Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Ce este o transmisie auto? Cum functioneaza si de cate tipuri sunt ?

Ce este o transmisie auto?

O transmisie de masina este acea parte a vehiculului care transfera sau transmite puterea de rotatie generata de motor la rotile masinii.

Transmisia este una dintre cele mai importante componente ale oricarui automobil. Mentinerea transmisiei in formă de varf este cruciala pentru functionarea sigura si eficienta a oricarui vehicul modern.

Viteza motorului

Puterea sau cuplul utilizabil pot fi produse numai de catre motor daca functioneaza la o anumita viteza a motorului. Acest lucru este masurat efectiv prin numarul de rotatii pe care arborele cotit il face intr-un minut. Acesta este motivul pentru care este de obicei masurat in termeni de revolutii pe minut sau RPM.

Cuplul motorului

Cuplul motorului este energia utilizabila generata de motor. In termeni tehnici, descrie cantitatea de forta de rasucire care este generata de motor la arborele cotit la orice viteza de rotatie data.

Parti ale transmisiei unui automobil

Transmisia este compusa din numeroase parti. Cutia de viteze este de fapt cea mai complicata componenta a oricarui automobil modern.

Arbore de intrare

Arborele de intrare este cel ce conecteaza motorul la cutia de viteze și, astfel, poarta aceeasi putere si viteza a arborelui cotit al motorului.

Arbore intermediar

De asemenea, numit arborele de lagar, arborele de contur conecteaza arborele de intrare la arborele de iesire printr-o roatatie de viteza fixa. In plus, contine, de asemenea, uneltele pentru angrenajele automobilului, inclusiv cea pentru inversare.

Axa de iesire

Acest arbore ruleaza paralel direct deasupra arborelui de lagar. Arborele de iesire este cel ce primeste sau transmite puterea motorului catre restul trenului de rulare. Puterea si viteza arborelui de iesire depind de angrenajele care sunt activate in prezent.

Roti de transmisie

Aceste roti sunt amplasate pe arborele de iesire. Acestea determina “uneltele” pe care le implica in prezent masina dumneavoastra cum ar fi viteza 1, viteza a doua si asa mai departe. Fiecare treapta de viteză este intesata cu uneltele aflate direct sub ea, montate pe arborele de contur.

Transmisie nefunctionala

Aceasta treapta de viteza este situata intre treapta de viteza montata pe arborele de iesire si uneltele corespunzatoare, montate pe arborele de lagar. Aceasta este ceea ce permite vehiculului sa mearga invers.

Sincronizator mansoane sau gulere

Masinile moderne au sincronizate cutiile de viteze. Aceasta inseamna ca angrenajele montate atat pe arborele de lagar, cat si pe arborele de iesire sunt intotdeauna legate si intotdeauna se rotesc.

Toate rotile dintate sunt montate cu rulmenti cu bile care permit angrenajelor sa se roteasca liber in timp ce arborele cotit se roteste. Angrenajele de antrenare sunt separate unul de celalalt prin coliere de sincronizare.

Tija de schimbare

Aceste tije conecteaza schimbatorul de viteze la coloanele sincronizatorului prin furca de schimbare. Acestea sunt ceea ce muta de fapt, colierele de sincronizare.

Ambreiaj

Intr-o transmisie manuala, ambreiajul poate fi asemanator cu o supapa care va permite sa controlati cand deconectati debitul de putere utilizabila de la motor la cutia de viteze.

Planetarele

Acestea sunt echivalente cu angrenajele de actionare ale manualului.

Convertizor de cuplu

Convertizorul de cuplu este echivalentul ambreiajului intr-o transmisie manuala a masinii. Acesta este situat intre transmisie si motor si functioneaza, cum ar fi ambreiajul, permitand motorului sa continue sa functioneze chiar daca masina a ajuns deja la oprirea completa.

Pompa de ulei

Aceasta este o componenta integrata a unui sistem de transmisie automata, deoarece furnizeaza uleiul necesar pentru ca cutia de viteze automata sa ramana pe deplin functionala. Acesta este montat pe carcasa transmisiei si conectat la carcasa convertizorului de cuplu printr-o flansa. Pompa de ulei asigura presiune de fiecare data cand motorul functioneaza.

Sistem hidraulic

Aceasta este o retea de tuburi si pasaje care livreaza lichid de transmisie tuturor partilor critice ale transmisiei.

Corpul supapei

Acesta este considerat centrul de control al transmisiei automate a unui automobil. Acesta directioneaza efectiv lichidul de transmisie catre diferitele supape care actioneaza diferite componente ale transmisiei, cum ar fi servomotorul sau ambreiajul.

Comenzile computerului

Transmisiile automate moderne au deja comenzi computerizate sofisticate care integreaza toate informatiile obtinute de la diferiti senzori, cum ar fi viteza vehiculului, sarcina motorului, pozitia acceleratiei, pozitia pedalei de frana, viteza motorului si multe altele.

Guvernator, cablu de accelertie si modulator de vid

Guvernatorul comanda presiunea hidraulica in functie de viteza masinii. Modulatorul de vid si cablul de acceleratie functioneaza ca regulatorul, cu exceptia faptului ca acestea se bazeaza pe incarcarea motorului.

Sigilii si garnituri

Mutarea diferitelor componente ale transmisiei automate este in mare parte rolul fluidului de transmisie. Sigiliile si garniturile joaca un rol foarte important in mentinerea integritatii unei transmisii automate. Acestea impiedica esecul sistemului hidraulic, mentinand o presiune optima in intregul sistem.

Transimisiile auto sau cutiile de viteza pot fi de mai multe tipuri

Transmisie auto manuala
Cutie de viteze cu transmisie automata
Transmitere auto continua variabila (CVT)
Transmisii auto de ambreiaj semi-automate si duble
Transmisia auto tiptronica

Importanta unei transmisii de masina

Transmisia este ceea ce va ajuta sa va asigurati ca puterea generata de motor nu se pierde.

De asemenea, va ajuta sa va asigurati ca motorul are transmite putere la roti. In cazul in care situatia necesita o putere mai mare, aceasta se refera la rapoarte de viteza mai mici pentru a permite transferul mai eficient al puterii utilizabile la viteze suficient de mici. Daca circumstanta nu are nevoie de atata energie, atunci incearca sa compenseze prin reducerea puterii la roti si permitand vitezei de rotatie a arborelui cotit sa realizeze magia.

Sursa

(Visited 88 times, 1 visits today)




Cartea de salvare a propriului autoturism






Alegeti si alte stiri                                                           






Articole din pagina principala





Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !



DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru viteză



Povestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...









Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice