Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


BMW prezinta noul Seria 1 la 10 ani de la lansarea primei editii

Noua gama de modele BMW Seria 1

Un design puternic modificat al părţii frontale şi a celei spate, o ambianţă interioară premium sofisticată şi noi rezerve de putere sub capotă fac definesc noua gamă de modele BMW Seria 1. Aceasta se prezintă mai expresivă, mai sportivă şi cu un plus de eficienţă. De-a lungul ultimilor 10 ani au fost vândute, la nivel mondial, aproape două milioane de unităţi BMW Seria 1, iar cea mai nouă ediţie este pregătită să stabilească noi standarde privind plăcerea condusului în segmentul compact premium. Noile modele vor avea debutul internaţional pe pieţele din întreaga lume, inclusiv România, în prima parte a lunii aprilie, preţurile urmând a fi comunicate la o dată ulterioară.

Noile modele BMW Seria 1 cu trei, respectiv cu cinci uşi vor dispune de o gamă vast revizuită de motoare şi măsuri suplimentare de reducere a consumului şi emisiilor, toate acestea permiţând ca automobilele gamei să fie lideri n introducerea noii tehnologii BMW EfficientDynamics. Selecţia de motoare disponibile pentru noua gamă BMW Seria 1 a fost îmbunătăţită prin adăugarea ultimei generaţii de propulsoare pe benzină şi diesel, cu trei şi cu patru cilindri. Cu un cuplu generos disponibil de la turaţii reduse, motoarele cu tehnologie BMW TwinPower Turbo sunt combinate cu tracţiunea spate – în continuare, o particularitate unică în segmentul compact – pentru a furniza o experienţă intensă a condusului. O varietate şi mai mare de echipamente standard, plusul de putere pentru motorul cu şase cilindri dispuşi în linie ce echipează modelul M Performance – BMW M135i – şi inovaţiile din portofoliul BMW ConnectedDrive reprezintă noi agrumente pentru BMW Seria 1.

Designul modificat al exteriorului şi interiorului include reperele familiare de stil BMW, care subliniază performanţele sportive şi caracteristicile premium.
Actualizarea designului exterior al noului BMW Seria 1 atrage atenţia asupra eleganţei sportive şi moderne. Redesenate, grila BMW a radiatorului şi prizele largi de aer contribuie la accentuarea potenţialului dinamic al automobilului. Farurile, cu o geometrie semnificativ mai plată, au un rol similar. Acestea dispun standard de lumini LED pentru zi şi opţional pot fi comandate în configuraţie LED integrală. Stopurile au fost şi ele remodelate complet. Un nou design, bazat pe tehnologia LED, subliniază forma “L” caracteristică modelelor BMW. La interior, designul sofisticat al părţii superioare a consolei centrale, cu butoanele de control pentru sistemele radio şi de aer condiţionat, este punctul principal care subliniază ambianţa premium de la bordul noului BMW Seria 1.

Aer condiţionat automat, BMW Radio Professional şi BMW iDrive disponibile standard; noi variante de echipare
Echiparea standard a noii game de modele BMW Seria 1 dispune acum de aer condiţionat automat, senzor de ploaie, BMW Radio Professional şi sistem de operare iDrive, completat de afişaj high-resolution de 6,5 ţoli (16,51 cm) integrat în panoul de instrumente cu un design „flat screen”. Versiunile Advantage, Sport Line, Urban Line şi M Sport – disponibile ca alternativă la specificaţia standard – oferă posibilităţi noi de personalizare sau pachete suplimentare de opţiuni.

Cea mai nouă gamă de motoare BMW Gorup şi tehnologia BMW EfficientDynamics extinsă permit ca noile modele BMW Seria 1 să impună standardele în clasa lor prin reducerea suplimentară a consumului şi emisiilor. Noul reper de eficienţă în gama de modele a mărcii este BMW 116d EfficientDynamics Edition, care dezvoltă 85 kW/116 CP, cu un consum de 3,4 l/100 km şi emisii CO2 de 89 g/km în ciclul de testare EU.

Ca alternativă la transmisia standard – manuală, cu şase trepte -, există şi opţiunea unei transmisii Steptronic cu opt viteze (standard la BMW 125d, BMW 120d xDrive şi BMW M135i xDrive). Cea mai nouă versiune a cutiei de viteze automată oferă acum şi gestiune a transmisiei susţinută de datele de navigaţie.

O creştere a puterii cu 5 kW (la 240 kW/326 CP) la motor cu şase cilindri dispuşi în linie permite ca noul BMW M135i să-şi consolideze poziţia de performer sportiv de elită în segmentul competitiv în care activează BMW Seria 1. Asemenea modelelor BMW 120d şi BMW 118d, versiunea BMW M Performance poate fi comandată cu sistemul inteligent de tracţiune integrală xDrive care, pe lângă faptul că serveşte cauzele tracţiunii şi stabilităţii direcţionale, contribuie şi la dinamica automobilului. Noul BMW M135i xDrive sprintează de la 0 la 100 km/h în doar 4,7 secunde.

Tehnologia avansată a şasiului, combinată cu tracţiunea spate şi o distribuţie aproape perfectă (50:50) a maselor între puntea faţă şi cea spate, oferă noului BMW Seria 1 manevrabilitatea inconfundabilă evidenţiată de agilitate şi excelenţa dinamică. Printre opţiuni se numără suspensia adaptivă, suspensia M Sport, direcţia sport variabilă şi sistemul de frânare M Sport. Acum, în echiparea standard se regăseşte şi indicatorul presiunii roţilor, care arată fiecare roată în parte.

Un sistem îmbunătăţit de asistenţă la parcare este prezentat în premieră pe noul BMW Seria 1. Acesta permite parcare laterală în spaţii înguste, chiar şi când atunci când spaţiul de parcare este delimitat doar de o singură parte, dar şi parcare transversală automată. Pentru parcările laterale este necesar de un plus de cel puţin 80 de centimetri faţă de lungimea maşinii, în timp ce pentru garări este nevoie de un spaţiu cu o lăţime de cel puţin 2,5 metri. Sistemul se bazează acum pe un număr de 12 senzori, cu doi mai mulţi faţă de generaţiile anterioare.

Noua selecţie de sisteme opţionale de asistare a conducătorului din portofoliul BMW ConnectedDrive, disponibile pentru BMW Seria 1, include acum sistem tempomat activ pe bază de radar cu funcţie Stop & Go. Acesta poate fi setat la o viteză de peste 30 km/h şi este capabil să gestioneze complet atunom sitauţiile de trafic urban cu opriri frecvente.

Pachetul Driving Assistant integrează o serie de funcţii precum sistemul de avrtizare la părăsirea benzii de rulare, avertizare la coliziuni frontale şi sistemul de monitorizare al atenţiei şi oboselii. Sistemul de avertizare la părăsirii benzii de rulare operează la viteze de peste 70 km/h utilizând o cameră frontală. La viteze de peste 15 km/h, sistemul de avertizare la colinziuni frontale atenţionează conducătorul auto utilizând un semnal vizual şi acustic. De asemenea, în situaţii de urgenţă, pregăteşte sistemul de frânare pentru o intervenţie maximă la cea mai mică apăsare a pedalei de frână.

Echipamente precum cameră video pentru mers înapoi sau sistem Speed Limit Info (informare privind limita de viteză) cu afişare No Passing Info (informare privind interdicţia de a depăşi), asistent pentru fază lungă (fază lungă operată automat în trafic pe baza unei camere video frontale), completează gama de dotări de siguranţă activă.

BMW Seria 1 a fost modelul pe care a fost prezentat pentru prima dată sistemul de integrare a telefonului mobil BMW Apps. BMW îşi păsterează în continuare poziţia de leader în acest domeniu cu o serie de soluţii unice, care integrează o gamă largă de aplicaţii care susţin funcţii on-line social media, servicii de muzică, audiobooks şi ştiri de pe internet, colectare de date de telemetrie sau comandă pentru cameră GoPro, totul perfect integrat în sistemul iDrive al automobilului. Mai mult, sistemul oferă posibilitatea extinderii permanente, pe măsură ce noi aplicaţii sunt integrate în BMW Apps, chiar şi după momentul achiziţiei automobilului acestea vor fi compatibile cu acesta.

10 ani de BMW Seria 1: Plăcerea condusului în formă compactă, deschizător de drum pentru BMW EfficientDynamics

BMW Seria 1: primul automobil care combină dinamica specifică mărcii, un design sportiv şi calitatea premium cu avantajele funcţionale ale unui automobil cu cinci uşi şi dimensiuni compacte. Un deceniu mai târziu, BMW Seria 1 rămâne un reper al sportivităţii în clasa lui şi epitomul eficienţei, fiabilităţii şi dotărilor inovatoare. Calităţile unice l-au transformat într-un best-seller, cu aproape 1,9 milioane de unităţi vândute în toată lumea.

Totodată, istoria BMW Seria 1 este continuată de a doua generaţie a modelului, care duce mai departe experienţa specială de condus şi aduce un pachet extins ed tehnologii. BMW Seria 1 a devenit baza pentru variante de caroserie cu cinci uşi, cu trei uşi, coupé şi cabriolet, pentru “World Green Car of the Year 2008”, pentru primul model BMW cu emisii CO2 mai mici de 100 g/km, pentru primul automobil electric al mărcii produs în serie şi pentru un model BMW M ce oferea 250 kW/340 CP, pentru liderul clasamentului în testele de anduranţă realizate de revista “Auto Bild” şi pentru câştigătorul “Volanului de Aur” în 2008 şi 2011.

Datorită implementării vaste a tehnologiilor EfficientDynamics, BMW Seria 1 a devenit principalul pionier în reducerea constantă a consumului şi emisiilor. A fost primul model al mărcii care a inclus, încă din 2007, funcţia Auto Start Stop, indicator al punctului de schimbare a vitezelor, recuperarea energiei la frânare, servodirecţie asistată electric şi multe altele. Datorită popularităţii deosebite, BMW Seria 1 a devenit forţa motrice a vânzărilor în continuă creştere pe care le reuşeşte cel mai de succes constructor auto premium din lume.

Prin intrarea constructorului de automobile premium din München în segmentul compact, caracteristicile inconfundabile ale unui model BMW au fost adoptate într-un format nou. Proporţiile tipice mărcii – capotă lungă, console scurte, ampatament lung şi un habitaclu dispus spre spate -, suprafeţele caroseriei, cu design dinamic şi temperamental, cockpitul orientat spre conducător, motoarele puternice dispuse longitudinal, tehnologia superioară a suspensiei şi transmisia puterii spre puntea spate – unică şi în prezent în această clasă: toate acestea au ajutat BMW Seria 1 să atingă o poziţie remarcabilă, care a devenit punctul de pornire pentru succesul de piaţă în întreaga lume. Încă de la început, BMW Seria 1 şi-a subliniat semnificaţia prin opţiuni inovatoare şi sofisticate de echipamente, disponibile anterior doar în segmentele superioare. Anvelopele runflat, controlul razei farurilor adaptive, stopurile de frână în două etape, funcţia Start/Stop şi opţiuni precum Comfort Access, sistem de control iDrive sau sistemele de asistare a conducătorului şi serviciile de mobilitate de la BMW ConnectedDrive, care utilizează conectarea inteligentă, s-au regăsit în clasa compactă prin BMW Seria 1. În plus, modelul a avut un rol exemplar din punct de vedere al siguranţei. La testele de impact Euro NCAP, atât prima (2004), cât şi a doua generaţie (2011) au primit calificativul maxim, cinci stele.

Pentru a scoate în evidenţă calităţile noului model şi pentru a atrage alt public-ţintă, au fost adoptate noi abordări în materie de PR şi marketing. În premieră şi suplimentar faţă de publicitatea convenţională, campania online vastă şi metodele de comunicare concepute exclusiv pentru a fi utilizate cu smartphone-uri au jucat un rol important. Pe website-ul www.Prinzip-Freude.de, drive testele au fost propagate într-un stadiu incipient. Vedeta spotului TV, lansat sub motto-ul “Joy”, a fost însuşi broscoiul Kermit. Cu farmecul său neconvenţional şi autoironic, faimosul protagonist al Muppet Show s-a dovedit a fi figura ideală pentru promovarea noului model.

BMW Seria 1 a fost lansat iniţial ca un hatchback clasic, cu patru uşi şi un hayon mare. În cadrul faceliftului din primăvara anului 2007, modelul cu cinci uşi a fost suplimentat cu o variantă de caroserie cu trei uşi, mai sportivă, care susţinea caracteristicile dinamice ale BMW Seria 1, vândut până la acel moment în peste 200.000 de unităţi. Plusul de dinamică a fost şi mai evident prin lansarea celui de-al treilea model în noiembrie acelaşi an. Ca model cu două uşi, care avea design în trei volume, patru locuri şi motoare foarte puternice, BMW Seria 1 Coupé a oferit cea mai intensă formă a plăcerii condusului din segmentul compact, cu vânzări de peste 150.000 de unităţi la nivel mondial până la înlocuirea sa în 2013. Cu un soft top clasic şi o linie joasă a umerilor care garanta experienţa specifică mărcii pentru condusul decapotabil, BMW Seria 1 Cabriolet a cunoscut un succes similar. Primul automobil decapotabil din segmentul compact premium a urmat în aprilie 2008 şi a fost vândut în peste 130.000 de unităţi.

Actuala generaţie a modelului BMW Seria 1 este disponibilă în versiuni cu cinci, respectiv cu trei uşi. În plus, BMW accentuează semnificaţia modelelor compact premium pentru pieţele auto internaţionale prin suplimentarea gamei de produse cu o a doua gamă de modele. Prin lansarea BMW Seria 2 Coupe şi BMW Seria 2 Cabriolet, dinamica şi eleganţa sportivă au atins noi dimensiuni în segmentul compact.

Când BMW Seria 1 a fost lansat pe piaţă, oferta de motorizări cuprindea doua motoare pe benzină, cu patru cilindri, şi tot atâtea variante diesel, de asemenea cu patru cilindri. Motoarele foarte puternice şi capabile să urce în turaţie, cu puteri cuprinse între 85 kW/115 CP şi 120 kW/163 CP, au reprezentat o parte integrantă a pachetului general, oferind o garanţie imediată a performanţelor superioare în segmentul compact. Puterea era transferată către puntea spate prin intermediul transmisiei standard – manuală cu şase trepte – sau a celei opţionale, automată cu şase viteze. În plus, conceptul pentru o agilitate remarcabilă şi o manevrabilitate în condiţii de siguranţă cuprindea tehnologia sofisticată a suspensiei, care includea – ca element central – o punte faţă cu dublu braţ transversal şi o punte spate nou dezvoltată, cu cinci braţe. Nivelul ridicat de rigiditate, caroseria cu masa optimizată şi distribuţia echilibrată a maselor erau alte calităţi specifice BMW.

Potenţialul de care dispunea automobilul, care fusese conceput pentru caracteristici de condus sportiv şi perfect controlabil, a fost demonstrat pe bucla Nordschleife de la Nürburgring, la începutul anului 2005. Atunci, o varianta nouă de BMW Seria 1 – BMW 130i – a parcurs dificilul circuit în opt minute şi 35 de secunde. Sub capotă se afla un motor cu şase cilindri dispuşi în linie, cu carter din aliaj de aluminiu şi magneziu, distribuţie variabilă a arborelui cu came double VANOS şi control complet variabil al supapelor VALVETRONIC, ale cărui performanţe fuseseră oferite anterior doar de BMW 630i Coupé. Motorul BMW 130i, care dezvolta 190 kW/258 CP, permitea o acceleraţie de la 0 la 100 km/h în 6,2 secunde, ceea ce însemna că dezvoltarea puterii şi funcţionarea liniară ale unui motor cu şase cilindri dispuşi în linie puteau fi experimentate în premieră şi în segmentul compact.

După lansarea variantelor Seria 1 Coupé şi Seria 1 Cabriolet, dinamica a fost îmbunătăţită şi mai mult. Motorul turbo cu şase cilindri dispuşi în linie (225 kW/306 CP), cu injecţie directă pe benzină, echipa modelele BMW 135i Coupé şi BMW 135i Cabriolet. În martie 2010, ambele versiuni au fost echipate cu propulsorul cu şase cilindri dispuşi în linie de generaţie nouă, cu tehnologie BMW TwinPower Turbo care includea VALVETRONIC, ce putea fi combinat opţional cu o transmisie cu dublu ambreiaj, cu şapte trepte. În consecinţă, BMW 135i Coupé sprinta de la 0 la 100 km/h în 5,2 secunde, iar BMW 135i Cabriolet reuşea acelaşi exerciţiu în 5,5 secunde.

Chiar de la început, cele două modele au fost echipate standard cu suspensie sport M şi pachet aerodinamic M. Cu toate acestea, activitatea BMW M GmbH cu privire la BMW Seria 1 era departe de a se fi încheiat. La finalul anului 2010, compania specializată în dezvoltarea de automobile sport de înaltă performanţă a lansat BMW Seria1 M Coupé. Şi acest model cu două locuri era poziţionat tot în segmentul compact, dar într-o clasă proprie. Motorul cu şase cilindri dispuşi în linie (250 kW/340 CP), echipat cu tehnologie M TwinPower Turbo, componentele suspensiei preluate de la BMW M3, precum şi designul caroseriei cu contururi atletice şi aerodinamică optimizată făceau ca BMW Seria 1 M Coupé să fie un ambasador charismatic al plăcerii condusului la cel mai înalt nivel. Mult mai impresionantă decât sprintul 0-100 km/h (4,9 secunde) era precizia direcţiei la limită, o calitate specifică a automobilelor BMW M.

BMW Seria 1 M Coupé a fost distins cu premii precum red dot design, iF Design şi GOOD DESIGN şi a fost utilizat ca Safety Car la etapele de MotoGP din Campionatul Mondial de motociclism viteză. Până în 2012, automobilul sport compact a fost produs într-o serie limitată de 6000 de unităţi, iar în prezent este considerat de către fanii condusului foarte dinamic ca fiind în propria clasă, ceea ce îi oferă o valoare de retenţie ridicată şi statutul de obiect de colecţie.

Aptitudinile de dezvoltare tehnică aplicate de BMW M GmbH sunt evidente şi la noua generaţie a modelului. Cele mai sportive variante – cu motoare cu şase cilindri dispuşi în linie foarte puternice, tehnologie a suspensiei ce este aliniată cu precizie la performanţele superioare şi dotările exterioare optimizate aerodinamic – adoptă statutul special de automobile BMW M Performance. În prezent, în segmentul compact sunt disponibile patru modele – BMW M135i, cu trei sau cu cinci uşi, care oferă 235 kW/320 CP, respectiv BMW M235i Coupé şi BMW M235i Cabriolet, care oferă 240 kW/326 CP. Toate automobilele BMW M Performance din segmentul compact pot fi echipate, opţional, cu transmisie sport Steptronic cu opt trepte. În plus, sistemul inteligent de tracţiune integrală BMW xDrive este disponibil opţional pentru variantele cu trei uşi, respectiv cu cinci uşi ale BMW M135i, dar şi pentru BMW M235i Coupé. Cu transmisia sport Steptronic cu opt trepte şi distribuţia variabilă a puterii între puntea faţă şi cea spate, BMW M235i xDrive Coupé realizează sprintul în 4,6 secunde, cel mai bun rezultat pentru un model compact.

Chiar de la bun început, motoarele revoluţionare cu dublu VANOS şi VALVETRONIC sau tehnologia turbo diesel ce includea injecţie directă Common Rail, construcţia inteligentă ultrauşoară şi caracteristicile aerodinamice favorabile au permis nu doar obţinerea unei sportivităţi agile, ci şi o eficienţă superioară a modelelor BMW Seria 1. Datorită raportului remarcabil între performanţe şi economia de combustibil, gama a contribuit semnificativ la efectul general al măsurilor dezvoltate în cadrul BMW EfficientDynamics pentru o reducere continuă a consumului şi a emisiilor. Gama anului 2007 a reprezentat introducerea la BMW Seria 1 a unei game vaste de motoare de concepţie complet nouă, care oferea o eficienţă şi mai bună. Totodată, a fost prima gamă a mărcii care includea, în echipare standard, un pachet vast şi unic de tehnologii BMW EfficientDynamics, care cuprinde – printre altele – generarea energiei la frânare, funcţia Auto Start Stop, indicator al punctului optim de schimbare a vitezelor, control activ al lamelelor de aer din grila radiatorului, anvelope cu rezistenţă redusă la înaintare, servodirecţie electrică şi control inteligent al componentelor auxiliare. În consecinţă, BMW Seria 1 a devenit modelul ce a impus ritmul pentru reducerea constantă a consumului şi emisiilor flotei de automobile BMW. Numai între 2006 şi 2008, consumul mediu al modelelor BMW de pe piaţa auto din Germania s-a redus cu 16% – de peste două ori faţă de ceea ce a reuşit concurenţa din segmentul premium.

Eficienţa exemplară a BMW Seria 1 a făcu ca modelul să se bucure de atenţie mare la nivel internaţional. În 2008, versiunea cu trei uşi a modelului BMW 118d, propulsată de un motor diesel de 2,0 litri – cu patru cilindri – ce dezvolta 105 kW/143 CP, a fost aleasă “World Green Car of the Year”. Juriul internaţional format din jurnalişti de specialitate au considerat că livrarea puterii, consumul de 4,5 l/100 km şi emisiile CO2 de 119 g/km (în ciclul de testare EU) reprezintă un exemplu remarcabil de tehnologie eficientă într-un automobil de serie.

Inovaţiile în dezvoltarea motoarelor pe care BMW Seria 1 le-a adus cu regularitate au demonstrat potenţialul de îmbunătăţire a eficienţei. Acest lucru era valabil nu doar pentru motoarele pe benzină, cu patru cilindri, cu injecţie directă cu ardere lentă, introduse în 2007, ci şi pentru propulsorul diesel, cu patru cilindri, prezentat în acelaşi an care dispunea de supraalimentare în mai multe etape şi o putere maximă de 150 kW/204 CP – astfel, BMW 123d Coupé reuşea sprintul 0-100 km/h în şapte secunde şi un consum mediu de 5,2 l/100 km conform standardelor EU.

Automobilul compact cu trei uşi s-a dovedit a fi baza ideală pentru un concept inovator de propulsie. În 2011a început producţia în serie la scară a redusă a modelului BMW ActiveE, primul automobil electric al mărcii ce era destinat utilizării cotidiene. Electromotorul de 125 kW/170 CP, acumulatorii litiu-ion şi gestiunea inteligentă a energiei permiteau plăcerea condusului fără nici un fel de emisii în combinaţie cu tracţiunea spate, patru locuri şi charisma sportivă a compactului BMW Seria 1 Coupé.

Conceptul de propulsie prezent la BMW ActiveE a format baza pentru tehnologia BMW eDrive, care în prezent asigură plăcerea condusului fără emisii la BMW i3. Testele de teren vaste cu modelul de serie redusă, care s-a dovedit a fi extrem de potrivit pentru utilizare cotidiană, au oferit informaţii preţioase asupra caracterului practic al automobilelor electrice. Acum, BMW ActiveE îşi demonstrează în continuare gradul ridicat de maturitate în flota de car sharing premium disponibilă la DriveNow şi nu numai.

Actuala generaţie BMW Seria 1 este propulsată exclusiv de motoare pe benzină sau diesel ce dispun de tehnologie BMW TwinPower Turbo care, datorită eficienţei interne ridicate, asigură o eficienţă mai mare. Această optimizare a fost implementată eficient în special în cazul modelului cu motor diesel BMW 116d EfficientDynamics Edition (85 kW/116 CP), al cărui consum a fost redus la 3,8 l/100 km, iar emisiile CO2 au fost de 99 g/km. În consecinţă, este cel mai eficient model din gama BMW.

În plus, transmisia Steptronic cu opt trepte, care este unică în segmentul compact şi este disponibilă pentru aproape orice variantă de motor, contribuie la îmbunătăţirea plăcerii condusului şi la reducerea consumului şi a emisiilor. Tehnologia EfficientDynamics, care este standard la toate modelele BMW Seria 1, este completată de modul ECO PRO şi de alte dotări.

Acum, portofoliul de tracţiuni este şi mai atractiv şi diversificat datorită BMW xDrive, un sistem inclus la modelele BMW Seria 1 din actuala generaţie. Conceptul inteligent de tracţiune integrală este disponibil opţional nu doar la automobilele BMW M Performance, ci şi la modelele BMW 118d şi BMW 120d – cu trei sau cu cinci uşi.

Producţia BMW Seria 1 a început în 2004 la uzina BMW din Regensburg, care a fost extinsă semnificativ pentru fabricarea noului model. Noile facilităţi au excelat prin nivelul ridicat de eficienţă şi flexibilitate, precum şi prin ergonomia optimizată. Procese inovatoare de producţie au fost dezvoltate în dorinţa de a asigura calitate maximă a automobilelor premium compacte cu personalizare individuală. Construcţia computerizată a uneltelor de presare pentru procesarea panourilor de oţel garanta calitatea execuţiei pentru designul caracteristic al caroseriei BMW Seria 1. Alte inovaţii au inclus metoda de construcţie modulară aplicată pe linia de asamblare, tehnologia de acoperire cu pulbere utilizată în premieră la un model compact şi procesele de producţie şi vânzare orientate către client (COSP), care facilitau schimbări ale configuraţiei individuale a automobilului cu doar zece zile înainte de începerea producţiei.

În 2007, producţia modelului BMW Seria 1 – versiunile cu trei uşi, Coupé şi Cabriolet – a început la uzina BMW din Leipzig, respectând aceleaşi standarde de calitate şi utilizând metodele revoluţionare de fabricaţie. La această uzină, care fusese inaugurată abia în 2005, s-a sărbătorit un moment important în aprilie 2010: la acel moment, automobilul BMW Seria 1 cu numărul un milion a părăsit linia de asamblare. Modelul aniversar a fost un BMW 118 cu trei uşi, comandat în Leipzig. De asemenea, la uzina BMW din Leipzig a fost produs şi ActivE, modelul cu propulsie integral electrică, acolo unde în prezent se produc BMW i3 şi BMW i8.

Standardele de calitate înaltă, utilizate chiar de la început în producţia modelelor BMW Seria 1, s-au regăsit şi în menţinerea valorii ridicate şi în fiabilitatea care sunt verificate cu regularitate de instituţii independente. De exemplu, în 2009, BMW 130i reuşise deja să ocupe primul loc în clasamentul testelor de anduranţă efectuate de revista “Auto Bild”. Datorită faptului că a parcurs 100000 de kilometri fără nici un fel de probleme, modelul sport cu motor cu şase cilindri a obţinut cel mai bun rezultat la maratonul acelui an. Pentru această realizare, examinatorii profesionişti au acordat calificativul 1+ şi au votat BMW 130i ca fiind “cel mai bun automobil din istoria testelor de anduranţă Auto Bild”. BMW 130i şi-a păstrat poziţia până în acest an, când s-a actualizat procedura de realizare a clasamentului şi s-au adăugat noi criterii.

Introducerea celei de-a doua generaţii BMW Seria 1 a fost legată de noua distribuţie a sarcinilor între locaţiile de producţie. Acum, versiunile cu cinci, respectiv cu trei uşi ale BMW Seria 1 sunt produse la uzina din Regensburg. De asemenea, varianta cu cinci uşi este produsă şi la Leipzig, acolo unde se fabrică BMW Seria 2 Coupé şi BMW Seria 2 Cabriolet.

Prin extinderea gamei de modele pentru a include automobilele din segmentul compact, BMW a reuşit nu doar să îndeplinească cererea tot mai mare a clienţilor pentru această clasă, ci şi să ofere o experienţă total nouă a condusului, în special în ceea ce priveşte dinamica maşinii. De la lansarea BMW Seria 1, alegerea unui model compact a fost asociată cu cele mai înalte standarde de calitate, personalitate şi plăcere inconfundabilă a condusului.

Odată cu apariţia BMW Seria 1, dotările de siguranţă pasivă şi activă – indicator de presiune a anvelopelor, pneuri runflat, lumini de frână în două etape, control al razei farurilor adaptive şi sistem de stabilitate în mai multe etape DSC (Dynamic Stability Control), care include DTC (Dynamic Traction Control / controlul dinamic al tracţiunii) – şi-au făcut loc în clasa compactă. Mai mult, scaunele sport cu reglaj suplimentar al lăţimii spătarului, sistemul Start/Stop pentru activarea motorului, sistemul de operare iDrive cu monitor rabatabil, plasa de siguranţă integrată în spătarul banchetei, echiparea Comfort Access, interfaţa Bluetooth pentru hands-free şi sistemul de stare, care monitorizează şi afişează cerinţele de service pentru componentele uzate – precum garniturile frânelor -, sunt unice în segment.

La lansarea actualei generaţii BMW Seria 1, gama BMW Lines a fost prezentată în premieră. De atunci, individualizarea personalizată a fost posibilă datorită alegerii opţiunilor BMW Sport Line şi BMW Urban Line, fiecare incluzând dotări specifice de interior şi exterior.

De la lansarea celei de-a doua generaţii, BMW Seria 1 a reprezentat punctul de referinţă în ceea ce priveşte conectarea inteligentă. Diversitatea de sisteme de asistare a conducătorului şi servicii de mobilitate din portofoliul BMW ConnectedDrive este inegalabilă în segment şi cuprinde, de exemplu, Parking Assistant (asistare la parcare), cameră pentru mers înapoi, High Beam Assistant (asistare a fazei lungi), Speed Limit Info (informaţii privind limita de viteză) cu afişare No Passing (informaţie privind interdicţia de depăşire) şi Driving Assistant care include avertizare la părăsirea benzii, avertizare de coliziune şi recunoaşterea pietonilor. Suplimentar faţă de integrarea smartphone-urilor şi a playerelor muzicale, BMW ConnectedDrive oferă şi servicii bazate pe internet, care includ posibilitatea de integrare în automobil a unor servicii suplimentare cu ajutorul aplicaţiilor.

Cel mai recent exemplu al caracterului progresist al modelelor BMW din clasa compactă îl oferă îmbunătăţirea funcţiilor de confort de la BMW Seria 2 Cabriolet, posibilă datorită conectării inteligente. Decapotabila cu patru locuri este primul model al mărcii în care este posibilă actualizarea “over the air” a datelor de navigaţie printr-o conexiune mobilă datorită cardului SIM integrat standard în automobil.

Sursa: BMW Romania.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice