Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Ce faci daca primesti amenda pentru rovinieta si ai vandut deja masina ?

Conform unui comunicat emis de CNAIR (Compania Nationala deAdministrare a Infrastructurii Rutiere), institutia a primit inultimul timp din ce in ce mai multe notificari din parteautilizatorilor de autovehicule care, desi si-au vandut autoturismul,au primit in continuare procese verbale de constatare a amenzii pentru lipsa unei roviniete valabile pentru automobilulinstrainat.

De cele mai multe ori, aceste situatii se datoreaza faptului ca, inurma instrainarii automobilului, noul proprietar nu a efectuattranscrierea dreptului de proprietate asupra acestuia in termenulimpus de legislatie, prevazut in Ordinul Ministerului Administratieisi Internelor nr. 1501/2006 privind procedura inmatricularii,inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatieprovizorie sau pentru probe a autovehiculelor.

Din acest motiv, in evidentele Directiei Regim Permise de Conduceresi Inmatriculare a Vehiculelor (DPRCIV), dumneavoastra figurati incontinuare ca si detinator al vehiculului, iar in cazulutilizatorilor romani (persoanele fizice sau juridice inscrise incertificatul de inmatriculare, care au in proprietate sau care, dupacaz, pot folosi in baza unui drept legal vehicule inmatriculate inRomania) responsabilitatea achitarii rovinietei revine inexclusivitatea acestora.

Ce poti face daca inca primesti procese verbale de constatare acontraventiei pentru lipsa rovinietei?

C.N.A.I.R. – S.A. nu are dreptul de a aplica sanctiuni altor persoanedecat celor ce figureaza in certificatul de inmatriculare cadetinatori sau ca utilizatori ai automobilului in baza unui dreptlegal.

Daca te afli in aceasta situatie, poti formula o contestatie laprocesul verbal emis, in termen de maxim 15 zile de la datacomunicarii acestuia, la judecatoria circumscrisa razei tale dedomiciliu sau, in cazul in care detii o firma, a sediului social alacesteia.

„Mentionam ca notificarea trebuiesa fie insotita obligatoriu de copii ale documentelor justificative(contract de vanzare-cumparare, certificat de radiere fiscala pentruvehiculul in cauza). Totodata precizam ca, in situatia in care a fostemis proces verbal de constatare a contraventiei, utilizatorul poateformula o contestatie la procesul verbal emis, in termen de 15 zilede la data comunicarii acestuia, la Judecătoria in a careicircumscriptie domiciliaza sau isi are sediul firma utilizatorului invederea solicitarii de anulare a acestuia”, sustine CNAIR incomunicatul emis.

Ce poti face daca ai vandut autovehiculul, iar rovinietaachizitionata inca mai este valabila?

Multi utilizatori de autovehicule care se afla in aceasta situatie seintreaba daca le poate fi calculata si restituita suma aferentaperioadei de neutilizare, incepand cu data instrainariiautomobilului. Conform legislatiei in vigoare, in acest caz,contravaloarea rovinietei pe perioada neutilizarii acesteia poate firecuperata numai de la noul proprietar.

Restituirea sumei corespunzatoare perioadei de neutilizare, pe caleoficiala, se poate face numai la solicitarea utilizatorului, insituatia radierii din circulatie a vehiculului ca urmare a acestorsituatii:

– dezmembrarii, casarii sau predarii vehiculului unei unitatispecializate, in vederea dezmembrarii;

– scoaterii definitive din Romania a vehiculului;

Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice