Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Noul BMW X5

Noul BMW X5

Noul model va debuta pe pieţele din întreaga lume, inclusiv România, pe 24 noiembrie. Noul BMW X5 completează performanţele sportive care l-au definit din totdeauna cu un plus important de confort, rafinament şi tehnologie. Preţul de început pentru România, pentru modelul X5 xDrive30d, este de 57850 Euro fără TVA (68842 Euro cu TVA). Noul model prezentat pentru presă alături de romanul SF al lui Adrian Mihălţianu, Terra XXI.

Asemenea predecesorilor săi şi întregii familii de modele BMW X, a patra generaţie BMW X5 combină performanţe off-road impresionante cu calităţi dinamice remarcabile pe şosea. Cu o gamă vastă de accesorii M Performance pentru noul SAV (Sports Activity Vehicle) premium, BMW se adresează acum acelor clienţi care doresc să rafineze în mod selectiv caracterul sportiv al automobilului şi să ofere aspectului un accent suplimentar al caracterului. Componentele M Performance disponibile prin programul Accesorii BMW Originale vor fi disponibile la timp pentru lansarea pe piaţă la nivel mondial a BMW X5 în martie 2019.

În România, BMW X5 a fost în ultimul deceniu, an de an, cel mai de succes model al mărcii. Noua generaţie este aşteptată cu interes major. Cu o lună înainte de lansare au fost înregistrate peste 100 de comenzi ferme. Distribuţia pe motorizări la lansare aproximativ 50% X5 xDrive30d, 30% X5 M50d şi 20% X5 xDrive40i.

Dezvoltarea întregii game de accesorii M Performance s-a bazat mereu pe competenţa vastă în motorsport a BMW M GmbH. Toate componentele se potrivesc perfect – atât unele cu celelalte, cât şi cu proprietăţile specifice ale fiecărui model. În acest fel, ele nu numai că oferă automobilului în cauză o apariţie mai dinamică şi mai atractivă, ci servesc şi un scop funcţional. Dotările au impact pozitiv asupra proprietăţilor aerodinamice ale automobilului, de exemplu, sau contribuie suplimentar la conceptul de construcţie uşoară inteligentă.

Componentele exterioare M Performance din fibră de carbon sunt deosebit de eficiente în crearea unui aspect foarte atractiv pentru BMW X5, care este inspirat clar de motorsport. Toate sunt caracterizate de structura tip fagure care este atât de specifică plasticului armat cu fibră de carbon (CFRP). Finisate manual şi sigilate cu un finisaj clar, componentele primesc un lustruit final foarte lucios pentru un efect impresionant de profunzime. De exemplu, elementul decorativ al prizei de aer pentru bara standard şi aripile frontale nu numai că îmbunătăţesc vizual secţiunea frontală, ci şi evidenţiază lăţimea modelului SAV. În spate, acelaşi lucru se aplică aripioarelor spate şi difuzorului spate. Gama de componente exterioare M din fibră de carbon este completă de capacele pentru oglinzile retrovizoare.

Noul BMW X5 vine cu multe noutăţi importante:
– Prezintă noul limbaj de design al mărcii.
– Poate oferi clienţilor o libertate şi mai mare de a configura automobilul care îi reprezintă şi de care au nevoie.
– Debutează cea mai nouă generaţie BMW iDrive, cu o nouă intefaţă, mai flexibilă şi mai ergonomică şi o evoluţie pentru sistemul de control prin gesturi.
– Pachet sofisticat de tehnologii de asistenţă la condus, cu „Emergency Stop Assistant” şi „Reversing Assistant” oferite în premieră mondială şi condus semiautonom îmbunătăţit.
– O gamă fără precedent de soluţii practice inteligente.

În cele din urmă, autocolantele M Performance pentru pragurile laterale, de culoare negru mat, sunt disponibile pentru îmbunătăţirea suplimentară a aspectului exterior sportiv al automobilului. Acestea se întind de la pasajele roţilor faţă la cele din spate, de-a lungul întregului prag inferior, şi sunt marcate cu inscripţia M Performance.

Jantele all-terrain de la BMW disponibile în premieră ca accesorii M Performance
Pentru clienţii care preferă să evidenţieze şi să facă uz de aptitudinile off-road ale automobilelor BMW X5, jantele M de 20 de ţoli, din aliaj uşor, cu design Star Spoke 748 M şi anvelope all-terrain sunt disponibile acum pentru a patra generaţie BMW X5. Logo-ul BMW M colorat este foarte atractiv datorită faptului că marginea jantei este finisată în negru mat sportiv. Designul specific al marginii jantei combinat cu designul atractiv al suprafeţei de rulare a anvelopei reflectă robusteţe şi stabilitate. Această combinaţie nouă de jantă şi pneu oferă şi un confort bun al călătoriei, fiind aprobată pentru utilizare iarna.

Jantele opţionale de 22 de ţoli sunt disponibile şi ele pentru clienţi, incluzând un set de roţi din gama de accesorii M Performance. Janta M Performance de 22 de ţoli, din aliaj uşor, cu design Start Spoke 749 M şi margine rulată a jantei (formare a fluxului) este mai uşoară cu aproximativ un kilogram faţă de janta comparabilă de aceeaşi dimensiune datorită tehnicii speciale de producţie ce este folosită. Prin urmare, masele nesuspendate sunt reduse cu aproximativ patru kilograme per total, ceea ce are impact pozitiv asupra dinamicii şi a reacţiei la virare.

Designul optimizat ca masă caracterizează şi frânele sport M Performance: de exemplu, etrierele cu patru pistoane fixe de pe puntea faţă sunt realizate din aluminiu. Totodată, discurile de frână M Performance – perforate şi ventilate interior – care sunt mai mari decât frânele de serie (19 ţoli) – asigură rezistenţă termică îmbunătăţită şi astfel un efect de frânare mărit chiar şi în condiţii extreme. Etrierele vopsite în roşu evidenţiază vizual frânele sport M Performance – o particularitate atractivă în combinaţie cu roţile care au un design deschis al jantei precum modelul M Performance din aliaj uşor, cu design Star Spoke 749 M.

Aspect de fibră de carbon şi funcţionalitate de motorsport şi la interior
O selecţie largă de componente M Performance derivate din şi inspirate de motorsport este disponibilă şi pentru interiorul noului BMW X5, oferind încă o dată îmbunătăţiri vizuale şi funcţionale. De exemplu, datorită volanului M Performance, conducătorul are control sigur în orice moment asupra modelului SAV dinamic. Acest lucru se datorează zonei de manevrare acoperită cu Alcantara cu aderenţă ridicată, cu punct de sprijin al mâinilor foarte mari şi subliniere specială pentru stabilitate excelentă şi un sentiment direct al direcţiei. Pe lângă detaliile standard precum marcajul central roşu la ora 12 şi cusăturile în cruce, realizate manual, de culoare gri argintiu, volanul M Performance este disponibil şi cu decoraţiuni de volan M Performance în fibră de carbon cu inscripţie M Performance şi inserţie din Alcantara. Pentru a se potrivi, clapetele de schimbare pot fi selectate şi ele într-o finisare M Performance, cu ţesătură de carbon în locul suprafeţei de croma standard.

De asemenea, este posibil ca locului de muncă al conducătorului să i se ofere un aspect şi un sentiment de motorsport în locurile din noul BMW X5 care sunt în afara câmpului vizual direct. Aici, factorii care contribuie sunt covoraşele M Performance cu inscripţie M Performance, fanionul în culorile M specifice şi conturul cu aspect de piele ce include cusătură decorativă în culori contrastante, precum şi capacele pedalelor şi sprijinul de picior din oţel inoxidabil. Profilurile asimetrice ale acestuia din urmă subliniază aspectul atractiv de motorsport.

Mai mult ca niciodată, noul BMW X5 oferă posibilitatea unor configuraţii cu adevărat individuale, create specific pentru a reprezenta personalitatea şi a răspunde nevoilor fiecărui client în parte.

Avem, pe de o parte, alături de versiunea de bază, două „variante de model”, BMW xLine şi BMW M Sport, care vin cu elemente proprii de design atât la interior, cât şi la exterior. O notă distinctă o are şi modelul BMW M Performance care se remarcă, de exemplu, prin finisajele specifice ale grilei, oglinzilor şi elementului „air breather”. Gama de opţiuni de design este completată cu un plus de eleganţă de elementele BMW Individual (culori exterioare şi tapiţerie şi finisaje de interior) sau cu sportivitate exacerbată prin accesoriile originale de tuning BMW M Performance.

La capitolul experienţă de condus, trenul de rulare a fost puternic optimizat pentru un plus de sportivitate şi confort, în egală măsură, susţinut de amortizoarele controlate electronic, oferite standard. Suplimentar, prin configuraţia automobilului, se poate amplifica orientarea automobilului către sport, confort sau performanţe off-road.

După o pauză de două generaţii, suspensia pneumatică a fost rafinată şi este acum din nou disponibilă. Conectată la sistemul de control al tracţiunii DSC, suspensia pneumatică este controlată pe frânare pentru a preîntâmpina înclinarea automobilului. Cu suspensia pneumatică garda la sol poate varia cu 80 mm, între modul de ridicare maximă (+40 mm faţă de nivelul normal, disponibil la viteze de până la 30 km/h) şi modul de încărcare a portbagajului (-40 mm faţă de nivelul normal). Când este selectat modul sport sau automobilul rulează peste 120 km/h, garda la sol coboară cu 20 mm faţă de nivelul normal. Suplimentar, sistemul de control al stabilităţii, DSC, controlează suspensia pentru a elimina mişcările caroseriei, de exemplu pe frânări puternice.

Pentru mai multă sportivitate, Suspensia adaptivă M şi Suspensia adaptivă M Profesional dispun de un set-up mai sportiv, cu arcuri elicoidale de oţel. Suplimentar, suspensia Adaptive M Sport Professional include barele stabilizatoare active Dynamic Drive şi diferenţialul M Sport pentru puntea spate, cu variaţie continuă a cuplului de până la 1500 Nm între cele două roţi. Modelul BMW M Performance vine cu o configuraţie proprie a suspensiei cu arcuri elicoidale şi a amortizoarelor, pentru orientare mai sportivă.

Pachetul xOffroad, disponibil doar în configuraţie cu suspensia pneumatică şi diferenţialul M Sport, este oferit în premieră pe un model BMW. Pachetul xOffroad asigură programe speciale de rulare pe diferite suprafeţe cum ar fi nisip, pietriş sau zăpadă. Tot o premieră pentru marcă este disponibilitatea în echiparea oficială a jantelor cu pneuri off-road, cu profil special cu crampoane.

Prin urmare, clienţii pot rafina configuraţia noului BMW X5 către mai mult confort, mai multă sportivitate sau performanţe off-road îmbunătăţite, toate acestea transformând semnificativ caracterul automobilului.

Direcţia integrală poate fi comandată opţional împreună cu orice configuraţie a trenului de rulare. Sistemul permite bracarea roţilor spate cu până la 3 grade. La viteze de până la 60 km/h, acestea sunt orientate în sens opus faţă de pe puntea faţă pentru mai multă agilitate, prin reducerea razei de bracare cu până la 1 metru. La viteze de peste 80 km/h, acestea sunt orientate în acelaşi sens, pentru mai multă stabilitate în viraje. Suplimentar, sistemul de control al tracţiunii, DSC, corectează direcţia punţii spate pentru stabilitate mai mare în viraje.

Drive Analyser pentru analiză detaliată a stilului de condus
Analizatorul de condus M Performance este disponibil pentru cei care doresc să obţină optimizare de motorsport nu doar pentru BMW X5, ci şi pentru propriul stil de condus. Acesta constă dintr-un stick OBD, care este conectat la interfaţa de diagnosticare de la bord, şi o aplicaţie de smartphone. Analizatorul de condus este derivat direct din motorsport: oferă conducătorului toate datele dinamice importante, precum şi posibilităţi extinse de analiză şi înregistrare profesională. De asemenea, este posibilă înregistrarea călătoriilor cu camera video a unui smartphone, a datelor de condus cumulate şi calcularea traseului cu ajutorul datelor GPS.

Introducerea controlerului BMW iDrive în 2001 a marcat o dezvoltare inovatoare în operarea automobilului. Controlul funcţiilor automobilului printr-un sistem multimedia a devenit standard în automobil. Cu ID6, sistem care a câştigat numeroase premii, BMW a stabilit un nou standard pentru conceptele de afişare şi control în maşină, îmbinând un ecran tactil cu un controller clasic, comenzi vocale şi, în premieră, control prin gesturi. La mai puţin de doi ani distanţă, noul ID7 vine cu îmbunătăţiri majore, îmbrăcate sub un concept nou, denumit „BMW Live Cockpit”.

Designul nou, beneficiază de ecranele de dimensiuni mari pentru o afişare clară, care poate fi urmărită uşor. Cu o grafică nouă şi o organizare nou, noile ID7 şi BMW Live Cockpit sunt unele din cele mai mari transformări ale mărcii la interior din ultima perioadă.

Designul şi prezentarea grafică a întregului sistem de afişaj, care cuprinde ecranul de bord, ecranul central iDrive, precum şi ecranele pentru Rear-Seat Entertainment, sunt sincronizate pentru un aspect consistent pe toate monitoarele. De exemplu, dacă modul de condus este schimbat de la ECO Pro la Sport, culoarea de accent este schimbată de la albastru la roşu pe toate afişajele.

Grafica ecranului de bord, „Info Display” nu mai preia forma clasică circulară a display-ului analogic. Acestea au fost înlocuite cu elemente de design tip arcadă care se deschid către centru. Noul design deschide spaţiu în centrul I pentru conţinut de navigaţie, cu o hartă de orientare care arată poziţia actuală a automobilului şi informaţiile de situaţie relevante pentru restul călătoriei. Informaţiile privind sistemele de asistare a conducătorului sunt grupate în arcul vitezometrului din stânga. În modurile de condus Comfort şi Sport, arcul din dreapta arată turaţia motorului; în modul ECO Pro, sunt afişate consumul de combustibil actual şi viteza medie. De asemenea, conţinutul de divertisment suplimentar poate fi integrat în arcul din dreapta. Conducătorul poate utiliza butonul de selecţie de pe volan pentru a adăuga conţinut suplimentar în arcul drept al Info Display după cum este necesar, inclusiv opţiuni de entertainment, consum de combustibil, un mod de afişare sport, dar şi un accelerometru care afişează forţele de acceleraţie.

Cu un BMW Head-Up Display mai mare pe parbriz, tot conţinutul relevant pentru situaţia de condus actuală este afişat în câmpul vizual al conducătorului, direct pe şosea. Pentru prima dată, există un mod de funcţionare sport, care pune în prim plan un turometru care ajută conducătorul să abordeze un condus foarte dinamic.

Cea mai mare transformare vine la nivelul display-ului central iDrive, „Control Display”. Acum „homepage”-ul poate fi configurat pentru afişarea informaţiilor dorite. Pot fi selectate modele de pagini cu două, trei sau patru casete. În fiecare casetă poate fi afişat conţinut dintr-un widget, actualizat în timp real. Printre altele, clientul poate alege între comunicaţii, media/radio, ceas, navigaţie, afişaje sport, vreme, ştiri, previzualizare a traseului, trafic sau hartă.

Pentru că s-a bucurat de o primire foarte bună la nivel internaţional, sistemul de control prin gesturi este acum, în premieră pentru BMW, oferit standard. Au fost adăugate şi trei gesturi noi. Acum utilizatorul poate schimba melodia sau postul de radio şi are la dispoziţie două gesturi care pot primii funcţii predefinite – de la oprirea sunetului, la navigaţie către casă.

Noul BMW X5 vine cu o gamă fără precedent de soluţii practice inteligente pentru un nivel de confort ridicat. De exemplu, hayonul din două componente este acum operat integral electric. Opţional, ruloul portbagajului poate funcţiona automat, electric, la deschiderea şi închiderea hayonului. Suplimentar, acesta poate fi retras electric integral în podeaua portbagajului, eliberând spaţiul de încărcare printr-o comandă foarte uşoară. Pentru o încărcare uşoară, opţional, un set de şine de aluminiu permite alunecarea bagajelor în portbagaj. Încadrate de şine, o serie de membrane de cauciuc se extind imediat ce automobilul începe deplasarea sau se înclină, pentru fixarea ulterioară a bagajelor în portbagaj.

La interior, locurile din spate pot beneficia fie de sistemul Rear Seat Entertainment care dispune, în premieră, de ecrane cu funcţie touch. Alternativ poate fi comandat sistemul Travel and Confort care oferă în spătarele scaunelor faţă două suporturi de prindere pentru diverse dispozitive (suport iPad, umeraş) şi două mufe USB Type C.

În faţă, atât şoferul, cât şi pasagerul pot beneficia opţional, alături de încălzirea în volan, şi de cotiere încălzite. Poziţionate central, două suporturi de pahare pot fi încălzite sau răcite, pentru menţinerea temperaturii băuturii.

Pasiunea pentru motorsport în general şi pentru produsele M Performance în special poate fi exprimată şi prin intermediul dotărilor care nu au legătură directă cu experienţa condusului în noul BMW X5. Setul de diapozitive M Performance pregătit pentru proiectoarele BMW LED din uşi permite ca logo-ul BMW M sau alte motive referitoare la M Performance să fie proiectate pe asfalt la urcare în şi coborârea din automobil, de exemplu. Husa de chei M Performance, realizată din Alcantara de înaltă calitate cu inserţii din fibră de carbon, poate fi fixată permanent la cheia automobilului printr-un şurub cu cap hexagonal de culoare albastru deschis M, protejând-o astfel de zgârieturi şi alte daune. Aceeaşi combinaţie de aspecte şi funcţii este oferită de sacii de anvelope M Performance, realizaţi din plastic de înaltă calitate şi foarte rezistent: aceştia protejează roţile împotriva murdăririi în timpul transportului şi a depozitării.

Noul BMW X5 – preţuri fără TVA/ cu TVA

BMW X5 xDrive40i59100 Euro/ 70329 Eurp
BMW X5 xDrive30d57850 Euro/ 68842 Euro
BMW X5 M50d77800 Euro/ 92582 Euro

Sursa: BMW Romania!

(Visited 8 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice