Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Opel Corsa – confort și precizie comparabile cu ale automobilelor mai mari și mai scumpe

Opel Corsa – confort și precizie comparabile cu ale automobilelor mai mari și mai scumpe

La început a fost Opel Kadett, un automobil lansat în 1936, conceput pentru a oferi mobilitate unui număr mai mare de oameni, la un preț accesibil, într-o perioadă când șofatul unui autovehicul era încă un lux.

Marca Opel a fost propulsată apoi în era ‘miracolului economic’ german, în timpul anilor ’60 și începutul anilor ’70, prin apariția modelelor Kadett A și B. Clienții au devenit rapid mai exigenți ca urmare a creșterii prosperității, iar modelul Kadett de mici dimensiuni a devenit mai mare și mai puternic, apropiindu-se cu fiecare versiune nouă de clasa medie.

Astfel, în 1982 a intrat în joc prima generație Opel Corsa, la momentul potrivit pentru a umple golul cu un nou automobil de mici dimensiuni veritabil. De-a lungul a patru generații, ce au acoperit o perioadă de 32 de ani, în Europa au fost vândute aproximativ 12 milioane de automobile Corsa, unul dintre cele rezistente modele din segmentul său, cu vânzări anuale medii de 370.000 de unități. Alături de Astra, Corsa este modelul Opel care se bucură de cea mai mare popularitate, reprezentând peste un sfert din vânzările anuale ale companiei. Disponibil în versiunile cu trei și cinci uși, Corsa a ocupat în 2014 poziția a patra în topul celor mai bine vândute autovehicule de mici dimensiuni în Europa de Vest.

A cincea generație Opel Corsa a fost prezentată în premieră mondială la Salonul auto de la Paris (octombrie 2014), iar livrările au început la sfârșitul anului 2014 — începutul anului 2015, în funcție de țară.

La finalul anului 2014, noul Opel Corsa a fost desemnat ‘Mașina Anului 2015 în România’, modelul fiind apreciat pentru noutățile aduse de a 5-a generație, performanța la condus, sistemele de asistență și infotainment și prețurile redutabile pentru piața românească.

Am testat noul Opel Corsa, pus la dispoziție de Opel România, în versiunea echipată cu motorul turbo 1.0 ECOTEC cu injecție directă și trei cilindri, în varianta de 115 CP, acesta fiind de altfel elementul principal de sub capota celei de-a cincea generații Corsa.

Rafinat, puternic și silențios, noul motor este produs cu un arbore de echilibrare care asigură un nivel extrem de scăzut de zgomot și vibrații, precum și confort deosebit în timpul conducerii. Motorul turbo compact 1.0 ECOTEC este fabricat integral din aluminiu, îndeplinește cerințele standardului de emisii Euro 6 și este disponibil și într-o variantă de putere de 90 CP.

În varianta testată de 115 CP, motorul se remarcă printr-un timp de reacție excelent și un cuplu puternic în gama de turații reduse, generând 170 Nm de la doar 1.800 rpm. Motorul Opel cu trei cilindri și cilindree mică este prevăzut cu tehnologia Start/Stop în dotarea standard.

Motorul turbo 1.0 ECOTEC cu sistem de injecție directă este combinat cu o nouă transmisie manuală, cu 6 trepte de viteză. Schimbarea treptelor de viteză la bordul noului Corsa este comodă și uniformă, rapidă și precisă. Consumul mediu s-a situat la 5-5,5 litri/100 km, în afara orașului.

Inginerii Opel s-au axat pe asigurarea unei experiențe de conducere comparabilă în materie de confort și precizie cu cea oferită de automobilele mai mari și mai scumpe. Stabilitatea la deplasarea în linie dreaptă și în viraje este îmbunătățită datorită unui centru de greutate mai coborât cu 5 milimetri și a unei noi geometrii a suspensiei. De asemenea, noile amortizoare oferă modelului Corsa de generația a cincea o filtrare îmbunătățită a perturbărilor provocate de gropi și suprafețe de drum denivelate, asigurând un confort exemplar la bordul unui autovehicul de mici dimensiuni.

Sistemul de servodirecție sensibilă la viteză a fost îmbunătățit, asigurând un răspuns mai precis și sporind atât plăcerea de a conduce, cât și confortul. Toate modelele Corsa dispun de o nouă dotare standard care permite reducerea efortului la efectuarea manevrelor de direcție la viteze reduse, modul City, activat prin simpla apăsare a unui buton.

Opel Corsa vine în dotare cu un ecran tactil de 7 inci, încadrat pe bord de un suport a cărui linie și formă amintesc de eleganța sceptrului faraonic din Egiptul antic. Dacă privești ansamblul bordului în întregul lui vezi istoria, iar dacă privești doar diplay-ul vezi particularitatea noului Corsa — designul lui futurist.

Comenzile manuale de pe panoul central includ butoanele ECO — pentru condus economic, comanda de reglare a mobilității volanului pe modul City, Cruise și scaune încălzite. Volanul este reglabil pe înălțime, iar indiferent de poziție nu obturează în nici un fel ceasurile de bord, lăsând șoferului vizibilitate totală.

Combinația piele/textil a scaunelor conferă interiorului o eleganță aparte. Ergonomia spătarului face șederea confortabilă la volan. Forma scaunului în zona lombară menține coloana dreaptă și elimină senzația de oboseală la condus pe distanțe lungi.

Ecranul tactil color de 7 inci al sistemului IntelliLink are o amplasare ideală în consola centrală, aproape de schimbătorul de viteze. Acest lucru îi permite șoferului să treacă în mod natural de la controlul transmisiei la ecranul tactil. Sistemul de infotainment de ultimă generație al noului Corsa oferă cele mai bune oportunități de conectivitate și este compatibil cu dispozitivele cu iOS și Android și poate fi acționat prin comandă vocală.

Opel Corsa concurează în principal cu Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Renault Clio, Peugeot 208, Kia Rio, Toyota Yaris, iar, potrivit producătorului, publicul țintă este reprezentat de familiile tinere, persoanele necăsătorite, șoferii cu suflet tânăr, tinerele mame.

Sursa

(Visited 1 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice