Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Cum se schimba uleiul la masina ?

Ghid practic de invatare a schimbarii uleiului de motor la o masina

In cadrul Auto Speed Market, avem o noua sectiune speciala denumita Reparatii masini, prin care se prezinta cele mai usuale metode de intretinere si reparatii ale masinii persoanale, fara a mai fi nevoie sa apelati la un service auto.

In cadrul acestui articol, vom dezbate pe larg, despre metodele schimbarii uleiului la masina si cum se schimba uleiul. Un ghid uzual si simplu pentru pasionatii lumii auto.

Pasii schimbarii uleiului de motor la masini?
Procedura inlocuirii uleiului de motor nu este una dificila insa trebuie tinut cont de anumiti factori. va rog sa urmati pasii descrisi mai jos.

1. Alegerea tipului de ulei pentru motor / filtru de ulei motor
In manualul tehnic al automobilului nou sau second hand, este specificat tipul de ulei standard potrivit pentru o functionare corecta si in parametrii asteptati.

In general, in functie de tipul automobilului, sunt necesari intre 3 si 6 litri de ulei special pentru motor. Cele mai bune uleiuri auto recomandate de producatori si constructori sunt Castrol, Chevron, Havoline (sintetice) / Mobil (Semisintetice) / Castol GT, Chevrom Supreme (Minerale). De asemenea Elf, Selenia, Aral, BP, MagnaTec, Bluetronic sunt la fel de bune precum mai titratele Esso, Mobil 1 sau Aral. In functie de tipul motorului este recomandata achizitia acestor tipuri de uleiuri. Un bidon de ulei, la un litru poate avea pret cuprins intre 15 RON si cateva milioane. Un pret mediu pentru un schimb de ulei poate ajute pana la 400 RON (ulei, manopera, filtre, bacsis).

Alaturi de ulei, este importanta si achizitia unui filtru de ulei – filtrul de ulei schimbandu-se impreuna cu uleiul – filtru ales in functie de seria masinii si specificatiile tehnice ale autovehicului.

2. Pregatirea autovehicului pentru schimbul de ulei
– se aseaza masina intr-o locatie speciala in care mecanicul are acces direct la motor, sub motor – fara a fi incomodat de alte obstacole.
– cu motorul oprit, frana de mana trasa si masina ancorata se porneste procedura de schimbare a uleiului.

3. Procedura de inlocuire al uleiului
– se localizeaza filtrul de ulei, in general, este pozitionat in partea dreapta a masinii langa roata pe interior. Locatia insa difera de la vehicul la vehicul. Se poate consulta manualul tehnic pentru aflarea locatiei.
– se pozitioneaza sub filtru un butoi, lighean sau recipient special pentru colectarea uleiului ars si se aseaza ziare sub pentru pastrarea unui mediu curat.
– se desface filtrul usor, astfel incat sa nu tasneasca uleiul, sa curg usor si lin.
– pe parcurs de desurubeaza mai tare pentru a curge tot uleiul.

Timpul de scurgere este mai mare, este important si necesar sa se lase sa se scurga tot uleiul din bazin. Poate dura si 15-20 de minute aceasta procedura.

Dupa ce s-a scurs tot uleiul se monteaza noul filtru si se inchide / verifica / strange corespunzator. se monteaza, daca a fost necesar, inapoi capacul de protectie al filtrului si capacul de protectie al motorului de sub masina.

4. Inlocuirea cu noul ulei
– se deschide capota motorului – plan orizontal.
– se verifica joja de la ulei si se curata.
– se pune cantitatea de ulei necesara confirm manualui in zona speciala.
– se inchide capacul.
– se verifica de cateva ori joja curatata pentru a se vedea nivelul uleiului. Daca e necesar se completeaza.

Aceasta procedura de verificare trebuie repetata de cateva ori pana la prima pornire – pentru asezarea in bazin (scurgere) a uleiului.
Din saptamana in saptama se verifica joja pentru nivelul uleiului si se completeaza daca este nevoie cu 100 / 200 grame de ulei.

Niciodata nu se completeaza cu alt tip de ulei decat cel existent. Nu se amesteca proprietatile, fiecare ulei avem proprietati diferite.

Mai jos aveti si o demonstratie practica al unui mecanic auto ce va invata cum se schimba uleiul:

Versiunea in limba engleza este disponibila aici.

(Visited 105 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice