Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Anvelopele all-seasons! Pareri pro si contra. Foloseste anvelope noi si de calitate

Anvelopele all-seasons! Pareri pro si contra. Foloseste anvelope noi si de calitate

Fie ca este vorba de anvelope de vara, iarna sau all season, acestea trebuie atent alese si trebuie sa fie de calitate deoarece comportamentul masini in special la drum lung si la viteza mare poate fi influentat in bine sau in rau.

Un set de anvelope bune calitativ vor putea face ca autoturismul sa fie mult mai stabil in special pe viraje, vor rezista mai mult la uzura si vor ajuta in special din punctul de vedere al distantei de franare.

Acum ca sezonul rece si-a intrat in drepturi de ceva vreme, nu trebuie sa existe autoturism pus in circulatie fara anvelopele potrivite, fie dedicate de iarna fie M+S. In cazul unor anvelope iarna, lucrurile sunt mult mai serioase din pricina faptului ca este nevoie de acestea, datorita aderentei mult mai sportie pe gheata sau zapada fata de cele de vara.

Anvelopele de iarna sunt realizate dintr-un material ceva mai moale care se muleaza mult mai bine pe carosabil si partea de rulare este desenata in asa fel incat rotile sa nu patineze la cea mai mica incercare de plecare de pe loc cand masina este stationata pe o suprafata inghetata.

România se încadrează în categoria zonelor predispuse la condiții meteorologice specifice iernii. Ca urmare, trebuie să faci tot posibilul pentru a te pregăti pentru perioadele cu zăpadă, ger și îngheț.

Pentru care este cel mai bine să optezi, din punct de vedere al performanțelor, al siguranței, dar și al costurilor? Pentru anvelope all season sau pentru cele special create pentru iarnă? Află mai jos care sunt cele mai folosite argumente pro și contra în dezbaterile legate de cauciucurile all season.

Ce sunt anvelopele pentru toate anotimpurile?

Înainte de a descrie avantajele și dezavantajele acestui tip de anvelope, este posibil să te întrebi ce înseamnă mai exact o anvelopă „all season”. Ei bine, ele sunt exact cum le spune și numele: anvelope pentru toate anotimpurile. Acestea pot fi utilizate pe mașina ta pe parcursul fiecărui anotimp al anului, indiferent de temperaturile de afară și de condițiile meteo. Practic în ele sunt combinate compuși ale cauciucului de iarnă și de vară.

De asemenea, structura și modelul de rulare sunt special concepute pentru a asigura o aderență bună atât pe asfalt încins, cât și în condiții de zăpadă și îngheț. Aprobate de legea rutieră din România, majoritatea anvelopelor pentru orice anotimp sunt marcate cu inscripția „M+S” pe peretele lor lateral. Acest lucru simbolizează faptul că sunt certificate pentru a fi rezistente atât la noroi, cât și la zăpadă.

Avantajele anvelopelor all season

Sunt câteva aspecte ale cauciucurilor pentru toate anotimpurile, precum comoditatea, sau considerente financiare, care le fac să fie varianta preferată a unora dintre șoferi.

1. Economic

În principiu, anvelopele all season sunt mai puțin costisitoare decât cele de iarnă. În cazul în care optezi să ai pentru mașină cauciucuri de vară și de iarnă, schimbul lor se poate face numai într-un service specializat.

Acest serviciu implică o cheltuială suplimentară de două ori pe an, primăvara și toamna. În plus, în situația în care nu ai un spațiu în care să poți depozita corect anvelopele pentru celălalt sezon, sunt service-uri care oferă această opțiune contra cost, desigur.

În situația în care ai anvelope all season, deplasările la service sunt mai puține și, ca urmare, cheltuielile se diminuează.

Pe lângă acest aspect, prețul unui set de anvelope all season este mai mic decât cel al anvelopelor de iarnă. Pe site-uri din domeniu, precum acvila-romania.ro, există o mulțime de modele, atât pentru autoturisme, cât și pentru autoutilitare sau vehicule 4×4.

2. Comod

Din punct de vedere al comodității și al timpului, în mod cert anvelopele all season sunt cele câștigătoare.

Mai ales în cazul în care nu schimbi cauciucurile din timp, această operațiune implică, de cele mai multe ori, statul la cozi destul de mari. Așteptatul rândului vine oricum peste timpul alocat drumului către și dinspre vulcanizare, la care se adaugă în plus și timpul folosit pentru schimbarea anvelopelor propriu-zisă. Astfel, în cel mai rău scenariu, o astfel de operațiune poate dura chiar și jumătate de zi.

Posesorii cauciucurilor all season stau însă mult mai relaxați, deoarece nu trebuie să își rezerve jumătate de zi pentru această operațiune, iar acest lucru este, fără îndoială, un factor extrem de important în favoarea comodității și a timpului câștigat.

Dezavantajele anvelopelor all season

Din punct de vedere al costurilor și al comodității par a fi anvelopele ideale, nu? Există însă și câteva dezavantaje ale acestor anvelope, invocate aprig de susținătorii cauciucurilor sezoniere.

Potrivit acestora, tocmai faptul că sunt o combinație între cauciucurile de vară și cele de iarnă le face să nu ofere aceeași calitate a condusului ca acelea special create pentru un anotimp sau altul. Ceea ce nu este departe de adevăr:

Anvelopele all season au fost create pentru a face față mai mult ninsorilor ușoare, la temperaturi ce nu scad cu mult sub 0 grade C.

Ca urmare, dacă locuiești într-o zonă care pe timp de iarnă se confruntă cu zăpadă multă și perioade lungi geroase, anvelopele all season nu sunt cea mai bună alegere. Cu cât sunt mai scăzute temperaturile, cu atât șansele ca anvelopele să își piardă elasticitatea sunt mai mari. Acest lucru le scade din performanță și din durata de viață.

În ceea ce privește șofatul, siguranța ar trebui să fie pusă pe primul loc. Modelul de rulare pe care îl au anvelopele all season nu este ideal pentru o zăpadă grea și gheață dură. Ca urmare, conducerea în astfel de condiții este mai puțin sigură.

Acum, după ce au fost trecute în revistă avantajele și dezavantajele cauciucurilor all season, alegerea dintre acestea și cele sezoniere este una personală. În funcție de considerente financiare și de timp, alături de tipul de mașină, trebuie să ai în vedere și zona în care locuiești, pentru a te asigura că achiziționezi varianta ideală din punct de vedere al șofatului în siguranță.

Recomand din proprie experienta cu toata increderea acest magazin pentru anvelope si alte accesorii auto si tineti cont de calitatea cauciucurilor puse pe autoturism deoarece aceastea va pot salva viata.

Pentru acest sezon rece am ales un set de anvelope Michelin de pe Cauciucurijante.ro de care sunt extrem de multumit in special avand in vedere raportul pret/calitate mai mult decat excelent fiind vorba totusi despre anvelope premium.

(Visited 653 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice