Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


RCA Ieftin 2016 – Calculator RCA Ieftin! Alege cel mai ieftin RCA online pentru anul 2015-2016.

RCA Ieftin 2016 – Calculator RCA Ieftin! Alege cel mai ieftin RCA online pentru anul 2015-2016.

Toate vehiculele inregistrate sau inmatriculate care circula pe drumurile publice trebuie sa aiba o asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie sau, mai simplu, RCA. Atunci cand incheie o astfel de asigurare, soferii ar trebui sa tina cont de mai multe aspecte si sa fie atenti ca polita sa contina informatii corecte si complete. Pentru a veni în întâmpinarea nevoii de informare a asiguraților, potențialilor asigurați și păgubiților, ASF vă pune la dispoziție o serie de informații utile despre: RCA, CASCO, bonus-malus, CEDAM şi constatarea amiabilă de accident.

Asigurarea RCA este o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale suferite în acel accident.

Toate persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România au obligația de a încheia asigurarea RCA și de a aplica pe parbrizul vehiculului într-un loc vizibil din exterior vigneta primită odată cu polița de asigurare.

Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba.

Puteți încheia un contract de asigurare RCA în România cu oricare din societățile de asigurare autorizate în acest sens cu condiţia ca autovehiculul pe care îl posedaţi să fie înmatriculat sau urmează să fie înmatriculat în România.

Asigurarea obligatorie RCA este valabilă pe: teritoriul României; teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European; teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional. Asigurătorii pot extinde valabilitatea teritorială a poliţei. Ţările în care asigurarea este valabilă sunt precizate în poliţă.

Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, se acordă despăgubiri, în formă bănească, pentru:

• vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
• pagube materiale;
• pagube consecinţă a lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
• cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.

 

 

Tarifele de prime aferente asigurării obligatorii RCA diferă de la societate la societate și, în mod obligatoriu, pe site-urile proprii ale acestora puteți obține informații privind nivelul primei de asigurare.

Mai precis, intr-o prima faza, trebuie sa verificam daca polita de asigurare RCA contine informatii corecte despre:

• partile implicate in contract: Asiguratorul sa fie unul dintre cei autorizati sa practice acest tip de asigurare, Asiguratul sa fie proprietarul autovehiculului cu datele acestuia inscrise corect;
• limitele maxime de despagubire valabile in prezent: pagube materiale 1.000.000 euro, vatamari corporale si decese: 5.000.000 euro;
• perioada de valabilitate a asigurarii – pot fi maxim 3 variante: 1 luna pentru autovehicule supuse inmatricularii in Romania, 6 luni sau 12 luni pentru cele inmatriculate in Romania;
• prima de asigurare: trebuie sa fie identica cu cea inscrisa pe chitanta in cazul platilor in numerar;
• datele tehnice reale ale vehiculului: numarul de inmatriculare / inregistrare, seria de sasiu a vehiculului) conform documentelor de identificare ale acestuia (talon si/sau carte de identitate, fisa de inmatriculare). Atentie la seria de sasiu, care trebuie sa aiba in cazul autovehiculelor inmatriculate 17 caractere, pentru ca se poate gresi la inscrierea pe polita; seria de sasiu este esentiala in caz de dauna, trebuie verificata;
• clasa bonus – malus: trebuie verificata daca este corespunzatoare istoricului daunelor;
• statele in care acest document are valabilitate: daca o tara este bifata pe polita, ea nu este valabila in tara respectiva; in plus, trebuie sa tinem cont in cazul in care iesim cu masina in afara tarii, e bine sa nu alegem RCA-ul dupa pret, o extindere casco in afara tarii costa cel putin 30 de euro, iar in cazul achizitionarii pachetului casco si RCA de la acelasi asigurator, polita CASCO se extinde gratuit in afara tarii, iar noi putem beneficia de reduceri la incheierea lor la pachet.

De asemenea, inainte de a ridica polita RCA de la emitent, trebuie sa verificam daca pe polita exista o vigneta cu serie si numar in partea dreapta- jos identic cu seria si numarul politei, impreuna cu documentul international de asigurare (Cartea Verde) si chitanta, in cazul platii cu numerar.

Societățile de asigurare își stabilesc propriile tarife de primă RCA și le notifică Autorităţii de Supraveghere Financiară, fără ca acestea să fie însă supuse aprobării autorităţii.

 

 

Ghid asigurari RCA 2016

Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite.

Persoana vinovata de producerea accidentului nu poate beneficia de despagubiri pentru vehiculul sau in baza propriei polite de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul pot fi despagubite in baza unei polite de asigurare facultativa de avarii si furt tip CASCO.

Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importanta si in acelasi timp obligatorie, chiar si in cazul in care proprietarul unui vehicul are deja incheiata o asigurare tip CASCO. Asigurarea RCA nu despagubeste pe posesorul (titularul) insemnat pe polita emisa si valabila legal.

Constatarea amiabilă de accident

Conducătorii auto implicați într-un accident rutier pot utiliza, începând din 1 iulie 2009, formularul de Constatare amiabilă de acccident în relația cu societățile din domeniul asigurărilor, fără a mai fi necesară întocmirea de documente de constatare de către poliție.

Atenție: Puteți folosi acest formular doar în situația în care accidentul rutier s-a întâmplat pe teritoriul României, între două vehicule, iar în urma acestuia au rezultat numai pagube materiale (deci nu și vătămări corporale/decese).

În acest fel, persoana îndreptățită să primească despăgubiri pentru daunele materiale produse în urma accidentului se adresează direct societății de asigurare, economisind astfel timpul pe care l-ar fi alocat pentru drumul la poliție, de unde ar fi trebuit să obțină procesul verbal, dar și autorizația de reparație a vehiculului.

Accidente produse de străini

În cazul în care dețineți un vehicul înmatriculat în România, sunteți păgubit în urma unui accident rutier provocat de un vehicul și doriți să intrați în posesia despăgubirilor cuvenite, trebuie să știți că entitatea căreia trebuie să vă adresați în acest sens diferă în funcție de țara în care s-a produs accidentul şi de țara în care este înmatriculat vehiculul vinovat de producerea accidentului.

 

 

Societati de asigurare RCA avizate CEDAM

Societati de asigurare autorizate sa practice asigurari obligatorii de raspundere civila:

De ce este obligatorie asigurarea RCA?

Toti proprietarii de vehicule, persoane fizice ori juridice, trebuie obligatoriu sa incheie o asigurare RCA si sa plateasca prima de asigurare aferenta. De asemenea, au obligatia de a aplica pe parbrizul vehiculului intr-un loc vizibil din exterior vigneta primita odata cu polita de asigurare.

Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba.

In acest fel, asigurarea de raspundere civila auto este in interesul tertului pagubit, dar si in interesul celui care a produs paguba.

Societăţile de asigurare care au înregistrat cel mai mare număr de reclamaţii în primul trimestru al anului 2015

Societate/broker de asigurarePetiții înregistrate în ianuarie – martie 2015% din total perioadă 2014Creștere/scădere
în 2014 față de 2015
ASTRA SA87327,91%3,68%
EUROINS SA76724,52%-39,03%
CITY INSURANCE SA32210,29%97,55%
UNIQA Asigurari SA2738,73%30,00%
OMNIASIG VIG SA2397,64%-54,99%
ASIROM SA1735,53%-30,52%
CARPATICA ASIG SA1575,02%-17,37%
ALLIANZ –TIRIAC SA1043,32%30,00%
GROUPAMA SA742,37%-17,78%
GENERALI ROMANIA SA391,25%-41,79%
Alte societăţi/brokeri de asigurare1073,42%0,00
TOTAL 3.128100,00%-17,40%
* Statistici oferite de ASF Romania.

 

 

Valabilitate RCA si clauze bonus / malus

Politica de valabilitate a unei polite RCA

Raspunderea asiguratorului RCA incepe:

• din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea politei de asigurare anterioare, pentru asiguratul care isi indeplineste obligatia incheierii asigurarii cel mai târziu in ultima zi de valabilitate a acesteia;
• din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat documentul de asigurare, pentru persoanele care nu aveau o asigurare obligatorie RCA valabila la momentul incheierii asigurarii;
• din momentul eliberarii documentului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate/inregistrate.

Sistemul bonus/malus

Pentru toate asigurãrile obligatorii RCA încheiate cu începere de la 1 ianuarie 2010, societãțile de asigurare au obligația legalã de a aplica sistemul bonus-malus, care conduce la reducerea sau majorarea primei de asigurare RCA în funcție de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul persoanã fizicã într-o perioadã de referințã.

Aceasta înseamnã cã un asigurat care nu a produs daune în 2009 și a încheiat în 2010 o polițã pentru o perioadã de un an a obținut, datorita sistemului bonus-malus, o reducere cu 10% a tarifului afișat de asigurãtor. Întrucât normele CSA reglementeazã existența a 14 clase de bonus, rezultã cã, dacã timp de sapte ani un asigurat nu a produs daune care sa fie despãgubite în baza poliței RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%.

Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoanã fizicã sunt luate în calcul evenimentele pentru care a fost plãtitã cel puțin o daunã în perioada de referințã, în temeiul poliței de RCA deținutã de acesta. Într-o astfel de situație, malus-ul se aplicã indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum și indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal întocmit de poliție sau prin constatare amiabilã de accident).

Clauza de malus (majorarea primei) se aplica în funcție de numãrul de daune produse și plãtite, putând ajunge pânã la 200%.

Bonus malus este calculat automat prin intermediul acestui calculator RCA online.

 

 

ultimele stiri auto

Va recomandam de aflati si ultimele stiri si noutati din lumea auto:

(Visited 13 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Stiri auto similare

Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice