Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


BMW începe producţia modelului său BMW iX5 Hydrogen

BMW Group începe producţia modelului său BMW iX5 Hydrogen. Fabricarea în serie mică a automobilului alimentat cu hidrogen are loc în uzina-pilot din Centrul de Cercetare şi Inovaţie din München (FIZ). Primul Sports Activity Vehicle (SAV) care dispune de tehnologie cu pile de combustie cu hidrogen (fuel cell) a finalizat deja un program intensiv de testare în condiţii solicitante în timpul fazei de dezvoltare, iar din primăvara anului 2023 va fi folosit ca demonstrator de tehnologie pentru mobilitatea fără emisii în diverse pieţe de pe glob.

BMW iX5 Hydrogen este construit în uzina-pilot a BMW Group de la Centrul de Cercetare şi Inovaţie din München. Aceasta este interfaţa dintre dezvoltare şi producţie în care fiecare model nou de la una dintre mărcile companiei este realizat pentru prima dată. Aproximativ 900 de angajaţi lucrează acolo în atelierele de caroserii, asamblare, inginerie de modele, construcţie de concept auto şi producţie aditivă. Fiecare lucrează simultan la până la şase proiecte de automobile şi are misiunea de a se asigura că atât produsul, cât şi procesul de fabricaţie sunt gata pentru producţia de serie. În cazul BMW iX5 Hydrogen, specialiştii în tehnologia hidrogenului, dezvoltare auto şi asamblare iniţială a noilor modele au conlucrat îndeaproape pentru a integra tehnologia de ultimă oră pentru propulsie şi stocarea energiei.

Uzina BMW Group din Spartanburg (SUA) furnizează automobilele de bază pentru modelul cu hidrogen, care a fost dezvoltat pe platforma BMW X5. Acestea sunt echipate cu un nou ansamblu de podea în secţia de caroserii a uzinei-pilot, care face posibilă găzduirea celor două rezervoare de hidrogen în tunelul central şi sub banchetă. Sistemele electrice de 12V şi 400V specifice modelului, bateria de înaltă performanţă, motorul electric şi pila de combustie sunt toate integrate în faza de asamblare, alături de piesele de producţie standard. Poziţionat în zona punţii spate împreună cu bateria de înaltă performanţă, motorul electric este un produs al tehnologiei actuale BMW eDrive de generaţia a cincea, folosită şi în modelele electrice şi plug-in hybrid de la BMW. Sistemele cu pile de combustie aflate sub capota BMW iX5 Hydrogen au fost fabricate la centrul de competenţă intern al BMW pentru hidrogen din Garching, la nord de München, începând cu luna august a acestui an.

Numeroase componente sunt produse exclusiv pentru modelul SAV alimentat cu hidrogen, inclusiv unele produse la Campusul de Producţie Aditivă – centrul de competenţă al BMW Group pentru imprimare 3D – care face parte tot din uzina-pilot. BMW iX5 Hydrogen trece prin toate etapele obişnuite de producţie, începând de la atelierul de caroserii, trecând apoi la vopsitorie şi asamblare înainte de a se încheia cu o inspecţie finală a fiecărui automobil în parte. După aceasta, fiecare automobil este supus unui control operaţional complet la centrul de testare al BMW Group din Aschheim.

Sursa: BMW Romania

(Visited 6 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice