Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Noul BMW Z4 – roadster pentru o experienţă pură la volan

Noul BMW Z4 – roadster pentru o experienţă pură la volan

BMW are o istorie bogată a roadsterelor, modele care s-au remarcat ca o expresie pură a plăcerii de a conduce. Familia BMW Z, cu BMW Z1 prezentat sub formă de concept car în 1987 şi ca model de serie în 1989, a deschis piaţa roadsterelor moderne. Acum, un alt automobil va construi pe această tradiţie puternică sub forma noului BMW Z4 – o maşină sport decapotabilă din segmentul premium, cu soft clasic din stofă, ce oferă un design plin de emoţie şi un interior purist, orientat către conducător. Automobilul cu două locuri a fost proiectat sistematic pentru agilitate maximă, dinamism şi caracteristici de direcţie extrem de precise, cu reacţii instantanee. Noul BMW Z4 combină performanţa sportivă pe şosea cu numeroase dotări cu echipamente extrem de avansate şi de înaltă calitate în domeniile asistării conducătorului, operării şi conectivităţii.

Proporţiile automobilului oferă cele mai atractive dovezi ale modului în care conceptul clasic de roadster a fost reinterpretat. În comparaţie cu predecesorul său, noul BMW Z4 a crescut în lungime cu 85 de milimetri până la 4.324 milimetri, este mai lat cu 74 de milimetri (acum are 1.864 milimetri) şi este mai înalt cu 13 milimetri (1.304 milimetri). Scurtarea ampatamentului cu 26 mm, până la 2.470 milimetri, contribuie la îmbunătăţirea agilităţii, la fel cum fac şi ecartamentele mai late – 1.609 milimetri în faţă (+98 mm) şi 1.616 milimetri în spate (+57 mm). Structura caroseriei şi suporturile şasiului au o rigiditate foarte mare, în timp ce noul design al punţilor faţă şi spate conferă maşinii o tentă mult mai sportivă şi, în acelaşi timp, cresc semnificativ nivelul de confort. Poziţionarea centrală (pe lungime) a scaunelor celor doi ocupanţi, centrul de greutate coborât, masa redusă şi distribuţia ideală 50:50 a maselor reprezintă factori care determină dinamismul crescut al noului BMW Z4.

Salonul Auto de la Paris va găzdui premiera de salon a noului BMW Z4 în octombrie 2018. Ulterior, modelul va fi lansat în martie 2019 cu o gamă de trei variante de motorizări, inclusiv o opţiune BMW M Performance. Noul BMW Z4 M40i este propulsat de un motor cu şase cilindri dispuşi în linie, care livrează 250 kW/340 CP. Totodată, BMW Z4 sDrive30i şi BMW Z4 sDrive20i intră în scenă cu motoare cu patru cilindri, care produc puteri de 190 kW/258 CP, respectiv de 145 kW/197 CP.

Designul exterior: emoţie dezvoltată pritn-un nou limbaj de design
Un limbaj de design clar şi precis şi un număr de detalii-semnătură contribuie la caracteristicile definitorii ale designului exterior plin de emoţie al noului BMW Z4. Automobilul cu două locuri are un aspect compact, sportiv, cu poziţie joasă, indiferent dacă soft topul este ridicat sau coborât. Cu grila BMW a radiatorului având un design nou tip „,mesh” (reţea) şi – în premieră – cu un aranjament vertical al farurilor, automobilul are o figură inconfundabilă din faţă. Noul BMW Z4 este echipat standard cu faruri LED, în timp ce farurile LED adaptive opţionale adaugă o funcţie matrix pentru faza lungă antiorbire şi luminile pentru viraje.

Capota alungită, cu linii de contur în formă de săgeată îndreptate spre grila radiatorului, îmbracă pasajele roţilor în stilul caracteristic pentru maşinile sport clasice. Legăturile de pe laturile capotei se îmbină în linia de caracter superioară care se întinde de-a lungul flancurilor până la stopuri.

O a doua linie de caracter porneşte din Air Breather din spatele pasajului roţii frontale. Această interacţiune de suprafeţe urmăreşte fluxul de aer ce curge de-a lungul noului Z4, în timp ce spoilerul integrat al capotei portbagajului, stopurile cu formă L subţiri şi difuzorul dau imaginea de forţă a spatelui. Sunt disponibile nouă culori pentru exterior, iar soft topul de stofă are culoare neagră în echiparea standard şi antracit cu efect argintiu ca versiune opţională. Soft topul acţionat electric şi poate fi deschis sau închis în zece secunde, la viteze de până la 50 km/h.

Interior: orientat clar spre conducător
Cu designul cockpitului orientat către conducător, liniile care pornesc orientează privirea spre înainte, habitaclul noului BMW Z4 oferă o imagine de plăcere veritabilă a condusului. Detaliile electroplacate se adaugă la ambianţa sofisticată a roadsterului, în timp ce aranjamentul bine structurat al comenzilor concentrează atenţia şi mai mult asupra experienţei de condus.

Atât conducătorul, cât şi pasagerul iau loc în scaune sport specifice modelului cu tetiere integrate. BMW Z4 sDrive30i este tapiţat standard cu piele Vernasca, în timp ce BMW Z4 M40i are un interior cu combinaţie de piele şi Alcantara. Paravanul opţional poate fi plasat la acelaşi nivel între roll-barurile fixe. Iar spaţiul de depozitare din spatele scaunelor, suporturile pentru pahare de sub capacul cotierei centrale (care se deschide în două secţiuni cu o divizare longitudinală) şi buzunarele largi de pe uşi adaugă alte caracteristici practice. Capacitatea portbagajului este de 281 litri, indiferent dacă soft topul este deschis sau închis – o creştere de peste 50% faţă de modelul anterior.

Motoare puternice, şasiu îmbunătăţit semnificativ
Motoarele disponibile pentru noul Z4 beneficiază de numeroase actualizări detaliate şi promit performanţele caracteristice mărcii. Ele îşi transferă puterea către şosea prin cea mai nouă generaţie a transmisie Steptronic Sport cu opt trepte. Noul BMW Z4 M40i dispune de motorul de 3,0 litri, cu şase cilindri dispuşi în linie şi tehnologie M Performance TwinPower Turbo. Propulsorul ce dezvoltă 250 kW/340 CP are vârful curbei de cuplu la 500 Nm şi propulsează roadsterul de la 0 la 100 km/h în 4,6 secunde. Portofoliul de motoare este completat de două versiuni de 2,0 litri, cu patru cilindri. Varianta disponibilă la noul BMW Z4 sDrive30i are o putere maximă de 190 kW/258 CP şi un cuplu maxim de 400 Nm, care permite realizarea sprintului 0-100 km/h în 5,4 secunde. Totodată, la noul BMW Z4 sDrive20i, puterea maximă de 145 kW/197 CP şi cuplul maxim de 320 Nm se traduc printr-un timp de 6,6 secunde necesar pentru realizarea sprintului de la 0 la 100 km/h. Cele trei motoare vin echipare cu filtru de particule de benzină pentru reducerea suplimentară a emisiilor, iar toate modelele îndeplinesc standardul de emisii Euro 6d-TEMP.

Tehnologia şasiului de la noul BMW Z4 a fost concepută astfel încât să ofere un nivel superior de agilitate şi dinamică în manevrare şi cuprinde punte faţă cu dublu braţ transversal şi punte spate cu suspensie multibraţ, care are un design nou şi este oferită pentru prima oară la un roadster BMW. Această combinaţie particulară atinge echilibrul potrivit între sportivitate şi confort. O altă caracteristică a listei de echipamente standard este direcţia sport variabilă, cu o rată de demultiplicare variabil, în funcţie de unghiul volanului, dar şi servoasistare variabilă, în funcţie de viteză.

Suspensia M Sport adaptivă, frânele M Sport şi diferenţialul M Sport controlat electronic (toate făcând parte din specificaţia standard a noului BMW Z4 M40i, împreună cu anvelope de înaltă performanţă) ridică abilităţile sportive ale automobilului la niveluri superioare. Datorită acestor sisteme, alegerea unuia din modurile COMFORT, SPORT sau SPORT+ cu butonul Driving Experience Control modifică foarte clar reacţiile automobilului. Jantele din aliaj uşor disponibile – 17 ţoli (BMW Z4 sDrive20i şi BMW Z4 sDrive30i) şi 18 ţoli (BMW Z4 M40i) -, precum şi cele opţionale de 19 ţoli sunt echipate cu anvelope mixte.

Gama largă de sisteme de asistare a conducătorului îmbunătăţeşte confortul şi siguranţa
Gama variată de sisteme de asistare a conducătorilor subliniază caracterul foarte avansat al noului BMW Z4. Avertizare de coliziune, avertizarea de pietoni cu funcţia de frânare în oraş şi sistemul de avertizare la părăsirea benzii sunt disponibile standard. Lista de opţiuni include tempomatul activ cu funcţia Stop & Go, sistemul de avertizare la schimbarea benzii pentru unghiul mort, sistemul de prevenire a tamponărilor şi alerta de trafic transversal, precum şi sistemul de informare privind limita de viteză cu afişare privind interdicţia de depăşire şi – pentru prima dată la un roadster – BMW Head-Up Display.

Controlul activ al distanţei la parcare şi camera pentru mers înapoi vin în sprijinul conducătorului atunci când efectuează manevre sau parchează. Aceste două sisteme fac parte din asistentul de parcare, care are grijă de direcţie, accelerare, frânare şi selectarea treptelor de viteză atât la parcarea automobilului, cât şi la ieşirea din locurile de parcare. Gama de funcţii ale asistentului de parcare include şi Reversing Assistant, ceea ce uşurează deplasarea în marşarier pe distanţe de până la 50 de metri prin direcţionarea automobilului de-a lungul aceleiaşi trase pe care automobilul tocmai a parcurs-o înainte

Sursa: BMW Romania

(Visited 6 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice