Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Ford porneşte motorul EcoBoost la Craiova

Ford porneşte motorul EcoBoost la Craiova

Ford porneşte motorul EcoBoost la Craiova

Ford România a anunţat ieri că va produce, până în 2015, 1,3 milioane de motoare EcoBoost la uzina din Bănie.

În perioada 2012-2015 vor fi fabricate la uzina din Bănie 1,3 milioane de motoare EcoBoost de un litru, cu turbubocompresor şi injecţie directă.

Jan Gijsen, preşedintele Ford România, a declarat că este cel mai mic motor al mărcii în momentul de faţă.

Are o capacitate de 125 CP, iar, în prima fază, va echipa modelul Ford Focus.

În perioada următoare, motorul va fi disponibil pe modelele B-Max şi C-Max.
„Noi ne dorim să creştem capacitatea de producţie la nivel european la 700.000 de unităţi pe an. Fabrica noastră din Craiova se va alătura celei din Köln în producţia noului motor EcoBoost de 1,0 l, în prima parte a anului 2013.

Noi ne dorim în viitor extinderea producţiei în afara Europei, pentru a putea furniza motoare EcoBoost tuturor clienţilor noştri. Oficial, vă spun că aici, la Craiova, se vor fabrica 1,3 milioane de motoare EcoBoost în perioada 2012-2015″, a mai precizat preşedintele Ford România.

Ford a investit 180 de milioane de euro în uzina de motoare de la Craiova, care se întinde pe o suprafaţă de 50.000 mp.

Având în vedere că noul motor EcoBoost are 100, 120 sau 125 CP, acesta este cel mai puternic motor produs vreodată în România. Uzina de motoare de la Craiova va funcţiona într-o singură tură, dar reprezentanţii companiei Ford au anunţat că intenţionează să introducă alte ture în viitor, pe măsură ce va creşte cererea din partea clienţilor.

„Motorul EcoBoost de 1,0 litri ilustrează cât de mult Ford şi întreaga industrie auto au reuşit să îmbunătăţească în mod continuu motorul cu ardere internă, o tehnologie utilizată de peste un secol”, a mai declarat preşedintele Ford România.

Ford România a dat startul la angajări.
Posturile au fost scoase deja la concurs, iar peste 4.000 de craioveni şi-au depus deja CV-urile în luna aprilie. Pentru a putea fi angajaţi, oamenii trebuie să treacă prin trei interviuri.

„Noi suntem interesaţi să găsim persoane care vor să înveţe, nu neapărat cu experienţă în domeniu”, a spus Ana Maria Timiş, senior manager Ford. Preşedintele Ford România, Jan Gijsen, a mai precizat, la Craiova, că în primul an de producţie al noului

B-MAX vor avea o cifră de afaceri de un miliard de euro. „În luna iunie vom începe producţia propriu-zisă, câte 500 de maşini pe zi. Modelul Ford B-max poate fi comandat la preţuri începând cu 13.400 de euro”, a mai spus Jan Gijsen.

Ford Motor Company a venit în România în 2007, cumpărând pachetul majoritar de acţiuni al Automobile Craiova, preluând în 2008 uzina. Compania americană a fost amendată cu 14 milioane de euro de către statul român pentru că nu a respectat contractul de privatizare semnat în 2007.

Americanii se angajau în urmă cu cinci ani să asambleze în 2011 cel puţin 250.000 de utilitare Transit Connect, dar anul trecut au produs numai 7.600 de maşini.

Sursa: Adevarul Online

(Visited 2 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice