Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


ICCJ: Timbrul de mediu se plateste si pentru masinile second-hand, inmatriculate pentru prima data inainte de 1 ianuarie 2007

ICCJ: Timbrul de mediu se plateste si pentru masinile second-hand, inmatriculate pentru prima data inainte de 1 ianuarie 2007

Cei care cumpara un autovehicul second-hand de pe piata interna, care are data de prima inmatriculare inainte de 1 ianuarie 2007, trebuie sa plateasca timbrul de mediu, se mentioneaza intr-o decizie a Inaltei Curte de Casatie si Justitie, publicata ieri in Monitorul Oficial. Legislatia in vigoare prevede obligativitatea achitarii timbrului de mediu pentru masinile inmatriculate in Romania dupa 1 ianuarie 2007, insa in privinta masinilor second-hand cu prima data de inmatriculare inainte de aceasta data nu exista o interpretare unitara a prevederilor.

Astfel, ICCJ a stabilit ca 1 ianuarie 2007 nu este un reper pentru exceptarea de la plata a timbrului pentru autovehiculele rulate, inmatriculate anterior acestei date.

Potrivit Deciziei ICCJ nr. 13 din 20 octombrie 2014 (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept), publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 834 din 17 noiembrie 2014, reclamantul N.P. a dobandit, conform contractului de vanzare-cumparare incheiat in anul 2012, dreptul de proprietate asupra unui autovehicul fabricat in anul 1999, care a fost inmatriculat pentru prima data, la 14 mai 1999, in Bulgaria.

Cu ocazia inmatricularii in Romania, reclamantul a achitat suma de 6.368 lei, cu titlu de timbru de mediu, calculat conform prevederilor art. 4 din OUG nr. 9/2013. Mai departe, reclamantul a solicitat Administratiei Finantelor Publice a Municipiului Alexandria restituirea timbrului de mediu achitat, insa institutia a refuzat acest lucru.

In acest conditii, reclamantul a chemat in judecata Administratia Finantelor Publice Alexandria, iar Tribunalul Teleorman a admis actiunea si a obligat institutia parata sa restituie reclamantului suma de 6.368 lei, reprezentand timbru de mediu pentru autovehicule, cu dobanda fiscala si actualizata cu rata inflatiei de la data platii si pana la data achitarii efective.

Totusi, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman, in numele Administratiei Finantelor Publice Alexandria, a formulat recurs impotriva sentintei data de Tribunalul Teleorman.

Cererea de recurs a fost inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, care, la randul ei, a sesizat Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a se pronunta in privinta urmatorului aspect: dispozitiile art. 4 din OUG nr. 9/2013 si ale art. 1 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 9/2013, aprobate prin HG nr. 88/2013, se interpreteaza in sensul ca timbrul de mediu se datoreaza si in situatia transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat provenit de pe piata interna a carui prima inmatriculare a fost anterioara datei de 1 ianuarie 2007.

De asemenea, art. 1 alin. (2) din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 88/2013 stabileste ca pentru autovehiculele inmatriculate in Romania dupa data de 1 ianuarie 2007, pentru care se solicita transcrierea dreptului de proprietate, timbrul se achita si in cazul in care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii.

Curtea de Apel Bucuresti a retinut ca timbrul de mediu ar fi achitat in mod cert si pentru un autovehicul care a fost inmatriculat pentru prima oara in Romania dupa 1 ianuarie 2007, deci, provenind de pe piata interna, inclusiv in cazul in care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, se arata in decizia ICCJ.

Prin urmare, atat cumparatorului unui autovehicul second-hand provenind de pe piata interna cu prima data de inmatriculare in Romania dupa 1 ianuarie 2007, cat si cumparatorului unui autovehicul second-hand provenind de pe piata unui alt stat membru UE cu prima data de inmatriculare in acel stat membru UE dupa 1 ianuarie 2007, i se aplica obligatia de plata a timbrului de mediu.

Totusi, in ceea ce priveste un autovehicul second-hand cu prima data de inmatriculare anterioara datei de 1 ianuarie 2007, instanta a apreciat ca nu exista o certitudine a interpretarii unitare a art. 1 alin. (2) din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 88/2013.

Astfel, art. 4 din OUG nr. 9/2013 coroborat cu art. 1 alin. (2) din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 88/2013 poate fi interpretat in sensul ca timbrul de mediu se datoreaza si in situatia transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat provenit de pe piata interna a carui prima inmatriculare a fost anterioara datei de 1 ianuarie 2007?

In aceste conditii, prevederile art. 1 alin. (2) din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 88/2013 nu fundamenteaza o interpretare in sensul ca prevederile OUG nr. 9/2013 nu ar fi aplicabile in situatia transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat provenit de pe piata interna a carui prima inmatriculare a fost anterioara datei de 1 ianuarie 2007, se precizeaza in documentul citat.

De altfel, chiar in cuprinsul expunerii de motive la Legea nr. 37/2014 pentru aprobarea OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, se precizeaza ca actul normativ vizeaza <> si dand eficienta deplina principiului poluatorul plateste, timbrul de mediu pentru autovehicule va fi platit o singura data de catre toti cei care achizitioneaza autovehicule si le inmatriculeaza, dar si de catre cei care au achizitionat si care nu au achitat taxa sub diferitele ei forme incepand cu luna ianuarie 2007”, motiveaza instanta.

In consecinta, ICCJ a constatat ca data de 1 ianuarie 2007 este mentionata in cuprinsul normelor metodologice cu referire la taxa care a fost achitata in temeiul reglementarilor aplicabile incepand cu data respectiva, iar nu ca reper pentru excluderea din sfera de aplicare a timbrului de mediu a autovehiculelor rulate inmatriculate anterior acestei date.

Sursa, citeste articolul integral pe sursa citata.

(Visited 5 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice