Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Soferii cu permisul suspendat sunt obligati sa dea un test de cunoastere a regulilor de circulatie

Soferii cu permisul suspendat sunt obligati sa dea un test de cunoastere a regulilor de circulatie

Soferii care nu respecta regulile de circulatie risca sa primeasca, pe langa amenzi, si anumite sanctiuni complementare, printre care se numara suspendarea dreptului de a conduce autoturisme. Suspendarea pe timp limitat a dreptului de a conduce este una dintre sanctiunile complementare ce pot fi aplicate soferilor, pe langa amenda, potrivit Codului rutier. In plus, in anumite cazuri, soferii sunt obligati sa sustina un test de cunoastere a regulilor de circulatie, inainte de terminarea perioadei de suspendare.

In anumite situatii prevazute de lege, cei care au permisul suspendat trebuie sa sustina, totodata, un test de cunoastere a regulilor de circulatie, altfel risca agravarea sanctiunii primite.

Concret, soferii trebuie sa sustina testul:
Daca soferii nu sustin acest test sau nu-l promoveaza, perioada de suspendare a dreptului de a conduce este prelungita automat cu inca 30 de zile.

• daca permisul auto le-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
• daca fapta acestora a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea/renuntarea la urmarirea penala sau instanta a dispus renuntarea la aplicarea pedepsei/amanarea aplicarii pedepsei.

In general, sanctiunea complementara de suspendare a dreptului de a conduce se aplica pentru 30, 60 sau 90 de zile, conform Codului rutier, in situatii precum trecerea pe rosu, conducerea pe sensul opus sau depasirea limitei legale de viteza cu peste 50 km/h.

Astfel, soferii risca sa ramana fara permis timp de 30 de zile daca:
• depasesc coloanele de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
• nu acorda prioritate pietonilor care traverseaza regulamentar si care se afla pe sensul deplasarii vehiculului;
• nu acorda prioritate vehiculelor care au acest drept;
• trec pe culoarea rosie a semaforului;
• nu respecta regulile de depasire;
• nu respecta semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier;
• nu se prezinta la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat doar pagube materiale (cu anumite exceptii).

Fiind vorba de o penalizare suplimentara, suspendarea permisului este aplicata odata cu o sanctiune de 4 sau 5 puncte-amenda.

Suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile, potrivit actului normativ mentionat, se aplica in urmatoare cazuri:
• nerespectarea regulilor de prioritate, depasire sau trecere la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
• nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public;
• nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana;
• circulatia pe sens opus (exceptand depasirile regulamentare).

Totodata, pentru savarsirea acestor fapte, soferii sunt sanctionati cu 6-8 puncte-amenda.

In afara de primirea unei sanctiuni de 9-20 puncte-amenda, soferii risca sa ramana fara permis timp de 90 de zile atunci cand:
• conduc sub influenta bauturilor alcoolice (daca fapta nu constituie infractiune);
• conduc un vehicul cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie;
• nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate/in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune;
• depasesc cu peste 50 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum pe care se afla si pentru categoria autovehiculului condus, acest lucru fiind constatat cu ajutorul unui radar.

Atentie! In cazul celor care savarsesc din nou una dintre aceste fapte, intr-o perioada de sase luni de la momentul restituirii permisului auto, perioada de suspendare se majoreaza cu inca 30 de zile.

Sursa

(Visited 8 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice