Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Raliul Monte Carlo: Start în sezonul 2015 al Campionatului Mondial de Raliuri FIA

Raliul Monte Carlo: Start în sezonul 2015 al Campionatului Mondial de Raliuri FIA

Sezonul 2015 al FIA WRC debutează în această săptămână cu Raliul Monte Carlo (22-25 ianuarie) și mult așteptatul duel între cei mai titrați piloti ai epocii moderne: Sebastien Loeb și Sebastien Ogier.

Emblematicul eveniment are pe lista de start 96 de echipaje, iar dintre acestea 18 vor concura cu modele din topul world rally car-urilor. Totuși, pentru miile de spectatori care vor fi pe probele speciale ale raliului inaugural, tot ce contează este duelul dintre cei doi francezi.

De nouă ori campion mondial, Loeb (40 de ani), s-a retras din activitatea competițională care presupune un sezon complet, acum 14 luni, însă este pregătit pentru a evolua la Monte Carlo și o va face la volanul unui DS 3 WRC. El se va lupta cu actualul deținător al titlului, pilotul Volkswagen Sebastien Ogier (31 de ani) care începe munca pentru obținerea celui de al treilea titlu mondial.

Cei doi nu împărtășesc o iubire necondiționată, având chiar o relație tensionată în 2011, când erau coechipieri la Citroen. Dar după ce la finalul acelui an Ogier a plecat la VW cei doi nu au avut prea multe ocazii să se dueleze pe probele speciale. S-au intersectat la volanul unor world rally car-uri doar de patru ori, iar cea mai recentă întâlnire datează de la Raliul Franței din 2013. Scorul duelurilor de până acum este egal, așa că întâlnirea din această săptămână ar trebui să încline balanța într-o partea sau în cealaltă.

Chiar dacă fanii abia așteaptă să vadă care dintre cei doi Seb va ieși învingător, actorii încearcă să își păstreze calmul. Ogier, câștigătorul raliului Monte Carlo de anul trecut, nu este un fan al comparației cu tizul său și face tot posibilul pentru a înclina balanța în favoarea sa. “Nu are o importanță reala”, a insistat: “Eu simt că nu am nimic de demonstrat împotriva lui. E doar o provocare interesantă pentru că este iarăși în raliu.”

Cu toate aceste Ogier nu subestimează amenințarea reprezentată de omul care a câștigat Monte Carlo de șapte ori. “Cu siguranță mă aștept ca el să fie la fel de competitiv ca întotdeauna”, a recunoscut. “Chiar dacă a avut un an de pauză [din raliuri] a fost prezent totuși în competiții. Sunt sigur că revenirea sa în raliu va fi una puternică, și este interesant pentru cursă, dar să fiu sincer eu nu simt nici o presiune în plus. ”

Înarmat cu noua generație de Polo R, Ogier poate conta, de asemenea, pe cunoștințele locale din acest WRC clasic. “Monte Carlo este cu siguranță important pentru mine, îl simt ca pe raliul meu de casa. În acest an avem probe foarte aproape de casa copilăriei mele, așa că voi fi foarte fericit cu o evoluție buna. Bine, sunt așteptări mari iar condițiile sunt dificile, dar îmi place asta, “a spus pilotul VW.

Loeb, între timp, promite să dea cea are mai bun în acest raliu. Este o abordare care i-a adus până în prezent 78 de victorii în Campionatul Mondial. “Ambiția mea este să fac tot ce pot”, a spus el. “Nu am pilotat timp de un an. Bine, nu e o prioritatea sa câștig aici, dar pe de altă parte, atunci când iau startul într-o cursă întotdeauna încerc să fac tot ce pot. Așa că voi încerca să mă pregăteasc cât mai bine posibil și să dau ce am mai bun. Vom vedea … ”

Evenimentul a început miercuri, 21 ianuarie, cu un shakedown pe drumurile din apropierea de Gap, orașul natal al lui Ogier. Acțiunea propriu-zisă începe astăzi cu startul din Place du Casino din Monte Carlo.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice