Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Cum si ce se face la revizia tehnica periodica (ITP)?

Despre ITP si revizia tehnica: Cum si ce se face la rezivia tehnica periodica ?

Revizia tehnica anuala (Inspectia Tehnica Periodica) / rezivia tehnica din perioada garantiei.

Revizia tehnica anuala (cunoscuta soferilor si ca inspectia tehnica anuala obligatorie) este o procedura legala, obligatorie ce trebuie efectuata din doi in doi ani, in cadrul unui service auto omologat si acreditat RAR (Registrului Auto Roman) si consta in verificarea tehnica (mecanica, electrica, estetica) a vehicului.

Pe langa aceasta inspectie obligatorie, mai pot exista si rezivii tehnice in perioada garantiei sau rezivii generale efectuate de catre proprietar la latitudinea acestuia. In cadrul unui contract de leasing auto, inspectiile din garantie sunt obligatorii – inspectiile post garantie nu sunt obligatorii.

Ce se verifica si cum sa treci ITP-ul fara probleme

Pentru a cunoaste care sunt reglementarile legale impuse si cerute de o inspectie tehnica ITP sau revizie este util de stiut care sunt etapele necesare pe care inspectorii RAR sau angajatii service-ului auto le iau in calcul in cazul verificarii masinii dvs:

– Se verifca dupa serii motor + sasiu
– Se valideaza lumini + stergatoare si alte butonase (faza lunga scurta, semnalizari, inclusiv lumini la numar verifica)
– Se efectueaza teste de suspensie
– Se verifica starea amortizoarelor pe fiecare punte separat, cu niste ‘trepidatoare’ speciale, computerizat;
– Se verifica functionalitate frane fata + spate
– Tot computerizat verifica trenurile de rulare pe niste role, tot punte cu punte, si tot la pasul asta verifica eficacitatea franarii pe fiecare punte;
– Se face o ridicata pe rampa verifica joc directie / stare.
– Se face o verificare electrica – inaltime lumini (au un fel de rigla cu care masoara la ce inaltime bat)
– Se verifica tensiunea de la bornele bateriei, cu si fara motor pornit si ulei;
– Se urmaresc dotarile ce sunt considerate legale si obligatorii – triunghi reflectorizant, extinctor, trusa medicala
– Se verifica cauciucurile sa corespunda cu cele de pe talon (dimensiuni)
– Se fac fotografii fata, spate, lateral pentru baza de date a RAR.

(Visited 874 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice