Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Legislatie RCA, Asigurari RCA Auto si CASCO

Legislatie RCA, Asigurari RCA Auto si CASCO

Legislatia curenta privind asigurarile RCA cuprinde:

Legilatia actuala a politelor RCA este reglementata de Ordinul CSA nr. 5/2010 – punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule

Ordinul nr. 113138/2006 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 113.133/2006 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule

Ordinul nr. 113133/2006 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule

Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare

Polita de asigurare obligatorie de raspundere civila a vehiculelor (RCA)

Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati în urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele

materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite. Persoana vinovată de producerea accidentului nu poate beneficia de despăgubiri pentru vehiculul său în baza propriei poliţe de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul pot fi despăgubite în baza unei poliţe de asigurare facultativă de avarii şi furt tip CASCO. Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importantă, si în acelasi timp obligatorie, chiar si în cazul în care proprietarul unui vehicul are deja încheiată o asigurare tip CASCO.

Daca veti cumpara un vehicul nou, asigurarea RCA se poate incheia chiar la vanzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat, si este chiar recomandabil sa faceti asa pentru ca asigurarea intra in vigoare in acelasi timp cu intrarea in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului dumneavoastra, fiind asigurat chiar si pe parcursul primului drum efectuat.

Persoana care vinde un vehicul are dreptul să primească înapoi de la asigurătorul RCA partea din prima platita aferentă perioadei ramase pana la expirarea valabiliatii asigurarii, daca nu a produs prejudicii pe perioada derularii contractului. Pentru a recupera aceasta suma, el trebuie sa se adreseze asiguratorului si sa prezinte contractul de vanzare-cumparare.

Contractul de asigurare RCA poate fi incheiat cu oricare din societatile de asigurare autorizate. La incheierea contractului (6 sau 12 luni) vi se elibereaza polita RCA, impreuna cu vigneta si documentul international de asigurare.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat ca, incepand cu 1 ianuarie 2010, emiterea politelor de asigurare RCA sa se faca in sistem electronic. Astfel, asiguratorul preia datele necesare a fi inscrise in polita direct in sistemul informatic si va elibera polita asiguratului din sistemul informatic. La fel ca si pana in prezent, asiguratorul va tipari polita pe hartie jumatate alba jumatate verde si va inmana totodata si vigneta pe care acesta are obligatia sa o aplice pe parbriz. În acest fel erorile umane de completare a politelor RCA se diminueaza, ceea ce are ca efect si cresterea acuratetei bazei de date CEDAM.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) s-a constituit in anul 1994 ca organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, independenta, cu caracter nelucrativ, creata in scopul dezvoltarii, extinderii, colaborarii si cooperarii in domeniul asigurarilor si reasigurarilor pe plan intern si international.

UNSAR a fost fondata de catre 13 societati de asigurare si reasigurare, societati cu capital de stat si privat, capital atat romanesc cat si strain.

UNSAR desfasoara o activitate indreptata spre sprijinirea relatiilor de piata in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, in prezent fiind formata din 23 membri care detin circa 95% din piata asigurarilor din Romania, fiind astfel reprezentativa pentru aceasta.

Companii membre

Allianz-Tiriac, Ardaf, Asirom, Astra Asigurari, Aviva, AXA Asigurari, BCR Asigurari, BCR Asigurari de viata, Carpatica Asig, CertAsig, Ergo Asigurari de viata, Eureko, Euroins, FATA Asigurari, Garanta, Groupama Asigurari, Generali, Grawe Romania, ING Asigurari, Omniasig, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Uniqa Asigurari de viata.

Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari

Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR) a luat fiinta in septembrie 2000, la initiativa unui grup de 12 societati de intermediere si consultanta in asigurari, ca organizatie non profit, neguvernamentala si apolitica, avand personalitate juridica in conformitate cu O.G.26/2000. Scopul Uniunii consta in sprijinirea membrilor sai in cresterea recunoasterii publice a rolului activitatii intermediarilor si consultantilor in asigurari.

Obiectivele UNSICAR sunt:

– Colaborarea cu societatile de asigurari si cu autoritatea de supraveghere a activitatii de asigurari in pregatirea bazelor legislative si tehnice in domeniul asigurarilor;
– Crearea standardului de lucru, a normelor deontologice si urmarirea cresterii nivelului calitativ al serviciilor membrilor sai;
– Sustinerea membrilor in educarea si instruirea personalului propriu;
– Sustinerea intereselor legitime ale membrilor sai in relatiile cu tertii, inclusiv institutiile de stat si mass-media;
– Dezvoltarea relatiilor la nivel national si international cu alte asociatii si organisme de profil.
UNSICAR are peste 80 de societati membre.

Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale

Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comerciala de asigurare-reasigurare, constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte, in conformitate cu prevederile prezentei legi, ale Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale.

PAID desfasoara activitatea de incheiere a asigurarilor obligatorii in conditiile legii speciale nr. 260/2008. In sensul acestei activitati, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale.

Organigrama PAID cuprinde urmatoarele departamente şi servicii:

serviciul de asigurare si reasigurare;

serviciul de daune;

serviciul economic;

serviciul juridic;

serviciul informatii interne/externe;

– serviciul de management al riscului si actuariat.

Cei 13 membri actionari sunt: Astra, Grupama, Platinum Asigurari (fiecare cu o cota de 15%) si ABC Asigurari, Ardaf, CarpaticaAsig,Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali, Grawe si Uniqa (cu o participatie de 5,5%).

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este autoritatea administrativa autonoma de specialitate, cu personalitate juridica, al carei scop principal este apararea drepturilor asiguratilor si promovarea stabilitatii activitatii de asigurare in Romania.

Misiunea CSA este aceea de a pune in aplicare legislatia din domeniul asigurarilor impartial, cu onestitate si promptitudine; de a proteja, in temeiul legii, consumatorii de produse de asigurari; de a incuraja formarea unei piete sanatoase a asigurarilor; de a promova necesitatea unei mai bune serviri a interesului public.

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) este o institutie care intervine in calitate de organism de plata a despagubirilor in interesul persoanelor pagubite prin accidente de autovehicule.

Membri Fondului sunt toti asiguratorii care au dreptul sa incheie pe teritoriul Romaniei asigurarea de raspundere civila ce rezultă din folosirea autovehiculelor (R.C.A.) indiferent daca sunt persoane juridice romane sau straine.

Fondul are trei atributii principale:

Organism de plata a despagubirilor pentru a garanta, in condiţiile legii, despagubirea persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente de autovehicule produse pe teritoriul Romaniei si in anumite conditii si pe teritoriul altor state, de autovehicule neasigurate sau neidentificate;

Centru de Informare pentru a furniza, persoanelor interesate, informatii privind poliţele de asigurare R.C.A. si asiguratorii care le-au eliberat;

Organism de Compensare pentru a solutiona, in conditiile legii, cererile de despagubire ale persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente de autovehicule produse pe teritoriul unui alt stat decat statul lor de resedinta. Fondul intocmeste si actualizeaza permanent, pe baza datelor furnizate de asiguratori, lista reprezentantilor de despagubiri pe care acestia i-au numit in statele din S.E.E. altele decat cele pe teritoriul carora actioneaza.

Fondul intervine daca:

– accidentul cauzator de prejudicii s-a produs pe teritoriul Romaniei si autovehiculul care a provocat accidentul a ramas neidentificat sau autovehiculul identificat era neasigurat si avea locul obisnuit de stationare in Romania sau intr-un stat tert fata de statele din S.E.E.;

– accidentul s-a produs pe teritoriul unui stat al carui Birou National a aderat la Sistemul Carte Verde si autovehiculul neasigurat care a provocat accidentul este considerat a avea locul obisnuit de stationare in Romania, daca pagubitul este rezident in alt stat decat cel in care s-a produs accidentul si daca intervenţia Fondului nu contravine legislatiei statului respectiv.

Pentru a-si indeplini obligatia de despagubire si pentru a-si acoperi cheltuielile de functionare, Fondul dispune de o structura financiara proprie care se constituie din contributia membrilor cu o cota procentuala din incasarile realizate din vanzarea asigurarii R.C.A.

Dupa plata, Fondul va recupera, pe cale de executare silita daca va fi cazul, despagubirile platite, cheltuielile legate de plata acestora precum si dobanda legala, de la persoanele vinovate sau de la alte entitati responsabile.

Biroul Asiguratorilor Auto din Romania

Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR) reprezinta o asociatie profesionala care este membra a Consiliului Birourilor si care este formata din toate societatile de asigurare din Romania autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto obligatorie si, dupa caz, si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspundere civila auto “Carte Verde”.

Sistemul Carte Verde (asigurarea de raspundere civila auto in afara teritoriului Romaniei) este creat la 1 ianuarie 1953 sub egida Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite si este administrat de Consiliul Birourilor, organism international infiintat la Londra in 1949.

Scopul documentului de asigurare de raspundere civila auto “Carte Verde” este acela de evita toate neplacerile cauzate urma unui accident sau al unui control din partea organelor de politie care se produce pe peritoriul altei tari.

Odata ce acest document a fost achizitionat, va poate feri de multe neplaceri si va va scuti de cheltuieli nedorite.

Membrii Sistemului Carte Verde sunt cele 45 de Birouri Naţionale înfiinţate şi recunoscute în vederea îndeplinirii prevederilor Recomandării nr. 5 adoptată în 25 ianuarie 1949.

BAAR este avizat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in conformitate cu prevederile art. 25 (3) din Legea nr. 32/2000.

(Visited 56 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice