompă de căldură, încălzire auxiliară, frână de parcare electrică şi Connected Navigation.

Proporţiile puternice, structura tipică în trei părţi ce constă din corpul caroseriei, habitaclul general şi acoperiş, consolele scurte şi roţile dispuse larg sunt marcate de elemente caracteristice care scot în evidenţă primul MINI exclusiv electric. Conexiunea de încărcare este localizată deasupra roţii spate dreapta – exact acolo unde este poziţionat buşonul de realimentare al MINI Hatch (3 uşi) cu propulsie convenţională. Un logo MINI Electric în relief marchează diferenţa în ceea ce priveşte consumul de energie. Versiunile galbene ale acestui semn apar pe inserţiile laterale ale semnalizatoarelor, precum şi pe hayon şi grila radiatorului. Elementul central al secţiunii frontale a MINI Cooper SE dispune şi el de conturul hexagonal tradiţional , dar este închis pentru că motorul electric necesită foarte puţin aer de răcire. O bară decorativă galbenă dispusă pe grilă şi pe capacele oglinzilor retrovizoare este finisată în aceeaşi culoare, completând astfel dotările de design specifice modelului. MINI Cooper SE este echipat standard cu faruri LED.

Asemenea grilei radiatorului, şasiul în mare parte închis şi difuzorul spate cu design distinctiv contribuie la reducerea rezistenţei aerodinamice. Faptul că MINI cu propulsie electrică nu necesită sistem de evacuare favorizează, de asemenea, fluxul de aer pe sub şasiu şi în spate. O suprafaţă optimizată aerodinamic se regăseşte şi la jantele opţionale de 17 ţoli, din aliaj uşor, cu design asimetric în versiunea MINI Electric Corona Spoke în două tonuri. Asemenea jantelor standard -de 16 ţoli, din aliaj uşor – în design MINI Electric Revolite Spoke, cele din urmă sunt disponibile exclusiv pentru noul MINI Cooper SE.

Cuplu iniţiat spontan şi livrare continuă a puterii neîntreruptă de schimbările de viteze – acestea sunt particularităţile tehnologie de propulsie disponibilă la noul MINI Cooper SE. Aceasta asigură plăcerea condusului specifică MINI într-o formă nouă care oferă o experienţă deosebit de intensă. Sursa de putere este cea mai nouă şi puternică versiune a motorului electric sincron dezvoltat de BMW Group. Principiul de design specific al propulsiei permite un nivel ridicat de livrare a puterii care se extinde în eşaloanele ridicate de turaţii, cu un nivel foarte ridicat de eficienţă şi funcţionare cursivă, cu vibraţii reduse. Motorul noului MINI Cooper SE oferă o putere maximă de 135 kW/184 CP. Cuplul maxim de 270 Nm este disponibil încă de la demaraj, aşa cum este caracteristic pentru motoarele electrice. Transferul puterii către roţile faţă se face prin intermediul transmisiei cu configuraţie într-o singură etapă şi diferenţial integrat.

Prin urmare, noul MINI Cooper SE dezvoltă o propulsie plină de emoţie la fiecare acţionare a pedalei de acceleraţie, asigurând o experienţă a condusului deosebită în special în traficul urban. Noul MINI Cooper SE accelerează de la 0 la 60 km/h în doar 3,9 secunde. Pe primii 60 de metri ţine ritmul fără efort cu automobilele sport cu propulsie convenţională. MINI pur electric accelerează de la 0 la 100 km/h în 7,3 secunde; viteza maximă este limitată la 150 km/h.

Noul MINI Cooper SE este echipat standard cu o avertizare acustică a pietonilor. Un sunet distinctiv creat special pentru MINI Cooper SE este generat printr-un sistem de difuzoare. Designul sunetului la turaţii reduse garantează o prezenţă acustică pe şosea care este specifică MINI.

Propulsia electrică duce conceptul MINI de sentiment go-kart într-o dimensiune complet nouă şi fascinantă. Manevrabilitatea agilă a noului MINI Cooper SE este susţinută de tehnologia suspensiei care a fost rafinată şi armonizată pentru acest model. În combinaţie şi cu propulsia electrică, principiul de design al suspensiei – cu articulaţie simplă pe puntea faţă, suspensie multibraţ pe puntea spate, care este unică în semgent, şi direcţie electromecanică – garantează stabilitate maximă, precizie a direcţiei şi spontaneitate la schimbare direcţiei. Cu un centru de greutate care este mai coborât cu cel puţin 30 de milimetri faţă de MINI Cooper S, distribuţia optimă a maselor ajută noul MINI Cooper SE să obţină un nivel de dinamică în viraje care este unic în segmentul automobilelor mici.

Pentru a asigura că nivelul ridicat de cuplu oferit de motorul electric încă de la demaraj poate fi utilizat pentru plăcerea condusului specifică mărcii fără vreo pierdere a tracţiunii, noul MINI Cooper SE are un sistem DSC (control dinamic al stabilităţii) inovator cu sistem ABR. Acest sistem de control al patinării, conceput special pentru livrarea spontană a puterii oferită de motoarele electrice, duce la calităţi superioare de condus în orice condiţii de drum. Pentru răspuns de până la 3 ori mai rapid faţă de unul convenţional, o unitate de control dedicată, aplasată în zona punţii faţă, este dedicată funcţiilor ABR. Acest lucru optimizează perceptibil tracţiunea la demaraj şi stabilitatea la condus atât în modul de generare a energiei la frânare, cât şi la accelerare la ieşirea din virajele strânse.

Primul MINI cu propulsie electrică permite conducătorului şi să adapteze setările maşinii la situaţia de moment de pe şosea, precum şi la preferinţele sale proprii. Modurile MINI Driving sunt selectate prin intermediul unui întrerupător amplasat pe partea dreaptă a barei de comutatoare. Există patru moduri disponibile pentru MINI Cooper SE. Modul Sport diferă de setarea MID standard printr-o direcţiei mai puţin asistată şi o reacţie foarte spontană a sistemului de propulsie.

Orientate spre confort, caracteristicile de direcţie ale setării MID sunt active şi în modul GREEN, precum şi în noul mod GREEN+, configurat special pentru noul MINI Cooper SE. Mai mult, în aceste ultime două moduri, sistemul de propulsie este orientat spre eficienţă maximă. În modul GREEN+, funcţiile de confort alese suplimentar precum încălzirea, aerul condiţionat şi încălzirea scaunelor sunt limitate sau dezactivate pentru a creşte autonomia automobilului.

O parte a experienţei de condus caracteristice pentru un model cu propulsie electrică al BMW Group este aşa-numitul control cu o pedelă („one pedal feel”). În special în traficul urban, automobilul decelerează în mod vizibil imediat ce conducătorul ridică piciorul de pe acceleraţie. Acest efect se produce deoarece, motorul electric îndeplineşte funcţia de generator, transformând energia cinetică în energie electrică, cu care este alimentată bateria de înaltă tensiune. Rezultatul acestui proces este că automobilul electric poate fi decelerat corespunzător la viteze reduse fără a utiliza sistemul de frânare, iar astfel poate fi condus utilizându-se o singură pedală. Măsura în care energia este generată la frânare, iar maşina este decelerată pot fi determinate prin sistemul de programare a controlului motorului.

Noul MINI Cooper SE este primul model pur electric al BMW Group în care conducătorul poate influenţa gradul de eficienţă a generării. Un comutator poziţionat în stânga unităţii start/stop oferă posibilitatea de a alege o generare intensă sau doar una de nivel redus, cu impactul relevant asupra decelerării – indiferent de modurile MINI Driving. În acest fel, reacţia decelerării poate fi adaptată cu precizie la stilul personal de condus al celui de la volan atunci când, de exemplu, adoptă un stilde condus dinamic. Pentru a asigura eficienţă maximă în MINI Cooper SE, nivelul ridicat de generare este inclus automat în setarea standard de fiecare dată când motorul este pornit.

Noul MINI Cooper SE este echipat standard cu panou de instrumente specific modelului, care constă dintr-un ecran color de 5,5 ţoli (14 cm) în design Black Panel şi care este dispun în spatele volanului. În centrul acestui ecran complet digital, viteza este afişată cu cifre, pe o bandă laterală. Aceasta este afişată şi în inelul luminos al instrumentului central – în roşu (modul SPORT), alb (MID) sau verde (GREEN şi GREEN+), în funcţie de modul ales.

Alte afişaje digitale din panoul de instrumente oferă informaţii privind nivelul de încărcare a bateriei de înaltă tensiune, modul MINI Driving selectat, statutul sistemelor de asistare a conducătorului şi mesajele Check Control. În plus, detaliile privind autonomia disponibilă, energia electrică actuală, temperatura exterioară, ora şi kilometrajul sunt afişate, alături de rapoartele de detectare a indicatoarelor rutiere şi indicaţiile de orientare detaliată de la sistemul de navigaţie. Mai mult, este posibilă accesarea contactelor din telefon şi a listelor cu programe audio.

În timpul încărcării, panoul de instrumente digitale furnizează şi informaţii importante. Dacă automobilul este conectat la o priză de curent sau o staţie de încărcare, este posibilă citirea nu numai a orei şi a temperaturii exterioare, ci şi a autonomiei disponibile şi a stării de încărcare sub formă de procent. De asemenea este afişat şi ora la care bateria de înaltă tensiune este încărcată complet. Culoarea panoului se schimbă în funcţie de situaţie: de la portocali, în timpul iniţializării, la galben, pe parcursul procesului de încărcare, şi verde, când bateria este încărcată complet. Orice eroare de încărcare este indicată prin intermediul culorii roşii.

Alte dotări speciale de interior includ maneta schimbătorului de viteze specifică modelului pe consola centrală. Noul MINI Cooper SE este echipat cu frână de parcare electrică, care este activată şi declanşată prin intermediul unui contact de pe consola centrală.

Sursa: BMW Romania.

(Visited 10 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice