Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Soferii sunt obligati sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centura de siguranta sau sunt transportati in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate

De vineri, se aplica noi reguli pentru soferii care transporta copii mai mici de trei ani – Soferii sunt obligati sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centura de siguranta sau sunt transportati in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate

Din septembrie 2014, soferii sunt obligati sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centura de siguranta sau sunt transportati in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate. Nu uitati cat de important este scaunul auto. Totodata, a fost interzisa transportarea copiilor in varsta de pana la trei ani in autovehicule neechipate cu sisteme de siguranta.

Guvernul a actualizat regulamentul pentru aplicarea Codului rutier printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial, noile prevederi fiind aplicabile de vineri. Modificarile vin dupa ce, in toamna anului trecut, in legislatia rutiera au fost introduse anumite dispozitii referitoare la transportarea copiilor in varsta de pana la trei ani

Nerespectarea de catre soferi a acestor dispozitii este egala cu trei puncte de penalizare.

Noile completari referitoare la transportarea copiilor cu varsta de pana la trei ani sunt incluse in Hotararea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1391/2006, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 35 din 15 ianuarie 2015, si se aplica de vineri.

Astfel, copiii care au o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule care au sisteme de siguranta pentru sofer si pasageri numai daca sunt fixati/prinsi cu un dispozitiv de fixare in scaun pentru copii.

Aceeasi regula este valabila si pentru copiii care au peste 135 cm inaltime, insa pentru acestia mai exista si varianta purtarii centurii de siguranta.

Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul“, stabileste HG nr. 11/2015.

Nota: Dispozitivul de fixare in scaun pentru copii poate fi, de exemplu, scaunul de siguranta, perna de inaltare — care poate fi folosita impreuna cu o centura de siguranta pentru adulti –, un portbebe-cosulet pentru sugari, scaunul pentru sugari etc.

Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Acestea pot fi instalate pe locurile din spate ale autovehiculului, precum si pe locul din fata al pasagerului. Insa instalarea pe locul din fata este permisa doar daca instructiunile dispozitivului de fixare permit acest lucru si doar daca airbagul corespunzator locului este dezactivat ori daca autovehiculul nu este echipat cu airbag pentru acel loc.

Mai exact, obligatiile privind dispozitivele de fixare nu se aplica atunci cand este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Insa este obligatorie supravegherea copilului de catre o alta persoana in afara de sofer.

Totodata, atat obligatia folosirii dispozitivului de fixare, cat si cea a folosirii centurii de siguranta nu se aplica daca minorul in cauza este scutit de un medic de la purtarea acestor sisteme de siguranta.

In aceasta situatie, copiii pot fi transportati doar pe scaunele din spate si, daca acestia au mai putin de trei ani, trebuie supravegheati de o alta persoana in afara de sofer.

Atentie! Soferul este obligat sa aiba asupra sa certificatul medical de scutire si in acesta trebuie sa fie mentionate afectiunea pentru care este contraindicata purtarea sistemelor de siguranta si durata de valabilitate.

Referitor la interdictia de a transporta copii mai mici de trei ani in autovehicule lipsite de sisteme de siguranta, aceasta nu se aplica, de asemenea, in cazul autovehiculelor pentru transport public de persoane sau in cazul taxiurilor, insa copiii trebuie supravegheati de alta persoana in afara de sofer si sa ocupe orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

Minorii de pana la trei ani pentru care s-a eliberat scutirea medicala mentionata mai sus pot fi transportati, sub supravegherea altei persoane in afara de sofer, doar pe locurile din spate ale autovehiculelor neechipate cu sisteme de siguranta.

Cauti un scaun auto ieftin pentru copil ?

Sursa: Avocatnet

(Visited 7 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice