Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Noul BMW X4

Noul BMW X4 continuă o poveste de succes importantă – peste 200.000 de unităţi au fost livrate de la lansarea primei generaţii în 2014. Noul model vine cu un design extrovertit puternic, o creştere semnifiactivă a calităţii inetriorului, un plus de sisteme de asistenţă şi o gamă rafintată de motorizări. Debutează şi primul BMW X4 M Perfromance diesel – X4 M40d.

Noul BMW X4 îşi evidenţiază caracterul individual printr-o dinamică semnificativ îmbunătăţită, design exterior remarcabil care accentuează imaginea sportivă a automobilului, o ambianţă premium a interiorului ce a fost rafinată semnificativ, sisteme de asistare a conducătorului de ultimă generaţie şi tehnologii de conectivitate de vârf. La acestea se adaugă aura dinamică a Sports Activity Coupé-ului, care este evidenţiată suplimentar prin adăugare în a două modele BMW M Performance în portofoliu. Noul model va fi prezentat în premieră la Salonul Auto de la Geneva şi îşi va face debutul pe piaţă la jumătatea acestui an.

Design: proporţii dinamice şi stil atletic
Suprafeţele curate şi accentele moderne şi elegante evidenţiată această interpretare actualizată a esteticii X4 inconfundabile. X4 îşi asumă rolul de sportiv atrăgător în familia de modele BMW X.

O creştere de 81 milimetri a lungimii exterioare la 4.752 de milimetri, cei 54 de milimetri adăugaţi ampatamentului (ajuns acum la 2.864 mm) şi plusul de 37 milimetri în lăţime (1.918 milimetri) îi conferă noului BMW X4 proporţii dinamice extinse. În centrul părţii frontale atractive se află o grilă mare BMW profilată tridimensional. Farurile LED duble cu contur dinamic, precum şi proiectoarele de ceaţă orizontale formează o interpretare nouă a feţei familiare cu „şase ochi” adoptată de modelele BMW X.

Linia mediană puternică, care încorporează mânerele uşilor şi linia stopurile, este întreruptă de pasajele evazate, pline de forţă, ale roţilor. O altă notă dinamică importantă este dată de habitaclul împins spre în spate. Linia acoperişului, în stil coupé, se strecoară în lunetă printr-un artificiu elegant, după care coboară puternic arcuit spre spate. Liniile orizontale, stopurile LED care se proiectează din caroseria automobilului cu forma lor tridimensională şi cele două ţevi de eşapament (prezente la toate variantele de motorizare) măresc lăţimea părţii spate.

Caracteristicile de design distincte şi jantele de 19 ţoli, din aliaj uşor, specifice modelului fac parte din specificaţiile modelelor xLine, M Sport X şi M Sport, care permit ca designul exterior şi cel interior să fie adaptate pentru a reflecta gusturile personale. Iar clienţii BMW X4 pot alege acum jante cu dimensiuni de până la 21 de ţoli şi din gama de opţiuni BMW Individual.

Interior: caracter sportiv cu sentiment modern şi premium
Interiorul noului BMW X4 este definit de calitatea materialelor şi claritatea sistemului de control. Cockpitul orientat către conducător, panoul de bord coborât şi poziţia uşor ridicată a scaunelor contribuie la crearea unei experienţe foarte sigure a condusului. Scaunele sport redesenate cu suport lateral conturat clar şi suporturile pentru genunchi pe lateralul consolei centrale se adaugă la sentimentul de sportivitate.

Materialele deosebite, calitatea construcţiei precise şi detaliile lucrate cu meticulozitate au stabilit tonul caracterului premium actualizat al noului BMW X4. Suprafeţele panoului de bord şi ale panourilor uşilor se îmbină uşor unele în celelalte, în timp ce logo-urile X gravate pe suprafeţele electroplacate ale uşilor oferă detalii atractive. Detaliile electroplacate suplimentare, noua tapiţerie cu piele Vernasca şi panoul de bord în decoraţiune Sensatec pot fi găsite pe lista extinsă de accesorii opţionale, alături de controlul automat al aerului condiţionat pe trei zone, ventilaţia activă a scaunelor, iluminatul ambiental, dar şi de pachetul Ambient Air pentru arome interioare, BMW Key Display şi acoperişul panoramic din sticlă generos dimensionat.

Tăvile de depozitare mari, buzunarele spaţioase ale uşilor, suporturile pentru pahare şi diferitele compartimente de depozitare sunt toate mărturii ale calităţilor funcţionale ale noului BMW X4. În spate sunt disponibile trei scaune integrale, care oferă mai mult spaţiu pentru picioare decât înainte. Spaţiul de încărcare poate fi extins de la 525 de litri până la un maxim de 1.430 de litri prin rabatarea spătarului banchetei, divizibil în raportul standard de 40:20:40. Funcţia de încărcare opţională permite şi ajustarea individuală a unghiului spătarului.

Clienţii vor putea alege dintre cele trei motorizări pe benzină şi patru variante diesel disponibile de la lansarea noului BMW X4 sau imediat după aceea. Vârful portofoliului este reprezentat de două modele BMW M Performance. Motorul pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie, de sub capota BMW X4 M40i oferă o putere maximă de 265 kW/360 CP. BMW X4 M40d este propulsat de un motor diesel cu şase cilindri dispuşi în linie, care dezvoltă 240 kW/326 CP. Şi BMW X4 xDrive30d este echipat tot cu un motor diesel cu şase cilindri dispuşi în linie, care de această dată oferă 195 kW/265 CP. Pe lângă acestea, gama de motorizări mai include două propulsoare diesel cu patru cilindri, care oferă 170 kW/231 CP la BMW X4 xDrive25d, respectiv 140 kW/190 CP la BMW X4 xDrive20d, precum şi două motoare pe benzină, cu patru cilindri, cu puteri de 185 kW/252 CP la BMW X4 xDrive30i şi de 135 kW/184 CP la BMW X4 xDrive20i. Standard, toate variantele modelului îşi transferă puterea prin intermediul transmisie Steptronic cu opt trepte, cu clapete de schimbare pe volan şi sistem inteligent de tracţiune integrală BMW xDrive.

Toate motoarele poartă semnătura BMW TwinPower Turbo. Pentru propulsoarele pe benzină, această însemnă o combinaţie unică de tehnologii pentru un control precis al amestecului de aer şi combustibil: Double-VANOS pentru reglajul deschiderii supapelor, VALVETRONIC pentru reglarea deschiderii supapelor de admisie, Twin-Scrol pentru un sistem turbo cu un răspuns de la turaţii joase şi, bineînţeles, sistemul High Precision Injection. Propulsoarele diesel vin cu un sistem de turbine cu geometrie variabilă şi sistem de injecţie common-rail cu presiune de până la 2500 bar. Toate motorizările respectă standardul de emisii EU6d, versiunile pe benzină vin echipate cu filtre de particule, iar cele diesel dispun cu sistem catalitic dublu, care include şi un sistem SCR cu injecţie de AdBlue.

Noul BMW X4 este caracterizat de o creştere semnificativă a agilităţii, combinată cu un grad ridicat al confortului călătoriei, datorită tehnologiei şasiului care a fost rafinată şi adaptată sistematic pentru cerinţele specifice ale unui Sports Activity Coupé şi printr-un centru de greutate semnificativ mai coborât faţă de cel al BMW X3. Specificaţia standard include alături de suspenisa M Sport şi funcţia Performance Control a sistemului DSC, şi direcţia sport variabilă. Frânele M Sport şi suspensia adaptivă cu amortizoare controlate electronic sunt şi ele disponibile opţional. Modelele BMW M Performance vine echipate standard cu jante de 20 de ţoli, din aliaj uşor, frâne M Sport concepute special şi diferenţial M Sport, care generează un efect de blocare precisă a roţilor spate pentru un plus de dinamism atunci când automobilul iese din viraje.

O combinaţie inteligentă de materiale, care la BMW poartă numele BMW EfficientLightweight, a făcut posibilă obţinerea unei reduceri substanţiale a masei, nu doar la nivelul şasiului, ci şi în construcţia caroseriei şi a numeroase alte componente. Măsurile BMW EfficientLightweight au făcut ca noul model să fie mai uşor cu până la 50 de kilograme faţă de predecesorul său (ceea ce a permis variaţii ale echipării). Proprietăţile aerodinamice ale Sports Activity Coupé-ului au fost şi ele îmbunătăţite, ceea ce face ca noul BMW X4 să stabilească un nou reper în segmentul său datorită coeficientului aerodinamic (Cd) de 0,30.

Sistem de operare extins, sisteme de asistare a conducătorului de ultimă generaţie şi noi funcţii BMW ConnectedDrive
Sistemul de afişare şi operare iDrive ale noului BMW X4 include un monitor de control independent, care este disponibil opţional în versiune de 10,25 ţoli (26,04 cm) cu funcţionalitate touchscreen. Sistemul de control vocal a trecut prin îmbunătăţiri suplimentare şi acum poate urma instrucţiuni formulate liber. Controlul prin gesturi BMW, afişarea multifuncţională a instrumentelor şi cea mai nouă generaţie a BMW Head-Up Display sunt şi ele disponibile ca opţiuni.

Sursa: BMW Romania.

(Visited 13 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice