Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


File de istorie BMW: Familia X implineste 15 ani!

Totul a început cu un X. Această literă a fost folosită în premieră pentru desemnarea unui model BMW încă de la jumătatea anilor ’80 pentru a indica faptul că automobilul beneficiază de tehnologia tracţiunii integrale.

Acum 15 ani, litera X a devenit simbolul unei întregi categorii de automobile şi, în acelaşi timp, al unei forme speciale a plăcerii condusului. BMW X5 şi-a făcut debutul ca primul Sports Activity Vehicle din lume, iar la scurt timp a cucerit atât şoselele, cât şi spaţiul off-road, atrăgând un nou public-ţintă pentru marca BMW. Încă o dată, constructorul german de automobile premium şi-a demonstrat spirit extraordinar pentru concepte auto inovatoare şi orientate spre viitor. Introducerea BMW X5 în 1999 a pus bazele poveştii de succes unice a modelelor BMW X pe pieţele auto din întreaga lume.

După 15 ani, o gamă completă BMW X a fost dezvoltată pe baza pionierului unui segment nou de automobile. Gama mărcii cuprinde acum cinci modele BMW X. Acestea sunt completate de două automobile sport cu tracţiune integrală ce fac parte din portofoliul BMW M GmbH, BMW X5 M şi BMW X6 M. Aflat deja la cea de-a treia generaţie, BMW X5 continuă povestea de succes.

A doua generaţie a modelelor BMW X6 (Sports Activity Coupé) şi BMW X3 este acum în producţie. BMW X1 oferă o plăcere a condusului multifaţetată în clasa compactă. Iar BMW X4, un alt model Sports Activity Coupé, combină acum dinamica superioară cu eleganţa sportivă, în segmentul mediu. Fiecare dintre aceste modele a fost primul automobil premium de acest fel în mediul său competitiv. Iar gama va continua să se extindă şi în anii ce vor urma. BMW X7, un model foarte spaţios şi luxos, este în faza de dezvoltare. Popularitatea modelelor BMW X, care a contribuit decisiv ca BMW să devină cel mai de succes producător de automobile premium cu tracţiune integrală, este într-o creştere constantă. Până în prezent, peste 3,3 milioane de modele BMW X au fost vândute la nivel global. Aproape fiecare al treilea automobil nou înmatriculat al mărcii este acum un model BMW X. . În România, BMW X5 este de mai bine de 5 ani conscutiv cel de succes model al mărcii, în timp ce aproximativ de 2 din 3 modele vândute fac parte din familia BMW X.

BMW X5 a avut parte de un start impresionant prin plăcerea condusului, cu adevărat specială la BMW. În primul rând a fost caracterizat de poziţia înaltă a şezutului şi manevrabilitatea excelentă atât pe şosea, cât şi în regim off-road. Acestea au fost suplimentat de spaţiul generos, utilizarea variabilă şi interiorul echipat luxos.

Chiar de la început, poziţia unică a BMW X5 în cadrul mediului competitiv al automobilelor off-road a fost rezultatul dinamicii fără egal. În opoziţie cu off-roaderele convenţionale, BMW X5 dispune de caroserie autoportantă şi suspensie independentă. Sistemul de tracţiune integrală distribuia cuplul între puntea faţă şi cea spate în raport 38:62. Datorită dotării standard cu sistem de control al stabilităţii DSC (Dynamic Stability Control), ADB-X (Automatic Differential Brake / frânare automată a diferenţialului) şi control la coborâre HDC (Hill Descent Control), BMW X5 a fost echipat nu doar pentru condus sportiv, ci şi pentru a face faţă provocărilor din regim off-road.

Încă de la început, transferul puterii către cele patru roţi a fost realizat de BMW nu doar pentru a optimiza tracţiunea pe drumurile nepavate şi în condiţii meteo dificile, ci şi pentru a îmbunătăţi dinamica în viraje.

Astfel, în cazul actualelor modele echipate cu tracţiunea integrală xDrive şi în contrast cu alţi constructori care utilizează tracţiunea integrală în principal pentru a compensa pierderile de tracţiune, soluţia BMW este una concentrată pe dinamică. Astfel, chiar şi în situaţiile de condus normal, cea mai mare parte a cuplului este transferată acolo unde este transformată optim în dinamică – puntea spate. În consecinţă, precizia direcţiei – caracteristică unui BMW – nu este influenţată aproape deloc de sistemul de transmisie al modelelor cu tracţiune integrală. Mai mult, la abordarea virajelor cu viteză mare, reacţia direcţiei este optimizată printr-o creştere orientată a cuplului livrat către puntea spate.

Combinaţia inovatoare de tracţiune, dinamică şi confort care a caracterizat prima generaţie BMW X5 a dus la o cerere foarte mare în special în SUA, dar şi în Europa şi alte pieţe. La jumătatea anului 2005, modelul BMW X5 cu numărul 500.000 părăsea linia de asamblare, astfel că aproape 620.000 de unităţi ale primului Sports Activity Vehicle aveau să fie produse la uzina BMW din Spartanburg. În prezent, fabrica din statul Carolina de Sud este centru de competenţă pentru modelele BMW X. Actualele generaţii ale modelelor BMW X5, BMW X6 şi BMW X3, precum şi BMW X4 sunt produse acolo. De asemenea, BMW X5 M şi BMW X6 M sunt şi ele “born in the USA”.

Concept dovedit, segment nou şi premiera BMW xDrive: BMW X3

Prin transferul conceptului SAV către un alt segment auto în 2004, BMW a devenit încă o dată un pionier. Cu dimensiunile sale mai compacte faţă de BMW X5 şi cu caracteristici de manevrabilitate sporită, BMW X3 s-a dovedit o excepţie absolută în piaţă – mulţi ani a fost singurul automobil premium din clasa lui. Mai mult, BMW X3 a dispus de un nou tip de transfer permanent al puterii către cele patru roţi – sistemul inteligent BMW xDrive. Datorită reacţiilor sale foarte rapide, ambreiajului multidisc controlat electronic dispus în caseta de transfer şi interconexiunii cu sistemul de control al stabilităţii DSC, noul sistem, care a fost introdus simultan şi la BMW X5, oferea premisele favorabile pentru un transfer al puterii variabil, gestionat inteligent.

Calitatea premium, plăcerea condusului caracteristică şi, în plus, eficienţa remarcabilă au conferit BMW X3 o mare popularitate şi numeroase premii. Printre acestea s-au numărat cele mai bune calificative în “Customer Satisfaction Index” (CSI) publicat de institutul de cercetări de piaţă J.D. Power şi în statisticile privind faibilitatea ale Allgemeiner Deutscher Automobilclub (ADAC). De două ori consecutiv, BMW X3 a fost câştigătorul “Four-wheel car of the year” (Automobilul cu tracţiune integrală al anului) şi “Off-road vehicle of the year” (Modelul off-road al anului) în sondajele efectuate în rândul cititorilor de către revistele “Auto Bild Allrad” şi “Off Road”. Prima generaţie BMW X3 a fost vândută în peste 600.000 de exemplare la nivel global, înainte de a fi înlocuită de succesoarea sa în 2010.

Continuarea cu încredere a poveştii de succes a predecesorului: a doua generaţie BMW X5

În 2006, producţia celei de-a doua generaţii BMW X5 a început la uzina BMW din Spartanburg. Cu un confort spaţial şi o ambianţă luxoasă îmbunătăţite, o tehnologie mult superioară a transmisiei, precum şi suspensie şi sisteme inovatoare de asistare a conducătorului, succesorul pionierului Sports Activity Vehicle a impus din nou standardele în cadrul mediului competitiv extins al modelelor BMW X. În plus, a doua generaţie BMW X5 a fost primul model al mărcii care putea fi echipat cu până la şapte locuri.

Motoarele de ultimă oră pe benzină – cu şase şi cu opt cilindri – şi cele diesel cu şase cilindri, deosebit de economice, precum şi numeroasele tehnologii BMW EfficientDynamics au făcut ca BMW X5 să poată combina calităţile extraordinare cu un nivel al consumului şi al emisiilor care era fără egal în această clasă de automobile şi performanţă. Atracţia ridicată a acestui SAV mare a fost atestată de numeroasele premii pentru design, siguranţă şi calitate. În 2007, BMW X5 a primit premiul pentru design “autonis” acordat de revista de specialitate “auto motor und sport” şi Gold Award în studiul privind satisfacţia clienţilor nord-americani realizat de J.D. Power.

Această listă a fost completată în 2008 de victoria la clasă în sondajul “Best Cars” efectuat printre cititorii “auto, motor und sport”. În 2007 şi 2008, Institutul de Asigurare a Siguranţei pe Autostrăzi din SUA (IIHS) a votat modelul ca fiind “Top Safety Pick” datorită comportamentului remarcabil în caz de accident. Mai mult, valoarea de revânzare mare a devenit emblematică pentru BMW X5. În consecinţă, revista auto germană “Auto Bild” l-a votat “Value Champion of the Year” în 2007 şi 2008. Cu aproape 730.000 de unităţi vândute la nivel global, a doua generaţie BMW X5 a reuşit şi la acest capitol să depăşească succesul predecesorului său.

Concept inovator pentru plăcere mai mare a condusului: Sports Activity Coupé BMW X6

Impunerea cu succes a conceptului Sports Activity Vehicle în două segmente auto a fost urmată de noi inovaţii prin care BMW a putut să-şi consolideze poziţia unică în cadrul mediului competitiv al automobilelor cu tracţiune integrală. În primăvara anului 2008, BMW a prezentat primul Sports Activity Coupé din lume. BMW X6, produs împreună cu BMW X5 la uzina BMW din Spartanburg a demonstrat elocvent capacităţile dinamice specifice modelelor BMW X. Designul său a combinat eleganţa sportivă cu prezenţa puternică. Pentru o experienţă şi mai sportivă a condusului, tehnologia xDrive de tracţiune integrală a acestui model a fost completată în premieră de Dynamic Performance Control (diferenţial pe puntea spate pentru control al cuplului între roţi), care asigura distribuţia variabilă a puterii între roţile de pe partea stângă şi cele de pe partea dreaptă.

Primul Sports Activity Coupé şi-a asumat un rol de pionier şi în domeniul tehnologiei inovatoare BMW ActiveHybrid. Pentru BMW ActiveHybrid X6, prezentat în 2009, puterea superioară a fost generată de un motor pe benzină, cu opt cilindri, şi de două electromotoare, după care era transferată prin intermediul sistemului BMW xDrive de tracţiune integrală către putea faţă şi cea spate, după cum era necesar. Cu o putere totală de 357 kW/485 CP, BMW ActiveHybrid X6 a fost, la lansarea pe piaţă, cel mai puternic model de serie din lume care dispunea de propulsie hibrid.

Mai mult, în acelaşi an 2009, două modele remarcabile au fost adăugate gamei de automobile sport de înaltă performanţă de la BMW M GmbH. Inspiraţi de potenţialul dinamic al modelelor BMW X, dezvoltatorii au demonstrat, în premieră pentru modelele cu tracţiune integrală, performanţele înalte asociate cu litera M. Un motor V8 dezvoltat special pentru cei doi sportivi excepţionali, care dispune de tehnologie M TwinPower Turbo şi care dezvolta 408 kW/555 CP, şi sistemul xDrive specific M, care includea Dynamic Performance Control, au format baza pentru o experienţă deosebită a condusului în BMW X5 M şi BMW X6 M.

BMW X1: un model pentru plăcerea multifaţetată a condusului în segmentul compact premium

Din 2009, plăcerea condusului specifică modelelor BMW X poate fi experimentată şi în segmentul compact. Datorită versatilităţii, sportivităţii, gradului înalt de agilitate şi funcţionalităţii de ultimă oră de care a dat dovadă BMW X1, a fost posibilă intrarea într-o clasă complet nouă de automobile. Modelul compact BMW X a devenit un deschizător de drum în acest segment şi a fost un succes pretutindeni în lume, cu peste 300.000 de unităţi vândute în doi ani şi jumătate. BMW X1 este produs la uzina BMW din Leipzig. În plus, acest model este construit acum în colaborare cu partenerul de joint-venture, Brilliance China Automotive Holdings Ltd., la uzina din Shenyang. Până acum, peste 640.000 de modele BMW X1 au fost vândute în lumea întreagă.

Cu cinci locuri full-size şi o divizare-rabatare standard a banchetei în raport 40:20:40, BMW X1 oferă un spaţiu interior generos, care poate fi utilizat variabil. Motoarele revoluţionare cu tehnologie BMW TwinPower Turbo garantează agilitate şi eficienţă. În funcţie de varianta de motor, BMW X1 poate fi echipat cu sistem inteligent de tracţiune integrală xDrive sau cu tracţiunea spate specifică mărcii. Transmisia Steptronic cu opt trepte, care este unică în această clasă de automobile, este disponibilă şi ca opţiune. Nivelul ridicat de siguranţă pe care îl oferă BMW X1 a fost confirmat, printre altele, de calificativul maxim de cinci stele acordat de testul de impact Euro NCAP.

BMW X1 a fost distins cu “red dot award”, “Auto Bild Design Award” şi “Design Trophy” acordat de “Auto Zeitung” pentru stilul său expresiv. Mai mult, este unul dintre cele mai stabile modele din clasa lui în ceea ce priveşte valoarea de revânzare. În 2010, modelul a fost recompensat cu titlul “Value Champion” de către “Auto Bild”.

Evoluţie constantă: următoarea generaţie BMW X3, impuls nou datorită BMW X4

Lansarea noului BMW X3 în 2010 a fost caracterizată de evoluţii substanţiale ale tuturor aspectelor relevante pentru plăcerea inconfundabilă a condusului. A doua generaţie a modelului SAV de clasă medie oferă nu doar sportivitate şi eficienţă îmbunătăţite, ci şi un nivel semnificativ mai mare de spaţiu şi confort, precum şi funcţionalitate optimizată şi dotări cu echipamente inovatoare.

Şi noul BMW X3 a primit calificativul maxim de cinci stele la testele de impact Euro NCAP şi a obţinut numeroase premii pentru design şi în sondajele de opinie, fiind inclus şi pe lista “campionilor valorii”. Actuala gamă de motoare cuprinde trei propulsoare pe benzină şi patru versiuni diesel. Două variante ale modelului sunt disponibile cu tracţiune spate, sistemul BMW xDrive asigurând suplimentar transmisia puterii când este necesar.

În plus, BMW oferă noi impulsuri segmentului premium al clasei medii prin primul Sports Activity Coupé din acest segment. BMW X4, lansat în 2014, combină caracteristicile specifice unui model BMW X cu contururile sportive şi elegante ale unui coupé al mărcii. Într-o manieră unică, acest model combină plăcerea condusului, caracterul sofisticat şi funcţionalitatea modernă. BMW X4 este disponibil cu şase variante de motorizare şi este echipat standard cu BMW xDrive.

În formă maximă la vârful segmentului: noile BMW X5 şi BMW X6

La 15 ani de la lansarea primei ediţii, BMW X5 continuă povestea de succes a modelului Sports Activity Vehicle ajuns la a treia generaţie. Noul model stabileşte şi de această dată reperele în privinţa plăcerii condusului, eficienţei, designului puternic, versatilităţii şi luxului într-un segment fondat de BMW. Cea mai nouă generaţie a acestui SAV este disponibilă opţional cu şapte locuri. Prin BMW X5 sDrive25d, în premieră este oferită o variantă foarte eficientă a modelului şi dispune de tracţiune spate. Încă de la început, noul BMW X5 a fost câştigător al “Volanului de Aur” acordat de “Auto Bild” şi “Bild am Sonntag”, repetând succesul obţinut de prima generaţie în 2001.

Cea mai nouă ediţie a gamei de modele BMW X este noul BMW X6.

A doua generaţie a modelului Sports Activity Coupé se evidenţiază prin designul mult mai expresiv şi prin sportivitatea îmbunătăţită, precum şi prin ambianţa luxoasă a interiorului şi dotările cu echipamente inovatoare. Disponibil opţional, pachetul de suspensie adaptivă asigură – ca şi la BMW X5 – sportivitate şi un confort perfect.

Asemenea dotărilor standard, gama de sisteme de asistare a conducătorului şi de servicii de mobilitate de la BMW ConnectedDrive a fost extinsă semnificativ.

Sursa BMW Romania.

(Visited 13 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice