Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Noul BMW Seria 8 Gran Coupé

Un automobil sport cu patru uşi este adăugat noii game BMW Seria 8. Cu conceptul său independent de caroserie, plus trenul de rulare şi tehnologia şasiului concepute special pentru a genera calităţi dinamice superioare, noul BMW Seria 8 Gran Coupé întruchipează un fler sportiv unic în segmentul de lux.

Alăturându-se BMW Seria 8 Coupé şi BMW Seria 8 Cabriolet ca cel de-al treilea model din gama Seria 8, Gran Coupé are propriul său caracter, combinând performanţele deosebite, designul modelat cu dinamism şi eleganţă şi un spaţiu semnificativ mărit pentru pasagerii din spate.

Un automobil sport cu patru uşi este adăugat noii game BMW Seria 8. Cu conceptul său independent de caroserie, plus trenul de rulare şi tehnologia şasiului concepute special pentru a genera calităţi dinamice superioare, noul BMW Seria 8 Gran Coupé întruchipează un fler sportiv unic în segmentul de lux. Alăturându-se BMW Seria 8 Coupé şi BMW Seria 8 Cabriolet ca cel de-al treilea model din gama Seria 8, Gran Coupé are propriul său caracter, combinând performanţele deosebite, designul modelat cu dinamism şi eleganţă şi un spaţiu semnificativ mărit pentru pasagerii din spate.

Noul BMW Seria 8 Gran Coupé este singurul model din segmentul său ce este derivat direct dintr-un automobil sport cu două uşi. Potenţialul dinamic rezultat, dar şi ampatamentul mai lung şi reglajul şasiului specific modelului creează un echilibru între performanţe sportive şi confortul călătoriei. Toate acestea înseamnă că Seria 8 Gran Coupé are calităţi excelente pentru utilizare cotidiană, dar şi capacitate de a parcurge distanţe lungi. De la lansare sunt disponibile patru variante de model. BMW M850i xDrive Gran Coupé este propulsat de un motor V8 pe benzină, care furnizează 390 kW/530 CP. Propulsorul diesel cu şase cilindri dispuşi în linie, BMW 840d xDrive Gran Coupé, oferă 235 kW/320 CP şi subliniază calităţile modelului cu patru uşi ca automobil pentru distanţe lungi. Iar BMW 840i Gran Coupé şi BMW 840i xDrive Gran Coupé se bucură de serviciile unui motor pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie şi capabil să urce în turaţii, cu o putere maximă de 250 kW/340 CP.

Premiera mondială a BMW Seria 8 Gran Coupé va fi unul din punctele de atracţie ale ediţiei inaugurale a evenimentului BMW Group #NEXTGen de la München. Lansarea pe piaţa mondială a noului automobil va începe câteva luni mai târziu, în septembrie 2019, inclusiv în România.

Design exterior: exclusivitate sportivă, atracţie individuală
Combinaţia de linii trasate cu precizie şi suprafeţe vaste care se derulează precum un model prin noul limbaj de design al mărcii BMW ajută interiorul noului BMW Seria 8 Gran Coupé să realizeze un echilibru unic între dinamism şi eleganţă. Conceptul de coupé cu patru uşi a fost translatat într-o caroserie cu proporţii speciale. Modelul cu patru uşi are un ampatament de 3.023 milimetri – o creştere de 201 mm faţă de BMW Seria 8 Coupé – măsoară 5.082 milimetri în lungime (+231 mm), 1.932 milimetri în lăţime (+30 mm) şi 1.407 milimetri în înălţime (+61 mm). Secţiunea frontală a Gran Coupé-ului este identică cu designul Seria 8 Coupé până la punctul unde încep montanţii A. Farurile LED adaptive sunt disponibile standard. Opţionale, farurile BMW Laserlight cu fază selectivă produc o rază de acţiune a fazei lungi de aproximativ 600 de metri.

Pe lângă proporţiile sale distinctive, designul lateral şi al părţii spate ale noului BMW Seria 8 Gran Coupé se distinge clar de cel al celorlalte versiuni Seria 8. Întrucât cadrul parbrizului este mai vertical, şi linia acoperişului este mai înaltă, ceea ce se traduce prin spaţiu pentru cap suplimentar atât în faţă, cât şi în spate. Linia acoperişului se contopeşte cu spatele printr-o oscilaţie graţioasă, prin intermediul unei tranziţii sub formă de aripă în vecinătatea montanţilor C care accentuează silueta alungită. Montanţii C sunt prelucraţi manual în zona lunetei, după livrarea din presă, pentru a asigura o linie complexă. Totodată, luneta urmează o linie ceva mai abruptă pentru a permite o deschidere mai largă a portbagajului.

O linie de caracter suplimentară accentuează eleganţa caroseriei, iar suprafeţele puternic evazate integrează umerii pronunţaţi pentru un efect general, cu ecartamentul spate mai mare, pentru o prezenţă de forţă. Grafica geamurilor laterale se concluzionează în spate printr-un alt indiciu de design BMW distinctiv. La noul BMW Seria 8 Gran Coupé, curba Hofmeister are o formă verticală mai pronunţată, accentuând suplimentar robusteţea acestei zone a caroseriei.

Pasajele puternic evazate ale roţilor şi ecartamentul lat joacă şi ele un rol definitoriu în forma părţii spate. Liniile orizontale şi contururile sculptate ale suprafeţelor oferă spatelui un aspect lat, dar simplu. Blocurile optice subţiri, integrale LED, se extind mult în flancuri. Iar ţevile de eşapament duble, cu contur trapezoidal, sunt poziţionate de fiecare parte a secţiunii inferioare a şorţului spate.

Interior: armonie perfectă de dinamism şi lux
Stilul distinctiv al noului BMW Seria 8 Gran Coupé este exprimat şi prin designul interior. Atât în faţă, cât şi în spate, experienţa condusului este definită de o simbioză perfectă de dinamism şi lux. Plusul de lungime a ampatamentului şi deschiderea generoasă a uşilor oferă pasagerilor din spate un spaţiu pentru picioare fără precedent pentru un coupé BMW – aceştia beneficiază de un acces mai uşor ca niciodată. Cei de pe locurile din spate beneficiază şi de un spaţiu la nivelul umerilor şi al capului substanţial mai mare decât la versiunea cu două uşi a noului BMW Seria 8, astfel că al doilea rând de locuri este şi mai confortabil în timpul călătoriei.

Disponibil opţional, acoperişul panoramic de sticlă oferă interiorului noului BMW Seria 8 Gran Coupé un sentiment excepţional de luminozitate. Este foarte generos ca lăţime, iar zona vitrată măsoară aproximativ 1,5 metri pătraţi. Rezultatul este un acoperiş de sticlă ce se extinde neîntrerupt de la parbriz la lunetă.

Sistemul de climatizare cu control automat pe patru zone şi parasolarele electrice pentru geamurile laterale spate şi lunetă sunt disponibile exclusiv pentru varianta cu patru uşi din portofoliul BMW Seria 8.

Ambianţă de automobil sport pentru toate locurile
Lumina ambientală disponibilă standard la noul BMW Seria 8 Gran Coupé accentuează liniile orientate spre înainte din interiorul automobilului pentru un efect dramatic. Specificaţia standard a noului BMW Seria 8 Gran Coupé include şi un panoul de instrumente şi umeri ai uşilor tapiţaţi integral cu piele, scaune sport operare electric cu tetiere integrate stilistic în spătarele scaunelor şi decoraţiuni cu piele Vernasca. Scaunele multifuncţionale, disponibile standard la BMW M850i xDrive Gran Coupé, sunt tapiţate cu piele Merino cu detalii extinse. O altă opţiune disponibilă pentru BMW M850i xDrive Gran Coupé şi la automobilele cu pachetul M Sport o reprezintă noile scaune M Sport cu design tip scoică distinctiv.

Consola centrală extinsă este exclusivă la noul model BMW Seria 8 Gran Coupé, aşa cum este şi unitatea din spate ce dispune de scaunele exterioare configurate ca locuri individuale. Contururile şi modelele cusăturilor de la scaunele spate preiau designul scaunelelor sport din faţă. De asemenea, scaunele spate oferă suport lateral excelent şi tetiere integrate, ceea ce permite pasagerilor să împărtăşească sentimentul veritabil de automobil sport. Un al treilea loc în spate, pentru a fi utilizat în călătoriile scurte, ceea ce face ca noul BMW Seria 8 Gran Coupé să fie un automobil cu 4+1 locuri.

Aranjamentul portbagajului poate fi variat cu cea mai mare uşurinţă datorită divizării/rabatării spătarului banchetei în raport 40:20:40, ale cărui secţiuni individuale pot fi pliate din portbagaj cu ajutorul unei manete. Cu o capacitate de 440 de litri, portbagajul este suficient de mare pentru a putea depozita trei saci de golf.

Aerodinamică optimizată, masă minimizată
Proprietăţile aerodinamice ale noului BMW Seria 8 Gran Coupé au fost perfecţionate prin dotări care includ şasiul inferior etanşeizat aproape complet, controlul activ al clapetelor de aer, Air Curtains şi suporturile foarte subţiri ale oglinzilor retrovizoare. O combinaţie inteligentă de materiale contribuie la reconcilierea cerinţelor precise privind rigiditatea caroseriei şi minimizare a masei.

Pe lângă uşi şi învelişul exterior al acoperişului, capota, panoul frontal de forfecare, subcadrul motorului, peretele despărţitor şi suportul barei spate sunt toate realizate din aluminiu. Capota din plastic a portbagajului, suportul de magneziu al cockpitului şi utilizarea plasticului armat cu fibră de carbon în tunelul central contribuie la reducerea masei şi la distribuirea acesteia cu efect optim. În consecinţă, penalizarea de masă a versiunii cu patru uşi faţă de BMW Seria 8 Coupé a fost limitată la circa 70 de kilograme. Utilizarea acoperişului opţional din fibră de carbon reduce şi mai mult centrul de greutate al automobilului – există şi opţiunea unui pachet M Carbon pentru exterior, care cuprinde bare pentru prizele de aer, capace ale oglinzilor exterioare şi difuzor spate realizate toate din CFRP.

Motor V8 pe benzină caracteristic, propulsoare cu şase cilindri impresionante
Livrarea impozantă a puterii motorului V8 de 4,4 litri de la noul BMW M850i xDrive Gran Coupé este acompaniată de acustica specifică, amplificată suplimentar de sistemul de evacuare M Sport. Cu o putere maximă de 390 kW/530 CP şi un vârf al cuplului de 750 Nm, noul motor V8 de la BMW M850i xDrive Gran Coupé accelerează de la 0 la 100 km/h în 3,9 secunde.

Reacţia instantanee atractivă şi un poftă inconfundabilă de a urca în turaţii sunt caracteristicile noului motor pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie, care echipează modelele BMW 840i Gran Coupé şi BMW 840i xDrive Gran Coupé. Propulsorul produce o putere maximă de 250 kW/340 CP şi un cuplu maxim de 500 Nm. Motorul de 3,0 litri, cu tehnologie BMW TwinPower Turbo, este mai uşor cu aproximativ şase kilograme decât cel pe care îl înlocuieşte şi îşi lasă amprenta printr-o elasticitate îmbunătăţită semnificativ de-a lungul întregului interval de turaţii. Acestea sunt factorii principali ai manevrabilităţii sprintene şi agile a automobilului. Noul BMW 840i Gran Coupé este propulsat de la 0 la 100 km/h în 5,2 secunde, în timp ce noul BMW 840i xDrive Gran Coupé execută sprintul în 4,9 secunde.

Prezenţa fără precedent a unui motor diesel în acest segment face posibilă combinarea calităţilor sportive cu capacitatea remarcabilă de a parcurge distanţe lungi. Motorul diesel de 3,0 litri, cu şase cilindri dispuşi în linie, oferă noului BMW 840d xDrive Gran Coupé tot ce-i trebuie pentru misiunea sa. Puterea maximă de 235 kW/320 CP şi cuplul maxim de 680 Nm creează un motor care este capabil deopotrivă de rulaj fără efort la turaţii joase, dar şi de acceleraţii vivace. BMW 840d xDrive Gran Coupé sprintează de la 0 la 100 km/h în 5,1 secunde.

Transmisie Steptronic Sport cu opt trepte, BMW xDrive, diferenţial M Sport
Toate motoarele disponibile pentru noul BMW Seria 8 Gran Coupé îndeplinesc standardul Euro 6d-TEMP. Ele sunt conectate cu o transmisie Steptronic Sport cu opt trepte, care vine cu clapete de schimbare pe volan ca dotare standard, astfel încât conducătorul să poate schimba vitezele manual.

Cea mai nouă generaţie a tracţiunii integrale inteligente BMW xDrive, cu unitate de control dedicată conectată la sistemul DSC, asigură transferul cuplului la drum într-un mod sigur şi dinamic. Reglajul sistemului – orientat spre puntea spate – oferă o agilitate excepţională şi precizie în situaţiile de manevrabilitate dinamică. Puterea motorului pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie, de la BMW 840i Gran Coupé este transferată doar către puntea spate. Diferenţialul M Sport, cu funcţie de blocare activă a punţii spate, disponibil standard la BMW 840i Gran Coupé adaugă condimentează suplimentar sentimentul de plăcere a condusului BMW în forma sa clasică. Diferenţialul M Sport face parte şi din specificaţia pentru BMW M850i xDrive Gran Coupé.

Şasiul: repertoriu unic de calităţi, de la manevrabilitate dinamică la confort pe distanţe lungi
Agilitatea, precizia şi performanţele excepţionale ale şasiului BMW Seria 8 Gran Coupé sunt rezultatul principiilor de design care stau la baza acestuia şi a unui reglaj optimizat prin utilizarea competenţei în motorsport a BMW M GmbH. Ampatamentul modelului Gran Coupé este mai lung cu 201 milimetri decât cel al versiunii Coupé. Acest lucru îmbunătăţeşte confortul călătoriei prin faptul că permite ca reglajul şasiului să fie modificat fără a compromite instinctele sale sportive.

Toate sistemele de suspensie standard şi opţionale – alături de componentele de bază ale şasiului – au fost reglate cu precizie la caracteristicile fundamentale ale noului BMW Seria 8 Gran Coupé, definite de dimensiunile sale şi distribuţia maselor. Acest lucru a permis ca performanţele extraordinare ale BMW Seria 8 Coupé să fie transferate către modelul cu patru uşi. Specificaţia standard include suspensie M adaptivă cu amortizoare controlare electronic. Datorită reacţiilor fin măsurate ale arcurilor şi amortizoarelor, conducătorul primeşte doar informaţiile relevante despre suprafaţa drumului. Direcţia activă integral, disponibilă standard la variantele cu tracţiune integrală şi ca opţiune pentru noul BMW 840i Gran Coupé, uşurează şi mai mult misiunea de manevrare, sporeşte agilitatea la viteze moderate şi permite conducătorilor să negocieze schimbările de bandă şi virajele de mare viteză cu o şi mai mare încredere şi siguranţă. Funcţia de stabilizare activă a ruliului, inclusă în suspensia opţională M adaptivă Professional, foloseşte bare stabilizatoare active pentru a realiza o compensare foarte rapidă şi precisă a ruliului caroseriei când conducătorul explorează potenţialul dinamic al automobilului. Electromotoarele pivotante contracarează şi forţele perturbatoare ce rezultă din imperfecţiunile suprafeţei drumului de pe o parte a maşinii, sporind confortul direct.

Sistemele de frânare disponibile pentru noul BMW Seria 8 Gran Coupé se evidenţiază prin forţa de frânare imensă, stabilitatea termică ridicată, reacţiile rapide şi senzaţia excelentă. Toate versiunile combină frânele cu etrier fix, cu patru pistoane, pe puntea faţă cu frânele cu etrier flotant, cu un piston, la roţile spate. Echiparea standard pentru noul BMW M850i xDrive Gran Coupé include frâne M Sport puternice, care sunt şi parte a pachetului M Technic Sport disponibil pentru alte variante ale modelului.

Tehnologia şasiului concentrată pe performanţe este completată la noul BMW M850i xDrive Gran Coupé de jantele M de 20 de ţoli, din aliaj uşor, care sunt echipate cu anvelope de înaltă performanţă (faţă: 245/35 R20, spate: 275/30 R20) special dezvoltate pentru BMW Seria 8. Alte modele din gama Seria 8 Gran Coupé părăsesc linia de asamblare cu anvelope mixte, cu echipare standard ce include jante de 18 ţoli, din aliaj uşor.

Sistemele de ultimă oră pentru asistarea condusului îmbunătăţesc suplimentar confortul şi siguranţa
Sistemele de ultimă oră pentru asistarea condusului duc siguranţa şi confortul noului BMW Seria 8 Gran Coupé la un alt nivel. Specificaţia standard include Head-Up Display, Driving Assistant, avertizare de coliziune şi pietoni cu funcţie de frânare în oraş, avertizare la părăsirea benzii şi avertizare la schimbarea benzii, Speed Limit Info (informaţii privind limita de viteză), avertizare la coliziune din spate şi avertizare la trafic transversal. Printre sistemele de pe lista de opţionale sunt tempomatul activ cu funcţie Stop & Go, Driving Assistant Professional (care aduce şi asistentul de control al direcţiei şi al benzii, printre alte tehnologii) şi sistemul BMW Night Vision. Printre facilităţile Parking Assistant (asistentul de parcare, disponibil standard) se numără camera pentru mers înapoi şi asistentul la marşarier.

Operare intuitivă şi conectivitate perfectă: sistemul de operare BMW 7.0 şi Asistentul Personal Inteligent BMW
Noul BMW Seria 8 Gran Coupé dispune standard de BMW Live Cockpit Professional. Acesta cuprinde un sistem de navigaţie şi multimedia, dar şi un panou de instrumente complet digital, de înaltă rezoluţie, aflat în spatele volanului, care dispune de monitor cu diagonala de 12,3 ţoli (31,24 cm) şi de display central ce măsoară 10,25 ţoli (26,04 cm). Noul sistem de operare BMW 7.0 se evidenţiază prin funcţiile digitale şi moderne, adaptate cu precizie la nevoile conducătorului. Pentru o operare intuitivă, conducătorul poate alege funcţionalitatea touchscreen a displayului central, controlerul iDrive, butoanele de pe volan, controlul vocal sau cel prin gesturi.

Asistentul Personal Inteligent BMW interpretează un rol important în sistemul de operare. Partenerul digital poate fi activat prin rostirea mesajului “Hei, BMW” şi ajută conducătorul să utilizeze funcţiile automobilului. Mai mult, acumulează continuu noi skill-uri datorită actualizărilor transmise fără probleme de Remote Software Upgrade. Asistentul Personal Inteligent BMW poate fi utilizat şi pentru selectarea celor trei moduri Experience pentru interior. Acestea pot fi activate atât timp cât se doreşte şi adaptează perfect funcţiile luminilor de interior, sistemul de climatizare, gradul de umbră, încălzirea/ventilarea scaunului şi muzica (în funcţie de specificaţia automobilului) la nevoile conducătorului.

Toate datele cu privire la performanţe, consumul de combustibil/energie electrică, emisii CO2 şi autonomie de operare sunt provizorii.

Sursa: BMW Romania

(Visited 41 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice