Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Mazda a lansat noua generatie a roadster-ului MX-5

Mazda a lansat noua generatie a roadster-ului MX-5

Noua generație Mazda MX-5, cel mai bine vândut roadster din istorie, a fost lansată oficial în Europa. Modelul ajuns la cea de-a 4-a generație, prezintă o adaptare specială a liniei de design KODO – Sufletul mișcării, și gama de tehnologii SKYACTIV.

Deși tehnologiile noi cresc eficiența și nivelul de confort, modelul este în continuare fidel scopului de a oferi șoferului o experiență memorabilă la volan. MX-5 este mai scurt, cu 100 kg mai ușor față de versiunea anterioară, ajungând la 975 kg, și are o distribuție ideală a masei între cele două axe, 50:50.

Exteriorul Mazda MX-5 este echilibrul perfect între tradiția unui roadster și evoluția tehnologică. Liniile laterale, care inspiră tensiune, pornesc de la grila frontală, încadrată de faruri și proiectoare LED, și se încheie cu stopurile care dau posteriorului un aer sportiv. Modelul poate fi comandat cu jante de aliaj de 16 sau 17 inci și în una din cele șapte nuanțe, dintre care se remarcă Alb Ceramic, Roșu Soul și Albastru Reflex. Culoarea exterioară se va resimți și în habitaclu, întrucât partea superioară a portierelor este vopsită în aceeași culoare.

Planșa de bord, complet redesenată, integrează, în funcție de versiune, noul ecran tactil de 7 inci, controlabil cu ajutorul centrului de comandă HMI de pe consola centrală, iar spațiul interior a fost regândit pentru un plus de ergonomie și confort. Sistemul MZD Connect este de asemenea prezent și permite conectarea în siguranță la Internet prin intermediul smartphone-ului. În funcție de nivelul de echipare, Mazda MX-5 poate fi dotată cu sistemul audio BOSE cu nouă difuzoare, special proiectat pentru un autoturism decapotabil. Acesta include difuzoare speciale, amplasate în tetierele scaunelor, care direcționează sunetul pentru o audiție optimă.

Modelul poate fi propulsat de două motoare SKYACTIV-G, pe benzină, de 1.5 l și 131 CP și de 2l și 160 CP. Ambele au o rată de compresie ridicată și sisteme de admisie și evacuare special adaptate, pentru a crește peformanțele și plăcerea de a conduce.

Zona roșie pentru motorizarea de 131 CP ajunge la 7500 de rotații, iar puterea și consumul combinat de doar 6 l/100 km sunt superioare motorului pe care îl înlocuiește. Propulsorul de 2l este mai ușor decât generația anterioară, oferă un cuplu superior și este echipat standard cu sistemul i-Stop și i-ELOOP, pentru un consum redus. Ambele motoare sunt Euro 6 și pot fi cuplate la o transmisie manuală SKYACTIV-MT cu șase rapoarte, special creată pentru Mazda MX-5, care asigură schimbarea precisă și rapidă a vitezelor.

La performanțele de consum datorate scăderii greutății au contribuit și caroseria fabricată în proporție de 9% din aluminiu, dar și nivelul ridicat de oţel cu limită înaltă de elasticitate din componența structurii vehiculului, care a crescut de la 58% la 71%.

Trenul de rulare pentru versiunile echipate cu motorul de 160 CP includ pentru un plus de sportivitate suspensii Bilstein și diferențial cu alunecare limitată.

Noua Mazda MX-5 beneficiază de o gamă variată de sisteme de siguranță i-ACTIVESENSE. Blind Spot Monitoring (BSM) monitorizează spatele şi lateralele maşinii și poate fi folosit şi la deplasarea în marşarier împreună cu sistemul RCTA.

Sistemul de atenţionare la depăşirea benzii de rulare (LDWS) avertizează şoferul dacă depăşeşte linia dintre benzile de mers fără să semnalizeze. Faruri cu tehnologie LED în echipare standard și opțional sistemul de control automat fază lungă (HBC) comută farurile adaptive între faza scurtă şi faza lungă. Iar în rampă șoferii vor fi asistați de sistemul HLA, pentru o plecare mai facilă de pe loc.

Sursa: Mzda Romania

(Visited 1 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice