Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


BMW 3.0 CSL – un automobil de legendă implineste 40 de ani

BMW 3.0 CSL – un automobil de legendă, o aniversare de 40 de ani

În acest week-end, prin participarea la cursa de 24h de la Daytona, BMW marchează un eveniment special – 40 de ani de la debutul oficial în cursele de motorsport în Statele Unite. Protagonistele acelui debut din 1975 au fost două modele BMW 3.0 CSL, un automobil legendar, care a marcat profund imaginea sportivă a mărcii.

O companie este ca o fiinţă umană. Atâta timp cât face sport, este sănătoasă, antrenată, plină de entuziasm şi performanţă.” Aceasta este faimoasa declaraţie a lui Robert A. Lutz, pe atunci membru în Consiliul Executiv BMW AG responsabil pentru Sales. Cuvintele marcau lansarea BMW Motorsport GmbH în 1972.

La conducerea noii companii avea să vină Jochen Neerpasch, fost pilot Porsche şi Ford Racing Manager pentru Europa, care completa astfel o echipă de management nouă, plină de entuziasm. Rolul BMW Motorsport avea să devină esenţial pentru imaginea şi popularitatea BMW, urmând spusele lui Lutz. BMW Motorsport GmbH, care ulterior avea să fie redenumită M GmbH, este compania care avea să deschidă noi teritorii de performanţă pentru BMW prin gama de modele M şi a definit imaginea sportivă a mărcii.

cls 1

Primul proiect important al noii companii avea să fie BMW 3.0 CSL, un automobil care s-a impus imediat prin performanţe remarcabile pe circuit. În spatele volanului au stat nume mari precum Niki Lauda, Hans-Joachim Stuck, Dieter Quester sau Pierre Dieudonné.

În perioada 1973 – 1979, BMW 3.0 a câştigat consecutiv titlul în Campionatul European de Turisme, cu piloţi precum Dieter Quester (Austria) sau Pierre Dieudonné (Belgia). În cursele de anduranţă, BMW 3.0 CSL continua dominaţia BMW la Nürburgring, cu o victorie în 1973 ce a purtat semnătura lui Niki Lauda şi a germanului Hans-Peter Joisten. La Spa, modelul a reuşit două victorii – dintr-o serie de cinci succese consecutive ale BMW – în anii 1973 şi 1976.

cls 3

De asemenea, BMW 3.0 CSL a fost protagonistul debutului oficial BMW în competiţiile de motorsport din Statele Unite, în spectaculoasa competiţie IMSA, clasa GTO. Prima cursă a avut loc în urmă cu exact 40 de ani, în 1975, la Daytona. Prima victorie avea să vină în a doua etapă a sezonului, în cursa de 12h de la Sebring. În total, BMW Motorsport încheia sezonul cu cinci victorii, avându-i ca protagonişti pe Hans-Joachim Stuck, Dieter Quester sau Brian Redman. Un an mai târziu, în 1976, acelaşi BMW 3.0 CSL – pilotat de trioul format din Peter Gregg (SUA), Brian Redman (UK) şi John Fitzpatrick – avea să obţină victoria şi în cursa de 24h de la Daytona.

Tot în urmă cu 40 de ani, BMW 3.0 CSL a fost modelul care a pus bazele proiectului BMW Art Cars. Pasionat de curse auto, Hervé Poulain l-a rugat pe prietenul său, artistul american Alexander Calder, să-i picteze automobilul cu care urma să participe la cursa de 24 de ore de la Le Mans. Chiar dacă nu a terminat celebra cursă de anduranţă, modelul BMW Art Car a atras atenţia celor pasionaţi de automobile, dar şi de artă. După un singur an, modelul se întoarce pe circuitul de la Le Mans – şi de această dată, automobilul a beneficiat de un design special – realizat de Frank Stella -, fiind cel de-al doilea BMW Art Car care a luat parte la Le Mans, o tradiţie care avea să fie continuată şi în anii ce vor urma.

Acest weekend este marcat de cursa de 24h de la Daytona. Două modele BMW Z4 GTLM sunt înscrise în această cursă, cu numerele de concurs 24 şi 25. Este vorba de aceleaşi numere pe care le-au purtat modelele BMW 3.0 CSL în urmă cu 40 de ani.

cls 2

Alături de palmares, designul impresionant al BMW 3.0 CSL a marcat profund imaginea sportivă a mărcii, modelul câştigându-şi în timp supranumele de “Bat Mobile”. BMW 3.0 CSL a venit şi cu o serie de inovaţii deosebit de importante pentru BMW. Sub supervizarea lui Paul Rosche a fost prezentat, în premieră pentru istoria mărcii, primul motor cu şase cilindri dispuşi în linie, cu patru supape pe cilindru. La finalul carierei sale, sub denumirea de Turbo-Coupé, BMW 3.0 CSL, care avea un motor cu capacitatea de trei litri, dezvolta nu mai puţin de 800 CP.

Printre cele mai puternice modele, care a debutat în 1976 cu piloţi precum Ronnie Peterson la volan, s-a numărat o versiune CSL cu 3,2 litri bi-turbo. Puterea a trebuit chiar limitată la 750 CP. Acelaşi propulsor era şi baza pentru monoposturile March din Campionatul European de Formula 2 şi asigurau patru titluri în 1974,1979 şi 1980 şi 1982, cu piloţii Patrick Depailler, Bruno Giacomelli, Marc Surer, respectiv Corrado Fabi.

O altă inovaţie şi premieră importantă a fost sistemul ABS care a debutat pe 3.0 CSL începând cu 1974, înainte de lansarea pe un model de serie – BMW Seria 7.

Sursa: BMW Romania

(Visited 1 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice