Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Ediție aniversară Opel Insignia „120 Years”

Opel produce autovehicule din anul 1899. Totul a început cu automobilul patentat „System Lutzmann” de 4 CP care, conform unei broșuri a companiei din vremea respectivă, era „întotdeauna cel mai bun dintre cei mai buni”. În 2019, Opel sărbătorește 120 de ani de producție de automobile – și astfel 120 de ani de inovații. Marca germană are o tradiție îndelungată în inovații tehnologice și introducerea acestora în producția de serie. Șasiurile cu aderență de excepție au avut întotdeauna un rol foarte important, de exemplu modelul Diplomat B cu suspensie De Dion pe puntea spate, modelele Rallye Kadett GT/E și Calibra Turbo cu tracțiune integrală.

Cel mai bun exemplu de aderență de top este în momentul de față vârful de lance Opel: datorită combinației dintre tracțiunea integrală Twinster cu vectorizarea cuplului și șasiul FlexRide, modelul Insignia oferă o tracțiune integrală unică în segment.

Opel produce acum ediția specială Opel Insignia „120 Years” (120 ani) cu multiple dotări care oferă tehnologii de top, echipată opțional cu transmisia automată în opt trepte de viteză.

Sistemele de asistență, cum ar fi asistența la parcare și tempomatul sunt oferite ca dotare standard. Modelul Insignia „120 Years” este echipat, de asemenea, cu alte tehnologii de top, cum ar fi tempomatul adaptiv cu sistem de frânare de urgență, head-up display, Multimedia Navi Pro cu ecran tactil, color, de opt inch și sistemul adaptiv de iluminare IntelliLux LED® matrix. Designul ediției „120 Years” iese în evidență datorită jantelor din aliaj ușor, elementelor cromate specifice ediției, precum și inscripțiilor „OPEL” și „120 Years”, de pe pragurile laterale.

„Cu modelele noastre aniversare „120 Years”, cu dotări multiple demonstrăm din nou cât de valoroase sunt tehnologiile practice”, a declarat Xavier Duchemin, directorul Opel de vânzări și marketing. „Avem în portofoliu exact autovehiculele pe care le vor clienții, în condiții foarte avantajoase.”

Modelul Opel Motorwagen a reprezentat „cea mai mare realizare în materie de proiectare de motoare până în momentul de față”

Modelul Opel Insignia în general și Insignia „120 Years” în special demonstrează faptul că o caracteristică de bază a mărcii este să ofere întotdeauna clienților mai mult decât se așteaptă pentru respectiva clasă de autovehicule. La baza acestei filosofii a stat automobilul patentat de Opel la sfârșitul secolului XIX, „System Lutzmann”. Acesta oferea deja două caracteristici tehnice inovatoare, prima fiind anvelopele pneumatice inventate de Robert William Thomson în 1845, acestea nefiind însă utilizate pe scară largă în producția de autovehicule. Cea de-a doua era reprezentată de motorul de 4 cp cu un cilindru. Datorită acestui motor Opel a declarat în ianuarie 1901 că autovehiculele produse în Rüsselsheim „reprezintă, până în momentul de față, cele mai înalte realizări în materie de proiectare de motoare din punct de vedere al simplității mecanismului și al robusteții construcției”.

„Viteză amețitoare” datorită motorului de 12 cp cu doi cilindri

Un alt motto certificat al mărcii Opel este „Întotdeauna cel mai bun dintre cei mai buni”. Întrucât producătorul auto din Rüsselsheim, la fel ca toți producătorii de autovehicule și de motoare, se confrunta cu cererea de putere mai mare, în 1902 a ridicat ștacheta și mai mult. Primul motor cu doi cilindri al companiei, dezvoltat sub conducerea fraților Fritz și Wilhelm cu experiență în domeniul tehnic, asigura o putere de 12 cp. Modelul Opel cu caroserie Tonneau atingea o „viteză amețitoare” de până la 45 km/h. Aceasta reprezenta mai mult o valoare teoretică, în măsura în care existau drumuri pavate și cu acoperire adecvată în orașe. Pompa de ulei mecanică este fără îndoială cea care a determinat progresele notabile. Pompa manuală, care trebuia să fie acționată de către șofer la fiecare 10 – 15 km a devenit până la urmă caducă.

Suspensia sincronă Opel a constituit sfârșitul erei vehiculelor trase de cai

Un alt moment de reper în dezvoltarea tehnologică de la Rüsselsheim a vizat protecția șoferilor împotriva deficiențelor de infrastructură. „Suspensia sincronă Opel” prezentată la expoziția din 1934 de la Berlin a fost o alternativă pentru suspensia față „fără punte” care continua să fie utilizată pe scară largă. Arcurile elicoidale orizontale și amortizoarele hidraulice cu acțiune dublă din carcasa arcurilor (suspensia Dubonnet) preveneau mișcările de tangaj. Împreună cu arcurile lamelare semi-eliptice și amortizoarele hidraulice de pe puntea spate, acestea asigurau „alunecarea” autovehiculului peste denivelări. Comparativ cu modelul Opel de 1,3 litri și 24 cp, care era echipat de asemenea cu o caroserie convenţională cu brațe diagonale și traverse, sistem de transmisie cu patru trepte de viteză și frâne hidraulice, multe concurente ale acestuia cu un design ce data din epoca vehiculelor trase de cai au părut dintr-o dată foarte învechite.

Motorul cu șase cilindri în linie aduce senzația de calitate premium în clasa autovehiculelor de dimensiuni medii

Modelul Rekord A „6” a demonstrat că marca Opel a continuat să „democratizeze” tehnologiile de top. Motorul modelului de vârf lansat în 1964, cu o cilindree de 2,6 litri dezvolta un cuplu impresionant, de 185 Nm. În ciuda puterii impresionante, acesta oferea o performanță uniformă și moderată. Motorul de șase cilindri conferea variantelor limuzină și coupé de dimensiuni medii un sentiment de calitate premium. Acesta avea la bază principiul clasic de design cu arbore cu came în chiulasă, tacheți pentru supape, braţe oscilante și supape în chiulasă. Tacheţii hidraulici asigurau un dispozitiv de comandă a supapelor ce nu necesita întreținere. Motorul cu cursă scurtă a îmbunătățit în mod considerabil modelul Rekord A către finalul carierei sale și a constituit o trecere perfectă către noile modele din clasa superioară Kapitän și Admiral.

„Tehnologiile dau tonul”

Producătorul auto din Rüsselsheim a continuat să nu facă niciun secret din preocuparea sa pentru soluțiile de ultimă generație. De exemplu, în broșura sa de vânzări pentru modelul Opel Diplomat B lansat în 1969 declara: „Îl construim dinăuntru către exterior”. Adică: „Tehnologiile dau tonul”. Afirmația viza în special puntea spate De Dion, care era foarte apreciată de experți. Acest design elaborat combina avantajele punții rigide cu două articulații ce menținea un ecartament și un unghi de cădere a roților constant cu sistemul de suspensie independentă, care beneficia de o masă nesuspendată redusă. Imaginea era completată de diferențialul de pe traversa auxiliară, arborii de transmisie cu articulații cu frecvență constantă și reglare a lungimii, braţele longitudinale și triunghiulare pentru controlul precis al volanului, stabilizatorul, precum și arcurile elicoidale și amortizoarele telescopice. Totul în ansamblu arăta ca și cum „ar fi fost creată cea mai bună variantă imaginabilă”.

Putere formidabilă de 105 CP pentru „Racheta din Rüsselsheim”

O putere de 105 CP pentru un autovehicul compact era de asemenea o declarație clară în 1975. Prin Kadett GT/E, Opel a lansat un „model de bază competitiv”. Acest autovehicul puternic, pentru utilizare zilnică reprezenta pentru „clienții obișnuiți” pasionați de sport ceea ce un autovehicul de curse reprezenta pentru piloții de raliu și de curse. Motorul cu injecție de 1,9 l, cu un cuplu ridicat, utilizat și pentru noul Manta GT/E, catapulta „Racheta din Rüsselsheim” cu o masă proprie de numai 900 kg de la 0 la 100 km/h în 10,2 secunde. Atingea o viteză maximă de 184 km/h și, mai târziu, chiar 190 km/h cu motorul de 2,0 l. Pentru o aderență optimă la viteze mari în viraje, inginerii din Rüsselsheim nu au lăsat nimic la voia întâmplării în ceea ce privește șasiul: datorită arcurilor elicoidale mai rigide și amortizoarelor speciale Bilstein, șasiul era bine echipat pentru a face față puterii ridicate a motorului și oferea o siguranță sporită.

Motorul cu șase cilindri în linie combina rafinamentul cu viteza maximă

La finalul anilor 1970, Opel a lansat modelul Senator ca succesor al legendarei serii KAD (Kapitän, Admiral, Diplomat). Noul vârf de lance Opel convingea prin tehnologia sa avansată și calitatea superioară, ținând piept cu succes limuzinelor concurente produse în Stuttgart și München. În clasa imediat inferioară, Opel Omega a înlocuit Rekord E în 1986 și a fost desemnat „Autovehiculul anului 1987” în următorul an. Pentru ambele modele, Senator și Omega, Opel a dezvoltat un motor nou cu șase cilindri în linie, una dintre cele mai bune unități din vremea sa în materie de performanță, rafinament și putere. O monedă putea sta pe marginea capacului supapelor acestui motor la ralanti fără a cădea din cauza vibrațiilor.

O provocare deosebită pentru inginerii Opel a fost faptul că noul motor trebuia să asigure o propulsie superioară, lină a modelului Senator 3.0i 24V din clasa superioară, dar și o putere de top modelului Omega 3000 24V, cea mai sportivă versiune a limuzinei de dimensiuni medii. Un test de care inginerii companiei au trecut cu brio. Noul motor de 3,0 l cu șase cilindri dezvolta o putere de 150 kW/204 CP. Tehnologia cu patru supape și sistemul de admisie inovator „Dual-Ram” furnizau o putere superioară chiar și la turații reduse, cu un cuplu maxim de 270 Nm. Prin urmare, acest motor impresiona printr-o accelerare excelentă și flexibilitate ridicată în toate gamele de turații. Autovehiculul Omega 3000 24V echipat cu o transmisie manuală cu 5 trepte accelera de la 0 la 100 km/h în 7,6 secunde, în timp ce modelul Senator 3.0i 24V avea nevoie de două zecimi de secundă în plus.

Sursa: Opel Romania.

(Visited 34 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice