Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Un mini-crossover lansat de Opel: noul Opel ADAM ROCKS

Un mini-crossover lansat de Opel: noul Opel ADAM ROCKS

Familia ADAM se măreşte: un model decapotabil pasionat de aventură, deschizător de drumuri stilat şi campion al personalizării, noul Opel ADAM ROCKS îndeplineşte perfect mai multe roluri. Iar în calitate de crossover urban de dimensiuni mici cu trei uşi şi o lungime de 3,75 metri, acesta inaugurează o nouă nişă pe piaţa auto. Designerii Opel au dezvoltat elemente noi de design şi decorative şi tapiţerii disponibile exclusiv cu modelul ADAM ROCKS care, alături de acoperişul din material textil Swing Top, oferit ca dotare standard, îi conferă farmecul elegant caracteristic.

Fabricat în Germania: ADAM ROCKS aduce calitatea veritabilă pe şosea

ADAM ROCKS a început să fie produs în serie la doar douăsprezece luni după finalizarea conceptului. A fost conceput şi dezvoltat la Centrul Internaţional pentru Dezvoltare Tehnică (ITDC) al Opel de la Rüsselsheim şi, la fel ca şi ceilalţi membrii ai familiei ADAM, este construit în Germania, la uzina Opel din Eisenach. Opel este singurul producător auto care dezvoltă şi produce un autovehicul de mici dimensiuni ca ROCKS în Germania, acest lucru fiind posibil datorită eficienţei ridicate a uzinei din Eisenach.

Cel mai nou membru al familiei de modele Opel de oraş este propulsat, de asemenea, de un nou motor turbo 1.0 ECOTEC cu injecţie directă. Acest motor de înaltă tehnologie şi dimensiuni mici îndeplineşte deja cerinţele stricte ale standardului de emisii Euro 6 şi ridică ştacheta în ceea ce priveşte rafinamentul motoarelor cu trei cilindri datorită nivelului deosebit de scăzut de zgomot şi vibraţii, precum şi confortului superior. Sistemul avansat de infotainment al Opel, IntelliLink, ce se evidenţiază printr-o utilizare foarte rapidă şi uşoară, integrează smartphone-urile în cadrul postului de conducere al modelului ROCKS şi este disponibil la un preţ foarte accesibil.

Interiorul stilat şi sistemul de infotainment IntelliLink accesibil

ADAM ROCKS transmite ideea de aventură, atât la interior, cât şi la exterior. Armăturile de protecţie ale caroseriei în culoarea antracit sporesc aspectul dur, atletic al acestuia. Scuturile de protecţie argintii din faţă şi din spate şi ţeava de eşapament cromată, disponibilă standard, desăvârşesc accentele de design exterior. ROCKS oferă, de asemenea, culori noi pentru caroserie, cum ar fi galbenul vibrant „Goldbusters” şi o gamă largă de opţiuni pentru designul acoperişului. Pentru a personaliza şi mai mult habitaclul, sunt disponibile culori noi, opţiuni noi de capitonaje pentru uşi şi elemente de decor unice pentru modelul mini de oraş Opel. Astfel că, în materie de potenţial de personalizare, ADAM ROCKS este la egalitate cu ceilalţi membri ai familiei sale.

Datorită acoperişului din material textil Swing Top, ADAM ROCKS asigură plăcerea de a conduce cu acoperişul coborât, oricând şi oriunde doreşte şoferul. Acoperişul se pliază uşor în montanţii C în doar 5 secunde şi poate fi ridicat sau coborât, bineînţeles, în timp ce autovehiculul se deplasează (cu viteze de până la 140 km/h). Întregul modul al acoperişului asigură izolarea fonică a habitaclului, iar materialul textil rezistent, cu trei straturi, are un strat central de neopren pentru a oferi impermeabilitate şi durabilitate.

ADAM ROCKS oferă, de asemenea, premiatul sistem de infotainment IntelliLink al Opel, cu toate opţiunile sale de conectivitate şi aplicaţiile multimedia. Acesta permite integrarea perfectă a funcţii ANDROID, precum şi Apple iOS pentru smartphone la bordul autovehiculului. Astfel, şoferii nu pierd niciodată contactul cu ceea ce se întâmplă în jur, având în acelaşi timp posibilitatea de a efectua apeluri telefonice, de a selecta piesele preferate sau, utilizând funcţia de comandă vocală SIRI EYES FREE, de a asculta un SMS primit sau de a dicta SMS-uri şi e-mail-uri, totul în timp ce îşi ţin mâinile pe volan şi privirea concentrată asupra drumului. Atunci când ADAM ROCKS staţionează, pe ecranul tactil color HD de 7 inch pot fi redate galerii de fotografii sau înregistrări video. IntelliLink nu este doar o tehnologie sigură şi uşor de utilizat, ci şi incredibil de accesibilă, ceea ce face din modelul ROCKS cel mai bine conectat autovehicul de dimensiuni mici de pe piaţă, la fel ca restul modelelor din gama ADAM. Este un talent pus în evidenţă de curând, când ADAM a câştigat titlul la categoria „Autovehicul conectat” conferit de revistele de specialitate din Germania Auto Bild şi Computer Bild.

Motor turbo 1.0 ECOTEC complet nou cu injecţie directă, de 90 şi 115 cp

Opel ADAM ROCKS anunţă elemente noi sub capotă. Pe lângă versiunile familiare de motoare pe benzină cu aspiraţie naturală, de 1,2 şi 1,4 litri, cu putere de 51 kW/70 cp – 74 kW/100 cp, Opel oferă în premieră motorul turbo complet nou 1.0 ECOTEC cu injecţie directă. Această unitate construită integral din aluminiu, cu trei cilindri, dezvoltă o putere de 66 kW/90 cp, iar cea mai performantă versiune atinge puterea de 85 kW/115 cp. Motoarele cu patru cilindri sunt însoţite de o transmisie manuală cu cinci trepte de viteză şi ambele unităţi turbo de 1,0 litri sunt oferite împreună cu o transmisie manuală nouă, uşoară şi compactă, cu şase trepte de viteză. Acest lucru îi asigură modelului ADAM ROCKS o schimbare confortabilă, extrem de uniformă şi rapidă a treptelor de viteză.

Viteza maximă este de 180 km/h (66 kW/90 cp) şi 196 km/h (85 kW/115 cp), iar modelul accelerează de la zero la 100 km/h în doar 11,9 secunde, respectiv 9,9 secunde. Ambele versiuni asigură un cuplu puternic la turaţii mici, anume 170 Nm la doar 1.800 rpm.

Motorul construit în întregime din aluminiu include tehnologii de ultimă oră, cum ar fi injecţia directă de carburant la înaltă presiune, sincronizarea continuu variabilă a supapelor, o pompă de apă comutabilă, o galerie de evacuare integrată în chiulasă şi un turbocompresor „single scroll”. În ciuda performanţelor de excepţie, motoarele turbo 1.0 ECOTEC cu injecţie directă consumă doar 4,5 litri (66 kW/90 cp) şi 5,1 litri (85 kW/115 cp) de carburant la 100 km în regim mixt, nu în ultimul rând datorită sistemului Start/Stop oferit în dotarea standard (în conformitate cu regulamentul [CE] nr. 715/2007).

Sistemul de suspensie al modelului ADAM ROCKS, cu suspensie McPherson pe un sub-cadru în partea frontală şi o bară de torsiune în spate a fost modificat pentru a face faţă unei game mari de utilizări. Caracterul off-road al autovehiculului este accentuat prin garda la sol mai ridicată cu 15 mm comparativ cu modelul ADAM cu jante de 17 inch, ceea ce îi conferă mini-crossover-ului Opel o gardă la sol „SUV”, de aproximativ 14 centimetri. Componentele modificate sau reglate ale şasiului includ amortizoarele, arcurile, geometria suspensiei spate şi direcţia. Aspectul robust al modelului ADAM ROCKS este subliniat de ecartamentul faţă şi spate mai lat (1.472 mm, respectiv 1.464 mm) care, împreună cu ampatamentul lung, de 2.311 mm, asigură, de asemenea, un nivel ridicat de stabilitate şi confort în timpul conducerii.

Sursa: Opel Romania.

(Visited 30 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice