Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


ŠKODA OCTAVIA RS iV: sustenabilă și totuși extrem de sportivă

ŠKODA prezintă într-un nou video primele detalii ale noii ŠKODA OCTAVIA RS iV. Modelul sportiv din vârful gamei celei de-a patra generații OCTAVIA îmbină tradiția cu inovația. Elementele negre de design specifice și interiorul sportiv reprezintă un omagiu adus istoriei RS a mărcii, iar primul sistem hibrid plug-in de propulsie din gama ŠKODA RS indică viitorul sustenabil al mărcii.

ŠKODA OCTAVIA RS iV: sustenabilă și totuși extrem de sportivă

Grila radiatorului neagră, cu designul specific mărcii ŠKODA, plus masca frontală dinamică cu așa-numitele air-curtains negre și masca din spate cu aero-flapsuri și difuzorul din spate, de asemenea, negru semnalează de la prima privire că noua OCTAVIA RS iV este un membru al familiei RS. Jantele negre din aliaj ușor dispun de etriere roșii, iar la versiunea limuzină se remarcă eleronul negru RS de pe hayon.

Versiunea COMBI dispune de un eleron în culoarea caroseriei,aplicat la nivelul plafonului. La interiorul predominant negru, detaliile accentuate prin culoare sunt date de cusăturile contrastante de pe scaunele sport cu teiere integrate și de pe volanul multifuncțional sport cu trei spițe, acoperit cu piele.

Pentru prima dată în istorie, un model RS este pus în mișcare de un sistem hibrid plug-in. Motorul 1,4 TSI pe benzină și motorul electric de 85 kW generează împreună 180 kW (245 CP) și un cuplu maxim de 400 Nm, la emisii de CO₂ de circa 30 g/km, conform ciclului WLTP (date provizorii).

De asemenea, OCTAVIA RS iV poate parcurge până la 55 kilometri (WLTP) în modul pur electric, adică fără a genera emisii. Suspensiile sport cu reglaje specifice gamei RS asigură manevrabilitatea dinamică.

Încă un nou model OCTAVIA cu tehnologie hibridă

În afară de OCTAVIA RS iV, la standul său de la Geneva, ŠKODA va mai prezenta încă o versiune electrificată a celui mai popular model al său. OCTAVIA iV dispune, de asemenea, de un sistem de propulsie hibrid plug-in. Astfel, motorul 1,4 TSI funcționează alături de un motor electric. Împreună, acestea furnizează 150 kW (204 PS) și un cuplu maxim de 350 Nm.

ŠKODA oferă acum în premieră absolută primul model RS cu sistem de propulsie hibridă plug-in. Noua ŠKODA OCTAVIA RS iV a fost echipată cu un motor pe benzină 1,4 TSI și un motor electric ce generează împreună 180 kW (245 CP). Având detalii negre la exterior, OCTAVIA RS iV poate fi imediat identificată ca fiind versiunea de top a celei mai populare game ŠKODA, adică OCTAVIA, ce a ajuns acum la a patra sa generație.

De asemenea, producătorul auto ceh va oferi noua OCTAVIA și în alte trei variante electrificate adiționale. O variantă este OCTAVIA iV, un hibrid plug-in ce furnizează 150 kW (204 CP) și poate fi comandat cu liniile de echipare Ambition și Style. Cele două versiuni e-TEC ce oferă 81 kW (110 CP) și respectiv 110 kW (150 CP) sunt primele mașini ŠKODA ce fac uz de tehnologia micro-hibridă.

Christian Strube, membru al Consiliului de Administrație ŠKODA, responsabil pentru Dezvoltare Tehnică, a declarat:
”Introducerea modelului OCTAVIA RS iV reprezintă începutul unui nou capitol în povestea de succes a portofoliului nostru RS. Folosim acum pentru prima dată tehnologia de propulsie hibridă plug-in pentru un model sportiv din vârful gamei. Acest sistem folosit pentru OCTAVIA RS iV îi crește performanțele și îi reduce consumul de combustibil, precum și emisiile de CO₂.”

misiile de CO₂ sunt de aproximativ 30 g/km conform ciclului WLTP*, ceea ce însemnă că automobilul respectă deja normele mai stricte Eu6d valabile pentru autovehiculele noi înmatriculate în UE, ce vor intra în vigoare abia începând cu 1 ianuarie 2021.

Bateria litiu-ion de înalta tensiune are o capacitate de 37 Ah, ceea ce însemnă 13 kWh și asigură mașinii o autonomie de până la 60 km conform ciclului WLTP*. Deoarece cuplul de 330 Nm generat de motorul electric este disponibil instantaneu, RS iV poate demara extrem de rapid.

În modul Sport, care permite șoferilor să facă uz de întreaga putere a mașinii, OCTAVIA RS iV accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 7,3 secunde. Viteza sa maximă este de 225 km/h. Direcția progresivă inclusă în echiparea standard și reglajele dinamice ale suspensiilor, specifice gamei RS permit condusul în stil energic.

Accente negre distinctive

ŠKODA OCTAVIA RS iV se distinge prin proiectoarele de ceață cu LED specifice și jantele negre din aliaj ușor de 18 inchi ce fac parte din dotarea standard. Privirile sunt atrase imediat și de etrierele RS roșii. Jantele de 19 de inchi sunt oferite ca dotare opțională.

Grila ŠKODA a radiatorului, așa-numitele air-curtains, difuzorul de pe masca frontală cu design RS, difuzorul din spate și ramele geamurilor sunt toate negre. Limuzina are un difuzor negru, iar versiunea COMBI un difuzor vopsit în culoarea caroseriei.

Oliver Stefani, directorul departamentului de Design al mărcii ŠKODA explică: ”Am conferit formei dinamice a modelului OCTAVIA o alură chiar și mai sportivă, folosind detaliile RS deja familiare. Cu numeroasele sale detalii negre, precum grila radiatorului cu designul specific modelelor ŠKODA, masca frontală, difuzorul din spate și jantele din aliaj ușor, automobilul poate fi recunoscut imediat ca făcând parte din familia ŠKODA RS.”

Interior RS dinamic

La interior, OCTAVIA RS iV atrage atenția cu predominanța negrului. Volanul sport multifuncțional îmbrăcat în piele are trei spițe și poartă emblema vRS. De asemenea, dispune de padele pentru transmisia automată DSG. Scaunele sport din față au tapițeria textilă neagră, iar scaunele Ergo opționale sunt acoperite cu Alcantara® și piele și au adâncimea ajustabilă.

Scaunele sunt rafinate cu emblema RS și cusături decorative roșii sau gri argintiu, ce pot fi observate și pe volanul îmbrăcat în piele, pe cotiere și bordul acoperit cu Alcantara®. Bandourile decorative cu design RS și pedalierul cu design de aluminiu desăvârșesc designul sportiv cu eleganță.

OCTAVIA iV plug-in hibrid de 204 CP

Alături de versiunea RS a modelului OCTAVIA iV, ŠKODA oferă și un hibrid plug-in pentru liniile de echipare Ambition și Style. Pentru aceste variante, motorul 1,4 TSI și motorul electric de 85 kW generează 150 kW (204 CP) și un cuplu maxim de 350 Nm.

Această versiune de hibrid plug-in poate parcurge electric 60 km conform ciclului WLTP* și este echipată cu transmisia automată DSG cu 6 trepte cu tehnologia shift-by-wire. Emisiile de CO₂ sunt de aproximativ 30 g/km*. OCTAVIA iV îndeplinește, de asemenea, cerințele normei de poluare EU6d.

Bateria litiu-ion de înaltă tensiune de 37 A, respectiv 13 kWh ce este folosită pentru ambele modele iV poate fi încărcată convenabil de acasă, de la o priză casnică uzuală sau un wallbox. Conectorul pentru încărcare este ascuns în bara de protecție din față, pe partea șoferului. Bateria obișnuită de 12 volți se află în portbagajul ce are o capacitate de 450 l la limuzină și 490 l la COMBI.

Rezervorul de combustibil are un volum de 40 l, cu doar 5 litri mai puțin decât versiunile OCTAVIA ce dispun doar de motor cu ardere internă.

Două motoare e-TEC cu tehnologie micro-hibridă

Cele două versiuni e-TEC ale modelului OCTAVIA sunt prezentate acum în premieră pentru marca ŠKODA. Acestea vor fi primele modele din producția de serie a mărcii cu sistem micro-hibrid și vor fi fabricate începând cu vara acestui an.

În combinație cu transmisia automată DSG cu 7 trepte, motorul 1,0 TSI de 81 kW (110 CP) și motorul 1,5 TSI de 110 kW (150 CP) utilizează un motor demaror de 48 volți și o baterie litiu-ion de 48 volți, instalată sub scaunul pasagerului din față, având capacitatea de 0,6 kWh. Ambele modele pot fi identificate în baza emblemei specifice aplicate în spate.

Tehnologia micro-hibridă permite recuperarea energiei la frânare. Această energie va fi apoi stocată în baterie și va fi folosită pentru a susține motorul cu ardere internă, asigurând un boost electric de până la 50 Nm. În funcție de situație, aceasta permite chiar decuplarea completă a motorului, astfel încât automobilul să ruleze liber. Imediat ce e din nou nevoie de puterea motorului cu ardere, motorul electric îl repornește în fracțiuni de secundă.

Funcția Start/Stop funcționează, de asemenea, mai rapid și mai simplu, datorită acestui motor demaror cu curea. Mai mult, motorul este mai silențios și vibrațiile îi sunt reduse la pornire, iar bateria de 48 volți poate încărca bateria obișnuită de 12 volți folosind convertorul de curent continuu/curent continuu. Per total, tehnologia micro-hibridă aplicată pentru cele două modele ŠKODA e-TEC permite economii de până la 0,4 l de combustibil la 100 km.

Noua OCTAVIA RS iV plug-in hibrid este principala atracție ŠKODA la Salonul Auto de la Geneva

Disponibil cu liniile de echipare Ambition și Style, acest model este echipat cu o baterie litiu-ion de înaltă tensiune, cu capacitatea de 37 Ah și 13 kWh. La fel ca RS iV, și această versiune poate fi încărcată simplu și confortabil de acasă, de la o priză uzuală de 230 V sau de la un wallbox.

skoda rs

Lansarea primei versiuni SCOUTLINE a unui SUV ŠKODA

De asemenea, la Salonul Auto de la Geneva, ŠKODA va prezenta noul KAMIQ SCOUTLINE. Este primul SUV ŠKODA oferit în versiunea SCOUTLINE. Astfel, detalii precum evazările negru mat ale pasajelor roților și elementele robuste argintii îi conferă SUV-ului urban un look mai impunător, pus în valoare și de jantele mari din aliaj ușor, de 17 sau 18 inchi.

KAMIQ SCOUTLINE va fi disponibil cu oricare dintre motoarele gamei KAMIQ, adică va putea genera între 66 kW (90 CP) și 110 kW (150 CP).

Interiorul ŠKODA KAMIQ SCOUTLINE se remarcă prin spațiul generos și detaliile decorative exclusive, cu efect de lemn de frasin ca dotare standard sau opțional cu design negru texturat. Gurile de ventilație cromate completează designul rafinat. Pedalierul beneficiază de finisaje din aluminiu, iar scaunele ajustabile pe înălțime din față sunt acoperite cu tapițeria SCOUTLINE specială, realizată din material textil Thermoflux și microfibră Suedia.

Volanul, levierul frânei de ână și levierul schimbătorului de viteze sunt îmbrăcate în piele. Iluminarea ambientală cu LED se observă la nivelul consolei centrale, al compartimentelor de depozitare din portiere, mânerelor ușilor și spațiilor de la nivelul picioarelor, putând fi albă, roșie sau portocalie. Noua KAMIQ SCOUTLINE este, de asemenea, echipată cu lămpi de citit cu LED, iar clienții pot opta și pentru plafonul negru la interior.

(Visited 38 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice