Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Sfaturi la cumpararea unei Masini Second Hand (Cumparare masini second)

7 super sfaturi utile pentru cumpararea unei masini second-hand din Romania

Procedura de cumparare a unei masini second hand in Romania nu este una usoara datorita mentalitatii romanilor si a modalitatilor prin care vechii proprietari isi instraineaza autoturismul.

In lumea auto, exista si se pare ca in numar tot mai mare proprietari ce vand masini nu tocmai bune si impopotionate voit pentru a lua ochii potentialului cumparator.

Acestia apeleaza la diferite variante de imbunatatire a masinii pentru a o vinde la supra pret sau a o vinde complet defecta.

Acestia geambasi de masini apeleaza la variante neotodoxe pe care dorim sa vi le amintim pentru a evita tepele prin achizitionarea unui autoturism second hand.

Metodele folosite de acestia pot fi:
– umplerea cutiei de viteze cu talaj pentru ca angrenajele sa functioneze si sa nu se vada uzura cutiei. In maxim 2 luni cutia de viteze trebuie inlocuita.
– polisarea vopselei si relacuirea masinii.
– chituirea peste rugina fara inlaturarea ruginei.
– inlocuirea catorva piese uzate cu altele second hand.
– spalarea motorului.
– inlocuirea capacelor sau montarea capacelor peste piesele importante ale motorului.

In primul rand in cazul in care doriti sa achizitionati un autoturism second hand din Romania, trebuie sa fiti foarte atenti la urmatoarele etape / detalii pentru a fi ferit de probleme.

Inainte de a achizitiona o masina second hand, inainte de vanzarea-cumpararea autoturismului, efectuati teste mecanice si electrice intr-u service autorizat alaturi de testele deschise mai jos.

Niciodata nu incercati de unul singur, este importanta prezenta a cel putin 2 cunoscatori in domeniul mecanicii masinii.

1. Actele masinii
Cea mai importanta este prezenta cartii service a masinii cu toate operatiunile notate la zi si acreditate de service-uri omologate.
– verificati numarul de proprietari.
– verificati daca masina nu este sechestrata legal, nu se afla in litigii sau gaj.
– verificati corectitudinea actelor ca acestea sa nu fie false.
– toate actele trebuie sa fie legale.
– istoricul proprietarilor
– daca s-a facut taximetrie cu masina
– daca a fost folosita in interes personal sau taxi.

2. Test al motorului
Cea mai importanta componenta a masinii este motorul iar in cazul achizitiei acest trebuie verificat in amanunt.
– verificati starea bateriei
– verificati integritatea elementelor din cauciuc (furtune, garnituri) – cu cat sunt mai uzate, cu atat motorul a functionat.
– sa nu existe scurgeri de lichide prin motor sau dedesubtul motorului.
– verificati rapid starea suruburilor, din acest test se poate vedea cat de des a fost masina desfacuta si cate reparatii au fost efectuate la motor.
– aflati detalii despre lichidele folosite, ulei, consum, subansamle consumabile
– daca folosete sau nu aditivi pentru motor.
– verificati daca motorul are sau nu joc / trepidatii la relantii.
– daca motorul porneste, este necesara o ascultare atenta de la “rece” la “cald”. Orice zgomot suspect in functionarea sa, ca: batai, intreruperi, vibratii, sunt defecte mai mici sau mai mari in buna sa functionare. La accelerarea pe loc, motorul trebuie sa se tureze fara poticniri sau eforturi.
– daca sunt pierderi de ulei sau pierderi de ulei pe la subansamble.
– testul motorului la pornire.
– zgomote.
– verificati sa nu emite gaze, mirosuri arse, mers intrerupt, trepidatii, etc.

Recomandam test de compresie la un service autorizat, validarea cailor putere, validarea kilometrilor daca sunt reali sau nu.
– verificati daca exista chipuri tuning adaugate sau “modificari aditionale” ale masinii efectuate de proprietar.
– verificati costurile de intretinere ale pieselor in cazul in care achitionatati o masina, care sunt costurile de intretinere ale motorului, subansamle, consumabile.

3. Consumul
Foarte important pentru buget si pentru drumurile efectuate. Verificati in functie de tipul motorului, consumul de benzina / motorina sau daca e dotat cu GPL. Cat de des schimba uleiul, ce tip de ulei foloseste, cat de des face verificari tehnice.

Un consum mare poate pune semne de intrebare despre calitatea intretinerii in cazul in care masina / modelul / tipul de motor nu ar impune acest consum.

4. Caroseria masinii
Testul caroseriei este foarte important. Pot fi testate cu privirea sau cu palma. Un loc chituit si revopsit poate fi usor remarcat la testul palmei, daca nu a fost corecta efectuata reparatia.

– testati imbinarile componentelor, usi, capota, praguri. Distanta dintre acestea trebuie in toate unghiurile si locatiile sa fie identice iar spatiul dintre acestea constant. Daca masina a fost lovita sau piese schimbate, intrebati de ce, cum, ce tip de piese si este foarte importanta verificarea prezentei ruginei.
– daca masina are actibilde lipide acestea ascund sigur ceva.
– testul tablei se poate face si pe unghiuri pentru a se vedea linia masinii.
– mare atentie la “masinile caini” sasiul drept si caroseria pozitionata oblic, semn ca masina a fost lovita puternic sau rasturnata.
– mare mare atentie la ornamentele de tip tuning – praguri false, prize capota, aceste pot ascunde mari probleme ale componentelor auto mascate.

5. Directia
Directia poate fi testata fie in fata blocului insa e recomandat si un test in cadrul service-ului.

– cel mai elocvent test pentru structura directiei, amortizoare, suspensii, bielete, etc, etc, este sa va invartiti pe loc cu volanul virat maxim cu viteza mica in ambele sensuri. Daca sunt probleme se vor auzi sunete specifice.
– mergeti prin gropi, drumuri cu piatra cubica si de tara daca e posibil.
– sariti “politistii culcati” din cadrul trecerilor de pietoni
– testul amortizoarelor spate: apasati masina de portbagaj – daca se ridica lin este in regula.
– aflati costurile de intretinere – bielete, bucse, capete de bara, pivotii – cat costa si daca au fost schimbati.

6. Partea electrica
– verificati fiecare senzor din bord, verificati fiecare element al bordului sa functioneze (stergatoare, semnalizare, contacte, incalzire geamuri, oglinzi)
– bateria / faruri / stopuri
Aceste elemente trebuie sa fie integrale si nu sparte , fisurate.

7. Interior si design-ul masinii – intretinerea estetica a vehicului:
– verificati starea tapiteriei, plafonului, bordului, covoare, incercati sub mocheta sa vedeti starea tablei daca e posibil.
– daca scaunele si bancheta din spate sunt moi, este foarte probabil sa fie masina folosita in scop de taxi.

Daca masina este adusa din strainatate, verificati pe langa cele enumerate mai sus si cat costa taxa auto (de poluare) pentru masina, verificand calculatorul taxei auto din link (. Detalii despre cum aduci o masina din strainatate prezentam intr-o discutie ulterioara.

Este importanta sa cereti parerea unui cunoscator alaturi de testele service.
Orice defect, neclaritate trebuie solutionata si intrebati orice despre masina pe care doriti sa o cumparati.

Voi ce anume urmariti cand cumparati o masina second hand ?

Mult succes!

(Visited 98 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice