Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


“Official Car of MotoGP”: BMW M introduce o tehnologie inovatoare pentru sezonul 2015

“Official Car of MotoGP™”: BMW M introduce o tehnologie inovatoare pentru sezonul 2015

Prima etapă a sezonului 2015 din Campionatul Mondial MotoGP, care a avut loc în Qatar, a marcat începutul celui de-al 17-lea an în care BMW M este “Official Car of MotoGP”. BMW se implică în MotoGP cu începere din 1999 şi furnizează flota oficială de automobile. Angajamentul diviziei BMW M include şi prezentarea râvnitului BMW M Award.

În calitate de partener pe termen lung pentru organizatorul MotoGP, Dorna Sports, divizia BMW M include şi în acest sezon o serie de echipamente noi. Printre acestea se numără o inovaţie de ordin tehnic: la Grand Prix-ul Qatarului, desfăşurat pe “Losail International Circuit”, BMW M4 MotoGP Safety Car a rulat în premieră cu un sistem inovator de injecţie cu apă. Cu această tehnologie nouă, inginerii diviziei BMW M au obţinut un impuls notabil de performanţă din partea motorului care echipează modelul BMW M4 Coupé (317 kW/431 CP în versiunea de serie, consum mediu mixt 8,8-8,3 l/100 km, emisii CO2 204-194 g/km). Acest lucru se datorează faptului că injecţia cu apă face posibilă creşterea limitei superioare a performanţelor, care altfel ar fi fost restricţionată termic. În urma testării intense în cadrul Campionatului Mondial MotoGP, sistemul de injecţie cu apă va fi utilizat, în viitorul apropiat, pe un model de serie BMW M.

Noul sistem de injecţie cu apă a făcut ca inginerii să utilizeze efectul fizic al apei în timpul procesului de evaporare pentru a extrage energia necesară din mediul înconjurător. Apa este injectată în colectorul modulului de admisie sub forma unei pulverizări fine, ceea ce răceşte semnificativ aerul de evacuare în timpul vaporizării. Temperatura de descărcare este coborâtă în camera de combustie, ceea ce reduce tendinţa de detonare. Astfel, motorul turbo poate funcţiona cu o presiune de încărcare mai mare şi un punct de aprindere mai devreme. Temperaturile mai mici ale proceselor reduc şi formarea de substanţe periculoase, în special a oxidului de azot (NOX). Astfel, tehnologia măreşte performanţele şi cuplul, dar, în acelaşi timp, asigură date remarcabile în privinţa consumului şi a emisiilor.

Un alt punct de atracţie al flotei MotoGP Safety Car este noul BMW X5 M, care sezonul acesta îşi va face debutul în calitate de Medical Car. Cu noul BMW X5 M (423 kW/575 CP; consum mediu mixt: 11,1 l/100 km; emisii CO2: 258 g/km), divizia BMW M stabileşte încă o dată standardele în segmentul Sports Activity Vehicle (SAV) şi Sports Activity Coupé (SAC) de înaltă performanţă. Automobilul combină particularităţile caracteristice ale familiei de succes BMW X – exclusivitate, robusteţe, agilitate şi capacitatea de a rula pe şosea – cu abordarea de înaltă performanţă tipică unui model M. Asemenea tuturor automobilelor din flota Safety Car, BMW X5 M a fost pregătit pentru apariţiile ca MotoGP Medical Car în uzina BMW M.

Per total, flota de automobile oficiale MotoGP cuprinde şase modele BMW M şi M Performance. Pe lângă BMW M4 Coupé, rolul de Safety Car îl vor mai îndeplini BMW M3 şi BMW M6 Gran Coupé. Un BMW M5 este disponibile pentru Safety Officer (comisarul de securitate), în timp ce noul BMW X5 M şi BMW M550d xDrive Touring sunt utilizate ca Medical Cars. De asemenea, BMW Motorrad va pune la dispoziţie două BMW S 1000 RR care vor fi folosite drept Safety Bikes. Mai multe informaţii despre flota Safety Car 2015 sunt disponibile online la: www.bmw-m-safetycar.com

Printre numeroasele alte activităţi care fac parte din angajamentul diviziei BMW M în MotoGP se numără şi BMW M Award, care va fi decernat – în 2015 – pentru a 13-a oară. Acest premiu este acordat la finalul fiecărui sezon MotoGP şi este câştigat de pilotul cu cele mai bune rezultate în sesiunile de calificări ale unei stagiuni. Câştigătorul primeşte un automobil BMW M exclusiv. În cadrul BMW M MotoGP Experience, oaspeţii BMW M pot experimenta un week-end de cursă de neuitat. Aceştia au parte de o introspecţie în spatele scenei prin intermediul specialiştilor BMW M MotoGP, Loris Capirossi şi Alex Hofmann. În plus, de-a lungul week-endurilor de Grand Prix, divizia BMW M îşi prezintă şi cele mai noi automobile de înaltă performanţă, precum şi alte modele de automobile ale diferitelor mărci din cadrul BMW Group.

(Visited 21 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice