Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Mitsubishi L200 Sport Utility Truck – cea de-a 5-a generatie

Mitsubishi L200 Sport Utility Truck – cea de-a 5-a generatie

Dupa 9 ani si 1,300,000 de unitati produse, pana in decembrie 2014, actualul model pick-up Mitsubishi L200 este pe punctul de a fi retras, o data cu lansarea in premiera europeana, a succesorului sau, la cea de-a 85a editie a Salonului International de la Geneva – noul model reprezentand viitoarea generatie de pick-up ce cantareste o tona.

Un model de baza, strategic pentru Mitsubishi Motors Corporation, L200 (“Triton” sau “Strada” cum mai este denumit in afara Europei), sustine un vast eco-sistem industrial in Thailanda, unde productia a fost concentrata incepand cu cea de-a 3a generatie.

Fabricat in cea de-a 2a uzina Mitsubishi Motors din Thailanda, uzina Laem Chabang, noul L200 are un target de vanzari de 200,000 unitati/an (vs.130,000 unitati pentru actualul L200), ce urmeaza a fi comercializate pe toate pietele globale (exceptand Japonia, SUA si Canada), Europa fiind cea de-a 2-a sa piata de desfacere (12%), dupa grupul tarilor ASEAN. In Europa, unde volumul total al vanzarilor, actualului model L200, va ajunge la peste 220,000 unitati pana la finalul productiei, modelul L200 aduce cel mai mare profit regiunii. In 2014 – ultimul an de productie complet – au fost vandute 18,371 unitati (excluzand Rusia si Ukraina), reprezentand 13% din piata europeana a producatorului japonez (34 de tari), acest volum de vanzari impresionant fiind realizat in mare parte de Anglia, Turcia, Franta, Germania si Austria.

O noua generatie

Cea de-a 5-a generatie de L200, ce a fost dezvoltata 100% de catre MMC timp de 28 de luni, si care reprezinta cea mai recenta expresie a conceptului de camioneta Sport Utility Truck, este menita sa satisfaca nevoile tot mai diversificate ale clientilor de pick-up-uri, la nivel global, oferind mai mult stil, confort, manevrabilitate si rezistenta. Noul L200 a fost proiectat astfel incat impactul asupra mediului sa fie cat mai redus – in acest caz este vorba de scaderea emisiilor de CO2 de la 199 g/km minim*, valoarea modelului L200 actual, pana la 169 g/km minim** pentru noul L200 (vs. 180 – 265 g/km valorile competitiei).

SS4-II: Sistemul Super Select 4WD Permanent II – care acum ofera o stabilitate mai buna in curbe chiar si pe drumuri pavate, cu posibilitatea selectarii celor 4 moduri de rulare prin rotirea butonului de selectare a modului de transmisie;
Noul sasiu este cu 7% mai rigid fata de precedentul model;
Sistem de suspensie imbunatatit;
Adaugarea sistemelor: de avertizare la schimbarea benzii de rulare pe sensul de mers (LDW), stabilitate asistata la tractarea unei remorci (TSA), asistenta la pornirea din rampa (HSA);
Faruri HiD, cu lumini de zi cu LED si proiectoare bi-xenon, pentru o vizibilitate mai buna pe timp de noapte sau in conditii de vizibilitate redusa.
Siguranta pasiva imbunatatita prin dezvoltarea noii caroserii RISE, patentata de catre MMC, si adaugarea airbag-ului pentru genunchii soferului.

Atunci cand Mitsubishi Motors a prezentat cea de-a 4 serie a modelului L200, in 2005, pe piata, a fost remarcat ca un pick-up robust, rezistent si practic, avand totodata un design exterior sportiv, ce se apropia mai mult de aspectul unui SUV. Linia de stilizare a fost intr-adevar primul element al conceptului “Sport Utility Truck” pe care acest autovehicul l-a adus pe piata, cabina sa fiind inspirata de la consacratul model Pajero, integrarea benei in forma de ansamblu si acea linie simbol “J-Line” ce separa cabina de bena la versiunea Double Cab.

In timp ce isi pastreaza stilul unificat cabina-spatiu bagaje, cel de-al 5-lea model L200 renunta la formele rotunjite ale predecesorului pentru un aspect mai sofisticat: un stil foarte puternic si dinamic, anuntat deja prin intermediul conceptului GR-HEV, in 2013, ne duce cu gandul la formele unui “atlet bine proportionat” creand astfel o imagine vizuala foarte interesanta, ce da sens miscarii.

Frontal, modelul pastreaza aceeasi expresivitate, folosind o compozitie curbata cu linii bine modulate pentru a crea un impact puternic (de latime si substanta), oferit de liniile stilizate ale grilei ce incadreaza elegant logo-ul Mitsubishi, de catre farurile HID puternice (cu lumini de zi LED integrate si proiectoare Bi-Xenon) si de barele de protectie masive.

Bena este la fel de bine proportionata – fara insa a sacrifica capacitatea de sarcina utila – consolidata de ansamblul stopuri spate sau optional de bara de protectie, fiind proiectata ca si cum ar fi fost realizata din metal solid.

Reflectat prin intermediul Conceptului GR-HEV, prezentat in 2013, ce a oferit indicii reale in privinta noului L200, un hard top stilizat “full box”, va fi oferit de catre MMC ca accesoriu original.

Noul L200 se situeaza tot in cadrul clasei modelelor cu lungimea de 5 m (5,205 mm pentru varianta Double Cab), fiind foarte manevrabil si usor de parcat (cu cea mai mica raza de bracaj din clasa sa – 5.9 m) greutatea sa constituind factorul cheie pentru economia de combustibil si prin urmare emisii CO2 reduse, toate acestea generand costuri de intretinere reduse pentru orice tip de clientela.

Cu toate acestea, incadrandu-se in aceste dimensiuni, inginerii MMC s-au descurcat destul de bine cu lungimea benei (1,520 mm) echivaland cu 29.2% din lungimea totala, valori similare cu ale competitorilor (28.5% to 29.6%), valabile pentru toate autovehiculele lungi.

Bena are acum o adancime mai mare (de pana la 475 mm pentru noul L200 vs. 460 mm la modelul anterior).

Proiectarea atenta a designului caroseriei (utilizarea pe scara larga a placilor de otel de inalta rezistenta*, sasiu puternic etc,…) a contribuit la mentinerea greutatii in limite rezonabile (doar 1,875 kg pentru versiunea Double Cab 2.4 DiD MIVEC AS&G 4WD M/T) imbunatatind in acelasi timp capacitatea de remorcare la maxim 3,100 kg, rigiditatea totala, siguranta pasiva si NVH.

Peste 4 milioane de unitati L200

In timp ce folosirea civila a camionetelor este destul de recenta in Europa, clientii de L200 beneficiaza de 6 decenii de expertiza si cercetare de piata, pe care Mitsubishi Motors le-a folosit cand a inceput procesul de dezvoltare al noii sale camionete, pornind de la succesul obtinut cu modelele simple precum Mizushima in 1946 – un model de camioneta rudimentar cu trei roti, usor de 400 kg, produs la fabrica Mitsubishi Mizushima Motor Vehicle Works – pana la cele 4 generatii succesive de L200, ce au acumulat impreuna un volum de productie de 4,077,000 unitati intre 1978 si toamna anului 2014. Aproximativ 440,000 unitati sunt inca functionale in Europa.

Sursa Tiriac-Auto, citeste mai departe

(Visited 10 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice