Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Se împlinesc 100 de ani de când Bosch a introdus sistemele electrice în dotarea autovehiculelor

Se împlinesc 100 de ani de când Bosch a introdus sistemele electrice în dotarea autovehiculelor

Acum o sută de ani, Bosch a introdus sistemele electrice în interiorul autovehiculului: un generator lansat în anul 1913 alimenta „Bosch-Licht”, primul sistem de iluminare auto din lume, care reprezintă o altă inovaţie Bosch. În anii care au urmat, generatorul a devenit treptat stația de alimentare a autovehiculului.

În prezent, acesta furnizează curent electric unor sisteme ca radioul, geamurile electrice, sistemul de climatizare și sistemele de siguranță precum ESP®-ul. Astăzi, prin Bosch Boost Recuperation System, sistemul electric oferă 10 KW pentru a susține motorul cu ardere internă, asigurând astfel o economie de carburant de 15 procente.

Bosch transformă generatorul în motor. Astfel, facem hibridizarea accesibilă. Bosch Boost Recuperation System este un hibrid pe care și-l poate permite oricine”, spune Dr. Rolf Bulander, membru al Consiliului de Administrație al Robert Bosch GmbH. Ceea ce face posibil acest lucru este noul tip de hibrid bazat pe componentele adecvate și pe o rețea la bord de 48 de V.

Până în prezent, standardul a fost de 12 V, cu un generator care funcționa preponderent în fundal: un cilindru cenușiu, ascuns adânc în compartimentul motorului, acționat printr-o curea de către arborele cotit. Totuși, fără generator, autovehiculul ca mijloc de transport zilnic ar fi de neconceput. Nu ar exista faruri pentru conducerea pe timp de noapte, nu ar exista ștergătoare pentru conducerea pe timp de ploaie și nu ar exista demarorul electric – motorul ar trebui să fie pornit cu ajutorul unei manivele.

Amestecurile explozive fac loc unei apăsări de buton

În anii de început, generatorul a fost un mijloc pentru atingerea unui scop: acționat de motor, acesta avea rolul de a genera energia necesară pentru a opera sistemul electric de iluminare al autovehiculului. Anterior, soluția preferată o constituiau lămpile cu carbid, dar drumurile lungi făceau utilizarea acestora obositoare: lămpile trebuiau stinse atunci când șoferii conduceau prin multe orașe. Acest lucru însemna aprinderea din nou a lămpilor cu carbid.

Lucrurile erau mai simple cu sistemul de iluminare auto Bosch, care putea fi pornit și oprit printr-o apăsare de buton. Primele generatoare au fost lansate în anul 1913, împreună cu faruri, regulator și acumulator. Generatorul a devenit o stație de alimentare indispensabilă pentru toți consumatorii electrici care fac astăzi condusul mai sigur și mai confortabil.

Generator pentru electromobilitate

La o sută de ani de la lansarea farurilor electrice, Bosch ia decizia să facă un pas decisiv în direcţia dezvoltării generatorului: acesta este transformat dintr-un furnizor de energie, într-o parte a sistemului de propulsie al unui hibrid de bază accesibil. „Sistemul Bosch Boost Recuperation System face sistemul de propulsie hibrid economic accesibil și pentru clasa compactă”, declară Dr. Rolf Bulander. În afară de generatorul mai puternic, sistemul include un acumulator litiu-ion de dimensiuni reduse cu o capacitate de 0,25 kWh și o sub-rețea la bord de 48 de V.

Această componentă inovatoare a sistemului de propulsie oferită de Bosch reunește patru funcții în același sistem: recuperare, amplificare, start-stop și rulare cu viteză de croazieră.

Economia de carburant care poate fi obținută este de până la 15 procente, cu posibilitatea de a mai câștiga 10 procente în condițiile reale de funcționare, atunci când autovehiculul rulează cu viteză de croazieră având motorul oprit.

Rețeaua de 48 de V de la bord înmagazinează rapid și eficient surplusul de energie generat la frânare în acumulatorul litiu-ion. La cerere, această energie este redirecționată către generator, care funcționează apoi ca un motor suplimentar.


Sursa.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice