Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Noul Suzuki Baleno – pregătit pentru lansarea pe piaţa europeană

Noul Suzuki Baleno – pregătit pentru lansarea pe piaţa europeană

Suzuki şi-a construit în timp reputaţia de specialist pe segmentul de automobile compacte. Încă de la prezentarea Suzulight în anii ’50, Suzuki a produs o gamă variată de modele, fiecare adaptate la nevoile specifice ale clienţilor săi.
Pentru a-şi consolida creşterea sustenabilă în următorii 100 de ani, Suzuki a dezvoltat un plan de management pe termen mediu prezentat sub numele de “SUZUKI NEXT 100”. Planul prevede concentrarea pe nevoile clienţilor, acordarea unei atenţii deosebite calităţii în producţie, dezvoltarea de produse originale şi găsirea unor noi soluţii tehnologice care să ducă la creşterea siguranţei, a reducerii poluării şi a consumului de combustibil.

În următorii ani, cele mai mari creşteri se vor înregistra în categoriile SUV-uri de dimensiuni mici şi medii, de modelele din segmentul B, dar şi din segmentul A. Suzuki are acum o gamă de produse care se potriveşte perfect cu aceste segmente aflate în creştere.

Unul dintre cele 20 de modele noi care vor fi lansate la nivel mondial până în 2020, este Baleno. Noul Suzuki Baleno va fi disponibil în Europa începând cu luna aprilie 2016.

Noul Suzuki Baleno

Când Suzuki şi-a propus să creeze un hatchback diferit de orice fusese creat până atunci, şi-a stabilit un obiectiv clar – să nu facă niciun compromis. Rezultatul este Suzuki Baleno, ce combină armonios un desgn fluid, performanţe excelente obţinute datorită tehnologiilor avansate de care beneficiază, dar şi dotări inteligente.
Pentru a crea un nou hatchback, plăcut de condus şi adaptat exigenţelor actuale ale clienţilor, Suzuki şi-a dorit să ducă ideea de maşină compactă la cel mai înalt nivel.

Prin limbajul de design “Liquid Flow”, interiorul spaţios şi propulsoarele eficiente – alături de platforma de nouă generaţie – Baleno oferă stil, utilitate, manevrabilitate, performanţe dinamice şi un consum eficient de combustibil. Modelul oferă însă, în plus, şi confort, inclusiv pe distanţe lungi, adulţii beneficiind de un spaţiu suficient atât
în faţă cât şi în spate, dar şi de un spaţiu generos pentru bagaje.

Noul Baleno a fost lansat, în premieră, în India, anul trecut în octombrie, piaţă pe care Suzuki este lider. Noul model a fost apreciat imediat de clienţi datorită designului şi tehnologiilor sale. Până la finalul lunii ianuarie 2016, au fost comercializate 31.000 de unităţi pe această piaţă.
Noul hatchback este construit în India de Maruti Suzuki, una dintre cele mai avansate tehnologic fabrici Suzuki din lume. Baleno va fi vândut în peste 100 de ţări şi regiuni, inclusiv în Japonia şi Europa.

STIL

Tema de design “Liquid Flow”—care sugerează o masă lichidă în mişcare— transpare peste tot, articulându-se prin linii curbate şi suprafeţe expresive. În acelaşi timp, silueta joasă şi largă îi accentuează aspectul sportiv şi puternic.
Gama de culori de caroserie, 9 în total, include “Premium Silver Metallic”, o nuanţă ce pune în evidenţă liniile maşinii, şi “Ray Blue Pearl Metallic”, o nuanţă cameleonică ce trece de la o tentă de roşu la verde, în funcţie de lumina exterioară.

Planşa de bord are marginile evazate pentru a crea senzaţia de amploare, fiind caracterizată de linii curbe. Accente argintii ies in evidenţă pe fondul negru al cabinei, iar culoarea roşiatică – portocalie a comenzilor sistemului audio, sistemului de aer condiţionat, indicatorului pentru schimbarea treptelor de viteză şi a celorlalte funcţii, subliniază nivelul de stilizare al interiorului.

Sistemul de conexiune a smarphone-ului cu display-ul tactil de 7 inch al sistemului audio este prevăzut cu o conexiune USB şi un slot pentru carduri SD, oferind şi imaginile preluate de camera pentru marşarier în momentul manevrelor cu spatele*. Se poate conecta astfel un iPhone prin intermediul unui cablu USB pentru a utiliza numeroasele funcţii oferite de Apple CarPlay, precum hărţi interactive, funcţionalităţi de telefon, mesageria, audio, precum şi Podcast-uri, Audiobook-uri şi alte aplicaţii compatibile cu Apple CarPlay. Smartphone-ul mai poate fi conectat la vehicul şi utilizând MirrorLink.

INTERIOR

Dificultatea de a avea în acelaşi timp un design stilat şi un interior spaţios a fost depăşită prin dezvoltarea unor tehnologii noi. Baleno vine cu un grad mare de confort la interior pentru pasageri, dar şi cu cel mai mare portbagaj din clasa sa. Elementele cheie pentru a obţine aceste performanţe, la o lungime a maşinii mai mică de 4 metri, sunt platforma de ultimă generaţie care permite utilizarea eficientă a spaţiului, dar şi un design mai compact al motorului, care crează astfel mai mult spaţiu pentru interior.

Scaunele faţă oferă un spaţiu mare pentru umeri, datorită spaţiului generos dintre scaunul şoferului şi cel al pasagerului. Ambele scaune au o formă optimizată pentru a oferi maximum de confort la drum lung, materialele folosite fiind uşoare si ultra rezistente.

Scaunele spate oferă un spaţiu amplu pentru picioare, datorită unei distanţe de 805 mm între scaunele faţă / spate. Acestea pot fi rabatate uşor şi se pot plia în trei configuraţii diferite. Unghiul mare de deschidere al portierelor spate facilitează un acces uşor atât la urcarea, cât şi la coborârea din maşină.
Portbagajul oferă un spaţiu de 355 litri, fiind cel mai mare între hatchback-urile din segmentul B*. Pentru a permite încărcarea cu obiecte lungi sau late, forma suspensiei a fost optimizată pentru a crea cât mai mult spaţiu posibil pe toate lateralele portbagajului.

Flexibilitate este cuvântul cheie când vine vorba de spaţiul din portbagaj. Prin simpla pliere a scaunelor se poate obţine un spaţiu suplimentar pentru bagaje.
*Conform studiilor făcute de Suzuki în categoria hatchback-urilor din segmentul B (un hatchback cu o lungime totală între 3.700mm – 4.100mm) şi măsurat conform metodei VDA, folosită de Asociaţia Germană a Producătorilor Auto.

PERFORMANŢE

Noul Baleno dispune de trei noi tehnologii dezvoltate de Suzuki pentru a obţine performanţe mai bune, o eficienţă mai mare a consumului de combustibil şi plăcerea de a conduce:
– o platformă de generaţie nouă
– sistemul hibrid de tip “mild” SHVS
– noul motor turbo cu injecţie directă BOOSTERJET
1.0 BOOSTERJET este un motor de generaţie nouă, turbo, cu injecţie directă care asigură un consum eficient de combustibil şi oferă o plăcere mai mare la volan.

În afara consumului eficient de combustibil şi a performanţelor dinamice, motorul BOOSTERJET este compact, uşor şi are un layout optimizat pentru a corespunde cerinţelor riguroase în ceea ce priveşte dimensiunea şi greutatea vehiculelor din segment, consolidând astfel reputaţia Suzuki în ceea ce priveşte construcţia şi dezvoltarea de motoare.

După Vitara S, noul Baleno este al doilea model echipat cu motorul 1.0 BOOSTERJET, care dezvoltă o putere maximă de 82kW şi un cuplu maxim de 170Nm.
Baleno este de asemenea disponibil şi cu noul motor 1.2 DUALJET, care combină performanţele dinamice foarte bune cu o eficienţă crescută a folosirii combustibilului.
Aceasta provine dintr-o eficienţă termică îmbunătăţită, adică a crescut semnificativ gradul de transformare a energiei termice a combustibilului în energie mecanică.

În ceea ce priveşte transmisiile, motorul 1.0 BOOSTERJET poate fi configurat în mod optim cu o cutie de viteze manuală în 5 trepte, sau cu o cutie automată în şase trepte, care oferă performanţe excelente la viteze mici şi o eficienţă maximă în ceea ce priveşte consumul de combustibil la viteză mare. Motorul 1.2 DUALJET este disponibil cu aceeaşi cutie manuală în cinci trepte sau cu o cutie specială de tip CVT (transmisie variabilă continuă).

Sistemul SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki) este un sistem hibrid de tip “mild” dezvoltat de Suzuki care foloseşte un starter generator integrat (ISG – integrated starter generator), ce asistă motorul termic în timpul accelerărilor şi permite recuperarea energiei în timpul frânărilor.

Sistemul ISG este folosit în locul unui alternator convenţional pentru că ISG regenerează electricitatea mult mai eficient. De asemenea, sporeşte eficienţa de regenerare a energiei, detectând forţa de apăsare a frânelor, amplificând în consecinţă cantitatea de energie generată.
Folosind energia stocată, funcţia motorului electric din ISG îmbunătăţeşte consumul de combustibil, asistând parţial motorul termic, oferind cantitatea suplimentară de energie necesară în momentele de consum maxim, la plecarea de pe loc sau în timpul accelerărilor puternice.

Sistemul SHVS disponibil pe modelul Baleno foloseste baterii compacte litiu-ion, cu o încărcare ultra-rapidă.
Din respect pentru mediul înconjurător, Suzuki intenţionează să extindă numărul modelelor echipate cu sistemul hibrid de tip “mild” SHVS, acesta fiind un sistem care contribuie la economia de combustibil şi este foarte eficient din punct de vedere al costurilor.

Pe noul Baleno, sistemul SHVS contribuie la reducerea emisiilor de noxe, acesta fiind de doar 94g/km CO2, consumul combinat fiind de 4 litri la 100 km. Sistemul SHVS înseamnă o greutate suplimentară de doar 6,2 kg la masa totală.
Conform planului de management “SUZUKI NEXT 100”, constructorul japonez a dezvoltat o noua strategie în ceea ce priveşte platformele, iar Baleno este primul model care beneficiază de o platformă de nouă generaţie care va fi lansat în Europa.
Noua platformă Suzuki a fost dezvoltată prin revizuirea structurii de bază, obţinându-se o structură mai uşoară, dar în acelaşi timp mult mai rezistentă. Rezultatul este o creştere cu 10% a rigidităţii, comparativ cu vehiculele convenţionale din aceeaşi clasă, şi o reducere cu aproximativ 15% a greutăţii, comparativ cu platforma pe care o înlocuieşte.

În plus, prin faptul că nu a făcut doar o optimizare parţială, ci mai degrabă o optimizare a întregului vehicul, Suzuki a reuşit să găsească soluţii inteligente care minimizează transmiterea vibraţiilor şi a zgomotului din exterior în interiorul habitaclului, oferind o deplasare lină şi silenţioasă. Această evoluţie se traduce prin performanţe mai bune şi un consum eficient de combustibil, fără a face niciun compromis în ceea ce priveşte siguranţa în momentul unui impact.

Noul Baleno dispune de o serie de dotări pentru o siguranţă sporită. Printre acestea se numără şi sistemul radar de asistenţă la frânare (Radar Brake Support*1 – RBS). Cu RBS, când vehiculul se deplasează cu o viteză mai mare de 5 km/h, un sistem de camere radar detecteaza obiectele sau vehiculele din faţă.
Designul şi dezvoltarea noului Baleno au fost făcute în Japonia, o mare parte din teste fiind apoi efectuate în Europa.

Sursa: Suzuki Romania

(Visited 56 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice