Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


Direcţia Dinamică Volvo reduce afecțiunile la locul de muncă

Direcţia Dinamică Volvo reduce afecțiunile la locul de muncă

Conform unui studiu efectuat de Volvo Trucks, reiese că peste jumătate dintre şoferii de autocamion din Europa acuză dureri de spate, gât şi umeri. Cu ajutorul Direcţiei Dinamice Volvo, autocamionul poate fi controlat cu minimum de efort, reducându-se, astfel, riscul apariţiei unei afectiuni la şofer.

Din cauza perioadelor lungi petrecute la volan, numeroşi şoferi de camion suferă de dureri în partea superioară a spatelui. Henrik Gustafsson, 27 de ani, este unul dintre aceştia. În urmă cu cinci ani, când efectua transporturi de mărfuri pe distante lungi în Norvegia acuza dureri la un muşchi din spatele umărului stâng.

Din această cauză, Henrik a renunțat la transportul de cursă lungă şi a început să conducă autocamioane cu buşteni, împreună cu tatăl său. De asemenea, a început să facă antrenamente pentru controlul greutăţii, dar problema lui nu a dispărut complet. Însă, în urmă cu un an şi jumătate, participând la o serie de teste pe teren, Henrik a avut ocazia de a conduce noul Volvo FH, echipat cu Direcţia Dinamică Volvo. De atunci, spatele său se simte mult mai bine.

Unul din doi şoferi are probleme

Problemele asociate afecțiunilor profesionale sunt cunoscute de multă vreme. Conform unui studiu efectuat de Volvo Trucks în Europa asupra a 160 de şoferi de autocamion, peste jumătate dintre aceştia acuză dureri de spate, umeri şi gât.

În acest studiu, desfăşurat în 2011 şi 2012, majoritatea participanţilor au fost bărbaţi care conduceau autocamioane de mărfuri pe distanţe mari.

Un alt studiu, desfăşurat în 2011 de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, arată că 54% dintre femeile şi 37% dintre bărbaţii care lucrează în sectorul de transporturi în Europa prezintă probleme la nivelul muşchilor şi scheletului. Acestea se manifestă cel mai des la nivelul spatelui, umerilor şi gâtului.

Peter Bark, care studiază problemele de sănătate şi securitate în cadrul Institutului de Cercetare în Transporturi ne mărturiseşte care este cauza.

Direcţia Dinamică Volvo reduce radical vibraţiile

Noua Direcţie Dinamică Volvo reduce semnificativ mişcările volanului care ar putea apărea din cauza carosabilului neregulat. Nu numai că şofatul devine mai uşor şi mai confortabil pentru şofer, dar, pe termen lung, afectează muşchii şi articulaţiile în măsură mai mică.

Condusul la viteze mici pe carosabil normal cu Direcţia Dinamică Volvo reduce efortul necesar pentru manevrarea volanului cu aproximativ 75%. Pe carosabil accidentat, trepidaţiile sunt reduse aproape în întregime, cu 95-100%. Împreună cu sistemul automatizat de schimbare a treptelor de viteză, I-Shift, această tehnologie diminuează drastic presiunea asupra şoferului. Jonas Nordquist este Manager Caracteristici şi Profitabilitate Produse în cadrul Volvo Trucks.

„Dacă lăsăm la o parte tot ceea ce poate păţi un şofer în afara autocamionului, atunci mişcarea repetitivă cauzată de neregularităţile drumului, de manevrarea volanului şi de schimbarea vitezelor, aşa numita ‘vibraţie totală a corpului’, este cea mai mare cauză a afecțiunilor profesionale. Niciun drum nu este vreodată complet neted, iar corpul va trepida odată cu mişcarea. Astfel, apare fenomenul denumit de ergonomie „Afecțiune produsă prin solicitări repetate” (RSI – ‘Repetitive Strain Injury’). Acesta reprezintă o uzură a muşchiului, precum în cazul cotului jucătorului de tenis, de exemplu”.

Exact acelaşi lucru se întâmplă atunci când şoferii de autocamion au dureri de spate sau de gât: aceştia stau nemişcaţi, în vreme ce întregul corp se mişcă în sus şi în jos. El sau ea controlează volanul printr-o anumită presiune, iar cu cât presiunea este mai mare, cu atât mai mare este riscul apariţiei unei afecțiuni.

Durerea de spate a lui Henrik Gustafsson s-a dovedit a fi un caz clasic de afecțiune profesională. Prin urmare, atunci când el şi tatăl său au cumpărat un nou autocamion, alegerea a fost uşoară – un nou Volvo FH cu Direcţie dinamică Volvo.

Cum funcţionează Direcţia Dinamică Volvo

Direcţia Dinamică Volvo se bazează pe un sistem mecanic de direcţie convenţional, în care arborele de direcţie se conectează la o casetă de direcţie. O unitate servo hidraulică generează forţa care îl ajută pe şofer să controleze roţile autocamionului. Sistemul Volvo include un motor electric cu comandă electronică, ataşat pe arborele de direcţie.

Acest motor funcţionează împreună cu direcţia hidraulică a autocamionului şi este reglat de mii de ori pe secundă de unitatea de comandă electronică.

La viteze reduse, motorul electric adaugă un plus de forţă, iar la viteze crescute, acesta reglează automat direcţia şi compensează neregularităţile drumului care se transmit către volan, cauzată, de exemplu, de curenții laterali şi de deformările suprafeţei drumului.

Studiu – Date soferi

Studiul Volvo Trucks despre şoferi (Driver ID) s-a desfăşurat în 2011 şi 2012, în cooperare cu 160 de şoferi de autocamion din Europa. Peste jumătate dintre cei care au participat au susţinut că aveau dureri de spate, umeri şi gât.

În acest studiu, majoritatea participanţilor au fost bărbaţi care conduceau autocamioane de mărfuri pe distanţe mari.


Sursa Volvo, citeste mai departe.

(Visited 8 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice