Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Preturi carburanti Romania – Guvernul majoreaza nejustificat pretul la carburanti

Preturi carburanti Romania – Guvernul majoreaza nejustificat pretul la carburanti reclama Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania

Constatăm cu regret şi, totodată, cu uimire că, deşi premierul s-a „plâns” pe toate posturile de radio şi televiziune că nu este corect informat şi producătorii de carburanţi se fac vinovaţi de creşterea nejustificată a preţurilor de distribuţie, domnia sa aprobă o hotărâre de guvern prin care le permite acestora să crească preţurile ca urmare a eliminării unor prevederi clare din normele de aplicare a Codului Fiscal şi a lăsării la latitudinea ANAF şi a distribuitorilor modul de calcul al preţului final al carburanţilor.

Astfel, deşi legislaţia europeană nu conţine prevederi care să determine un stat membru să crească acciza la biocombustibili şi, implicit, la carburanţi, guvernul României s-a gândit că economia românească a intrat pe creştere, aşa încât este momentul să se modifice, din nou, în sus, preţul carburanţilor.

În acest context, UNTRR acuză Guvernul de lipsă de transparenţă şi nerespectarea Constituţiei României cu privire la procedurile legislative.

Astfel, prin modul în care a fost redactată şi datorită lipsei de transparenţă şi profesionalitate Hotărârea Guvernului nr.150/2011 care modifică normele de aplicare ale Codului Fiscal aplică o nouă lovitură sub centură transportatorilor rutieri.

Problemele ridicate de această hotărâre sunt cel puţin două:

– Contravine dispoziţiilor articolul 206^60 alineatul (3) din Codul Fiscal şi nu detaliază modul de aplicare a accizelor pentru carburanţii care conţin biocombustibil, eliminând totodată detalierile prevăzute în normele precedente,
– Modifică dispoziţiile Codului Fiscal lăsând să se înţeleagă faptul că acciza pentru biocombustibilii folosiţi, în mod obligatoriu, în carburanţi, are acelaşi nivel cu cea a carburanţilor de bază,
Prin modificarea considerată anterior nu se respectă legislaţia în vigoare care prevede că măsurile cu caracter fiscal trebuie să se aplice la şase luni de la adoptare,

Dă naştere, încă odată, la incertitudine legislativă prin faptul că, în loc să fie în concordanţă cu dispoziţiile Directivei 2003/30 şi ale HG 1844/2005, nu mai reglementează modul de accizare al produselor care conţin biocombustibili, deşi ar fi trebuit doar să actualizeze conţinutul minim de biocombustibil în carburant la 5,75% conform HG 1844/2005.

De acest lucru profită, încă odată, producătorii şi distribuitorii de carburanţi, care au mărit rapid preţul de vânzare al acestora, evident însă fără a ţine cont de concentraţia foarte scăzută a acestui adaos (4%) în volumul carburanţilor.

Introducerea biocombustibililor în benzină şi motorină pleacă de la cel puţin trei premise europene:

– Transpunerea Directivei 2003/30 privind promovarea utilizării biocombustibililor,
– Reducerea graduală a emisiilor poluante, în special a gazelor cu efect de seră,
– Pentru atingerea procentului minim de biocombustibil în carburant, Directiva 2003/96 privind taxarea produselor energetice prevede că statele membre pot aplica scutirea totală sau parţială de accize a produselor din biomasă (ceea ce s-a întâmplat şi în România până la 01.03.2011).

În acest context UNTRR protestează împotriva:

– Lipsei de transparenţă a Guvernului cu privire la modificarea legislaţiei, în general, şi a celei fiscale, în special,
– Nerespectării de către Guvern a legislaţiei naţionale,
– Lipsa predictibilităţii şi lipsa respectului faţă de agenţii economici din România.

Sursa: Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania

(Visited 2 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice