Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Acciza de 7 eurocenti la litru intra in vigoare la 1 aprilie 2014

Acciza de 7 eurocenti la litru intra in vigoare la 1 aprilie 2014

Ieri seara, premierul Victor Ponta a confirmat ca acciza suplimentara de 7 eurocenti aplicata combustibililor va intra sigur in vigoare la 1 aprilie 2014, desi au fost discutii in ultimele saptamani ca ar putea fi amanata. Initial, acciza suplimentara pentru combustibili era anunata ca se aplica de la 1 ianuarie 2014, dar in urma reactiilor dure ale presedintelui Traian Basescu a fost amanata cu trei luni.

Acciza suplimentara de 7 eurocenti/litru de combustibil a fost introdusa in Codul fiscal prin OUG nr. 102/2013 si trebuia sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2014, dar ulterior a fost amanata.

Potrivit OUG nr. 111/2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 809 din 19 decembrie 2013, acciza de 7 eurocenti/litru de combustibil se va aplica din 1 aprilie 2014.

Astfel, accizele la combustibili valabile din 1 aprilie 2014 sunt:

• benzina cu plumb: 491,19 euro/1000 litri;
• benzina fara plumb: 429,59 euro/1000 litri;
• motorina: 400,395 euro/1000 litri;
• petrol lampant (kerosen) utilizat drept combustibil pentru motor: 445,91 euro/1000 litri.

Presedintele a cerut ca acciza suplimentara la combustibili sa fie amanata

Ideea unei accize suplimentare la combustribili a fost vehiculata pentru prima data la inceputul lunii noiembrie, dupa negocierile purtate intre Executiv si Fondul Monetar International (FMI). Apoi, aplicarea ei a fost inclusa in acordul pe care tara noastra l-a incheiat atunci cu FMI.

Amanarea introducerii accizei de 7 eurocenti la combustibili a fost facuta in contextul in care aceasta taxa, inclusa ca sursa de venituri in bugetul de stat din acest an, a starnit reactii dure din partea presedintelui Traian Basescu. Acesta a precizat ca va retrimite legea bugetului de stat pe 2014 in Parlament si o va ataca la Curtea Constitutionala, daca Guvernul nu renunta la acciza de 7 eurocenti pe carburanti. In plus, el a afirmat ca nu va semna scrisoarea cu FMI, daca acciza suplimentara va fi inclusa in acel tratat.

Ca urmare a reactiilor dure din partea presedintelui, premierul Victor Ponta a aprobat in sedinta de Guvern din 18 decembrie OUG nr. 111/2013 prin care a amanat aplicarea accizei de 7 eurocenti/litru de combustibil, astfel incat bugetul pe anul viitor sa isi poata definitiva la timp parcursul legislativ.

La o zi dupa aceasta sedinta a Executivului, in care s-a decis amanarea noii taxe pe carburanti, legea bugetului de stat pe 2014 a fost publicata in Monitorul Oficial.

Conform declaratiilor din presa centrala, in ultimele saptamani, presedintele a cerut ca acciza suplimentara la carburanti sa fie eliminata sau amanta pana la 1 iulie.

Pe 3 februarie, in urma unei intalnire a Executivului cu reprezentii FMI, Victor Ponta a afirmat ca acciza suplimentara de 7 eurocenti/litru la combustibili se aplica sigur de la 1 aprilie 2014, conform unei declaratii publicate pe site-ul Guvernului.

Premierul a mai spus ca presedintele a vorbit pe 2 februarie cu reprezentantii institutiilor financiare internationale. In cursul acestor discutii, Traian Basescu a precizat ca, daca nu mai scrie de acciza in scrisoarea cu FMI, atunci, sigur, intra in vigoare aceasta taxa, pe 1 aprilie, iar, daca nu mai este trecuta in scrisoare, atunci o semneaza.


Sursa, citeste mai departe.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice