Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Cum recuperezi taxa de poluare ?


Nu pleca la drum fara Polita De Raspundere Civila. Cumpara Asigurarea RCA! Nu uita si de rovinieta / tariful de trecere pod Fetesti. Porneste la drum in siguranta si responsabil!!

Persoanele care nu au fonduri pentru achizitionarea unei masini noi vor fi cele mai afectate de triplarea taxei auto incepand de anul viitor. Taxa de poluare poate fi insa abuziva in anumite cazuri, prin urmare achitarea ei nu ar trebui sa fie obligatorie si poate fi actionata in instanta!

Ministrul mediului Laszlo Borbely a anuntat inca din luna septembrie a acestui an o triplare a taxei auto incepand de la 1 ianuarie 2011, in ideea obtinerii unor sume importante pentru bugetul alocat protejarii mediului si a innoirii parcului auto. Tot de la 1 ianuarie 2011 producatorii de masini vor fi obligati sa se adapteze normelor de poluare Euro 5, cumparatorii masinilo noi nefiind nici ei scutiti de taxa de poluare.

Cele mai afectate de aceasta marire vor fi insa masinile non-euro (cu o vechime de 15-20 ani) si masinile second-hand (euro 1, euro 2, euro 3 si euro 4). In aceste conditii, cumparatorii ar trebui sa stie ca taxa de poluare, chiar daca este obligatorie, poate fi recuperata sau evitata.

Casa de avocatura Coltuc, care are peste 1000 de dosare de recuperare a taxei, afirma ca aceasta poate fi abuziva in anumite cazuri.

“Daca aveti o masina second-hand cumparata dintr-un stat membru UE ar trebui sa stiti ca nu sunteti obligati sa platiti taxa de poluare, deoarece sunt incalcate principiile dreptului comunitar, in speta art.110 al Tratatului de instituire al CEE, privind libera circulatie a marfurilor pe teritoriul UE. Daca pentru masina pe care ati cumparat-o a fost achitata taxa de poluare intr-unul din statele membre UE, in momentul inmatricularii ei in Romania, tara membra UE din ianuarie 2007, obligatia de a achita din nou taxa pentru a putea inmatricula masina este discriminatorie, deoarece persoanele care isi cumpara o masina déjà inmatriculata in Romania nu sunt obligate sa plateasca din nou taxa de poluare.”, afirma avocat Coltuc Marius Vicentiu, fondator al Casei de avocatura Coltuc.

Exista doua posibilitati pentru aceste persoane: fie sa isi recupereze taxa, fie sa evite achitarea ei. Avocatul Coltuc Marius declara ca actele necesare pentru demararea procedurii difera in functie de aceste situatii astfel: in primul caz actele necesare sunt urmatoarele – copie dupa cartea de identitate a masinii, decizia de calcul al taxei de poluare de la ANAF si chitanta. In cazul in care taxa nu a fost achitata, actele necesare sunt urmatoarele: copie dupa cartea de identitate a masinii, copie dupa decizia de calcul al taxei de la ANAF, copie dupa RAR si contractul de vanzare-cumparare.

“Sansele de reusita sunt foarte mari, avand in vedere faptul ca exista precedente create, mai exact, taxe recuperate chiar de catre avocatii cabinetului de avocatura Coltuc.”

In ceea ce priveste onorariile pentru un astfel de dosar, Av. Coltuc Marius ne spune ca acesta este de 400 RON de masina, indiferent de valoarea taxei recuperate.


Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice