Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Noi modelele BMW X plug-in hybrid: debutează BMW X1 xDrive25e va fi lansat, urmează BMW X2 xDrive25e

Noi modelele BMW X plug-in hybrid: debutează BMW X1 xDrive25e va fi lansat, urmează BMW X2 xDrive25e

BMW Group îşi continuă strategia de electrificate şi prezintă noi modele plug-in hybrid pentru o categorie de automobile foarte populară şi cu creştere dinamică. Noile BMW X1 xDrive25e şi BMW X2 xDrive25e vor fi disponibile pentru comenzi cu începere din 2020.

Un tren de rulare electric foarte eficient şi bateria litiu-ion de cea mai nouă generaţie permit o autonomie electrică de până la 57 de kilometri* pentru cele două modele plug-in hybrid noi. Cu un consum mediu de combustibil de 1,9-2,1 l/100 km* şi emisii CO2 de 43-48 g/km* pentru BMW X1 xDrive25e, respectiv de 1,9-2,1 l/100 km* şi 43-47 g/km* pentru BMW X2 xDrive25e, ambele modele stabilesc un reper în cadrul segmentului lor competitiv. Consumul mixt de energie al BMW X1 xDrive25e este de 13,8-14,3 kWh/100 km*, iar pentru BMW X2 xDrive25e de 13,7-14,2 kWh/100 km*. Tracţiunea integrală specifică unui hibrid, distribuţie rapidă şi precisă a cuplului între puntea faţă şi cea spate, oferă un nivel ridicat de plăcere a condusului şi o agilitate captivantă.

Cele două versiuni plug-in hybrid reprezintă o extindere a gamei largi BMW în segmentul compact premium al modelelor SAV şi SAC. Pe lângă numeroasele variante ce dispun de motoare pe benzină şi diesel foarte eficiente, modelele cu tren de rulare electrificate vor fi disponibile în premieră. Astfel, portofoliul va include, pe lângă modelele entry-level economice – cu motor termic cu trei cilindri -, atât modelele plug-in hybrid, cât şi vârful de gamă foarte sportiv, BMW X2 M35i, cu o putere maximă de 225 kW/306 hp. Prin extinderea gamei sale în segmentul compact premium, ofensiva de modele a BMW Group vine cu un nou impuls în domeniul modelelor plug-in hybrid. Actuala selecţie cuprinde MINI Cooper SE Countryman, BMW 225xe Active Tourer, modelele BMW Seria 3 şi BMW Seria 5 şi sedanurile plug-in hybrid de lux ale BMW Seria 7. În viitor vor fi disponibile patru modele BMW X cu tren de rulare plug-in hybrid – BMW X1 şi X2 alături de două modele deja anunţate – BMW X3 şi BMW X5. Ca pionier în mobilitatea electrică, BMW intenţionează ca până la finalul anului 2021 să aibă pe şosele peste un milion de automobile cu tren de rulare electrificat. În 2021, 25% din automobilele vândute de BMW Group în Europa vor dispune de tren de rulare electric. Până în 2025, acest nivel este planificat atingă 33%, pentru ca în 2030 să ajungă la 50%. Până în 2023, BMW Group îşi propune o extindere a portofoliului până la 25 de automobile electrificate.

Sistemul plug-in hybrid al noilor BMW X1 xDrive 25e şi BMW X2 xDrive25e constă dintr-un motor pe benzină – 1,5 litri, trei cilindri -, cu tehnologie BMW TwinPower Turbo Technology, şi un motor electric dezvoltat special pentru acest model. Motorul pe benzină oferă o putere maximă de 92 kW/125 CP şi un cuplu maxim de 220 Nm. Puterea se transferă printr-o transmisie Steptronic cu şase trepte şi acţionează asupra punţii faţă. Motorul electric generează 70 kW/95 CP şi livrează un cuplu de 165 Nm către puntea spate prin intermediul unei transmisii cu un singur raport. Aceasta arhitectură asigură şi un sistem de tracţiune integrală, astfel că ambele modele beneficiază de un nivel unic de agilitate care asigură plăcerea condusului caracteristică pentru SAV şi SAC. Livrarea spontană a puterii motorului electric, al cărui cuplu este disponibil integral încă de la demaraj, permite conducătorului să reacţioneze foarte repede la schimbarea condiţiilor de condus. În plus, poziţia motorului electric dispus deasupra punţii spate contribuie la distribuţia echilibrată a maselor pe punţile noilor BMW X1 xDrive25e şi BMW X2 xDrive25e. În combinaţie cu interacţiunea controlată inteligent între cele două unităţi de putere, oferă stabilitate maximă la condus, confort al călătoriei şi reacţii dinamice.

Împreună, motorul termic şi cel electric produc o putere a sistemului de 162 kW/220 CP. Cuplul maxim al sistemului este de 385 Nm. Noul BMW X1 xDrive25e accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,9 secunde. Noul BMW X2 xDrive25e realizează sprintul 0-100 km/h în 6,8 secunde. Suplimentar, impulsul electric oferi de sistemul de propulsie asigură rezerve adiţionale pentru un demaraj sportiv. Viteza maximă a noului BMW X1 xDrive25e este de 193 km/h. Viteza maximă a noului BMW X2 xDrive25e este de 195 km/h.

Bateria litiu-ion de ultimă generaţie are o capacitate energetică brută de 10 kWh. Aceasta permite o autonomie electrică de 54-57 de kilometri* la BMW X1 xDrive25e (55-57 km* la noul BMW X2 xDrive25e). Bateria de înaltă tensiune poate fi încărcată la o sursă convenţională de curent prin intermediul cablului din echiparea standard. Prin această metodă, o baterie goală poate fi încărcată complet în aproximativ cinci ore. Sunt necedare doar 3,8 ore pentru ca bateria să ajungă la 80% din capacitate. Cu ajutorul unui panou BMW i (Wallbox), operaţiunea încărcare de la 0 la 100% are loc în mai puţin de 3,2 ore. 80% din capacitate este atinsă după 2,4 ore. Priza de încărcare este localizată în spatele unei clapete separate, pe aripa faţă stânga a maşinii.

Conducătorul poate utiliza butonul eDrive de pe consola centrală pentru a influenţa modul de funcţionare al sistemului de propulsie. În setarea standard AUTO eDRIVE, sistemul inteligent de propulsie asigură interacţiune optimă între cele două motoare în orice situaţie de condus. Datele de navigaţie sunt utilizate şi ele pentru gestionarea sistemului plug-in hybrid în vederea creşterii eficienţei şi a plăcerii condusului. Când este utilizat sistemul de navigaţie, gestiunea anticipativă a energiei poate lua în considerare şi profilul traseului pentru controlarea sistemului de propulsie. Modul MAX eDrive poate fi activat pentru utilizare maximă a propulsiei electrice. În acest mod, noile BMW X1 xDrive25e şi BMW X2 xDrive25e ating o viteză maximă de 135 km/h. În plus, modul SAVE BATTERY permite conducătorului să menţină nivelul de încărcare al bateriei de înaltă tensiune în timp ce se deplasează sau să-l mărească prin generarea de energie. În acest fel, energia din bateriei poate fi economisită pentru mai târziu – de exemplu, când se va rula în mod pur electric prin oraş.

Comutatorul pentru experienţa condusului poate fi utilizat independent de modul de condus. La noile BMW X1 xDrive25e şi BMW X2 xDrive25e, conducătorul îl poate utiliza pentru a activa modurile COMFORT, SPORT şi ECO PRO pentru a influenţa funcţiile de propulsie şi suspensie, precum şi pentru a opera sistemele de confort alimentate electric.

Un alt aspect important este că în modurile COMFORT sau ECO PRO, imediat ce pedala de acceleraţie nu mai este apăsată, motorul termic este oprit. Automobilul rulează liber, cu motorul decuplat de la transmisie, pentru eficienţă şi conservarea optimă a impulsului. Aceasta asigură deplasarea cu un consum minim de combustibil, dincolo de folosirea modului electric.

Datorită autonomiei electrice mari şi emisiilor CO2 reduse, noile BMW X1 xDrive25e şi BMW X2 xDrive25e (în funcţie de echipare) îndeplinesc condiţiile pentru a fi clasificate drept automobil electric în Germania – astfel au asociat un tratament preferenţial în traficul pe drumurile publice. În plus, în Germania se califică pentru impozitare redusă ca automobil de companie. Doar jumătate din preţul de listă brut este utilizat ca bază la calcularea beneficiului monetar din utilizarea privată a maşinii de companie.

Noile BMW X1 xDrive25e şi BMW X2 xDrive25e dispun standard de protecţie acustică pentru pietoni. Când se rulează electric la viteze de până la 30 km/h, un sunet inconfundabil – creat special pentru modelele BMW electrificate – este generat pentru a alerta alţi utilizatori ai drumului cu privire la apropierea automobilului, dar fără a afecta confortul acustic al pasagerilor maşinii.

Suplimentar, echiparea standard a celor două modele BMW X compacte cu propulsie plug-in hybrid drive include şi jante de 17 ţoli, din aliaj uşor, aer condiţionat cu reglare pe două zone, dar şi sistem de încălzire/răcire staţionar, folosind energia din baterie. Interiorul poate fi precondiţionat de la distanţă prin intermediul BMW Connected, cu ajutorul unui smartphone. Ca alternativă la versiunea de bază, noul BMW X1 xDrive25e este disponibil ca model Sport Line, xLine şi M Sport. Pentru noul BMW X2 xDrive25e, clienţii pot alege dintre următoarele modele: Advantage, Advantage Plus, M Sport şi M Sport X. În plus faţă de respectivele pachete de echipare, aproape orice opţiune oferită pentru modelele BMW X1 sau BMW X2 cu propulsie convenţională este disponibilă şi pentru versiunile plug-in hybrid.

Sursa: BMW Romania

(Visited 18 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice