Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Kirchoff a deschis o fabrică pe platforma Ford România

Kirchoff a deschis o fabrică pe platforma Ford România

Kirchoff a deschis o fabrică pe platforma Ford România

Kirchhoff Automotive a inaugurat prima fabrică din România, pe platfoma industrială din Craiova.

În prezent compania are 70 de angajați, urmând până la sfârșitul anului să ajungă la cifra de 182 salariați.

Începând din luna mai, Kirchoff Automotive va produce cea mai mare parte din componentele pentru noul Ford B MAX în locaţia Ford din România …

În prezent compania are 7.800 de angajaţi în 12 ţări din întreaga lume. Cu sediul administrativ în Germania şi producţia împărţită în 29 de fabrici, KIRCHHOFF a creat o reţea internaţională, bazată pe competenţele tehnologice, pentru a veni veni în ajutorul clienţilor.

Fabrica de la Craiova, situată lângă unitatea de producţie Ford, a fost construită în doar 11 luni de o echipă de angajaţi Kirchoff Automotive din Germania, Polonia, Ungaria şi Irlanda. Noua unitate se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 12.000 metri pătraţi şi are aproximativ 200 de angajaţi, ce lucrează în 3 ture cu echipamente tehnologice de ultimă generaţie pentru Ford B-Max.

Componentele din fier masiv provin de la fabrica Kirchhoff Automotive din Ungaria şi sunt finisate în Craiova prin sudură în punct fix. Apoi sunt asamblate în vehicule auto produse în fabrica Ford din apropiere. Furnizorul din sudul ţării (regiunea Olteniei) investeşte 12 milioane de euro în întregul proiect.

Noul Ford B-Max este echipat cu o structură ultramodernă cu standarde ridicate de producţie. Printre elementele principale ale noului B-MAX se află structura de bază ultramodernă cu sistemul inovator de control al uşilor, Ford Easy Access.

Prin aceasta, funcţia de stabilizare este preluată de sistemul de interacţiune a ambelor uşi laterale, permiţând accesul confortabil şi o utilizare foarte facilă. Printre altele, Kirchhoff Automotive produce şinele de oţel pe care rulează inovatorul sistem de control al uşilor.

„Suntem bucuroşi că împreună cu Ford Motor, prin investiţiile noastre în cel mai nou membru al Uniunii Europene, asistăm la construirea unei noi părţi din Europa. Industria automobilelor este una din industriile de vârf, cu efecte pozitive asupra dezvoltării economiei locale.

Mai mult, avem încredere în climatul economic general din România şi în potenţialul acestei ţări. Industria auto este dinamică, iar tradiţia pe care România o are în ceea ce priveşte piaţa auto a facilitat deja procesul de recrutare de personal calificat.

Kirchoff Automotive apreciază de asemenea sprijinul Camerei de Comerţ Germano- Române în procesul de investiţie, mai ales în ceea ce înseamnă cooperarea cu autorităţile şi instituţiile de stat”, a declarat Arndt Kirchhoff.

Kirchoff Automotive este unul dintre cei mai mari producători mondiali de sisteme şi caroserii auto. Afacerea de familie, începută în 1785, acum patru generaţii face parte din Kirchoff Group.

Cele patru unităţi de business ale Kirchoff – Gruppe, Automotive, FAUN Environmental Technology, REHA Group Automotive şi WITTE Tools au realizat în 2011 o cifră de afaceri de 1.35 miliarde de euro.

Din 2013 Compania Ford Motor intenţionează să producă în fabrica de la Craiova mai mult de 100.000 de vehicule anual.

Sursa: Adevarul | Auto

(Visited 17 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice