Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Timbrul de mediu 2015: O noua categorie de autovehicule va fi scutita de plata acestuia

Timbrul de mediu 2015: O noua categorie de autovehicule va fi scutita de la plata

Guvernul a aprobat astazi introducerea unei noi categorii de autovehicule pe lista celor scutite de plata timbrului de mediu, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului. Timbrul de mediu se plateste de obicei la prima inmatriculare in Romania a unei masini.

Autovehiculele folosite de unitatile din sistemul administratiei penitenciare vor fi exceptate de la plata timbrului de mediu, conform unui anunt facut de Guvern. Sistemul administratiei penitenciare este constituit din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) si 47 de unitati subordonate (ce sunt considerate institutii publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala).

Masura este inclusa intr-un Proiect de lege pentru completarea art. 3 din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, care a fost aprobat astazi in cadrul sedintei saptamanale a Executivului. Aceasta va contribui, potrivit sursei citate, la o degrevare a bugetului ANP.

In urma aprobarii in Guvern, proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere si adoptare. Asta inseamna ca, pentru a se aplica, acesta trebuie sa treaca si de Legislativ.

Timbrul de mediu este o suma datorata pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, este precizat in OUG nr. 9/2013, iar acesta se plateste o singura data, in urmatoare cazuri:

• la prima inmatriculare in Romania;
• la reintroducerea in circulatie a unui autovehicul, daca la momentul radierii acestuia proprietarului i-a fost restituita valoarea reziduala a timbrului;
• la vanzarea autovehiculului uzat pentru care n-a fost platita taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
• la vanzarea autovehiculului uzat pentru care s-a dispus in instanta restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

In prezent, autovehiculele exceptate de la plata timbrului de mediu sunt, potrivit OUG nr. 9/2013, urmatoarele:

• cele care apartin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
• cele special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat;
• cele destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri, precum si a celor destinate transportului prescolarilor si elevilor;
• cele destinate serviciilor de ambulanta si medicina, cele speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, dar si cele speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor.

Pe deasupra timbrul de mediu nu se plateste pentru vehiculele istorice, cele transferate gratuit de la autoritati sau institutii publice altor autoritati sau institutii publice, cele confiscate/intrate in proprietatea privata a statului si acordate gratuit, cele destinate competitiilor sportive sau dobandite prin mostenire.

De asemenea, taxa nu este aplicabila autovehiculelor “acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica”, asa cum mai scrie in actul normativ mentionat.

Sursa.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice