Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Dacia ar putea pleca din Romania !?

Dacia ar putea pleca din România

Renault s-ar putea retrage de la Piteşti, dacă piata auto va cădea, a declarat vice-preşedintele Consiliului de Administraţie al Dacia, Constantin Stroe.

Ulterior, Stroe a precizat că nu se pune problema ca Dacia să plece din România.

Constiantin Stroe a precizat ca Marocul are mai multe avantaje decat România, printre care costul mai mic al fortei de muncă si mai putine cheltuieli cu logistica.

Costul orei de munca este mai mic cu 18 la sută in Maroc iar piaţa auto este mai uşor de alimentat din Gibraltar, a precizat Stroe.

Referindu-se la eventuale solicitări de majorari salariale la uzina Dacia de la Piteşti, Stroe a avertizat că o parte din activitate ar putea sa scadă daca management-ul nu este atent, mai ales pe fondul reducerii cererii de automobile.

Renault va porni la începutul anului viitor producţia la fabrica de lângă Tanger, din Maroc, uzină în care a investit circa un miliard de euro în urma unei înţelegeri anterioare dintre constructorul francez şi autorităţile marocane.

Francezii au anunţat deja că intenţionează să facă din fabrica africană cea mai competitivă uzină a grupului, în termen de costuri.

Renault vrea să construiască maşini la costuri mult mai reduse chiar decât cele din uzinele din Turcia şi România. Exemplul costului forţei de muncă este elocvent: salariile angajaţilor marocani nu vor depăşi 240 de euro pe lună.

Avertismentul lui Stroe vine în contextul în care, tot potrivit estimărilor lui, industria auto din România va avea, în 2011, cel mai bun an din istorie, dar industria a livrat foarte mult la export.

“Uzina din Maroc va începe sa funcţioneze din 2012, această situaţie a creat un pic de teamă în rândul salariaţilor de la Piteşti.

Sper că vor avea un plus de înţelepciune să priceapă că, în cazul în care piaţa auto cade, ar putea fi preferată uzina din Maroc pentru producţia automobilelor Dacia”, a spus Stroe.

Potrivit acestuia, costul orei de muncă este mai mic cu 18% în Maroc, iar piaţa auto este mai uşor de alimentat din Gibraltar.

În legătură cu eventualele solicitări de majorari salariale la uzina de la Piteşti, Stroe a avertizat că o parte din activitate ar putea sa scadă daca managementul nu este atent, mai ales pe fondul reducerii cererii de maşini.

Producţia de autovehicule din România a scăzut cu 2,3% în primele zece luni din acest an, la 283.809 de unităţi, iar producţia de autoturisme s-a diminuat, în aceeaşi perioadă, cu 2,5%, la 261.450 de unităţi.

Sursa: Realitatea si Money

(Visited 4 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice