Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Noul BMW i4 2021

BMW Group prezintă primul automobil premium complet electric poziţionat în segmentul mediu, unul atât de definitoriu pentru BMW. Primul BMW i4 din istorie oferă agilitatea şi supremaţia dinamică care stau la baza plăcerii de a conduce caracteristică mărcii, plus confortul sedanului şi funcţionalitatea modernă într-un nou format nou, cu zero emisii locale. Astfel, semnalează sosirea mobilităţii electrice chiar în inima mărcii BMW. Modelul i4 îşi îmbină profilul sportiv, sustenabil, cu designul elegant, spaţiul şi caracterul practic al unui coupé cu patru uşi.

Noul venit stabileşte standarde de vârf de clasă nu numai pentru dinamică, pentru confortul pe distanţe lungi şi prin aspectul său elegant şi atractiv, ci şi prin calitatea premium fără compromisuri în ceea ce priveşte alegerea materialelor şi calitatea fabricaţiei. Cea mai recentă generaţie a sistemului iDrive, inovaţii de ultimă oră în domeniile condusului autonom şi parcării asistate, plus o multitudine de opţiuni pentru personalizarea designului şi echipării automobilului produc o experienţă de condus bogată din punct de vedere emoţional.

Tehnologia BMW eDrive de generaţia a cincea – cuprinzând electronica de putere, tehnologia de încărcare şi bateria de înaltă tensiune, precum şi motoarele electrice extrem sofisticate – conferă BMW i4 aptitudinile sportive pentru care marca este renumită, combinate cu o capacitate de utilizare zilnică convingătoare şi pe distanţe lungi. Această abordare cu totul nouă a plăcerii de a conduce specifică BMW va fi lansată în a doua parte a acestui an pe o serie de pieţe selectate.

Încă de la lansare, BMW i4 va fi disponibil în două variante de model, inclusiv primul automobil BMW M cu propulsie complet electrică. BMW i4 M50 este un model performant de la BMW M GmbH, care oferă plăcere foarte intensă la volan. Echipat cu motoare electrice atât pe puntea faţă, cât şi pe cea spate, cu o putere maximă combinată de 400 kW/544 CP şi tehnologie de şasiu specifică M, promite performanţe captivante în timp ce atinge o autonomie de până la 510 kilometri în ciclul de testare WLTP (până la 378 km cu anvelope de 19 ţoli conform analizei EPA). La BMW i4 eDrive40, un motor electric de 250 kW/340 CP este combinat cu tracţiunea spate clasică pentru a permite condus fără emisii locale, cu o doză impresionantă de instinct sportiv. Are o autonomie calculată de WLTP de până la 590 de kilometri (491 km cu anvelope de 18 ţoli şi 442 km cu anvelope de 19 ţoli conform testului EPA).

Arhitectură flexibilă a automobilului, coerenţă superioară în design
În conformitate cu cea de-a doua fază de transformare actuală a BMW Group către mobilitate electrică, dezvoltarea BMW i4 se bazează pe o arhitectură flexibilă a automobilului care a fost concepută de la început să integreze şi un sistem de propulsie complet electric şi este perfect echipată, de asemenea, pentru a produce sportivitatea aşteptată de la un BMW. Având o înălţime de 110 milimetri, celulele extrem de subţiri ale bateriei de înaltă tensiune situate jos în podeaua automobilului determină o coborâre semnificativă a centrului de greutate al maşinii, cu efect benefic rezultat asupra agilităţii. Poziţionarea bateriei şi designul compact al tehnologiei sistemului de propulsie produc distribuţia echilibrată a masei, care este o altă trăsătură caracteristică a automobilelor mărcii. BMW Group a apelat la numeroasele sale decenii de experienţă în dezvoltarea de maşini premium foarte sportive pentru realizarea aplicaţiei integrate a tuturor componentelor sistemului de propulsie şi ale şasiului.

Arhitectura flexibilă a automobilului se potriveşte cu designul de înaltă calitate, înrădăcinat în noul limbaj de stil al mărcii BMW, a cărui claritate clară este evidenţiată de liniile distinctive ale unui coupé cu patru uşi. În acest fel, propulsia pur electrică este combinată cu eleganţa sportivă şi funcţionalitatea ergonomică a unui gran coupé care oferă o utilizare zilnică superioară şi asigură deplasarea pe distanţe lungi datorită celor cinci scaune mari, lungimii exterioare de 4,785 metri, hayonului mare, cu deschidere largă şi portbagajului versatil care oferă un spaţiu de 470-1.290 litri. Aspectul BMW caracteristic, caracteristici de condus echilibrat şi – chiar şi la limitele performanţei – fără efort şi un sistem de propulsie electric puternic, care este potrivit şi pentru călătoriile lungi, sunt reunite ca un tot perfect care deschide o nouă eră a plăcerii de a conduce în stil BMW.

Progrese care îmbunătăţesc dezvoltarea durabilă: tehnologia BMW eDrive de generaţia a cincea
Tehnologia BMW eDrive de generaţia a cincea – cuprinzând motoarele electrice, electronica de putere, tehnologia de încărcare şi bateria de înaltă tensiune – constituie baza plăcerii de a conduce cu zero emisii locale la BMW i4. Dezvoltat de BMW Group, principiul de proiectare independent pentru motoarele electrice şi dispunerea compactă a acestora, într-o carcasă partajată cu transmisia şi electronica de putere, sunt factori-cheie în eficienţa şi livrarea remarcabilă a puterii sistemului de propulsie. Această tehnologie de propulsie extrem de integrată are ca rezultat o îmbunătăţire cu aproximativ 30% a densităţii de putere faţă de sistemul de propulsie electric al BMW i3 din 2020.

Autonomia ridicată a BMW i4 poate fi atribuită şi densităţii de energie gravimetrică a bateriei sale de înaltă tensiune, care a crescut cu 20%, din nou în comparaţie cu BMW i3. În acelaşi timp, puterea maximă de încărcare a bateriilor de ultimă generaţie a fost mărită acum la 200 kW. Ultimele progrese realizate în domeniul tehnologiei bateriilor sunt rezultatul a numeroşi ani de cercetare şi dezvoltare. BMW Group produce module de baterii şi baterii de înaltă tensiune pentru automobile cu sisteme de propulsie electrificate încă din 2013. Compania poate face apel la rezerve de competenţă şi experienţă internă, atât în ceea ce priveşte tehnologia celulelor de baterii, cât şi fabricarea bateriilor de înaltă tensiune specifice modelului.

Progresele realizate de la lansarea pe piaţă a BMW i3 – combinate cu un ajutor din partea tehnologiei BMW eDrive de a cincea generaţie – permit îmbunătăţiri ale autonomiei printr-o eficienţă optimizată în mod inteligent. Aceasta înseamnă că pot fi evitate bateriile disproporţionat de mari, care ar avea un efect atât de negativ asupra masei automobilului, dinamicii şi consumului de energie electrică. Acest concept tipic BMW nu numai că reduce costurile cu energia, ci optimizează şi caracteristicile de condus sportiv ale automobilului şi permite efectuarea călătoriilor lungi la viteze medii-mari.

Celulele pentru bateriile de înaltă tensiune sunt fabricate în conformitate cu specificaţiile precise ale BMW Group şi într-o formă perfect adaptată modelului. Modulele de baterii sunt produse din aceste celule prismatice la uzina BMW Group din Dingolfing. Bateriile de înaltă tensiune pentru BMW i4 sunt asamblate apoi prin montarea acestor module împreună într-un aranjament specific modelului.

Dezvoltare durabilă pe tot parcursul lanţului de valori
Conceptul amblu de dezvoltarea durabilă la baza BMW i4 – atât la nivel de produs, cât şi la nivel de producţie – include şi producţia de materii prime monitorizată îndeaproape şi o proporţie remarcabil de mare de materiale reciclate. Utilizarea responsabilă a resurselor de-a lungul întregului lanţ de valori şi reducerea la minimum a amprentei de carbon în toate etapele ciclului de viaţă al produsului stau la baza conceptului remarcabil a mobilităţii premium care evoluează la BMW Group de mulţi ani şi joacă un rol atât de important în conturarea caracterul mărcii BMW i.

Obiectivele de dezvoltare durabilă definite pentru BMW i4 includ şi lanţurile de producţie din amonte. Au fost stabilite măsuri adecvate de dezvoltare durabilă a mediului, în consultare cu furnizorii. BMW Group şi-a asigurat angajamente de la toţi producătorii de celule de baterii pentru tehnologia BMW eDrive de generaţia a cincea de a utiliza numai energie electrică din surse regenerabile. Carcasele din aluminiu pentru sistemul de propulsie electrică de la BMW i4 sunt fabricate, de asemenea, utilizând doar energie verde. La uzina BMW Group din München, în producţia automobilului este utilizată numai hidroemergie generată local.

Amprenta de carbon rezultată este menţionată într-un document de validare aprobat de auditori independenţi. Certificatul corespunzător pentru BMW i4 eDrive40, de exemplu, arată că potenţialul său de impact în încălzirea globală este mai mic cu aproximativ 47% decât cel al unui coupé cu motor diesel comparabil, pe o distanţă totală de 200.000 de kilometri.

Monitorizarea producţiei de materii prime, lanţuri de aprovizionare transparente
Bateria de înaltă tensiune a BMW i4 se bazează pe cea mai recentă evoluţie cu tehnologia NMC-811 în designul prismatic obişnuit al BMW. În timpul dezvoltării generaţiei actuale de celule de baterii, proporţia de cobalt conţinut în materialul catodic a fost redusă la mai puţin de 10%. În plus, BMW Group achiziţionează cobaltul necesar pentru această generaţie de baterii şi apoi îl pune la dispoziţia furnizorilor de celule. Litiul necesar pentru producerea celulelor de baterii este obţinut în condiţii transparente care sunt monitorizate de BMW Group. BMW Group se aprovizionează cu litiul utilizat în pachetul de baterii de înaltă tensiune de la bordul BMW i4 din zăcăminte subterane din Australia şi îl transmite producătorilor de celule. Prin urmare, compania se poate asigura că standardele de mediu şi durabilitate sunt respectate în timpul extracţiei şi prelucrării cobaltului şi litiului şi că nu există încălcări ale drepturilor omului.

În plus, motoarele electrice pentru BMW i4 sunt marcate de un principiu de proiectare care permite evitarea utilizării pământurilor rare. Prin urmare, BMW Group nu se bazează pe disponibilitatea acestor materii prime critice. Creşterea continuă a proporţiei de aluminiu secundar (reciclat) utilizat contribuie, de asemenea, la creşterea dezvoltării durabile a producţiei. Utilizarea ţintită a metodelor de reciclare pentru acest metal uşor de înaltă calitate poate duce la o reducere substanţială a utilizării aluminiului primar – mare consumator de energie -, care generează, de asemenea, niveluri ridicate de emisii de CO2 atunci când sunt utilizate tehnici de fabricaţie convenţionale. Pe lângă aceasta, materialele plastice reciclate de înaltă calitate sunt utilizate şi pentru un număr mare de componente ale BMW i4.

Experienţă premium pentru clienţi
Numeroşii ani de experienţă, structurile bine dezvoltate şi angajament global pentru calitatea celui mai de succes furnizor mondial de automobile premium şi servicii de mobilitate premium dau tonul experienţei de client în domeniile branding, vânzări şi servicii – la fel cum fac şi ei pentru dezvoltarea, fabricarea şi substanţa produsului BMW i4. BMW i4 va fi livrat clienţilor din întreaga lume printr-o reţea internaţională de vânzări care acoperă peste 140 de ţări.

Sistemul sofisticat de producţie utilizat la uzina BMW Group din München, care a fost perfecţionat şi rafinat continuu de-a lungul mai multor ani, permite ca fiecare BMW i4 să fie fabricat în conformitate cu dorinţele exacte ale clientului. Există un interval practic nelimitat pentru personalizarea modelelor, de la designul exterior şi interior, trecând pe la caracteristicile de performanţă, confort şi siguranţă, până la sistemele de infotainment. Varietatea largă de opţiuni suplimentare oferite permite fiecărui client să se bucure de plăcerea de a conduce într-un automobil personalizată.

Reţeaua extinsă de dealeri le permite clienţilor să obţină cu uşurinţă informaţii clare despre noile modele şi să vizualizeze maşina reală în showroom sau să o experimenteze la un drive test, beneficiind în acelaşi timp de sfaturi de la specialiştii în vânzări. Acest lucru menţine distanţele scurte pentru orice cerinţe de întreţinere a automobilului. De-a lungul anilor, o reţea de parteneri de servicii calificaţi şi experimentaţi – totalizând sute în Germania, de exemplu, şi mii în Europa – a crescut pentru a asigura respectarea riguroasă a standardelor premium în acest sens.

Angajamentul de calitate al BMW Group include o garanţie a caroseriei la perforare prin ruginire de 12 ani. În plus, piesele de uzură utilizate pentru tehnologia şasiului de pe BMW i4 au un design extrem de robust. Un alt factor-cheie pentru costurile de funcţionare este cantitatea relativ mică de manoperă implicată în repararea daunelor minore. Premiile pentru design, sportivitate, fiabilitate, menţinerea valorii, servicii, inovaţie şi alte aspecte ale calităţii, care sunt primite în mod regulat de la instituţii independente, confirmă standardele foarte ridicate pe care le îndeplinesc automobilele premium de la BMW.

 

 

Dinamică.
Abilitatea sportivă BMW caracteristică.

Primul automobil electric al mărcii din clasa sa, BMW i4 este construit pentru a se ridica la înălţimea aşteptărilor clienţilor care apreciază o calitate premium fără compromisuri, combinată cu abilităţile dinamice ale mărcii, cuprinzând repertoriul complet de performanţă şi nu doar acceleraţia în linie dreaptă. Gran coupé-ul complet electric este cu siguranţă capabil să transforme livrarea instantanee a puterii motorului său în impulsuri uluitoare de viteză, efectuate într-o linişte aproape totală. Definiţia BMW a performanţei dinamice se extinde însă mult dincolo de cifrele de acceleraţie. Elementele ce formează experienţa de condus la bordul unui BMW includ şi caracteristicile specifice de performanţă ale sistemului de propulsie, tracţiunea superioară şi stabilitatea direcţională, comportamentul neutru de direcţie, manevrabilitatea controlabilă cu precizie chiar şi sub acceleraţie laterală maximă, puterea superioară de oprire şi un echilibru câştigător între sportivitate şi confort în condusul zilnic şi în călătoriile lungi.

BMW i4 este primul model complet electric al mărcii care a fost conceput special pentru a oferi performanţe dinamice încă de la început. Prin urmare, vine cu toate calităţile distinctive ale unui gran coupé BMW şi în premieră le combină cu emisii locale zero. Masa şi aerodinamica automobilului au fost optimizate în vederea îmbunătăţirii calităţilor sale dinamice şi a dezvoltării durabile. Şi alţi factori contribuie la senzaţia inegalabilă de plăcere la volan generată de i4: structura foarte rigidă a caroseriei, inclusiv hayonul său mare, tehnologia sofisticată a şasiului, centrul de greutate coborât şi aplicarea pricepută a tuturor componentelor de propulsie şi şasiu, a căror dezvoltare şi reglaj au fost susţinute de o competenţă solidă. Adăugarea unui model BMW M în gamă subliniază accentul pe o experienţă de condus sportivă. Primul model de performanţă pur electric de la BMW M GmbH, BMW i4 M50, aduce formula clasică M de agilitate, dinamic şi precizie în lumea mobilităţii electrice.

Tehnologie premium de propulsie şi şasiu coordonată precis
Performanţa dinamică superbă oferită de ambele variante de model provine din coerenţa de design a BMW i4, care îl deosebeşte în mod clar de alte automobile electrice din segmentul său. La baza acestui fapt stau componentele de propulsie şi şasiu care au fost dezvoltate cu avantajul competenţei tehnologice a unui producător auto premium. Caracteristicile extrem de sofisticate ale tehnologiei standard a şasiului – dintre care unele sunt exclusive pentru BMW – includ amortizoarele cu răspuns variabil în funcţie de cursă, suspensia pneumatică spate, direcţia electromecanică cu funcţie Servotronic, sistemul de frânare integrat, sistemul DSC (controlul dinamic al stabilităţii) şi sistemul de control al patinării roţilor (ARB). BMW i4 M50 se remarcă cu o suspensie M adaptivă personalizată, cu arcuri şi amortizoare configurate individual, bare antiruliu special concepute şi o pereche de lonjeroane în partea frontală, împreună cu direcţie sport variabilă, frâne M Sport şi jante M de până la 20 de ţoli, din aliaj uşor, cu anvelope de dimensiuni mixte. Totodată, sistemul de tracţiune integrală complet electric asigură un nivel remarcabil de tracţiune, stabilitate direcţională şi agilitate.

Echipele de dezvoltare ale BMW Group şi BMW M GmbH au valorificat şi competenţa dobândită de-a lungul mai multor decenii pentru reglarea fină a tuturor componentelor individuale. Un program intens de testare a fost realizat în diferite locaţii, incluzând circuitele de testare ale BMW Group din Miramas, în sudul Franţei, şi Arjeplog, în nordul Suediei, pentru a se asigura că puterea motorului, transmisia puterii, configurarea şasiului şi atributele caroseriei se combină pentru a crea un pachet global convingător care oferă plăcerea de a conduce familiară BMW în orice situaţie de condus.

Rezultatul este o manevrabilitate absolut impresionantă în toate scenariile – de la acceleraţia puternică, trecând prin viraje de mare viteză, până la călătoria relaxată. Chiar şi în condiţii de drum nefavorabile, automobilul este capabil să accelereze cu un elan aparent fără efort. Răspunsul controlabil precis la mişcările bruşte ale acceleraţiei şi volanului consolidează încrederea conducătorului în agilitatea de manevrare a BMW i4. Renumita acumulare liniară a forţelor laterale, care are ca rezultat o manevrabilitate atât de uşoară chiar şi atunci când se rulează la limită, permite conducătorului să se bucure la maximum de abilităţi dinamice ale maşinii în viraje. BMW i4 se dovedeşte a fi mai valoros decât concurenţa şi în ceea ce priveşte confortul la volan, tehnologia avansată a şasiului îmbinându-şi tot potenţialul dinamic cu o configurare generală echilibrată excelent. Rularea remarcabilă în linie dreaptă şi caracteristicile de direcţie armonioase, împreună cu niveluri ridicate de confort al călătoriei, vibraţiilor şi acustic, se traduc într-un condus uşor, fără oboseală, pentru călătorii lungi.

Tracţiune integrală electrică, tehnologie inovatoare a amortizoarelor şi sistem nou de control al patinării roţilor, inclusiv Launch Control pentru demaraje explozive
Sistemul electric de tracţiune integrală al BMW i4 M50 joacă un rol deosebit de eficient aici, cu prezenţa câte unui motor electric atât pe puntea faţă, cât şi pe cea spate, permiţând transferul puterii la drum pentru un efect optim şi în concordanţă precisă cu dorinţele conducătorului, indiferent de condiţiile de drum şi vreme. Tracţiunea integrală electrică reacţionează cu o sensibilitate excepţională la viteza roţilor de pe fiecare punte. Dacă este necesar, poate optimiza tracţiunea şi stabilitatea direcţională reglând distribuţia cuplului motor între punţi, fără a fi necesară intervenţia controlului tracţiunii.

Sistemul complet variabil este capabil să aleagă exact forma de transmisie a puterii pentru întreaga gamă de cerinţe, de la o tracţiune spate extrem de eficientă, până la o configuraţie cu tracţiune integrală care maximizează tracţiunea. În mod normal, cuplul este transmis exclusiv spre roţile spate ale BMW i4 M50 pentru a maximiza eficienţa şi autonomia modelului. La niveluri mai ridicate de acceleraţie laterală sau ca răspuns la patinarea roţilor, motorul care acţionează roţile faţă îşi asumă doar atâta putere cât este necesar pentru a optimiza dinamica şi stabilitatea direcţională. În acest proces, controlul cuplului de acţionare pentru ambele motoare reacţionează mult mai rapid şi cu o precizie mult mai mare decât ar fi posibil cu o casetă de transfer poziţionată între axe. Această metodă precisă de control permite exploatarea completă a potenţialului anvelopelor diferite. Utilizarea unui motor pe fiecare punte pentru a controla cuplul creează şi baza pentru generarea unui nivel foarte ridicat de recuperare.

Amortizoarele BMW i4, cu reglajul personalizat, minimizează mişcările caroseriei. Sistemul de control al patinării roţilor dezvoltat de BMW (ARB), care aici este combinat în premieră cu tracţiunea integrală electrică, permite automobilului să menţină o aderenţă optimă şi să continue în linie dreaptă perfectă în orice moment, datorită reacţiilor de control extrem de rapide. Configurat special pentru livrarea instantanee a puterii motoarelor electrice, acest sistem de control al tracţiunii este integrat în gestiunea motorului. Aceasta elimină căile lungi de semnal către unitatea de control pentru DSC (controlul dinamic al stabilităţii), ceea ce înseamnă că intrările corective sunt aplicate de până la 10 ori mai repede decât în sistemele convenţionale şi cu o precizie excepţională.

Sistemul de control al patinării roţilor este prevăzut atât pe BMW i4 eDrive40 cu tracţiune spate, cât şi pe BMW i4 M50 cu tracţiune integrală, a cărei distribuţie inteligentă a puterii între roţile faţă şi cele spate păstrează automobilul lipit de şosea la accelerare rapidă cu mult înainte de atingerea limitei de aderenţă. Sistemul de control al patinării roţilor este conceput pentru a aduce avantajele tracţiunii spate în lumea mobilităţii electrice la BMW i4 eDrive40, în timp ce la BMW i4 M50 este configurat pentru o distribuţie optimă, orientată spre spate, a cuplului între cele două punţi. Rezultatul final înseamnă o dinamică agilă şi multă plăcere de a conduce ale ambelor modele.

Funcţia Launch Control asigură un demaraj deosebit de dinamic. Activarea acesteia permite conducătorului să accelereze cu aderenţă optimă când acceleratorul este apăsat la podea. Un cuplu oscilant atunci când este staţionar indică faptul că sistemul de propulsie este gata pentru “lansare”, moment în care întreaga putere combinată este disponibilă instantaneu.

Structură a caroseriei şi suporturi ale şasiului extrem de rigide
Cu ampatamentul de 2.856 milimetri şi ecartamentele largi care depăşesc valorile pentru BMW Seria 3 Sedan cu 26 milimetri în faţă şi 13 milimetri în spate, conceptul de automobil care stă la baza BMW i4 oferă reţeta perfectă pentru echilibrul între dinamica în viraje şi confortul pe distanţe lungi. Integrarea bateriei de înaltă tensiune în structura caroseriei creşte şi mai mult rigiditatea la torsiune în partea de jos a automobilului. Acumulatorul de înaltă tensiune este legat de ansamblul podelei prin intermediul a 22 de şuruburi, în timp ce carcasa acestuia este conectată direct la subcadrul punţii faţă.

BMW i4 vine cu un pachet de întărire specific modelului pentru îmbunătăţirea rigidităţii caroseriei în spate şi suporturi “tower-to-front” integrale în faţă, unde un panou de forfecare din aluminiu se combină cu carcasa bateriei de înaltă tensiune pentru a forma un element structural portant care oferă o rigiditate şi mai mare. Pentru a oferi dinamica excelentă aşteptată de la BMW i4 M50, între cele două lonjeroane este montat un braţ suplimentar care oferă modelului BMW M în primul rând o precizie de direcţie formidabilă.

Tehnologie de şasiu personalizată optimizată în funcţie de greutate
Cu o construcţie care a fost optimizată atât pentru masă, cât şi pentru rigiditate, noua tehnologie a şasiului pentru BMW i4 oferă o bază remarcabilă pentru combinarea manevrabilităţii controlabile cu precizie – chiar şi atunci când maşina este condusă la limită – cu un confort impresionant pe distanţe lungi. Puntea faţă cu dublu braţ transversal are rulmenţi pivotanţi şi braţe de comandă din aluminiu, reducerea greutăţii rezultată îmbunătăţind răspunsul amortizorului la suprafeţele de drum denivelate. Cinematica axului, ecartamentul şi unghiul de cădere au fost configurate toate special pentru a creşte precizia direcţiei şi absorbţia forţelor laterale la trecerea prin viraje. Elastocinematica specifică modelului contribuie la asigurarea ghidării precise a roţilor şi creşte confortul primar. Aceasta include utilizarea unui lagăr de cuplu amortizat hidraulic pentru a reduce oscilaţia şi vibraţiile. BMW i4 M50 dispune şi de un rulment elastic pentru motorul faţă în cadrul axului frontal, care ajută la creşterea izolaţiei fonice.

Principiul de proiectare al punţii spate multibraţ se pretează, de asemenea, la un amestec armonios de dinamică şi confort. Braţele de control într-o construcţie inovatoare din oţel, împreună cu suporturile pentru roţi şi braţele superioare din aluminiu, servesc la reducerea maselor nesuspendate. La puntea spate, braţele de control rezistente la torsiune şi elastocinematica specifică modelului contribuie în continuare la ghidarea precisă a roţii. Rulmentul elastic dublu al motorului electric este complet integrat în subcadrul punţii spate, combinându-se cu baza mare de susţinere a cadrului pentru a oferi o izolare acustică eficientă.

Direcţie precisă, dinamică remarcabilă în viraje
Rigiditatea structurală a caroseriei şi a suporturilor şasiului asigură exact ceea ce este necesar pentru o reacţie fermă şi o dinamică excelentă în viraje. Sistemul de direcţie electromecanic se remarcă prin acurateţea direcţională excelentă şi sensibilitatea redusă la forţele perturbatoare declanşate de suprafeţele de drum inegale. Acesta oferă conducătorului un feedback precis în orice moment şi nu este influenţat de cuplu, chiar şi în timpul fazelor de acceleraţie sau decelerare bruscă. Funcţia Servotronic standard, care variază nivelul de asistare în funcţie de viteză, oferă două setări – una foarte directă şi una mai confortabilă – care fac parte din configurarea generală a automobilului activată de conducător cu ajutorul comutatorului Driving Experience Control.

Atât dinamica, cât şi confortul sunt îmbunătăţite de direcţia sport variabilă, disponibilă opţional pentru BMW i4 eDrive40 şi echipare standard la BMW i4 M50. Aceasta combină funcţia Servotronic cu un raport variabil al cremalierei, care reglează şi unghiul de virare a direcţiei în funcţie de viteza automobilului. Acest lucru face maşina mai agilă la parcare, manevrare şi abordarea virajelor, există o creştere notabilă a agilităţii la viteze moderate, iar direcţia capătă o senzaţie foarte sigură la viteze mai mari.

Calităţile superbe de condus ale BMW i4 se datorează şi distribuţiei echilibrate a masei şi centrului său de greutate coborât. Bateria de înaltă tensiune este poziţionată jos în podeaua automobilului, ceea ce aduce o coborâre a centrului de greutate care are un impact pozitiv asupra agilităţii maşinii. Centrul de greutate este mai jos cu 34 de milimetri (BMW i4 M50) sau cu 53 de milimetri (BMW i4 eDrive40) faţă de cel al unui Seria 3 Sedan.

 

 

Amortizoare cu răspuns variabil în funcţie de cursă şi suspensie pneumatică spate ca echipare standard, opţional suspensie M adaptivă
BMW i4 se simte uşor şi agil la condus, dar şi solid şi de încredere. Producerea acestor caracteristici a presupus potrivirea atentă nu doar a direcţiei, ci şi a arcurilor şi amortizoarelor la conceptul de automobil, profilul de performanţă al sistemului de propulsie şi designul şasiului ca parte a integrării în automobilul general.

BMW i4 eDrive40 este echipat standard cu amortizoare cu răspuns variabil în funcţie de cursă. Mişcarea caroseriei este redusă perceptibil atunci când vibraţiile cauzate de suprafeţele de drum accidentate sunt uniformizate. O amortizare hidraulică suplimentară care acţionează pe revenire pentru ambele punţi împiedică mişcări exceisve ale caroseriei atunci când se rulează peste denivelări mari.

La BMW i4 eDrive40, configuraţia personalizată a amortizoarelor cu răspuns variabil în funcţie de cursă este concepută pentru a îmbunătăţi atât abilităţile sale sportive, cât şi confortul. Suspensia M adaptivă, disponibilă opţional pentru BMW i4 eDrive40 şi standard la BMW i4 M50 într-o versiune specifică modelului, cu arcuri şi amortizoare special reglate, permite conducătorului să seteze răspunsul amortizorului pentru a se potrivi situaţiei de condus şi preferinţelor personale. Amortizoarele de pe punţile faţă şi spate sunt controlate electronic şi individual pentru fiecare roată. Acest lucru creşte agilitatea şi stabilitatea caroseriei la abordarea virajelor în viteză, îmbunătăţind în acelaşi timp confortul călătoriei. Forţa de amortizare este adaptată prin intermediul unor supape reglabile continuu, care sunt controlate pentru a modifica rigiditatea, după cum este necesar, în doar câteva milisecunde după luarea în calcul a acceleraţiei longitudinale şi laterale, a vitezei automobilului, a unghiului de direcţie, a acceleraţiei caroseriei şi a acceleraţiei roţii pe puntea faţă. Setările pentru controlul amortizorului cu caracteristici clar distincte, optimizate pentru condus sportiv sau o călătorie mai confortabilă, vor fi activate, în funcţie de modul de configurare general selectat.

Specificaţiile standard pentru ambele variante de modele includ şi suspensia pneumatică spate, a cărei caracteristică automată de autonivelare menţine automobilul la o înălţime constantă, chiar şi atunci când transportă o sarcină mare. Suspensia pneumatică a fost configurată pentru a spori confortul călătoriei, îmbunătăţind în acelaşi timp abilităţile dinamice de manevrare ale BMW i4 prin reducerea semnificativă a mişcărilor de ruliu şi tangaj ale caroseriei.

Dinamică precis controlabilă până la limitele de performanţă
În timp ce funcţia de control al patinării roţilor (ARB) integrată în sistemului de gestionare a motorului reduce în principal pierderea iniţială a tracţiunii la accelerare, sistemul DSC este responsabil pentru optimizarea stabilităţii direcţionale în situaţii dinamice prin aplicarea selectivă a frânelor la roţile individuale. Funcţiile sale principale includ ABS sistemul de control al tracţiunii şi controlul electronic al stabilităţii. Uşor de activat, modul Control Dinamic al Tracţiunii (DTC) permite un grad mai ridicat de patinare a roţii, ajutând conducătorul să exploreze limitele de performanţă ale maşinii. Supravirarea poate fi utilizată, de exemplu, pentru a executa derapaje controlate. De asemenea, este uşor să activezi modul DSC off pentru un condus extrem de sportiv, fără vreo intervenţie a frânei pentru a stabiliza manevrabilitatea.

Sistemul DSC îmbunătăţeşte suplimentar stabilitatea, agilitatea şi dinamica la BMW i4 prin funcţiile Performance Control, Automatic Differential Brake, pregătirea pentru frânare, asistarea la frânare, compensarea brake fade, uscarea frânelor, precum şi stabilizarea remorcii. Atunci când frânează brusc pe suprafeţele drumurilor cu niveluri de aderenţă variate, conducătorul primeşte un impuls de direcţie care îl ajută să compenseze eventualele momente de giraţie care apar. Totodată, confortul beneficiază de un impuls suplimentar din partea funcţiilor de asistenţă drive-off şi Automatic Hold.

Sistemul de frânare integrat optimizează decelerarea şi “one pedal feeling”
O reacţie la pedala de frână este prevenită şi în timpul proceselor de decelerare recuperativă pentru a încetini maşina cu o puttere de până la 195 kW (BMW i4 M50). Sistemul de frânare integrat permite o fuziune deosebit de precisă a performanţelor de decelerare obţinute folosind frânarea regenerativă şi presiunea de frânare. Acest lucru oferă conducătorului încredere în “one pedal feeling” în orice situaţie, deoarece o presiune identică a pedalei declanşează întotdeauna aceleaşi valori de decelerare

BMW i4 este singurul model din segmentul său care este echipat cu un sistem de frânare integrat care oferă o putere de oprire remarcabilă şi “one pedal feeling” fiabil. Permite regenerarea energiei la frânare la o rată maximă de 195 kW, sporind astfel eficienţa şi autonomia. Cu această tehnologie inovatoare, funcţiile de acţionare a frânei, servofrână şi controlul frânei sunt combinate într-un singur modul compact. Presiunea de frânare necesară este declanşată cu ajutorul unui servomotor electric, un principiu care asigură intervenţii semnificativ mai rapide şi mai precise prin controlul stabilităţii. Sistemul de frânare integrat adaptează performanţele de decelerare în mod precis la solicitarea conducătorului şi îi oferă constant aşa-numitul “one pedal feeling” care nu este afectat de impulsuri perturbatoare, indiferent dacă drumul este ud, acceleraţie laterală puternică sau temperaturi ridicate ale frânei.

 

O gamă largă de jante şi anvelope din aliaj uşor pentru dinamică optimă în viraje
BMW i4 eDrive40 este echipat standard cu jante de 17 ţoli, din aliaj uşor, clienţii putând să opteze şi pentru o mare varietate de alte jante din aliaj uşor, cu dimensiuni cuprinse între 17 şi 20 de ţoli. Lista echipamentelor standard pentru BMW i4 M50 include jante M de 18 ţoli, din aliaj uşor, echipate cu anvelope de dimensiuni diferite – la fel ca toate jantele opţionale în formatele de 19 şi 20 de ţoli. Jantele şi anvelopele au fost dimensionate cu atenţie cu obiectivul de a maximiza potenţialul de a construi forţe de acceleraţie laterale, rezultând o dinamică excelentă în viraje. De asemenea, pe lista dotărilor opţionale pentru BMW i4 M50 sunt şi anvelopele de înaltă performanţă care măsoară 255/35 R20 în faţă şi 285/30 R20 pe puntea spate. Modelul complet electric BMW M este disponibil suplimentar cu un pachet M Technic, care cuprinde jante de 20 de ţoli, din aliaj uşor, frâne M Sport cu discuri mai mari – 374 milimetri – în faţă, precum şi măsuri aerodinamice suplimentare.

Plăcerea de a conduce, siguranţa, confortul şi eficienţa sunt îmbunătăţite şi mai mult de monitorul presiunii în pneuri – disponibil standard, de nouă generaţie. Senzorii sistemului transmit date despre presiunea şi temperatura pneurilor pentru fiecare roată individuală, care apoi sunt procesate pentru a genera citiri corespunzătoare pe displayul central. Monitorul presiunii în anvelope ia în considerare şi datele specifice privind anvelopele montate, inclusiv producătorul, dimensiunile şi data producţiei, care pot fi scanate în premieră dintr-un cod QR de la fabrică sau partenerul de service. Exclusiv pentru BMW, acest sistem simplifică şi utilizarea indicatorului de presiune a anvelopelor în meniul iDrive. În elementul de meniu pentru selectarea anvelopelor, conducătorul trebuie doar să indice dacă automobilul este încărcat parţial sau complet pentru a vizualiza informaţii atât asupra presiunii ideale şi curente a anvelopelor, cât şi pentru a decide dacă este nevoie să le regleze.

Funcţia de diagnosticare digitală a anvelopelor prezentată la BMW i4 serveşte, de asemenea, la minimizarea riscului de perforare. Singurul de acest gen din acest segment, funcţionează prin prelucrarea datelor de la monitorul presiunii pneurilor în BMW Backend, împreună cu citirile de presiune, temperatură şi viteză a roţilor pentru a prognoza durata de viaţă rămasă a anvelopelor. Aceasta completează funcţionalitatea monitorului de presiune a anvelopelor prin preluarea oricărui indiciu de deteriorare a anvelopelor. Clienţii pot fi informaţi prin intermediul aplicaţiei My BMW, de exemplu, dacă trebuie luate măsuri.

Design inteligent şi uşor, aerodinamică optimizată
Măsurile inteligente de design uşor pentru caroserie şi şasiu au permis optimizarea masei şi a proprietăţilor funcţionale ale componentelor relevante pentru o rigiditate şi siguranţă superioare la impact. BMW i4 foloseşte un element lateral al motorului realizat din profiluri din aluminiu extrudat şi lonjeroane din aluminiu turnat sub presiune. Capota şi panourile laterale frontale sunt, de asemenea, fabricate din aluminiu.

Pe lângă celula de pasageri extrem de rigidă, construită din oţeluri ştanţate la cald şi aliaje de aluminiu, structurile portante extrem de rezistente, conceptul general de maximizare a protecţiei ocupanţilor include şi elemente electronice de siguranţă integrate care utilizează sistemele de siguranţă pasivă în ordinea potrivită, în momentul optim şi cu efectul necesar pentru tipul şi gravitatea specifice de coliziune. De asemenea, BMW i4 este echipat standard cu un sistem de capotă activă pentru a optimiza protecţia pietonilor.

Atributele aerodinamice excelente ale caroseriei i4 au un impact pozitiv asupra performanţei şi autonomiei sale. Gran coupé-ul electric are un coeficient aerodinamic (Cd) de doar 0,24. Toate zonele caroseriei au fost realizate conform principiilor aerodinamice, de la spoilerul frontal, trecând pe la oglinzile exterioare, până la spoilerului hayonului. Carcasa bateriei de înaltă tensiune, ecranarea compartimentului motor şi capacul braţelor de torsiune formează o suprafaţă continuă cu tranziţii perfecte care simplifică fluxul de aer de-a lungul caroseriei inferioare. Alte măsuri includ spoilerului frontal, ghidajele de aer din faţa roţilor, canalele încorporate care optimizează fluxul de aer şi panourile de acoperire pentru puntea spate şi difuzor. Difuzorul spate special conceput, realizat cu materii prime pe bază de textile, contribuie atât la reducerea masei, cât şi la direcţionarea eficientă a fluxului de aer.

Controlul activ al clapetei de aer din partea de jos a grilei BMW, altfel complet închisă, reduce şi mai mult rezistenţa aerodinamică a maşinii. Clapetele pot fi reglate automat de sistem în 10 paşi, permiţând alimentarea cu aer de răcire a sistemului de propulsie, a bateriei de înaltă tensiune, a frânelor şi a sistemului de aer condiţionat în cantităţi măsurate cu precizie. Air Curtains de la marginile exterioare ale spoilerului faţă ghidează aerul care curge în mod controlat de-a lungul roţilor. Jantele standard din aliaj uşor au deja un design optimizat aerodinamic. Există, de asemenea, opţiunea jantelor BMW Individual aerodinamice, cu inserţii între spiţe al căror design plat asigură un flux de aer mult mai lin. Îmbunătăţirea rezultată a proprietăţilor aerodinamice creşte autonomia cu aproximativ 10 kilometri în ciclul de testare WLTP.

 

 

Tehnologia sistemului de propulsie şi variante de model.
A cincea generaţie a tehnologiei BMW eDrive, acum şi la un model BMW M.

Caracteristicile motoarelor electrice montate pe BMW i4 au la bază aceeaşi competenţă tehnologică amplă pe care BMW Group a valorificat-o pentru reglarea integrată a sistemului de propulsie şi a tehnologiei şasiului. Motoarele sunt – la fel ca bateriile de înaltă tensiune, electronica de putere şi tehnologia de încărcare – produsul tehnologiei BMW eDrive de a cincea generaţie. Principiul specific de proiectare ESM al motorului sincron AC îi conferă o formă distinctă de livrare a puterii, care este esenţială pentru a permite i4 să combine mobilitatea locală fără emisii cu plăcerea de a conduce pentru care BMW este renumit. Eficienţa ridicată a sistemului de propulsie şi tehnologia NMC-811 (catod de ultimă generaţie care foloseşte 80% Nichel, 10% Mangan, 10% Cobalt) de ultimă oră a bateriei oferă automobilului o autonomie ridicată şi, prin extensie, o capacitate de utilizare zilnică excepţională. Iar tehnologia de încărcare extrem de puternică, cu o capacitate maximă de încărcare de 200 kW pentru încărcarea la curent continuu, înseamnă că sunt necesare doar opriri scurte de-a lungul călătoriei pentru a reface conţinutul de energie al bateriei de înaltă tensiune.

Tehnologia de propulsie dezvoltată intern de BMW Group de la bordul primului model BMW M complet electric oferă o experienţă de performanţă impresionantă. BMW i4 M50 este alimentat de un motor electric de 190 kW pe puntea faţă şi de unul de 230 kW în spate, care, împreună, oferă o putere maximă combinată de 400 kW/544 CP. Sistemul de tracţiune integrală electric al acestui model de top permite reglarea cuplului cu viteză şi precizie incredibile, maximizând astfel performanţa dinamică, tracţiunea şi stabilitatea de manevrare în orice moment, în conformitate cu comenzile conducătorului, condiţiile suprafeţei drumului şi situaţia de condus (vezi capitolul “Dinamică”). Tehnologia sistemului de propulsie a BMW i4 eDrive40 promite o plăcere de condus durabil într-un format mai clasic: puterea generată instantaneu de motorul electric de 250 kW/340 CP este transferată către şosea prin roţile din spate.

Sistem de propulsie foarte integrat oferă o creştere optimă a puterii şi eficienţă
A cincea generaţie de tehnologie BMW eDrive este centrată în jurul unei unităţi de propulsie care reuneşte motorul electric, electronica de putere şi transmisia ca un pachet integrat într-o singură carcasă. Această abordare de proiectare permite o densitate a puterii cu aproximativ 50% mai mare decât poate oferi sistemul de propulsie electric al actualului BMW i3 (MY 2020). Puterea de acţionare produsă de motoare este canalizată în fiecare caz prin intermediul transmisiei cu o singură viteză – instalată în aceeaşi carcasă – către roţile faţă şi spate de-a lungul celui mai scurt traseu posibil. Drept urmare, topologia sistemului de propulsie electric beneficiază atât de livrare instantanee a puterii, cât şi de eficienţă la BMW i4. În plus, permite o- reducere substanţială a spaţiului de instalare necesar în raport cu puterea pe care o produce sistemul de propulsie. Nivelul remarcabil de scăzut de zgomot şi vibraţii al automobilului, comparativ cu rivalii săi, adaugă confort al călătoriei. Această valoare de lider în clasă poate fi atribuită şi abordării inovatoare a designului.

Motoarele electrice dezvoltate intern de BMW Group au un factor de eficienţă de 93% în ultima lor versiune. Prin urmare, nu numai că îmbunătăţesc datele obţinute de motoarele termice actuale (mai puţin de 40%), dar se clasează şi printre primele unităţi de propulsie electrice din clasa lor. Eficienţa lor excepţională joacă un rol-cheie în a permite BMW i4 M50 să înregistreze un consum combinat de energie electrică de 19-24 kWh/100 km în ciclul de testare WLTP, în timp ce BMW i4 eDrive40 înregistrează 16-20 kWh/100 km în condiţii WLTP similare.

Eficienţa ridicată a motoarelor electrice face posibilă furnizarea de performanţe sportive remarcabile în stilul tipic BMW. Consumul redus de energie electrică şi densitatea energetică ridicată a bateriei de înaltă tensiune au ca rezultat o autonomie care este suficientă chiar şi pentru distanţe lungi. Un astfel de nivel ridicat de utilizare zilnică ar putea fi obţinut altfel doar prin montarea unor baterii disproporţionat de mari, care ar creşte masa automobilului şi, prin urmare, ar avea un efect negativ asupra dinamicii şi a consumului de energie. Autonomia excelentă a BMW i4 este susţinută mai degrabă de eficienţă, decât de baterii mai mari. Tehnologia BMW eDrive de generaţia a cincea rezolvă, prin urmare, dilema cu care s-au confruntat toate automobilele electrice în trecut şi contribuie la crearea unei simbioze de performanţă sportivă, eficienţă energetică şi autonomie practică care diferenţiază în mod clar BMW i4 de concurenţii săi.

Concept special de motor: performanţe dinamice, dependenţă mai mică de materialele critice
Calităţile specifice ale motoarelor electrice sunt rezultatul unui design care marchează o abatere fundamentală de la tehnologia întâlnită în mod normal în unităţile concurente. Acestea funcţionează conform principiului unui motor sincron AC (ESM), , care se remarcă printr-un răspuns optimizat faţă de un motor asincron. Alimentarea rotorului din motoarele BMW i4 nu este indusă de magneţii permanenţi ficşi, ci de alimentarea cu energie electrică. Acest lucru permite ca utilizarea metalelor critice din pământuri rare (necesare pentru componentele magnetice) să fie evitată în totalitate la fabricarea rotorului.

Dezvoltarea puterii sistemului de propulsie beneficiază, de asemenea, de designul său special. Motorul oferă imediat tot cuplul său maxim la demaraj şi îl menţine pe un interval de turaţii extrem de larg. Controlată cu precizie, alimentarea cu electricitate a rotorului conferă motorului şi o densitate de putere foarte mare – 2,14 kW/kg pentru motorul de la BMW i4 eDrive40, de exemplu, şi 1,96 kW/kg pentru al doilea motor care propulsează roţile faţă ale BMW i4 M50. Momentul maxim al cuplului este de 430 Nm la BMW i4 eDrive40 – şi chiar 795 Nm la BMW i4 M50.

Performanţă captivantă cu funcţia Sport Boost la BMW i4 M50
Ca rezultat, trăsătura definitorie a experienţei de condus este dezvoltarea puterii, care este nu numai rapidă, ci şi remarcabil de consistentă. Tracţiunea integrală electrică controlată central la BMW i4 M50, care este conectată de sistemele de control al tracţiunii, permite în plus măsurarea extrem de rapidă şi precisă a puterii de acţionare în funcţie de situaţia de condus, de condiţiile de drum şi de dorinţele conducătorului. Motorul care antrenează roţile spate generează o putere maximă de 230 kW/313 CP, în timp ce unitatea de pe puntea faţă produce 190 kW/258 CP. Interacţiunea controlată inteligent între cele două unităţi de propulsie electrice asigură că automobilul va continua să progreseze fără efort în orice moment, chiar şi în condiţii meteorologice nefavorabile.

O funcţie boost special concepută, care poate fi activată la cerere de către conducător, aduce caracterul performant al modelului BMW M şi mai mult în prim-plan. Este disponibilă ori de câte ori este activat modul SPORT şi este utilizat pentru a elibera puterea maximă a ambelor motoare, atunci când conducătorul doreşte să accelereze extrem de repede. Funcţia Sport Boost creşte puterea combinată de propulsie a sistemului cu 50 kW/68 CP, până la maximul de 400 kW/544 CP, timp de peste 10 secunde. În acelaşi timp, cuplul combinat este crescut cu 65 Nm, la 795 Nm. Acceleraţia electrizantă este însoţită de o coloană sonoră dramatică specifică M, care intensifică şi mai mult experienţa de performanţă în interiorul BMW i4 M50 (vezi capitolul “Interior şi echipare largă”).

Activarea funcţiei Sport Boost permite BMW i4 M50 să sprinteze de la 0 la 100 km/h în 3,9 secunde. Pentru a permite folosirea puterii maxime în situaţii în care capacităţile de performanţă ale automobilului sunt într-adevăr puse la încercare, efectul Sport Boost poate fi declanşat de mai multe ori succesiv dacă bateria de înaltă tensiune are o încărcare suficientă. De fiecare dată când conducătorul accelerează, o pictogramă asemănătoare cu indicatorul de combustibil din grupul de instrumente arată câtă putere suplimentară este disponibilă şi pentru cât timp. De asemenea, funcţia Launch Control este disponibilă pentru a accelera de pe loc cu o tracţiune optimă (a se vedea capitolul despre “Dinamică”). BMW i4 M50 are o viteză maximă controlată electronic de 225 km/h.

Sportivitate şi eficienţă obişnuite BMW la BMW i4 eDrive40
Un motor electric plin de viaţă este combinat cu tracţiunea spate clasică la BMW i4 eDrive40 pentru a oferi flerul sportiv pentru care marca este renumită, la care se adaugă şi o eficienţă uimitoare. Unitatea sa de propulsie dezvoltă o putere maximă de 250 kW/340 CP între 8.000 şi 17.000 rpm, plasând-o pe picior de egalitate cu cel mai puternic motor BMW diesel cu şase cilindri în linie din portofoliu actual al mărcii. Celălalt factor-cheie în caracteristicile de performanţă ale motorului electric este cuplul maxim de 430 Nm, care este disponibil imediat.

BMW i4 eDrive40 sprintează de la 0 la 100 km/h în 5,7 secunde. Viteza sa maximă este limitată electronic la 190 km/h.

Regenerarea adaptivă a energiei în timpul unei călătorii poate fi ajustată inteligent
Regenerarea adaptivă şi reglată individual în timpul frânei de motor şi frânării permite creşterea eficienţei sistemului de propulsie al BMW i4 într-un mod în care nici un alt model din acest segment nu poate.

Managementul recuperării inteligente înseamnă că intensitatea recuperării energiei la frânare poate fi adaptată la situaţia de condus, aşa cum este detectată de datele din sistemul de navigaţie şi de senzorii utilizaţi de sistemele de asistare a condusului. Când automobilul se apropie de o intersecţie sau senzorii radar detectează alt automobil mai lent în faţă, pe aceeaşi bandă, gradul de recuperare poate fi crescut. La apropierea de intersecţii cu semafoare (în ţările unde infrastructura permite acest lucru, pentru moment funcţia nu este disponibilă în România), generarea energiei la frânare este anulată dacă luminile trec de la roşu la verde. Decelerarea controlată în mod inteligent prin recuperare contribuie şi la creşterea autonomiei. Atunci când este combinată cu un stil proactiv de condus, regenerarea adaptivă permite efectuarea a mai mult de 90% din toată decelerarea folosind doar Brake Energy Regeneration, fără a fi necesară utilizarea sistemului de frânare.

Pe de altă parte, pe drum liber, funcţia “coasting” îmbunătăţeşte confortul şi eficienţa, automobilul deplasându-se liber, fără frânări, ori de câte ori conducătorul eliberează acceleraţia. Reglajele adaptive în funcţie de situaţia de condus se efectuează şi atunci când funcţia de navigaţie nu este activată.

Generarea adaptivă este una dintre setările standard activate atunci când poziţia de condus D este angajată folosind maneta selectorului de pe consola centrală. Alternativ, conducătorul poate alege o setare de generare ridicată, medie sau scăzută a energiei la frânare din meniul iDrive. Puterea maximă recuperată este de 116 kW la BMW i4 eDrive40 şi de 195 kW la BMW i4 M50. În poziţia de condus D, noul BMW i4 demarează la viteză minimă de îndată ce frâna este eliberată, sporind confortul la manevră şi în traficul aglomerat. Activarea poziţiei de condus B generează aşa-numitul control “one pedal feeling”, caracteristic automobilelor electrice ale BMW Group, oferind o recuperare foarte puternică. Recuperarea rămâne activă până la oprire şi, de asemenea, menţine automobilul orientat spre confort pe zonele de urcare şi de coborâre până la următoarea repornire.

Informaţiile procesate grafic despre starea de condus şi fluxul de energie pot fi apelate în meniul Live Vehicle al sistemului de operare BMW iDrive. Când se rulează în modurile PERSONAL sau EFFICIENT, care pot fi selectate folosind butonul My Modes, displayul central arată clar dacă motoarele electrice ale BMW i4 furnizează putere în acel moment, alimentează energia de frânare înapoi în bateria de înaltă tensiune prin recuperare sau sunt deconectate de la transmisie pentru modul “coasting”. Conducătorul primeşte de asemenea informaţii suplimentare de îndată ce automobilul este decelerat prin recuperarea adaptivă. Motivul frânării, cum ar fi o situaţie de viraj, un sens giratoriu sau o ieşire de pe autostradă, este dat pe displayul central.

Baterie de înaltă tensiune: densitate de energie optimizată pentru o autonomie suplimentară
Tehnologia BMW eDrive de a cincea generaţie include şi o baterie de înaltă tensiune cu tehnologie de ultimă generaţie a celulelor. Odată cu BMW i4 îşi va face debutul o baterie de înaltă tensiune extrem de subţire, cu o înălţime a celulei de doar 110 milimetri. Densitatea volumetrică de energie la nivelul celulei creşte cu 40% comparativ cu bateria actualului BMW i3 (MY 2020). Cea mai recentă generaţie de baterii de înaltă tensiune prezintă calităţi superlative şi atunci când vine vorba de capacitatea de performanţă, încărcare şi descărcare, durabilitate şi siguranţă. În plus, şi raportul masă/capacitate de stocare este excepţional.

Bateriile pentru BMW i4 sunt acoperite de o garanţie valabilă timp de opt ani sau până la 160.000 de kilometri. Bateriile de înaltă tensiune BMW eDrive de generaţia a cincea sunt potrivite în mod special pentru reutilizarea materiilor prime ca parte a unei abordări circulare. Materialele utilizate în acestea şi proiectarea lor au ca rezultat o rată de reciclare de până la 90%.

Bateria de înaltă tensiune a i4 este poziţionată jos, în podeaua automobilului. Conceput special pentru acest model, aceasta cuprinde patru module cu câte 72 de celule şi trei module cu câte 12 celule. Împreună furnizează un conţinut net de energie de 80,7 kWh (conţinut energetic brut: 83,9 kWh). Acest lucru permite BMW i4 M50 să afişeze o autonomie calculată de WLTP de până la 510 kilometri (până la 410 km mile cu anvelope de 19 ţoli conform EPA), în timp ce BMW i4 eDrive40 are o autonomie chiar mai mare – până la 590 kilometri în ciclul de testare WLTP (până la 491 km cu anvelope de 18 ţoli conform testului EPA).

Sistem de încălzire şi răcire integrat cu funcţie de pompă de căldură, management termic proactiv pentru baterie
BMW i4 este echipat standard cu un sistem de încălzire şi răcire integrat pentru habitaclu, împreună cu bateria de înaltă tensiune şi sistemul de propulsie, care funcţionează utilizând o funcţie de pompă de căldură extrem de eficientă. Sistemul cuprinde trei circuite de răcire/încălzire care pot fi interconectate prin intermediul unor supape electrice cu un rezervor de expansiune comun. În timp ce se conduce la temperaturi exterioare scăzute, de exemplu, excesul de căldură generat de unităţile de propulsie este utilizat pentru a încălzi bateria de înaltă tensiune. Versiunea extrem de integrată a pompei de căldură dezvoltată de BMW consumă din nou cu până la 75% mai puţină energie decât sistemul actualului BMW i3 (MY 2020). Un modul de răcire pe două niveluri, un compresor frigorific, două evaporatoare, un condensator răcit cu apă şi o unitate de control performantă asigură împreună un control optim al temperaturii atât pentru componentele BMW eDrive, cât şi pentru interiorul automobilului în orice stare de funcţionare şi în orice condiţii meteorologice normale. La temperaturi ambientale extrem de scăzute, pompa de căldură este asistată de o pereche de încălzitoare puternice cu flux continuu, fiecare oferind o putere de încălzire de 9 kW. Prin aceasta se asigură oferirea foarte eficientă a unui confort termic în orice situaţie, la fel ca la modelele BMW alimentate convenţional.

Cea mai recentă versiune a pompei de căldură foloseşte căldura ambientală şi căldura de la dezumidificare – precum şi căldura reziduală de la motoare – pentru o funcţionare eficientă din punct de vedere energetic. La temperaturi exterioare foarte scăzute, acest lucru are ca rezultat un câştig de autonomie de aproximativ 15% (în condiţii WLTP) comparativ cu sistemele convenţionale de încălzire şi răcire electrice. Iar autonomia poate fi extinsă cu până la 31% dacă este necesar un nivel ridicat de încălzire în timpul circulaţiei în traficul urban.

Sistemul de încălzire şi răcire integrat asigură, de asemenea, un control optim al temperaturii pentru bateria de înaltă tensiune în situaţii de condus extrem de dinamic, cu cerinţe de putere ridicate şi la încărcarea rapidă de la o staţie de încărcare DC. Dacă funcţia de ghidare pe traseu a sistemului de navigaţie este activă şi a programat o oprire la jumătatea călătoriei pentru BMW i4 la o staţie de încărcare rapidă, gestionarea termică proactivă va precondiţiona automat bateria în prealabil. Încălzirea bateriei de înaltă tensiune sau răcirea acesteia, după caz, înseamnă că aceasta va atinge temperatura optimă pentru o încărcare rapidă şi eficientă la capacitate maximă la sosirea la staţia de încărcare. Gestionarea termică ia în considerare o serie de factori, inclusiv temperatura actuală a bateriei, autonomia rămasă, rata de încărcare prevăzută şi cantitatea de energie electrică care trebuie alimentată în baterie în conformitate cu calculul general al traseului.

Condus sportiv, încărcare de mare viteză: unitatea de încărcare permite alimentarea cu putere la 200 kW
Pe lângă principiul de proiectare independent al motoarelor electrice şi bateria optimizată de înaltă tensiune, şi noua tehnologie de încărcare face parte din setul de instrumente BMW eDrive de a cincea generaţie. Unitatea de încărcare combinată (CCU) a BMW i4 permite un nivel extrem de ridicat de flexibilitate atunci când vine vorba de utilizarea staţiilor de încărcare de diferite tipuri. Prin urmare, alimentarea cu energie electrică a automobilului este un proces rapid şi uşor pe toate pieţele auto internaţionale. Sistemul reuneşte funcţiile transformatorului de tensiune, electronica de încărcare şi distribuţia de energie, plus sistemele de gestionare a funcţiilor de propulsie, de înaltă tensiune şi de încărcare, într-un singur pachet. Unitatea de control extrem de integrată menţine sistemul de propulsie electric alimentat cu o sursă puternică de energie, controlată cu precizie, asigurând în acelaşi timp că bateria de înaltă tensiune este încărcată rapid şi eficient. Transformatorul de tensiune cu o putere maximă de 4 kW alimentează consumatorii conectaţi la sursa de alimentare de 12V din BMW i4 – cum ar fi sistemul de iluminare şi audio – cu energie electrică.

Conectarea bateriei de înaltă tensiune la o priză convenţională sau un panou (wallbox) permite alimentarea acesteia cu curent alternativ atât din conexiuni monofazate, cât şi trifazate la o rată de încărcare de până la 11 kW. Folosind această metodă, BMW i4 îşi poate reîncărca bateria de la complet descărcată la 100% în mai puţin de 8,5 ore.

O putere de încărcare semnificativ mai mare şi timpii de încărcare mai scurţi – acest lucru poate fi obţinut prin utilizarea unei staţii de încărcare rapidă DC. Astfel BMW i4 îşi poate încărca bateria de înaltă tensiune cu puteri de până la 200 kW. Deci, atunci când este conectat la staţii de încărcare de mare putere de tipul celor găsite în principal pe rutele de transport majore, poate încărca suficientă energie la bord în doar 10 minute pentru a creşte autonomia cu 164 de kilometri la BMW i4 eDrive40, respectiv cu 140 de kilometri în cazul BMW i4 M50.

 

 

Design.
Combinaţia perfectă de dinamică şi dezvoltare durabilă.

Primul model complet electric dezvoltat pentru segmentul mediu al mărcii BMW ia forma unui gran coupé. BMW i4 combină estetica sportivă distinctivă a coupé-urilor mărcii cu confortul unui automobil cu patru uşi şi un caracter practic extins, inclusiv un hayon mare. Proporţiile întinse elegant şi estetica curată a designului caroseriei aduc exclusivitate şi scot în evidenţă priceperea sportivă pentru care BMW este renumit în segmentul premium al clasei medii. Punctele centrale de inovaţie ale BMW i4 – grila închisă, tehnologia bateriei în podeaua automobilului şi elementele difuzoare sportive, care optimizează aerodinamica maşinii – sunt evidenţiate prin accente BMW i Blue. Designul automobilului prezintă impecabil uniunea inovatoare de dinamică şi dezvoltare durabilă întruchipate de BMW i4 într-o formă pur electrică, cu emisii zero.

Când urci în interiorul BMW i4, caracterul său progresist este evidenţiat de un grup de afişaje inovatoare, complet digitale, pentru cea mai recentă generaţie BMW iDrive. Ecranul central curbat BMW îmbină tabloul de instrumente şi ecranele de control ale displayului central într-o suprafaţă dintr-o singură unitate, din sticlă curbată, care este înclinată spre conducător. Noul sistem de control şi operare permite o reducere semnificativă a numărului de comutatoare şi butoane din cockpit. Noua generaţie a Head-Up Display atrage o atenţie şi mai mare asupra experienţei de condus sportiv. Locul de muncă al conducătorului se regăseşte într-o ambianţă premium plină de eleganţă şi modernitate, ale cărei materiale de înaltă calitate şi manopera de precizie reprezintă o propunere convingătoare.

Proporţii întinse, linii cursive, suprafeţe proiectate clar
Proporţiile întinse elegant ale noului BMW i4 sunt rezultatul unei lungimi a automobilului de 4.785 milimetri, lăţimii de 1.852 milimetri, înălţimii de 1.448 milimetri şi ampatamentului de 2.856 milimetri. Ecartamentul faţă de 1.600 milimetri şi cel spate 1.630 milimetri creează fundaţiile ideale pentru o setare a şasiului adaptată pentru a spori dinamica în viraje şi sunt esenţiale pentru postura musculoasă a BMW i4. Consolele scurte, montanţii subţiri, uşile cu geamuri fără rame şi linia acoperişului care curge lin în spate subliniază o siluetă care se potriveşte foarte mult stilului de coupé BMW.

În centrul părţii frontale se află grila BMW remarcabilă, proeminentă pe verticală, care este în mare parte închisă ca urmare a cantităţii mici de aer de răcire necesară componentelor de propulsie electrică. Designul grilei mesh specific modelului, închis în secţiunea sa superioară oferă un aspect distinctiv. În funcţie de specificaţii, camera frontală a automobilului este însoţită de senzori cu ultrasunete şi radar integraţi discret în suprafaţa grilei. Spoilerul frontal al BMW i4 are doar un număr mic de deschideri. Acestea includ Air Curtains poziţionate spre marginile sale exterioare, care direcţionează eficient aerul care trece pe lângă roţi. Suprafeţele proiectate clar şi vopsite aproape în întregime în culoarea caroseriei, liniile precise şi inserţiile negre subliniază caracterul modern, cu funcţii, al părţii frontale.

Cu aspectul lor redus şi sofisticat din punct de vedere tehnic, farurile subţiri ale BMW i4 se integrează perfect cu designul suprafeţei grilei BMW. Aspectul clasic al farurilor duble este completat prin adăugarea de elemente luminoase moderne şi minimaliste în formă de U pentru luminile de zi. BMW i4 este echipat standard cu faruri LED integrale, în timp ce clienţii pot comanda opţional faruri LED adaptive cu BMW Laserlight, inclusiv asistentul de fază lungă BMW Selective Beam cu efect antiorbire. La viteze mai mari de 60 km/h, sistemul activează automat BMW Laserlight în locul sistemului de fază lungă led şi măreşte raza de acţiune a fasciculului la maximum 500 de metri. Sistemul iluminează traseul în mod dinamic. Farurile Laserlight pot fi identificate prin accente albastre în interiorul blocurilor optice tridimensionale şi prin surse de lumină în formă hexagonală pentru luminile zi.

Suprafeţele sculptate mari şi netede, Air Breathers, integrate în pragul lateral de pe panourile laterale frontale, mânerele integrate ale uşilor şi marginea din spate a habitaclului marchează designul optimizat aerodinamic al BMW i4 atunci când este privit din lateral. Grafica extinsă elegantă a geamurilor laterale se continuă în curba Hofmeister deasupra umerilor puternici de deasupra roţile spate.

Jantele aerodinamice proiectate exclusiv pentru BMW i4 au inserţii din aluminiu. Acestea combină designul uşor cu liniile optimizate, contribuind la extinderea autonomiei electrice a automobilului. Jantele formează o sculptură tridimensională, în care lumina este reflectată într-un prezentare spectaculoasă în timpul deplasării.

Deoarece nu este necesar un sistem de evacuare, secţiunea inferioară a difuzorului spate este utilizată pentru a îmbunătăţi aerodinamica; elementele de difuzor poziţionate aici au un design sportiv, puternic din punct de vedere vizual şi evidenţiază prezenţa unui sistem de propulsie electric printr-un detaliu modern.

Sub stopurile lungi şi subţiri, în formă de L, cu designul lor extrem de tehnic, se află un tratament de suprafaţă extrem de clar, care a asigurat că şi spate BMW Concept i4 a întors privirile. Aripioarele verticale clare încadrează spatele maşinii în lateral. Între ele, suprafeţele creează mişcări atletice, atractive. Zonele inferioare ale pragurilor şi spoilerului spate au un finisaj sofisticat de culoare neagră, conferind maşinii o poziţie coborâtă şi accentuând poziţia sa largă pe drum. Camera de marşarier este integrată în logo-ul BMW de pe hayon.

BMW i4 M50 cu indicii de stil clasice orientate spre performanţă
Caracteristicile de design specifice modelului conferă BMW i4 M50 un aspect atrăgător, care se referă în mod clar la caracterul său sportiv. Spoilerul frontal are forma caracteristică de U a modelelor BMW M. Prizele de aer laterale suplimentare optimizează răcirea frânelor. Conturul grilei BMW şi decoraţiunea verticală din jurul Air Curtains vin în Cerium Grey, la fel şi capacele oglinzii exterioare şi inserţiile din marginile exterioare ale difuzorului spate, în timp ce Air Breathers, benzile decorative de pe pragurile laterale şi decoraţiunea barei spate sunt vopsit în negru lucios. Un spoiler specific M pe hayon completează aspectul distinctiv, orientat spre performanţă, al BMW i4 M50.

Linia M Sport disponibilă opţional pentru BMW i4 eDrive40 trimite, de asemenea, un mesaj clar despre capacitatea dinamică a automobilului. Printre elementele disponibile aici se numără structura puternic sculptată a barei faţă şi decoraţiunea de pe marginea inferioară şi laturile barei spate în Dark Shadow. Un pachet de exterior M Carbon poate fi comandat ca opţiune pentru BMW i4 M50 şi pentru BMW i4 eDrive40 în completarea liniei M Sport. Acesta cuprinde decoraţiunea prizelor de aer laterale din partea frontală, capacele oglinzilor exterioare, elementele decorative laterale pentru difuzorul spate şi un spoiler spate special format din fibră de carbon high-tech ultrauşoară. Finisajul coloristic al exteriorului BMW i4 poate fi ales dintre două culori uni, şapte nuanţe metalizate şi o opţiune Frozen Matt. Sunt disponibile de asemenea finisaje în culori BMW Individual.

Design interior: formă inovatoare a designului cockpitului orientat către conducător cu ecran central curbat BMW
Interiorul BMW i4 îmbină limbajul de design clar şi atmosfera premium modernă cu o abordare extrem de progresistă a designului cockpitului orientat către conducător. Gran coupé-ul pur electric vine echipat standard cu un panou de instrumente foarte subţire şi redus, care oferă scena perfectă pentru cea mai recentă versiune a grupului de afişaje complet digitale. Inovatorul ecran central curbat BMW reuneşte monitorul de informaţii din spatele volanului şi displayul central al sistemului de control/operare BMW iDrive într-o suprafaţă de sticlă fără cadru dintr-o singură bucată înclinată spre conducător. Monitorul de informaţii de 12,3 ţoli (31,24 cm) şi displayul central de 14,9 ţoli (37,85 cm) se îmbină într-o singură unitate orientată spre conducător.

Ecranul central curbat al BMW i4 este ţinut în poziţie de o structură de susţinere care este ascunsă vederii pasagerilor, astfel încât pare că pluteşte în cockpit. Tehnologia de afişare de înaltă calitate, care utilizează sticlă antireflex, face posibilă şi renunţarea la habitaclul obişnuit pentru a proteja citirile de lumina soarelui, oferind zonei cockpitului un aspect remarcabil de ordonat şi aerisit.

Ambianţa premium emană un accent clar pe sportivitatea durabilă
Întreg designul interior este orientat direct spre a oferi o experienţă de condus bogată. BMW i4 este echipat standard cu scaune sport şi volan sport cu butoane multifuncţionale. Consola centrală înaltă şi structura de suprafaţă cursivă de la panoul de instrumente la panourile uşilor generează o senzaţie de cocooning pentru scaunele faţă. La automobilele BMW i4 M50 şi cu echipare M Sport, apărătoarele de genunchi moi şi ridicate de pe consola centrală accentuează şi mai mult caracterul antrenant al maşinii.

Suprafeţele proiectate clar, materialele de înaltă calitate şi manopera cu precizie sunt ingrediente-cheie pentru atmosfera premium a interiorului. Butonul Start/Stop pentru sistemul de propulsie este poziţionat într-un panou de comandă proiectat clasic în consola centrală, care găzduieşte şi controlerul BMW, butoanele pentru unitatea Driving Experience Control şi frâna de parcare electromecanică, alături de maneta schimbătorului de viteze specifică modelului. Accentele albastre de pe butonul Start/Stop, volan şi maneta schimbătorului de viteze sunt un semn al sistemului de propulsie electric.

Benzile decorative de interior în negru lucios sau Aluminium Rhombicle Anthracite (pentru automobilele BMW i4 M50 şi cu echipare M Sport) sunt standard. O selecţie de alte benzi decorative de interior – inclusiv opţiuni din lemn fin şi elemente high-end potrivite de la BMW Individual – se poate comanda opţional.

 

 

Interior şi echipare extinsă.
Ambianţă premium cu stil individual.

Caracterul premium al BMW i4 se reflectă şi în marea varietate de opţiuni de personalizare disponibile pentru designul exterior, designul interior şi echipamente. O selecţie largă de finisaje de vopsea pentru exterior, jante din aliaj uşor în diferite dimensiuni şi stiluri, caracteristicile specifice de design ale liniei M Sport, pachetul de exterior M Carbon şi opţiunile retrofit din gama de accesorii M Performance permit clientului să ofere gran coupé-ului complet electric o apariţie care reflectă stilul lor personal. De asemenea există şi o listă extinsă de opţiuni care aduc îmbunătăţiri specifice plăcerii de a conduce, caracterului practic şi confortului oferite de BMW i4.

Spre deosebire de producătorii de automobile care produc automobile preconfigurate sau îşi oferă modelele doar într-un număr strict limitat de variante de design şi cu pachete de echipamente fixe, producătorul premium BMW construieşte fiecare automobil individual, conform specificaţiilor precise ale clientului. Din acest motiv, BMW i4 – la fel ca toate modelele cu propulsie convenţională ale mărcii – poate să iasă de pe linia de asamblare ca un unicat proiectat şi echipat individual. Gran coupé-ul complet electric poate fi comandat şi cu elemente de la BMW Individual. Cuprinzând o gamă de opţiuni extrem de elegante, gama BMW Individual este concepută pentru a îndeplini cele mai înalte standarde şi pentru a îndeplini dorinţele unice de design.

Plăcerea şi confortul condusului într-o ambianţă premium modernă
Cinci scaune de dimensiuni complete şi un portbagaj extensibil flexibil subliniază calităţile funcţionale ale coupé-ului cu patru uşi, în timp ce designul cockpitului orientat spre conducător, consola centrală înaltă cu panou de control clar structurat şi poziţia de şezut sportivă, de cocoon, pentru conducător şi pasagerul din faţă alimentează experienţa de condus bogată. Materialele de înaltă calitate, manopera cu precizie şi liniile armonioase de pe suprafeţele panoului de instrumente şi ale panourilor decorative ale uşilor, toate intră în ambianţa premium modernă, la fel ca grupul de monitoare complet digitale al ecranului central curbat BMW.

Opţiunile de înaltă calitate permit clienţilor să îşi exprime stilul personal prin designul BMW i4 şi să crească nivelul de confort pe parcursul călătoriilor lungi. Caracterul dinamic al automobilului poate fi subliniat prin opţiuni, printre care echiparea M Sport şi pachetul M Sport Pro.

Unitatea de comandă montată la nivelul părţii frontale a acoperişului şi noua dispunere a afişajelor creează o impresie de spaţiu optimizat. Pasagerii de pe cele trei locuri din spate se bucură de spaţiu generos pentru picioare şi genunchi. Şi sistemele de prindere Isofix situate la marginile exterioare ale scaunelor dn spate facilitează fixarea scaunelor pentru copii.

Scaunele sport standard oferă un suport optim conducătorului şi pasagerului din faţă prin viraje abordate dinamic, în timp ce reglarea electrică, inclusiv cu funcţie de memorie (standard la BMW i4 M50), este disponibilă opţional. De asemenea, pot fi comandate scaune faţă şi spate încălzite şi ventilaţie activă a scaunului pentru conducător şi pasagerul din faţă. Suprafeţele scaunelor din tapiţeria perforată Sensatec şi din piele Vernasca (disponibilă în cinci variante de culoare) sunt oferite ca alternative la combinaţia stofă/Sensatec. Sunt disponibile şi finisaje BMW Individual cu piele Merino şi finisaje BMW Individual integrale cu piele Merino.

Specificaţiile standard includ şi un volan Sport îmbrăcat în piele, cu butoane multifuncţionale de înaltă calitate. Un volan M îmbrăcat în piele, un volan BMW Individual cu piele şi încălzirea volanului sunt toate în lista de opţiuni. Logo-ul BMW din centrul volanului este încercuit în BMW i Blue. Panoul de instrumente Sensatec opţional are cusături decorative orizontale atrăgătoare, în timp ce panoul de instrumente BMW Individual acoperit cu piele şi benzile decorative BMW Individual de interior oferite în trei variante adaugă detalii rafinate.

Funcţionalitate specifică modelului pentru condus zilnic şi călătorii mai lungi
Hayonul mare, cu deschidere largă, joacă un rol important în versatilitatea specifică modelului BMW i4. Este livrat standard cu un mecanism de deschidere şi închidere electrică şi – dacă este comandată facilitatea Comfort Access opţională – oferă şi deschidere/închidere hands-free. Caracterul practic în utilizarea de zi cu zi şi în călătorii mai lungi este amplificat de o serie de zone de stocare, două suporturi pentru pahare sub capacul din partea frontală a consolei centrale, două porturi USB şi o interfaţă Bluetooth. Sistemul de telefon opţional cu încărcare wireless permite alimentarea prin inducţie a smartphone-urilor compatibile.

Opţional, este disponibil şi un cârlig de remorcare extensibil şi retractabil electric. Sarcina admisă a remorcii este de până la 1.600 de kilograme.

Climatizare automată cu noi comenzi şi filtru integral din nanofibre
BMW i4 este echipat standard cu control automat al climatizării pe trei zone. Acesta permite conducătorului, pasagerului din faţă şi pasagerilor din spate să îşi seteze individual temperatura şi nivelurile de ventilaţie dorite. Conducătorul şi pasagerul din faţă pot regla sistemul de control al climatizării la preferinţele lor personale prin intermediul displayului central sau prin comandă vocală. Temperatura dorită este variabila-cheie pentru acest sistem automat. În funcţie de setările selectate în meniul de control al climatizării, modificarea temperaturii necesită şi reglarea încălzirii şi a ventilaţiei scaunului. Aceasta înseamnă că funcţiile individuale nu mai trebuie să fie operate separat de utilizator. Mai mult, cei de la bord pot vedea imediat dacă sistemul răceşte sau încălzeşte interiorul în prezent şi dacă încălzirea sau ventilaţia scaunului sunt activate.

Pe lângă cantitatea de aer emis şi distribuţia acestuia, sistemul inteligent automat de climatizare reglează, de asemenea, încălzirea şi ventilaţia scaunului, asigurând climatul interior cel mai confortabil posibil. Aceste funcţii suplimentare de confort sunt controlate automat pentru a se potrivi situaţiei specifice şi independent pentru conducător şi pasagerul din faţă. De asemenea, sistemul ia în considerare numărul de pasageri la bord şi locurile pe care le ocupă. Este pentru prima dată când toate funcţiile de îmbunătăţire a temperaturii şi confortului automobilului sunt controlate dintr-o singură sursă.

De ultimă generaţie, tehnologia de filtrare cu nanofibre este utilizată pentru a purifica mai eficient aerul din interiorul maşinii, cu straturi de nano-fleece şi cărbune activ, îmbunătăţind suplimentar calitatea aerului din interior. Tehnologia de filtrare cu nanofibre permite ca particulele ultrafine şi anumite particule microbacteriene şi alergeni să fie păstrate în afara cabinei. Funcţia de preîncălzire sau precondiţionare permite purificarea eficientă a aerului interior înainte ca clientul să urce la bord.

O funcţie de preîncălzire şi precondiţionare este disponibilă standard la BMW i4. Aceasta este activată prin sistemul de operare iDrive, utilizând BMW Display Key opţională sau din smartphone prin intermediul aplicaţiei My BMW.

Nivel ridicat de confort acustic, trapa glisantă/înclinabilă din sticlă cu suprafaţă transparentă mare
BMW i4 este echipat standard cu geamuri acustice pentru parbriz. O oglindă retrovizoare cu antiorbire automată şi oglinzile exterioare care pot fi reglate şi încălzite electric fac parte, de asemenea, din specificaţiile standard. Opţional se poate adăuga un mecanism de pliere cu acţionare electrică pentru oglinzile exterioare.

Trapa opţională din sticlă, cu o suprafaţă transparentă de 0,33 metri pătraţi, inundă interiorul cu lumină. Panoul de sticlă – lat de 865 de milimetri şi lung de 585 de milimetri – se extinde în partea din spate a maşinii. Sistemul de propulsie electric permite secţiunii de sticlă mobile să fie înclinată sau deschisă. De asemenea, există un deflector de vânt şi un parasolar interior operat electric, care oferă ocupanţilor control complet asupra cantităţii de lumină solară şi aer proaspăt care intră în habitaclu.

Stări de lumină şi experienţă audio personalizate
Iluminarea LED standard pentru habitaclu include lumini de citire şi de interior atât în faţă, cât şi în spate, precum şi iluminare pentru torpedou, compartimentul de depozitare de sub cotiera centrală, spaţiul pentru picioare, oglinzile din parasolare şi portbagaj, plus luminile de întâmpinare din uşi. Iluminarea ambientală opţională oferă o iluminare bogată a interiorului, cu ghidaje de lumină cu fibră optică LED poziţionate cu precizie pentru liniile de contur din tabloul de bord şi panourile uşilor. Distribuţia, luminozitatea şi schema de culori ale iluminatului pot fi configurate din meniul iDrive. Această opţiune include şi Welcome Light Carpet pentru apropierea de uşi şi funcţia Dynamic de lumină de interior, ale cărei semnale luminoase pulsatorii indică un apel telefonic primit sau o uşă deschisă atunci când motorul este activ.

BMW Live Cockpit Professional, disponibil standard la BMW i4, include un sistem audio cu tuner DAB+, şase difuzoare şi o putere de 100 de Waţi. Optarea pentru sistemul de difuzoare Hi-Fi creşte numărul de surse de sunet la zece, iar ieşirea amplificatorului la 205 Waţi. Iar pentru cei care caută răsfăţul auditiv suprem, există sistemul de sonorizare Harman Kardon surround, completat cu 16 difuzoare şi un amplificator digital cu şapte canale care furnizează 464 de Waţi de putere audio.

Dinamică îmbunătăţită eficient: M Sport, pachetul M Sport Pro şi accesorii M Performance specifice modelului
Modelul M Sport disponibil ca alternativă la specificaţiile standard împodobeşte interiorul cu design distinctiv şi caracteristici de echipare care îi subliniază caracterul dinamic. Experienţa de performanţă la BMW i4 M50 este îmbunătăţită printr-un design specific al cockpitului. Pachetul M Sport Pro este disponibil pentru BMW i4 eDrive40 ca o extensie a modelului M Sport. Cu frâne M Sport, jante M de 19 ţoli, din aliaj uşor, BMW Individual High-gloss Shadow Line cu funcţii extinse, lumini BMW Individual Shadow Line şi un spoiler spate M negru, oferă o dinamică optimizată şi un aspect foarte atractiv. O acustică sportivă a motorului în interior, sistemul de boxe Hi-Fi şi centurile de siguranţă M amplifică experienţa de la interior.

Accesoriile M Performance disponibile pentru BMW i4 permit clienţilor să ofere automobilului lor o notă sportivă suplimentară, după preferinţele personale. Elementele retrofit disponibile ca parte a gamei de accesorii BMW originale includ jante forjate de 20 de ţoli, din aliaj uşor, cu design Y-spoke şi finisaj mat Jet Black, grilă frontală din fibră de carbon, spliter frontal, ataşamente pentru pragurile laterale şi finisaje pentru difuzor, precum şi detalii aerodinamice pentru bara faţă în negru lucios. Clienţii pot aduce o notă suplimentară de sportivitate în interior prin opţiuni precum volanul M Performance şi panourile decorative de interior cu design din fibră de carbon.

Protecţie acustică a pietonilor şi BMW IconicSounds Electric
Sistemul de propulsie electric al BMW i4 nu produce emisii locale, dar aproape nici un sunet. Prin urmare, pentru a avertiza alţi utilizatori ai drumului că modelul electric se apropie, acesta vine echipat standard cu un sistem acustic de protecţie a pietonilor. Dezvoltat special pentru automobilele BMW electrificate, generat artificial şi emis prin difuzoare exterioare, sunetul este activ până la viteze de 21 km/h pe pieţele europene şi 31 km/h în SUA. Oferă automobilului o acustică tipică mărcii, fără a afecta confortul celor de la bord.

De o experienţă acustică inconfundabilă, specifică modelului, te poţi bucura şi în interiorul BMW i4. Apăsarea butonului Start/Stop generează un acompaniament acustic special, care anunţă activarea modelului electric. Această producţie de sunet a fost creată ca parte a unei colaborări între Hans Zimmer, compozitorul de muzică de film şi câştigător al premiului Oscar, şi Renzo Vitale, director sound design la BMW Group. Când automobilul se află în mişcare, un sunet de condus care dezvoltă un timbru special dezvoltat oferă feedback autentic pentru fiecare mişcare a acceleratorului. Caracterul sunetului se modifică în funcţie de setarea automobilului aleasă prin comutatorul Driving Experience Control. Aceasta înseamnă că spectrul acustic al maşinii este mai dominant şi mai puternic în modul SPORT. Procesele sistemului de propulsie sunt înregistrate în milisecunde, iar accelerarea, schimbările de sarcină sau recuperarea au un acompaniament acustic adecvat. Sunetul de condus dezvoltat pentru BMW i4 M50 se remarcă prin tonul său deosebit de energic. Apăsarea acceleraţiei este însoţită de un sunet mai  antrenant şi tehnic. În plus, diferenţierea acustică între modurile COMFORT şi SPORT este extrem de clară. O altă opţiune disponibilă pentru BMW i4 este funcţia BMW IconicSounds Electric, care va permite încărcarea în automobil a unui sunet de condus nou, dezvoltat împreună cu Hans Zimmer, într-o etapă ulterioară prin intermediul Remote Software Upgrade.

 

 

Servicii digitale şi conectivitate.
Noul BMW iDrive – crearea unui dialog natural între utilizator şi automobil.

Noul BMW iDrive este un factor esenţial în experienţa de utilizator la bordul BMW i4. Cea mai recentă declinare a sistemului de afişare şi operare duce interacţiunea dintre conducător şi automobil în viitorul digital. Noul sistem de operare BMW 8, o nouă generaţie de monitoare, comenzi şi software, plus conectivitate şi procesare de date extrem de puternice oferă BMW i4 toate instrumentele necesare pentru a servi ca partener inteligent şi proactiv în orice situaţie. Operarea intuitivă şi multimodală se transformă astfel într-un dialog natural între utilizator şi automobilul acestuia, care încearcă să adapteze cu precizie toate funcţiile controlate prin intermediul BMW iDrive în funcţie de nevoile şi preferinţele conducătorului, în funcţie de situaţie.

Noul BMW iDrive a fost proiectat cu un accent clar pe interacţiunea bazată pe dialog folosind limbajul natural şi pe operarea tactilă. În consecinţă, noile dotări disponibile includ imediat capacităţile extinse ale Asistentului Personal Inteligent BMW, care foloseşte o nouă grafică pentru a comunica cu pasagerii automobilului, şi ecranul central curbat BMW – noul grup de ecrane complet digitale în BMW i4, format din monitorul de informaţii şi displayul central, şi înclinată spre conducător.

Dialog natural cu Asistentul Personal Inteligent BMW
Noua generaţie BMW iDrive înseamnă şi abilităţi suplimentare acumulate de Asistentul Personal Inteligent BMW. Pentru a consolida relaţia personală dintre însoţitorul digital şi pasagerii automobilului, utilizatorul poate oferi Asistentului Personal Inteligent BMW propriul nume pe care să îl folosească drept cuvânt de activare.

În comunicarea dintre oameni, o mulţime de informaţii sunt transmise non-verbal. Noua abordare de vizualizare a Asistentului, cu sfere de lumină în diferite dimensiuni şi niveluri de luminozitate, îi conferă mai mult spaţiu şi forme de expresie. Această vizualitate îi conferă un punct focal clar vizibil şi stări de activitate ce pot fi recunoscute.

Când utilizatorul vorbeşte cu Asistentul, acesta apare într-o animaţie fluidă şi se răspândeşte captivant pe monitoare, fără a ascunde informaţii relevante. Asistentul Personal Inteligent BMW poate distinge cine vorbeşte cu el şi apare în zona de ecran relevantă. Un widget conceput special pentru Asistentul Personal Inteligent BMW permite accesul rapid la alte setări şi sugestii.

S-au făcut progrese şi în funcţionalitatea Asistentului Personal Inteligent BMW. O bază extinsă de date şi informaţii subiacente nu numai că a făcut asistentul digital mai inteligent, ci i-a permis să acţioneze în funcţie de context şi proactiv. Asistentul Personal Inteligent BMW sugerează funcţii pe care clientul nu le-a încercat încă. De exemplu, dacă persoana de la volan deschide în mod regulat fereastra la un anumit punct, Asistentul recunoaşte modelul şi sugerează proactiv setarea coordonatelor GPS relevante – de exemplu, la intrarea într-o parcare – ca punct de deschidere automată.

O nouă dimensiune în orientarea către conducător: ecranul central curbat BMW şi BMW Head-Up Display
În BMW i4, orientarea către conducător specifică BMW urmează principiul inovator “Act, Localize and Inform” (Acţionează, Localizează şi Informează). Noul BMW iDrive permite monitoarelor de pe ecranul central curbat BMW şi din noua generaţie 3+ a BMW Head-Up Display să se potrivească mai exact ca niciodată. De exemplu, conducătorului i se oferă întotdeauna informaţiile relevante pentru situaţia de moment unde le poate absorbi cât mai repede şi mai uşor posibil. Când se utilizează sistemul de navigaţie, de exemplu, displayul central oferă o vizualizare mare a hărţii (Inform), în timp ce, pe afişajul din spatele volanului, informaţiile de poziţionare curente (Locate) pot fi afişate sub forma unui rezumat de hartă. Conducătorului i se oferă instrucţiuni specifice în Head-Up Display (Act) sub formă de recomandări de bandă sau informaţii cu privire la distanţa până la o intersecţie unde trebuie să se oprească.

Inovator, ecranul central curbat BMW prezintă într-o nouă dimensiune designul distinctiv al cockpitului orientat spre conducător, pentru care BMW este renumit. O singură suprafaţă de sticlă înclinată spre conducător îmbină monitorul de informaţii de 12,3 ţoli (31,24 cm) şi displayul central de 14,9 ţoli (37,87 cm) într-o singură unitate. Ecranul central curbat BMW se concentrează în mod clar asupra conducătorului pentru a semnaliza efectul ergonomic, facilitând pentru acesta utilizarea ecranelor tactile intuitive. În acelaşi timp, şi pasagerul din faţă este pe deplin capabil să vizualizeze ecranele şi să opereze sistemul prin control tactil. Cu grafica sa optimizată şi conţinutul suplimentar de design, ecranul central curbat BMW contribuie mai mult ca niciodată la asistarea dialogului intuitiv şi concentrat între conducător şi automobil.

În orice moment, conducătorul poate adapta tipul şi cantitatea de conţinut afişat pe Head-Up Display după preferinţele personale sau situaţia din trafic. Acesta pot alege din diferite vizualizări, concentrându-se pe o varietate de domenii de conţinut, de ex. navigaţie sau asistare la condus. O roată zimţată pe braţul drept al volanului multifuncţional permite selectarea rapidă şi intuitivă a imaginii dorite.

Extinderea funcţiilor şi actualizare prin Remote Software Upgrade
Noul sistem de operare BMW 8 îmbunătăţeşte suplimentar opţiunile pentru actualizarea software-ului auto şi extinderea funcţiilor acestuia. Funcţiile noi şi îmbunătăţite pot fi importate rapid şi uşor over-the-air, fie folosind cartela SIM încorporată a automobilului, fie prin intermediul aplicaţiei My BMW. Instalarea este lansată ulterior de către client şi rareori durează mai mult de 20 de minute. Actualizările software la distanţă sunt instalate gratuit.

Conducătorul este alertat de disponibilitatea unui nou upgrade fie pe displayul central (dacă maşina este parcată), fie în aplicaţia My BMW de pe smartphone-ul său. În BMW i4, şi Asistentul Personal Inteligent BMW trimite acum, prin intermediul unui widget special, un memento că noul software este disponibil. De asemenea, o noutate este opţiunea ca procesul de instalare să fie programat de către conducător. Aici, automobilul trebuie mai întâi să fie parcat în siguranţă, în conformitate cu instrucţiunile. Apoi, instalarea poate fi efectuată automat la o oră prestabilită – ceea ce înseamnă că poate fi făcută şi peste noapte.

De asemenea, proprietarii BMW i4 pot achiziţiona într-o etapă ulterioară, din magazinul BMW ConnectedDrive, funcţii de automobil care erau oferite doar ca dotări opţionale disponibile din fabrică – şi să le aibă instalate în maşină over-the-air.

Personalizare cu BMW ID
În BMW i4, atunci când interacţionează cu noul BMW iDrive, clienţii beneficiază de personalizarea tot mai mare a experienţei de utilizator pe baza BMW ID. Acum, prin acesta, setări şi mai personalizate pot fi salvate şi transferate în siguranţă între automobile. Prin atribuirea unui cod PIN sau prin conectarea unei chei la BMW ID, datele personale sunt protejate de accesul altor utilizatori ai automobilului.

La prima înregistrare într-un automobil, este deosebit de uşor să creezi un nou BMW ID folosind o scanare a codului QR pe smartphone. Dacă utilizatorul are aplicaţia My BMW şi, prin urmare, are un BMW ID, acesta din urmă este transferat automat în automobil atunci când un cod QR este scanat prin intermediul aplicaţiei.

BMW ID poate fi creat şi activat fără efort şi sigur în automobilele cu sistemul de operare BMW 8 sau sistemul de operare BMW 7. Odată ce BMW ID este încărcat, conducătorul este întâmpinat personal şi apare imaginea de profil individuală, care poate fi definită folosind aplicaţia My BMW. În plus, sunt încărcate automat setările personale pentru poziţia scaunului şi a volanului, oglinzile laterale, navigaţie, funcţiile de asistare a condusului, designul ecranelor, comenzile rapide, favorite şi setările din sistemul de infotainment. Sugestii personalizate de la Asistentul Personal Inteligent BMW, împreună un cuvânt de activare personal şi setări de confidenţialitate, sunt stocate în BMW ID. După activarea BMW ID cu tasta asociată sau prin selectarea BMW ID în automobil, setările personale sunt disponibile imediat. La cererea clientului, aceste setări personale pot fi salvate în BMW Cloud. Setările sincronizabile pot fi importate ulterior în alte automobile BMW echipate corespunzător odată ce utilizatorul s-a conectat.

Este esenţială crearea unui BMW ID pentru a putea utiliza noul sistem de operare BMW 8 şi funcţiile noi şi personalizate asociate. Dacă un conducător, care este conectat cu un cont de invitat, ar dori să acceseze funcţii personalizate, i se va cere să se conecteze cu un BMW ID pentru a le putea folosi la maximum.

Navigare, parcare şi încărcare conectate cu BMW Maps
Sistemul de navigaţie BMW Maps bazat pe cloud permite calcularea traseului semnificativ mai rapid şi mai dinamic. BMW Maps combină informaţii în timp real cu modele de prognoză despre situaţia traficului de-a lungul traseului. Precizia obţinută în calculul timpului de sosire reprezintă un nivel de lider nu numai în domeniul auto, ci şi în cel al smartphone-urilor. Baza de date este harta HERE, extinsă cu cunoştinţele colectate prin inteligenţa swarm a întregii flote BMW Group conectată, cu peste 14 milioane de automobile în întreaga lume. Datele hărţii sunt actualizate periodic over-the-air. Algoritmii de învăţare automată sunt utilizaţi şi pentru procesarea datelor în BMW Cloud.

Odată cu lansarea noului sistem de operare BMW 8 pe BMW i4, serviciile digitale pentru navigaţie, parcare şi încărcare vor fi integrate complet şi orientate către utilizator în sistemul BMW Maps bazat pe cloud, iar funcţiile inteligente vor fi extinse în continuare. Calculul situaţiei traficului este actualizat acum în fiecare minut. Introducerea unei destinaţii în automobil este mai uşoară şi mai rapidă. Cu One Box Search, adresele pot fi introduse într-o linie de căutare ca într-un motor de căutare online. În plus, peste 120 de milioane de puncte de interes pot fi găsite în întreaga lume. Informaţiile stocate sunt actualizate de mai multe ori pe săptămână pentru a menţine BMW Maps actualizat la zi. Destinaţiile pot fi transferate de pe smartphone pe automobil folosind aplicaţia My BMW. De asemenea, BMW Cloud oferă informaţii contextuale suplimentare despre punctele de interes, cum ar fi calificativele, orarul şi imaginile, precum şi informaţii detaliate despre staţiile de încărcare publice.

Una dintre funcţiile centrale noi şi inteligente este “Learning Navigation”, în care BMW Maps învaţă pe baza obiceiurilor care sunt legate de BMW ID individual şi anticipează către ce destinaţie este probabil să se îndrepte conducătorul. Acest lucru economiseşte nevoia de a introduce din nou destinaţia pentru toate călătoriile regulate, în special pentru naveta zilnică la serviciu, pentru a fi informaţi proactiv cu privire la întârzieri şi probleme de pe traseu. În timp util înainte de plecare, informaţii despre situaţia actuală a traficului de pe traseu şi durata probabilă a călătoriei sunt trimise în aplicaţia My BMW. În automobil, un widget de trafic configurabil personal afişează destinaţia probabilă cu informaţiile de trafic asociate. Prin selectarea destinaţiei sugerate, orientarea pe traseu poate fi activată cu o singură atingere dacă, de exemplu, este sugerată o rută alternativă din cauza traficului intens.

Suportul oferit de BMW Maps în găsirea unui loc de parcare a fost optimizat suplimentar. Pentru parcarea pe marginea drumului, traseul de căutare a parcării este calculat pe baza probabilităţilor. Conducătorul este îndrumat către destinaţie pe un traseu pe care are şanse deosebit de mari de a găsi un loc de parcare. Această abordare este extinsă la încărcarea automobilului: BMW Maps sugerează locuri de parcare cu posibilităţi suplimentare de încărcare în imediata vecinătate.

Connected Charging: încărcare uşoară datorită conectivităţii inteligente
Datorită serviciilor digitale de la Connected Charging, călătoriile pe distanţe lungi cu BMW i4 sunt uşoare şi convenabile. Pe drum, sistemul de navigaţie BMW Maps arată staţii de încărcare publice de-a lungul traseului parcurs sau în apropierea destinaţiei. Disponibilitatea staţiilor de încărcare poate fi recunoscută şi direct în listă prin intermediul unui indicator colorat, împreună cu detalii suplimentare precum capacitatea de încărcare oferită sau informaţii despre operator şi opţiunile de plată posibile. La căutarea staţiilor de încărcare poate fi adăugat un filtru pentru afişarea doar a staţiilor de încărcare rapidă. De asemenea, Connected Charging permite accesul la staţia de încărcare şi facturarea costurilor energetice şi prin scanarea unui cod QR la staţia de încărcare.

Cu Connected Charging, opririle intermediare pentru încărcarea bateriei pot fi luate în considerare şi atunci când este planificat traseul în aplicaţia My BMW. Şi aici sunt furnizate informaţii suplimentare despre escală şi staţiile de încărcare. Sistemul calculează strategia optimă de încărcare şi sugerează cel mai rapid traseu general în fiecare caz. Planificarea exactă şi detaliată a traseului conduce la o prognoză precisă a orei de sosire. Atunci când este selectată o staţie de încărcare publică, sistemul de navigaţie listează şi sugestii pentru restaurante, cafenele, obiective turistice sau instituţii culturale din apropiere, pentru a profita la maximum de timpul de încărcare.

Remote Services din aplicaţia My BMW se poate folosi pentru controlul atât al procesului de încărcare, cât şi al precondiţionării BMW i4. În acest fel, conducătorul poate determina începutul procesului de încărcare şi condiţionarea prealabilă a interiorului şi a bateriei, ţinând cont de cantitatea de energie necesară şi de ora de plecare planificată. Dacă obiectivul de încărcare a fost atins sau dacă există nereguli în procesul de încărcare, conducătorul este anunţat prin notificare push. Informaţiile privind starea de încărcare, autonomia şi alte informaţii pot fi apelate nu numai în automobil, ci şi pe smartphone prin intermediul aplicaţiei My BMW. În aplicaţia My BMW, conducătorul poate găsi şi o evaluare transparentă a tuturor proceselor de încărcare, fie acasă, fie în deplasare. În plus, aplicaţia poate fi utilizată pentru a porni sau a întrerupe de la distanţă procesul de încărcare.

Integrare extinsă a serviciilor terţe pentru smartphone
Integrarea extinsă a Apple CarPlay în BMW iDrive permite clienţilor să utilizeze un număr mare de funcţii în automobil în forma familiară de pe smartphone-ul lor. O inovaţie relevantă este că, atunci când este utilizat Apple CarPlay, harta de navigaţie Apple Maps nu este afişată numai pe displayul central, ci şi pe monitorul de informaţii al ecranului central curbat BMW. Informaţiile de navigaţie corespunzătoare pot fi văzute şi pe BMW Head-Up Display când orientarea pe traseu este activă. În 2022, utilizarea Apple Maps va fi extinsă pentru a include o funcţie specială pentru automobilele pur electrice: dacă distanţa până la destinaţie este mai mare decât autonomia rămasă a automobilului, o oprire de încărcare este planificată automat în Apple Maps, iar traseul este ajustat în consecinţă.

Cu Google Android Auto, clienţii au acces la numeroase funcţii şi conţinut de pe smartphone-ul lor în timp ce conduc. În viitor, conexiunea wireless între smartphone-ul Android (cu Android 10 sau o versiune ulterioară) şi BMW i4 va fi şi mai uşoară şi mai rapidă. Dacă Bluetooth este activat pe dispozitiv, un mesaj despre conexiunea la automobil este afişat automat la urcare. După confirmare, dispozitivul este conectat într-un singur pas şi este gata imediat pentru telefonie Bluetooth sau Android Auto. Integrarea profundă în sistemul de operare BMW 8 permite şi afişarea conţinutului Android Auto pe mai multe monitoare. Dacă navigaţia Google Maps este activă, harta este afişată pe monitorul de informaţii de lângă displayul central, iar instrucţiunile de navigaţie pot fi vizualizate şi pe Head-Up Display.

 

 

Sisteme de asistare a condusului.
Tehnologie inteligentă pentru plăcerea de a conduce, confort şi siguranţă.

Conceptul de automobil, transmisia şi tehnologia şasiului au fost concepute pentru a oferi o experienţă emoţională profundă la volan. În acelaşi timp, este disponibilă o gamă largă de sisteme de asistare a condusului. Sistemele de condus semiautonom şi parcare automată disponibile pe BMW i4 se remarcă prin funcţionalitatea vastă şi gradul ridicat de integrale. Cele aproximativ 40 de funcţii de asistare oferite pentru i4 fie standard, fie opţional sporesc siguranţa şi confortul la condus şi parcare – în condiţii meteorologice nefavorabile şi situaţii rutiere neclare.

Misiunea principală a tehnologiei şasiului şi acum şi a tehnologiei de condus autonom în modelele BMW Group este de a deschide o experienţă pozitivă şi profundă emoţional pentru client. Accentul este pus pe plăcerea de a conduce, iar sistemele de asistare joacă un rol-cheie alături de caracteristicile de condus specifice modelului. BMW i4 oferă clienţilor ce este mai bun în ambele universuri – aceştia se pot bucura de plăcere dinamică de a conduce prin preluarea comenzilor singuri sau prin utilizarea funcţiilor de asistare pentru a face anumite situaţii de condus şi parcare mai sigure şi mai puţin stresante.

O reţea de senzori extrem de avansaţi ocupă locul central. Sistemele de asistare a condusului procesează imaginile camerei şi datele colectate de senzorii cu ultrasunete şi radar pentru a monitoriza zona din jurul automobilului, avertizează conducătorul cu privire la posibilele pericole şi pentru a minimiza riscul de accident cu ajutorul comenzilor de frânare sau direcţie. Funcţiile existente pot fi îmbunătăţite sau extinse prin intermediul Remote Software Upgrade.

Viteza potrivită pentru fiecare situaţie – automat
Sistemele de asistare a condusului disponibile pe BMW i4 contribuie la un condus sigur şi relaxat într-o serie de situaţii. Aspectele esenţiale pentru condus semiautonom Nivel 2 în conformitate cu standardul internaţional SAE (SAE J3016) includ asistentul automat de limitare a vitezei şi ghidarea pe traseu atunci când se utilizează tempomatul automat cu funcţie Stop&Go. Ambele funcţii oferă conducătorului o asistenţă foarte uşor de utilizat atunci când aleg viteza potrivită pentru situaţia de faţă.

Cu ajutorul asistentului automat de limitare a vitezei, sistemul controlează viteza automobilului atât prin menţinerea distanţei de siguranţă dorite faţă de maşinile care circulă în faţă, cât şi prin respectarea restricţiilor de viteză de-a lungul traseului. Sistemul ţine cont de indicatoarele cu limita de viteză detectate de Speed Limit Assist sau priveşte anticipativ traseul folosind datele din sistemul de navigaţie. Dacă setarea relevantă este selectată în BMW iDrive, viteza maximă permisă înregistrată în acest mod este adoptată automat ca nouă viteză dorită.

Funcţia de monitorizare a traseului contribuie la gradul de confort în călătoriile lungi. Pe lângă controlul distanţei şi limitele de viteză în vigoare, ţine cont de natura traseului la selectarea automată a vitezei ideale de călătorie. Această funcţie foloseşte harta sistemului de navigaţie pentru a privi anticipativ şi pentru a reduce viteza maşinii atunci când se apropie de un viraj, un sens giratoriu, o intersecţie sau o ieşire. Dacă intenţia de oprire este semnalată prin activarea semnalizării, sistemul asigură şi că manevra se efectuează la o viteză adecvată, încetinind automobilul în timp util. De asemenea, sistemul reglează viteza maşinii înainte de a ajunge într-o zonă construcţii sau la intrarea într-o localitate. Odată ce maşina a trecut prin secţiunea relevantă a traseului la o viteză adecvată, sistemul reaccelerează BMW i4 la viteza dorită setată de conducător sau la viteza maximă permisă.

Remarcabil: tempomatul activ reacţionează automat la semafoare
O funcţie suplimentară, extrem de sofisticată, face ca tempomatul activ cu funcţia Stop&Go să fie mai confortabil de utilizat în zonele urbane, în special. Dacă a fost comandat Head-Up Display opţional, sistemul poate (în Germania) să încorporeze indicatoarele rutiere în tempomat. În cazul unei semafor roşu clar detectat, acesta este afişat în bord, iar automobilul este frânat automat până la oprire – chiar şi atunci când nu se apropie de un automobil din faţă. La un semafor verde, BMW i4 îşi continuă automat drumul. Această caracteristică este o dotare unică în segment. La o intersecţie mai complexă – de exemplu, în cazul în care semnalele semaforului se aplică pe benzi diferite -, afişarea informaţiilor trebuie confirmată de către conducător prin apăsarea unui buton de pe volanul multifuncţional înainte ca automobilul să fie frânat automat. Când semaforul se schimbă în verde, se afişează un semnal în bord pentru a continua condusul. Această funcţie suplimentară, dezvoltată special pentru zonele în care drumurile se intersectează, reduce numărul de situaţii în care conducătorul trebuie să dezactiveze tempomatul prin apăsarea frânei. (Funcţiile de citire a semaforului sunt disponibile într-un număr limitat de pieţe, nu şi în România).

Avertizare de coliziune frontală, informaţii privind limita de viteză şi avertizare de părăsire a benzii ca dotări standard
Avertizarea de coliziune frontală este disponibilă standard pe BMW i4. Acest sistem include avertizare de coliziune cu funcţie de frânare şi avertizare pentru pietoni cu funcţie de frânare. Cea mai recentă versiune a sistemului reacţionează atât la automobilele în mişcare, cât şi la cele staţionare şi poate detecta atât pietonii, cât şi bicicliştii. Tot parte a echipării standard este Speed Limit Info (informaţii privind limita de viteză) cu indicator de interdicţie a depăşirii. Totodată, dispozitivul de limitare a vitezei permite conducătorului să aleagă o viteză maximă pentru a se proteja împotriva depăşirii vitezei maxime legale.

Avertizarea de părăsire a benzii cu revenire pe bandă, disponibilă standard, înregistrează marcajele rutiere preluate de camera frontală şi ajută conducătorul să evite abaterea neintenţionată de pe banda actuală. Sistemul poate fi utilizat la viteze de cel puţin 70 km/h şi avertizează conducătorul prin intermediul vibraţiilor volanului. Dacă este necesară o corecţie a maşinii, aceasta oferă şi asistenţă la direcţie. Acum, sistemul analizează şi mai precis condiţiile de drum. Pe drumurile extrem de înguste, asistenţa pentru corectarea traseului este oprită, astfel încât, dacă un automobil se apropie din direcţia opusă, conducătorul se poate deplasa cu uşurinţă spre marginea drumului.

Creşterea specifică a confortului şi siguranţei: Driving Assistant şi tempomat activ cu funcţie Stop&Go
Funcţiile incluse în sistemul Driving Assistant opţional includ prevenirea coliziunii din spate şi avertismentul la trafic transversal din spate, ceea ce reduce pericolul unei coliziuni la mersul înapoi pe drumuri cu vizibilitate redusă. Aici, avertismentul la trafic transversal utilizează senzorii radar montaţi lateral. Avertismentul de schimbare a benzii creşte siguranţa în manevrele de depăşire pe drumurile cu mai multe benzi. Avertizează conducătorul cu privire la automobilele aflate la o distanţă critică pe banda alăturată sau care se apropie rapid din spate. Avertizarea ia forma unui semnal luminos în oglinda exterioară.

Disponibil standard, tempomatul cu funcţie de frânare contribuie la relaxarea condusului pe distanţe mai mari. Tempomatul activ cu funcţie Stop&Go – disponibil opţional – oferă o asistare şi mai vastă, prin utilizarea datelor de la senzorii camerelor şi radarului, nu numai pentru a menţine viteza preferată, ci şi pentru a păstra automat o distanţă de siguranţă faţă de automobilele care călătoresc înainte – cu o gamă de patru setări de proximitate. Informaţiile despre distanţă pot fi afişate în Head-Up Display opţional. Tempomatul activ cu funcţie Stop&Go frânează maşina până la oprire dacă este necesar. În ambuteiaje sau trafic aglomerat, automobilul reporneşte din nou automat odată ce situaţia o permite.

Driving Assistant Professional
Tempomatul activ este disponibil ca opţiune individuală, unde poate fi utilizat la viteze de până la 160 km/h. Ca parte a dotării opţionale Driving Assistant Professional, este disponibil chiar şi la 180 km/h. Sistemele reunite în Driving Assistant Professional evaluează datele furnizate de un total de trei camere frontale, un senzor radar orientat spre înainte şi patru senzori radar orientaţi spre lateral pentru a construi o imagine detaliată a împrejurimilor maşinii. Acest lucru introduce asistentul de control al direcţiei şi al benzii, ajutând conducătorul BMW i4 să-şi continue traseul curent – de asemenea, la viteze de până la 180 km/h – cu asistenţa comenzilor corectoare de direcţie. Navigarea activă este una dintre funcţiile sale şi ajută conducătorul să păstreze traseul calculat de sistemul de navigaţie pe drumurile cu mai multe benzi. Când se apropie de o intersecţie sau ieşire de pe autostradă, o afişare din grupul de instrumente indică necesitatea schimbării benzii. Ca pregătire, sistemul reglează viteza maşinii pentru a facilita direcţia către un spaţiu adecvat pe banda adiacentă.

Alte componente ale Driving Assistant Professional sunt asistentul pentru banda de urgenţă (poate fi utilizat în anumite ţări europene), asistentul de menţinere a benzii cu protecţie activă împotriva coliziunilor laterale, asistentul de oprire de urgenţă şi asistent de evitare cu schimbarea benzii, care reacţionează şi la pietoni. Totodată, avertismentul de drum cu prioritate, avertismentul de contrasens şi avertismentul de trafic transversal în faţă contribuie la asigurarea unei protecţii active împotriva coliziunilor.

Nu toate sistemele sunt disponibile pe toate pieţele, inclusiv România, în funcţie, de exemplu, de calitatea datelor sistemului de navigaţie.

Un buton dedicat pe braţul stâng al volanului asigură o utilizare uşoară a sistemelor. Apăsat o dată activează atât tempomatul activ, cât şi asistentul de control al direcţiei şi al benzii. Assisted View din grupul de instrumente oferă conducătorului o imagine de ansamblu asupra sistemelor activate şi a funcţionalităţii acestora. În acest scop, zona centrală de afişare în cockpit este rezervată pentru o machetă tridimensională a automobilului şi a împrejurimilor sale. Aici, conducătorul poate vedea o imagine a maşinilor, camioanelor şi motocicletelor/bicicletelor detectate de camera şi senzorii radar pe banda actuală a conducătorului, împreună cu cele din oricare dintre benzile adiacente. Vehiculele aflate la o distanţă critică sunt evidenţiate. Pictogramele indică manevre specifice situaţiei care pot fi efectuate cu ajutorul sistemelor de asistare. În acest fel, Assisted View oferă conducătorului o modalitate convenabilă de a verifica – dintr-o privire şi în orice moment – starea sistemelor de asistare a condusului şi a acţiunilor relevante.

Ajutor la parcare şi manevrare: cameră de marşarier, asistent de marşarier, Parking Assistant Plus
Conducătorii BMW i4 beneficiază şi de asistare eficientă la parcare şi manevră cu Park Distance Control (PDC) cu senzori în faţă şi în spate. În plus, camera de asistare la marşarier este disponibilă standard. Asistentul de parcare opţional include Active Park Distance Control (PDC), care utilizează alerte vizuale şi acustice şi comenzi automate de frânare pentru a evita coliziunile cu obstacolele din lateralul şi din spatele automobilului.

Cea mai recentă versiune a asistentului de parcare oferă o gamă largă de utilizări. Ajută conducătorul să selecteze şi să utilizeze locuri de parcare paralele sau perpendiculare pe drum. Spaţiile adecvate sunt detectate folosind senzori cu ultrasunete pe măsură ce automobilul trece pe lângă acestea. Atunci când este selectat un loc de parcare şi automobilul este aliniat în timpul procesului de parcare, sistemul îşi poate lua reperele de direcţie de la borduri, precum şi de la alte automobile. De asemenea, sistemul poate parca în spaţii perpendiculare cu faţa sau cu spatele. Cea mai recentă versiune a asistentului de parcare poate fi utilizată atât pentru a intra, cât şi pentru a ieşi din spaţii. Pe lângă comenzile de direcţie necesare, acesta efectuează acum şi accelerarea, frânarea şi schimbările de viteză necesare pentru manevră.

O altă componentă a asistentului de parcare opţional este asistentul de marşarier. Oferă opţiunea foarte convenabilă de mers înapoi automat în spaţii restrânse sau în situaţii în care conducătorul nu are o vizibilitate bună pentru manevre, cum ar fi parcări multietajate sau intrări în curţi. Pentru a face acest lucru, stochează mişcările de direcţie pentru orice secţiune pe care maşina tocmai a condus-o înainte cu cel mult 36 km/h. Sistemul este apoi capabil să conducă automobilul în sens invers pe distanţe de până la 50 de metri, direcţionându-l de-a lungul aceleiaşi linii pe care a luat-o atunci când a mers înainte. Tot ce trebuie să facă conducătorul este să acţioneze pedalele de acceleraţie şi frână şi să monitorizeze împrejurimile automobilului. Asistentul de marşarier poate ghida automat maşina la maximum 9 km/h. Sistemul funcţionează doar pe baza traseului salvat mergând înainte şi nu face ajustări dinamice în momentul în care apar modificări de traseu sau obstacole noi.

Funcţiile conţinute în Parking Assistant Plus opţional oferă o imagine de ansamblu excelentă în multe situaţii diferite. Surround View, inclusiv Top View, Panoramic View şi 3D View, ajută la crearea unei imagini de 360 de grade a automobilului şi a împrejurimilor sale, care este afişată din diferite unghiuri pe displayul central. Totodată, funcţia Remote View 3D oferă conducătorilor posibilitatea de a apela o imagine tridimensională live a automobilului lor şi a vecinătăţii sale imediate pe smartphone-ul lor.

BMW Drive Recorder disponibil pentru modelele cu Parking Assistant Plus foloseşte camerele sistemelor de asistare a condusului pentru a înregistra imagini video din jurul automobilului, astfel încât acestea să poată fi stocate şi ulterior fie redate pe displayul central când automobilul staţionează, fie exportate prin interfaţă USB. Prin urmare, permite conducătorului să înregistreze videoclipuri cu o lungime de până la 40 de secunde în timp ce conduce printr-o zonă rurală spectaculoasă sau efectuează manevre de condus atractive, de exemplu, şi apoi să le stocheze pe un dispozitiv USB conectat. În cazul unei coliziuni, sunt stocate până la 20 de secunde de videoclip realizate atât înainte, cât şi după impact (adică 40 de secunde în total).

 

Producţie.
Flexibilitate în producţia uzinei BMW Group din München.

După implementarea unor măsuri structurale şi de remodelare ample, uzina BMW Group din München este echipată acum pentru a produce BMW i4 complet electric alături de modele cu motoare termice şi sisteme de acţionare plug-in hybrid. De la variantele automobilelor sport de înaltă performanţă BMW M3, trecând pe la BMW Seria 3 Sedan şi Seria 3 Touring, până la BMW i4, această unitate de producţie funcţionează pentru o gamă foarte variată de modele.

Fabricarea BMW i4 la München reprezintă un studiu de caz în procesele de producţie flexibile, eficiente şi integrate inteligent. Aceste procese caracterizează cea mai recentă (a doua) fază a transformării companiei către o mobilitate digitală, durabilă şi alimentată electric. Este susţinută de arhitecturile inteligente ale automobilelor proiectate de la început pentru integrarea tehnologiei BMW eDrive şi de o producţie extrem de flexibilă. Această combinaţie unică de factori asigură flexibilitate şi capacitate de schimbare maxime între diferitele forme de propulsie, ceea ce va permite fabricii să răspundă oricând la schimbările de preferinţe ale clienţilor.

Investiţie de 200 de milioane de euro, planificare cu instrumente digitale şi realitate virtuală
Producţia BMW i4, care este produsă pe aceeaşi linie cu modelele pe benzină, diesel şi plug-in hybrid, marchează începutul unei noi ere pentru uzina BMW Group din München. BMW Group a investit în jur de 200 de milioane de euro în fabrica de acasă a companiei pentru a acoperi lucrările de demontare şi conversie necesare pentru utilajele de producţie.

Instrumentele digitale au fost utilizate încă din faza de planificare pentru a simula viitoare secţiuni de linie, concepte de sistem şi procese de fabricaţie înainte de conversie folosind realitatea virtuală. Competenţa angajaţilor uzinei a jucat, de asemenea, un rol important. Folosind ochelari VR, aceştia au reuşit să obţină o imagine clară a viitorilor paşi de lucru şi să ofere feedback valoros cu privire la ergonomia implicată şi la modul de optimizare a fluxului de proces.

Atelierul de caroserii al uzinei din München este un exemplu strălucitor de integrare inteligentă şi eficientă, deoarece majoritatea proceselor de producţie pentru BMW i4 pot fi realizate pe sistemele existente în atelierul de caroserii. Au fost necesare sisteme suplimentare numai pentru ansamblul de podea şi secţiunea spate a i4, deoarece propulsia electrică şi bateria de înaltă tensiune înseamnă o diferenţă semnificativă faţă de arhitecturile convenţionale. Acumulatorul va fi montat pe caroserie de un nou sistem complet automat de asamblare a bateriei, care utilizează sisteme de camere pentru a verifica automat dacă pachetul de baterii este poziţionat corect pe linie. De asemenea, acumulatorul este transportat la linie şi fixat complet pe caroserie.

Pe măsură ce numărul sistemelor de asistare a condusului, a echipamentelor de siguranţă şi a dotărilor de conectivitate creşte în mod constant, testarea funcţională a diferitelor inovaţii şi tehnologii auto în timpul producţiei devine din ce în ce mai complexă. Pentru a îndeplini cerinţele de calitate tot mai stricte, uzina din München foloseşte mai mult sistemele de producţie şi testare conectate digital.

Producţie neutră în CO2 la uzina BMW Group
Din 2020, toate locaţiile din reţeaua internaţională de producţie a BMW Group au fost aprovizionate exclusiv cu energie electrică generată din surse regenerabile. Compania a redus deja emisiile de CO2 pe automobil în producţie cu peste 70% între 2006 şi 2019. Un factor-cheie, alături de utilizarea energiei verzi, a fost creşterea constantă a eficienţei energetice a proceselor de fabricaţie – o evoluţie care va fi continuată fără îndoială. În 2030, emisiile de CO2 în producţie vor fi la mai puţin de 10% faţă de valoarea anului 2006.

Energia necesară pentru producţia de automobile la München provine din surse regenerabile. În acest scop, BMW Group are şi contracte de aprovizionare directă cu furnizorii regionali, care acoperă furnizarea de energie electrică de la hidrocentrale. Electricitatea verde necesară pentru producţia BMW i4 la uzina BMW Group din München şi BMW iX la uzina BMW Group din Dingolfing va proveni de la hidrocentralele Uppenborn-Isar dintre Moosburg şi Landshut şi centralele electrice Lech din Gersthofen şi Rain. De asemenea, în calculul energiei este luată în considerare şi puterea necesară pentru fabricarea a numeroase componente pentru modelele electrice la uzinele BMW Group din Landshut, Dingolfing şi Berlin. Aprovizionarea cu energie direct din regiunea locală oferă un alt impuls pentru capacităţile ecologice ale energiei electrice verzi pe care le folosim în producţie datorită distanţelor de aprovizionare reduse implicate

Sursa: BMW Romania

(Visited 38 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice