Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Noul BMW M4 GTS este pregatit de raliu!

Noul BMW M4 GTS. Experienţa concentrată din motorsport furnizează dinamica supremă

Prin BMW M4 GTS, BMW M GmbH vine cu o nouă dovadă de tehnologie care duce potenţialul BMW M4 Coupé la un nivel nou, impresionant. Cu un design dinamic şi puternic, inspirat din motorsport, dar şi cu o tehnologie de înaltă performanţă, BMW M4 GTS este perfect pregătit pentru performanţă pe circuit. Un tur parcurs în 7’28” pe legendara buclă Nordschleife de la Nürburgring, cel mai dificil circuit de curse din lume, este o dovadă clară a calităţilor excepţionale de care dispune această ediţie specială a modelului. În acelaşi timp, cel mai avansat BMW M4 – asemenea celorlalte modele BMW M – se simte ca acasă şi pe drumurile publice. BMW M GmbH lansează BMW M4 GTS într-o ediţie specială limitată la 700 de unităţi pentru a sărbători a 30-a aniversare a modelului BMW M3, care a intrat în producţie în 1986. Prin aceasta, automobilul evidenţiază spiritul inovator al inginerilor BMW M în dezvoltarea tehnologiilor M deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte sistemul de propulsie, şasiul şi construcţia uşoară. Prima ediţie specială de înaltă performanţă a gamei de modele M3/M4 va fi disponibilă în premieră şi pe importanta piaţă din America de Nord.

“Modelele ediţie specială precum BMW M3 GT, BMW M3 CSL, BMW M3 GTS şi BMW M3 CRT au o tradiţie de zeci de ani în portofoliul nostru din clasa medie – care continuă cu BMW M4”, a declarat Frank van Meel, CEO al BMW M GmbH. “Ele accentuează caracterul mărcii BMW M şi întruchipează o experienţă exclusivistă şi bogată din punct de vedere emoţional. Am avut o abordare radicală în privinţa reglajului BMW M4 GTS pentru a crea o maşină sport pentru circuit, care furnizează dinamică de top şi performanţe care inspiră. Automobilul ne-a permis să demonstrăm ce este posibil în prezent cu un model omologat pentru şosele. Clienţii îşi pot pilota propriul BMW M4 GTS pe circuite precum Spa-Francorchamps, Nürburgring sau Laguna Seca – la eveniment clubsport, de exemplu – şi să stabilească timpi pe tur care să ridice ştacheta la un nivel foarte ridicat pentru maşinile omologate pentru şosele.”

Impuls de performanţă datorită inovatoarei injecţii cu apă
Piesa centrală a fiecărui model BMW M este motorul său. BMW M4 GTS utilizează motorul turbo cu şase cilindri dispuşi în linie de la BMW M3/M4 – câştigător a numeroase premii -, dar adaugă tehnologia inovatoare a injecţiei cu apă pentru a ca propulsorul de 3,0 litri să beneficieze de un impuls substanţial de putere. Sistemul de injecţie cu apă măreşte semnificativ puterea motorului – la 368 kW/500 CP -, dar şi cuplul – 600 Nm -, în timp ce consumul de combustibil şi emisiile CO2 rămân la nivelul celor ale BMW M4 Coupé (8,3 l/100 km*, 194 g/km*). Astfel, BMW M4 GTS este cel mai agil, mai radical şi mai dinamic model din gamă. Sprintează de la 0 la 100 km/h în 3,8 secunde şi atinge o viteză maximă, limitată, de 305 km/h.

Designul ultrauşor extins în detalii
Construcţia ultrauşoară inteligentă a permis inginerilor BMW M să limiteze masa proprie DIN a automobilului la 1.510 kilograme (masa proprie ECE: 1.585 kg). Raportul masă-putere remarcabil de 3,0 kg/CP furnizează platforma perfectă pentru o experienţă a condusului deosebit de dinamică. Măsurile riguroase de reducere a masei se extind atât în interiorul, cât şi la exteriorul maşinii. În automobil, scaunele-scoică din fibră de carbon, consola centrală uşoară, construcţia uşoară a panotajului de pe locul din spate şi partiţia portbagajului, decoraţiunile speciale ale panourilor ultrauşoare – laterale şi ale uşilor -, care includ manşete de tragere ale uşilor în locul mânerelor solide, sunt indicii clar vizibile ale angajamentului designerilor de a reduce masa. Aplicarea riguroasă a designul uşor poate fi observată şi în detalii mai puţin vizibile. Tubul de fixare a panoului de instrumente este realizat din fibră de carbon. Şi la exteriorul automobilului, capota, acoperişul şi spliterul frontal reglabil – toate nou concepute – sunt şi ele construite din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP). Şi aripa spate reglabilă este realizată tot din acest material high-tech uşor, dar extrem de rezistent. Ea se sprijină pe elementele complexe din aluminiu, fixate pe capota din CFRP a portbagajului, care demonstrează cum fiecare detaliu, indiferent cât de mic, a fost adaptat pentru a minimiza masa. Combinarea cu difuzorul – din nou, din fibră de carbon – sub bara spate, aripa spate optimizează fluxul de aer şi reduce portanţa pe puntea spate. Sistemul de evacuare are un amortizor din titan care permite o reducere a masei cu 20%. Acustica plină de emoţie se potriveşte perfect profilului M şi învăluie interiorul şi exteriorul automobilului într-un sunet pe măsura performanţei fantastice.

Dotări cu echipamente pentru maximizarea performanţelor
Disponibilă standard, transmisia M cu dublu ambreiaj, cu şapte trepte, selectează raportul optim pentru fiecare situaţie de condus, fără nici o sincopă a fluxului de putere. Pilotul poate selecta vitezele manual fie prin intermediul clapetelor de pe volan, fie prin levierul selectorului. Programul de schimbare Drivelogic şi sistemul Launch Control au fost adaptate la puterea crescută a motorului. Cu masa minimizată, jantele M exclusive – din aliaj uşor şi cu design star-spoke 666 M – sunt forjate şi lustruite, beneficiind de o culoare Acid Orange. Ele sunt echipate cu anvelope Michelin Pilot Sport Cup 2 (faţă: 265/35 R19, spate: 285/30 R20) şi sunt create specific pentru BMW M4 GTS, astfel că joacă un rol în tracţiunea şi în reacţiile prin viraje pe care le oferă automobilul.

Suspensia M reglabilă în trei moduri, adaptată special pentru BMW M4 GTS, poate fi ajustată în funcţie de preferinţele individuale, dar şi la cerinţele diferitelor circuite. Frânele M din carbon ceramic oferă un punct de presiune bine definit şi asigură o decelerare remarcabilă chiar şi sub sarcini mari susţinute, cum ar fi la limită pe circuit.

Tehnologie OLED exclusivă în lume, lumini LED strălucitoare
Cele două seturi de faruri duble rotunde, cu patru inele coroană, asigură cea mai bună iluminare posibilă a suprafeţei drumului. Ele combină tehnologia LED (diode emiţătoare de lumină) de ultimă oră cu BMW Selective Beam (asistent antiorbire pentru faza lungă – oprararea automată a fazei lungi cu reglaj pentru a evita ceilalţi paritcipanţi la trafic) şi farurile adaptive.

Stopurile de forma literei L sunt la fel de distinctive precum designul farurilor. Stopurile OLED inovatoare îşi vor face debutul în producţia de serie odată cu BMW M4 GTS. OLED (diode organice emiţătoare de lumină) reprezintă un nou tip de sursă de lumină care luminează pe întreaga lor suprafaţă, cu un efect foarte omogen – spre deosebire de unităţile LED, care emit lumina sub forma unor puncte. Designul plat al tehnologiei OLED (acestea au o înălţime de doar 1,4 milimetri) şi capacitatea de a declanşa separat module individuale de lumină deschid noi posibilităţi pentru concepte de iluminare şi emană prezenţa unei precizii excepţionale. Ca atare, stopurile subliniază lăţimea părţii spate, conferă automobilului o apariţie şi mai atractivă şi mai puternică şi asigură evidenţierea acestuia atât pe lumină, cât şi pe întuneric.

Interiorul – concentrat, exclusiv şi derivat din motorsport
Scaunele-scoică M din fibră de carbon pentru conducător şi pasager respectă tema construcţiei ultrauşoare pe care o propune interiorul exclusivist. Acestea cântăresc cu aproape 50% mai puţin decât scaunele sport de la BMW M4 Coupé, permit o poziţie ideală de condus şi oferă confort pe distanţe lungi, în combinaţie cu nivelul excelent de susţinere. Tapiţeria exclusivistă a scaunelor – cu piele Alcantara/Merino – cu benzi M pe spătare, centurile de siguranţă cu trei puncte de prindere şi manşetele de tragere a uşilor evidenţiază profilul BMW M4 GTS ca maşina sport de înaltă performanţ. Pentru piaţa nord-americană, M4 GTS este echipat cu scaune sport M tip scoică diferite (includ spătare ultrauşoare cu decupaje), în conformitate cu cerinţele locale de omologare.

Alcantara este utilizată şi pentru volanul sport M, al cărui marcaj central subliniază ideea de automobil de curse. În locul banchetei, BMW M4 GTS dispune de o poliţă din plastic ranforsat cu fibră de sticlă (GFRP) şi un panou spate în construcţie sandwich din fibră de carbon. Ambele sunt acoperite cu Alcantara, iar împreună permit o reducere a masei cu aproximativ 40% faţă de modelul de serie cu banchetă normală.

Pachetul opţional Clubsport poate îmbunătăţi suplimentar afinitatea BMW M4 GTS pentru circuite. Acesta include roll bar în culoare Acid Orange în spatele scaunelor, centuri de siguranţă cu şase puncte de prindere conform regulamentelor de competiţie** şi extinctor.
** Dotarea nu este disponibilă pentru versiunea SUA.

2. Istoria ediţiilor speciale BMW M3. Impunerea ritmului în clasa maşinilor sport de 30 de ani
BMW M4 GTS priveşte către începuturile BMW M GmbH. Fondată în 1972 sub numele original de BMW Motorsport GmbH, compania a impresionat încă de la început – şi nu doar cu emblematicul model de curse BMW M1. Primului motor turbo ce a propulsat un monopost spre titlul mondial din Formula 1 şi transformarea BMW M3 Grupa A în cel mai de succes model din lume în categoria turismelor au fost tot performanţele M GmbH. Producţia primului BMW M3 (E30) a început în 1986, creând astfel tiparul pentru o clasă complet nouă de automobile: maşini de înaltă performanţă sub forma unor sedanuri şi coupé-uri de serie în clasa compactă. De atunci, BMW M3 – iar acum BMW M4 – a impus standardele în segmentul său de-a lungul ciclului de viaţă şi în fiecare generaţie a modelului. În ciuda numeroaselor încercări, nici unul dintre imitatorii săi nu a reuşit să înlăture BMW M3/BMW M4 de pe primul loc în preferinţele conducătorilor sportivi.

1988: BMW M3 Evolution (E30)
BMW a perfecţionat calităţile modelului M3 pentru a avea certitudinea că rămâne în elita motorsportului. În 1988, BMW M GmbH a lansat BMW M3 Evolution pe piaţă într-o serie specială limitată la 500 de unităţi. Motorul cu patru cilindri în linie, cu o capacitate de 2,3 litri, dezvolta acum 162 kW/220 CP – cu 19 kW/25 CP mai mult decât versiunea M3 standard. Creşterea puterii a fost rezultatul unei serii de modificări la componente care au inclus supapele, pistoanele, chiulasă şi arborele cu came. În plus, caroseria şi geamurile au fost supuse unor măsuri de minimizare a masei. BMW M3 Evolution avea un spoiler frontal mai puternic conturat decât versiunea M3 standard M3 şi un spoiler spate ajustabil, de asemenea mai mare.

1990: BMW M3 Sport Evolution (E30)
Dezvoltarea M3 a atins apogeul în 1990 prin apariţia BMW M3 Sport Evolution, disponibil doar în culorile Gloss Black şi Brilliant Red. Noua apariţie dezvolta până la 175 kW/238 CP din motorul cu patru cilindri în linie, care acum avea o capacitate de 2,5 litri – un plus de 22% comparativ cu BMW M3 standard din acea perioadă. Construcţia ultrauşoară inteligentă a componentelor, printre care aripile faţă, difuzorul, spoilerul faţă, capota portbagajului şi aripa spate, a redus masa proprie cu aproximativ 35 de kilograme. Spliterul ajustabil de pe spoilerul faţă şi jantele de 16 ţoli, din aliaj uşor, cu steaua Nogaro Silver în centrul lor au fost printre cele mai distinctive particularităţi exterioare ale BMW M3 Sport Evolution. La interior, scaunele-scoică faţă cu suport integral pentru cap, centurile de siguranţă de culoare roşie şi husele din piele de căprioară pentru volanul sport, levierul frânei de mână şi mânerul levierului de la schimbătorul de viteze subliniau atitudinea sportivă a automobilului. O altă atracţie a acestei versiuni M3 – produsă în doar 600 de exemplare – a fost înscrisul “Sport Evolution 1990” de pe consola centrală.

1995: BMW M3 GT (E36)
A doua generaţie a modelului BMW M3 a însemnat transformarea sursei de putere într-un motor cu şase cilindri dispuşi în linie. Cu o capacitate de 2.990 cmc, tehnologie cu patru supape şi distribuţie a arborelui cu came VANOS pe partea admisiei, motorul genera 210 kW/286 CP şi permitea o acceleraţie de la 0 la 100 km/h în 5,9 secunde. În 1995, BMW M GmbH a lansat ediţia specială BMW M3 GT într-o serie de doar 350 de unităţi. Puterea a fost extinsă la 217 kW/295 CP, iar motorul a prezentat câteva din detaliile tehnice ale următorului propulsor de 3,2 litri. Uşile maşinii erau realizate din aluminiu, iar interiorul a fost decorat cu piele Mexico Green Nappa. Pentru exterior, singurele culori disponibile la această ediţie specială au fost British Racing Green şi Silver.

2003: BMW M3 CSL (E46)
La jumătatea anului 2003, BMW a revenit la ideea unei ediţii speciale în serie limitată BMW M3, de data aceasta cu generaţia E46 a modelului. Denumirea CSL făcea referire la legendarul BMW 3.0 CSL (pentru “Coupé Sport Leichtbau”) de la începutul anilor ’70. În conformitate cu acest apelativ, care denota design ultrauşor, BMW M3 CSL a introdus o serie de componente pentru reducerea masei. Consola centrală, decoraţiunile interioare ale uşilor şi oglinda retrovizoare au fost realizate din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP) – o premieră absolută pentru un model BMW de serie, luneta dispunea de sticlă subţire, capota portbagajului cu spoiler integral era mai uşoară. Per total, utilizarea componentelor uşoare a permis ca masa proprie a maşinii să fie redusă cu 164 de kilograme, la 1.385 de kilograme.

Puterea produsă de motorul de 3.246 cmc, cu şase cilindri dispuţi în linie, a fost ridicată la 265 kW/360 CP. Modificările galeriei de admisie a aerului au fost necesare pentru răcirea motorului evoluat, ceea ce a dus la crearea unei deschideri circulare distinctive în bara faţă optimizată aerodinamic, pentru a îmbunătăţi furnizarea aerului către camera de admisie a aerului. La exterior, BMW M3 CSL se diferenţia de BMW M3 prin acoperişul din fibră de carbon expusă şi prin jantele M “Sport” de 19 ţoli, din aliaj uşor, cu anvelope Michelin Sport Cup.

La deschiderea uşii, atenţia era atrasă de cele două scaune-scoică şi de scaunele spate ultrauşoare cu tapiţerie în combinaţie de Amaretta şi stofă. Uşile veneau cu inserţii de fibră de carbon, volanul sport M era îmbrăcat cu Alcantara care oferea aderenţă, iar consola centrală avea o construcţie mai compactă şi mai uşoară. O altă particularitate distinctivă a volanului era butonul “M” utilizat pentru activarea modului M Track. Acesta adapta reacţiile servodirecţiei şi parametrii Dynamic Stability Control (DSC / controlul dinamic al stabilităţii) pentru a permite un stil de condus şi mai sportiv. Sistemul Launch Control modificat a ajutat ca BMW M3 CSL să sprinteze de la 0 la 100 km/h în doar 4,8 secunde şi să atingă 200 km/h în 16,7 secunde. Şasiul CSL a fost optimizat suplimentar, iar o parte din activitatea de tuning s-a desfăşurat pe bucla Nordschleife de la Nürburgring. Rezultatul acestor modificări a putut fi văzut în testele independente. BMW M3 CSL a stabilit ceea ce atunci a fost cel mai rapid tur pe Nordschleife în clasa sa de putere (7’50”).

2010: BMW M3 GTS (E92)
În 2010, BMW M GmbH a lansat succesorul direct al modelului BMW M3 CSL sub forma BMW M3 GTS. Asemenea predecesorului său, a fost conceput să furnizeze performanţe dinamice de neegalat. Construcţia uşoară a jucat un rol primordial şi de această dată, reducerea masei proprii DIN a automobilului la 1.530 de kilograme – 125 de kilograme mai puţin decât versiunea BMW M3 standard. O mărire a cursei pistonului a dus cilindreea motorului V8 de la 4,0 litri la 4,4 litri, astfel că puterea a crescut cu 22 kW/30 CP, la 331 kW/450 CP.

În echiparea standard, BMW M3 GTS dispunea de roll bar cu şuruburi în locul banchetei, iar acesta putea fi upgradat opţional cu un roll cage integral. Mai mult, au fost prevăzute puncte de fixare pentru centuri Schroth cu patru şi cu şase puncte de prindere. În cele din urmă, suportul extinctorului în spatele scaunelor faţă a subliniat orientarea clară spre circuit a GTS. Calităţile competiţionale ale automobilului au fost îmbunătăţite de aerodinamica revizuită. Spoilerul faţă cu spliter din fibră de carbon era combinat cu aripă spate din fibră de carbon, dispusă pe capota portbagajului, pentru reducerea portanţei şi pentru asigurarea unor viteze mari în viraje.

În mare, BMW M GmbH a produs BMW M3 GTS în regim manufacturier, automobilele fiind realizate individual în uzină după specificaţiile clienţilor. Omologarea pentru utilizare pe şoselele din Germania s-a făcut pentru fiecare caz în parte.

2011: BMW M3 CRT (E92)
BMW M3 CRT – produs într-o serie de doar 67 de unităţi, din mai 2011 – a combinat tehnologia BMW M3 GTS cu caroseria în patru uşi a unui BMW M3 Sedan. CRT a avut capotă din fibră de carbon, cu fante lângă curba Powerdome, şi un spliter sub bara faţă, dar spoilerul spate mare de pe capota portbagajului a fost uzurpat de muchia spoilerului din fibră de carbon. În locul unui roll bar, BMW M3 CRT a dispus de banchetă compusă din două scaune individuale modelate. Cu o masă proprie (DIN) de 1.580 de kilograme, BMW M3 CRT a fost mai uşor cu aproximativ 45 de kilograme faţă de BMW M3 Sedan.

2016: BMW M4 GTS (F82)
În 2016, BMW M GmbH va prezenta următorul membru al gamei de maşini sport în ediţie specială, sub forma BMW M4 GTS. Noua maşină preia conceptul modelelor BMW M3/BMW M4 şi accentuează radical genele sportive, devenind un automobil de colecţie exclusiv, fabricat în numai 700 de exemplare. BMW M4 GTS însemnă că BMW M GmbH nu doar sărbătoreşte cei 30 de ani ai poveştii de succes BMW M3/M4, ci prezintă şi un model perfect pentru a marca centenarul mărcii BMW.

Sursa BMW Romania

(Visited 18 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice