Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Penultima etapă din Racing League Romania powered by BMW aduce lupta pentru titlul la piloți în Africa de Sud

Penultima etapă din Racing League Romania powered by BMW aduce lupta pentru titlul la piloți în Africa de Sud

A noua etapă din cele zece programate în actualul sezon RLR powered by BMW va avea loc pe revitalizatul traseu de Grand Prix de la Kyalami, din Africa de Sud. Favoritul la titlu, Cristian Berindea, este în acest moment al doilea în precalificări, iar lupta pentru titlu o va purta chiar cu coechipierul său, un 1:52.849 aducându-i lui Andrei Bechir reperul săptămânii.

Cursele extrem de spectaculoase din etapa precedentă, de la Zandvoort, au atras aprecieri unanime pentru calitatea acțiunii de pe pistă, însă natura circuitului a făcut ca incidentele în a doua jumătate a plutonului să fie destul de numeroase. Ca urmare, comisarii  RLR au dispus acordarea unui număr record de suspendări, nu mai puțin de 3 piloți fiind privați de participare la Kyalami: Florin Botea, Leo Borlovan și Robert Prepeliță.

Victor Taraș a pierdut primul său podium din Racing League Romania ca urmare a incidentelor cu Mihai Neg și Radu Dumitrescu. Alex Cascatău a fost și el în vizorul comisarilor după ce un atac târziu pe interiorul lui Cristian Moisescu s-a încheiat cu răsucirea acestuia. Au mai pierdut puncte și alți protagoniști: Andrei Bechir, ca urmare a unei forțări în ultimul viraj al celei de-a doua curse asupra lui Mihai Neg, Bogdan Moldovan, dar și rapidul debutant Cezar Toader.

Dacă natura circuitului olandez face depășirile destul de dificile, este de așteptat ca acestea să fie ceva mai firești în penultima etapă, modernizarea circuitului de la Kyalami dispunând de zone de degajare și o de suprafață asfaltică mai lată. Totodată, natura virajelor care permit abordări multiple promite spectacol în penultima etapă din sezonul al cincilea al Racing League Romania powered by BMW.

Repere istorice

Africa de Sud are o bogată tradiție în competițiile de circuit, încă din perioada interbelică având loc curse de Grand Prix în orașul East London. În 1961 a fost inaugurat complexul de la Kyalami, traseul neiertător și extrem de rapid fiind gazda Formulei 1 între 1967 și 1985. Contextul politic tulbure a afectat adesea întrecerile, etapele sud-africane din F1, DTM și MotoGP fiind prezențe fără continuitate în ultimii 35 de ani. O investiție masivă a adus circuitul la standarde moderne și a redat parte din caracterul pistei legendare prin reprofilarea unor viraje cu personalitate. În 2019 a fost reînviată tradiția cursei de 9 ore, inclusă în Intercontinental GT Challenge, iar revenirea pistei în calendarul Campionatului Mondial de Anduranță (FIA WEC) este programată pentru februarie 2021, cu o etapă de 6 ore.

BMW a triumfat în această probă în 1976 prin Gunnar Nilsson și localnicul Jody Scheckter (3.0 CSL), ce avea să devină și unicul campion mondial de Formula 1 dat de Africa de Sud. În 1979, la Kyalami triumfa modelul M1 pilotat de Helmut Kelleners și Eddie Keizan. În 1990 și 1991 au făcut deplasarea și vedetele din DTM, al doilea an fiind dominat de piloții BMW Bigazzi – Johnny Cecotto a reușit victoria în ambele manșe, secondat în prima de către Steve Soper.

Scena domestică de turisme a Africii de Sud a fost adesea dominată de BMW, iar printre numele de referință sunt Deon Joubert, Giniel de Villers, Shaun van der Linde și Chris Aberdein, ultimii doi fiind acum în postura de a-și însoți fiii în parcursul lor în DTM. În lumea anduranței, Daytona a fost un teren propice pentru sudafricani: Wayne Taylor și Sarel van der Merwe au triumfat în cursa de 24 de ore.

Imaginile din comunicatele de presă sunt compuse de către Claudiu Morar, fotograf The Car Guys, într-o nouă încercare de a folosi skill-urile dobândite în realitate și pe plan virtual. Modul foto din Assetto Corsa a fost folosit pentru a captura grila de BMW M3 E30 DTM în acțiune și a reda în fotografii viteza celui mai de succes turism de competiție din istorie.

Programul etapelor (în direct):

20:25 Începutul transmisiunii5 minute
20:30 Calificări10 minute
20:40 Pauză5 minute
20:45 Manșa 130 minute
21:15 Pauză5 minute
21:20 Manșa 2 (grilă inversată pentru top 10)

21:50 Interviuri cu ocupanții podiumurilor

30 minute

10 minute

Calendarul competițional:

Etapa 910 maiKyalami Grand Prix Circuit
Etapa 1017 maiBrands Hatch GP
(Visited 27 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice