Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


BMW Seria 3 Touring

Acum 32 de ani, BMW Seria 3 Touring deschidea drumul pentru un nou tip de automobil. Acum, la cea de-a şasea generaţie, stabileşte noi repere pentru abilitatea sportivă şi versatilitatea de ultimă generaţie în segmentul premium al clasei medii. Peste 1,7 milioane de unităţi Seria 3 Touring au fost produse de atunci, peste 500.000 de exemplare aparţinând doar predecesorului noului automobil. Noul BMW Seria 3 Touring va fi prezentat publicului în premieră în perioada 25-27 iunie 2019, în cadrul noului eveniment BMW Group #NEXTGen ce va avea loc la BMW Welt din München. Va fi produs la uzina BMW din München pentru clienţii din Europa, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong, Australia şi Noua Zeelandă. Lansarea pe piaţă va avea loc la 28 septembrie 2019.

Designul dinamic, o creştere notabilă a plăcerii condusului şi funcţionalitatea optimizată cu ajutorul detaliilor inovatoare marchează noul BMW Seria 3 Touring. Cea mai nouă generaţie a modelului sportiv cu cinci uşi combină, mai convingător ca niciodată, calităţile tradiţionale ale gamei BMW Seria 3 cu niveluri generoase de spaţiu la bord şi un interior care poate fi folosit într-o varietate de moduri. Caracterul elegant şi progresist al noului BMW Seria 3 Touring este subliniat de ambianţa premium rafinată a interiorului şi de cele mai noi inovaţii în control/operare şi conectivitate.

Proporţiile distinctive şi limbajul de design definit de linii clare şi suprafeţe bine conturate asigură faptul că exteriorul noului BMW Seria 3 Touring face o figură dinamică ce denotă impact vizual şi putere. Dimensiunile sale exterioare au crescut în comparaţie cu predecesorul său – cu 76 de milimetri în lungime (la 4.709 mm), cu 16 mm în lăţime (la 1.827 mm) şi cu 11 mm în înălţime (la 1.440 mm). Ampatamentul extins cu 41 mm, până la 2.851 mm, şi plusul de 43 mm la ecartamentul faţă (1.587 mm), respectiv de 21 mm la cel spate (1.604 mm) contribuie la manevrabilitatea şi agilitatea automobilului.

Ca şi la noul BMW Seria 3 Sedan, designul părţii frontale – cu grila BMW mare, farurile duble subţiri şi şorţul faţă elaborat – accentuează poziţia puternică a maşinii. Acest aspect familiar este accentuat suplimentar de canelura atrăgătoare ce se ridică din conturul farurilor şi de prizele de aer cu formă T orizontală (la automobilele cu specificaţie standard şi la modelele Sport Line/Luxury Line). Farurile LED integrale sunt disponibile standard la noul BMW Seria 3 Touring, în timp ce farurile LED cu funcţii extinse, farurile LED adaptive cu BMW Laserlight pentru fază lungă cu efect antiorbire, cu o rază de acţiune de aproximativ 530 de metri, şi proiectoarele LED de ceaţă sunt disponibile ca opţiuni.

Interacţiunea dintre linia acoperişului şi grafica geamurilor laterale aduce o notă foarte dinamică pentru silueta BMW Touring familiară. Zona umerilor modelată puternic şi bine definită, linia de caracter ce urcă din aripa faţă spre spate şi curba Hofmeister transmit prezenţă sportivă şi intenţia de deplasare spre înainte. Iar sentimentul de clasă al automobilului este mărit de şinele pentru acoperiş şi decoraţiunile din aluminiu pentru montanţii B şi C, dar şi de benzile de aluminiu pentru etanşare din jurul geamurilor laterale. Flancurile urmăresc un model cursiv spre spate, unde un spoiler pronunţat, stopurile LED (cu secţiuni superioare mai închise) şi ţevile de eşapament duble pentru toate variantele de model adaugă o accentuare dinamică suplimentară.

Interiorul: funcţionalitate modernă cu o ambianţă premium
Designul cockpitului, orientat către conducător, noua grupare de afişare a displayului central şi a panoului de instrumente şi butoanele de control concentrate într-un număr mic de panouri de funcţii aduc o aură sportivă interiorului noului BMW Seria 3 Touring. Specificaţia standard include volan sport cu design nou şi îmbrăcat în piele, cu butoane multifuncţionale, suporturi pentru degete şi aplicaţii galvanizate. Consola centrală înaltă şi designul coordonat al panourilor decorative ale uşilor şi al panoului de instrumente creează sentimentul de cocoon. În acelaşi timp, panoul de instrumente – ce exudă modernitate şi simplitate – vine cu linii orizontale, benzi galvanizate discrete şi alte detalii elegante pentru a prezenta spaţiul şi ambianţa premium ale interiorului.

Scaunele cu design nou îmbunătăţesc nivelurile de confort pe distanţe lungi în interiorul noului BMW Seria 3 Touring. Spaţiul pentru umeri în faţă a crescut semnificativ, iar noul automobil oferă, pentru toate locurile, mai mult spaţiu la nivelul capului decât predecesorul său. Totodată, compartimentul din spate întâmpină pasagerii cu spaţiu pentru picioare suplimentar şi o mai mare uşurinţă la acces. Bancheta poate găzdui trei scaune pentru copii, dintre care două pot fi fixate în punctele de prindere ISOFIX.

Noul BMW Seria 3 Touring dispune standard de operare automată a hayonului. Opţiunea Comfort Access permite i deschiderea şi închiderea hands-free. Luneta se deschide separat, aşa cum sunt obişnuiţi clienţii BMW, iar deschiderea sa este mai lată cu 20 de milimetri decât cea a modelului actual. Transportul bagajelor mari şi grele este mai uşor acum datorită compartimentului de încărcare care este mai lat cu până la 112 milimetri, având o deschidere mai înaltă cu 30 mm şi mai lată cu până la 125 mm în secţiunea superioară, dar şi pragului de încărcare uşor coborât (la 616 mm) şi reducerii înălţimii dintre acesta şi podeaua portbagajului de la 35 mm la 8 mm. Există şi o opţiune suplimentară de cârlig de tractare, a cărui extindere şi retragere se face electric.

Portbagajul noului BMW Seria 3 Touring are o capacitate de 500 de litri – cu cinci litri mai mult decât predecesorul – când toate locurile sunt ocupate, iar capacitatea de încărcare primară utilizabilă direct a crescut cu 32 de litri. Volumul portbagajului poate fi mărit la un maximum de 1.500 de litri prin rabatarea spătarului banchetei în raport 40:20:40. De asemenea, opţional – prin apăsarea unui buton -, elementele spătarului pot fi scoase din portbagaj. Zona corespunzătoare a butoanelor poate fi găsită în panoul de control cu design nou de pe partea dreaptă a portbagajului. Husa compartimentului de bagaje şi plasa de partajare a portbagajului pot fi transportate în compartimentele create special sub podeaua portbagajului. Totodată, şinele antiderapante opţionale integrate în podeaua portbagajului sunt o facilitate nouă, care nu se regăseşte la nici unul dintre concurenţii noului BMW Seria 3 Touring. Şinele se extind automat când hayonul este închis şi previn alunecarea bagajelor în timpul călătoriei.

Şase motoare puternice şi eficiente de la lansare
Trei motoare pe benzină şi trei versiuni diesel vor fi disponibile de la lansarea noului BMW Seria 3 Touring sau în săptămânile următoare. BMW M340i xDrive Touring se evidenţiază în mod deosebit prin dinamica dominantă în clasă, graţie motorului pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie, ce dezvoltă 275 kW/374 CP. Portofoliul include şi două motoare pe benzină, cu patru cilindri, cu puteri de 135 kW/184 CP la BMW 320i Touring şi 190 kW/258 CP la BMW 330i, un motor diesel cu şase cilindri dispuşi în linie ce dezvoltă 195 kW/265 CP la BMW 330d xDrive Touring şi două versiuni diesel cu patru cilindri – 110 kW/150 CP la BMW 318d Touring şi 140 kW/190 CP la BMW 320d Touring.

Motoarele diesel cu patru cilindri ce propulsează BMW 318d Touring şi BMW 320d Touring sunt echipate standard cu cutie de viteze manuală, cu şase trepte, sau opţional cu transmisie Steptronic cu opt trepte (standard la toate celelalte variante de model). Tracţiunea integrală inteligentă – care optimizează distribuţia cuplului – este standard la cele mai puternice motorizări pe benzină şi diesel şi este opţională pentru BMW 330i xDrive Touring şi BMW 320d xDrive Touring. Toate variantele de model îndeplinesc standardul de emisii Euro 6d-TEMP. În 2020, un model BMW Seria 3 Touring cu tren de rulare plug-in hybrid va fi adăugat gamei în premieră.

Tehnologia inovatoare a şasiului oferă performanţe sportive şi confort al călătoriei
O creştere notabilă a agilităţii faţă de modelul actual, comportamentul foarte precis şi confortul persuasiv pe distanţe lungi sunt rezultatul unui proces de dezvoltare riguros, orientat spre plăcerea condusului, pentru structura caroseriei şi tehnologia şasiului. Rigiditatea caroseriei noului BMW Seria 3 Touring a fost mărită cu aproximativ 25% în general şi cu până la 50% în anumite zone. Prinderile şasiului sunt şi ele semnificativ mai rigide decât la modelul anterior. În plus, noul BMW Seria 3 Touring are un centru de greutate coborât şi o distribuţie egală (50:50) a maselor. În ciuda dimensiunilor exterioare crescute, numeroaselor suplimentări ale echipării standard, rigidităţii crescute şi proprietăţilor acustice optimizate, automobilul este mai uşor cu până la 10 kilograme decât generaţia actuală, ca modele comparative. Aerodinamica optimizată coboară coeficientul de rezistenţă până la 0,27 (BMW 320d Touring).

Amortizoarele cu răspuns variabil în funcţie de cursă – care fac parte din tehnologia de suspensie standard şi suspensia M Sport opţională – sunt importante pentru crearea unui echilibru între sportivitate şi confort al călătoriei pe care nici un rival nu-l poate egala. Acestea sunt variabile continuu şi reglează progresiv fermitatea amortizorului în funcţie de schimbarea cursei arcului, ceea ce le permite să reducă perceptibil mişcarea caroseriei atunci când se creează vibraţii cauzate de suprafaţa denivelată a drumului sau la abordarea dinamică a virajelor.

Pe lângă suspensia M Sport cu o reducere cu 10 milimetri a gărzii la sol, clienţii pot comanda şi suspensia M adaptivă, cu amortizoare controlate electronic. Cele două variante opţionale de suspensie se pot combina cu direcţia sport variabilă. Iar frânele M Sport, cu etriere fixe cu patru pistoane pe puntea faţă, sunt şi ele disponibile. Etrierele de culoare albastră poartă logo-ul M.

Specificaţia standard pentru noul BMW M340i xDrive Touring include şi diferenţial M Sport, care este disponibil ca opţiune (în combinaţie cu suspensia M Sport sau suspensia M adaptivă) pentru BMW 330i Touring, BMW 330i xDrive Touring şi BMW 330d Touring. Controlată electronic, funcţia de blocare complet variabilă din diferenţialul spate contribuie la îmbunătăţirea semnificativă a tracţiunii, agilităţii, stabilităţii şi manevrabilităţii în viraje.

Personalizare specifică şi echipare opţională de înaltă calitate
Variantele Advantage, Sport Line, Luxury Line şi M Sport ale noului BMW Seria 3 Touring permit o personalizare specifică a designului şi facilităţilor. Este disponibilă şi o gamă de opţiuni de înaltă calitate pentru îmbunătăţirea confortului. Volanele şi benzile decorative pentru interior cu design nou, tapiţeria opţională cu piele Vernasca şi tapiţeria BMW Individual cu piele Merino, panoul de instrumente Sensatec şi panoul de instrumente BMW Individual acoperit cu piele aduc un sentiment de exclusivitate pentru stilul interior. De asemenea, pe lista de opţiuni sunt acoperişul panoramic din sticlă, controlul pe trei zone al aerului condiţionat, încălzirea auxiliară, sistemul de sonorizare Harman Kardon Surround, lumina ambientală şi telefonia cu încărcare wireless. Sticla acustică vine standard pentru parbriz şi este oferită ca opţiune pentru uşi.

Progres nou pe drumul spre condus autonom
Sistemele inovatoare de asistare de la bordul noului BMW Seria 3 Touring reprezintă ultimii paşi spre condusul autonom. Dotările standard includ sistem Speed Limit Info (informaţii privind limita de viteză) cu afişare No Passing Info (informaţii privind interdicţia de depăşire), avertizare la părăsirea benzii şi avertizare de coliziune şi pietoni cu funcţie de frânare în oraş, care detectează şi bicicliştii. Printre opţiuni se numără tempomat activ cu funcţie Stop & Go şi Driving Assistant cu avertizare la schimbarea benzii, avertizare la coliziune din spate şi avertizare de trafic transversal. De asemenea este disponibil şi Driving Assistant Professional, un pachet complet de îmbunătăţire a confortului şi siguranţei. Una din facilităţile Driving Assistant Professional este asistentul de control al direcţiei şi al benzii, care lucrează împreună cu conducătorul pentru a contribui la menţinerea automobilului pe banda detectată, chiar şi în spaţii înguste, şi include şi asistent de menţinere a benzii cu protecţie activă la coliziune din lateral şi asistent de evitare cu schimbarea benzii. Noua generaţie BMW Head-Up Display oferă o suprafaţă de proiecţie mai mare, grafică nouă şi afişare de conţinut suplimentar.

Park Distance Control (controlul distanţei de parcare) şi camera pentru mers înapoi asistă conducătorul cu parcare şi manevrele. De asemenea, este disponibil şi Parking Assistant (asistent de parcare), care preia direcţia, acceleraţia, frânarea şi schimbarea vitezelor prin intermediul transmisie Steptronic la intrarea în parcare şi la ieşirea din aceasta. Gama sa de funcţii include suplimentar şi asistentul la marşarier, care asistă conducătorul pe distanţe de până la 50 de metri prin direcţionarea automobilului pe exact acelaşi traseu pe care l-a parcurs înainte.

Sursa: BMW Romania

(Visited 5 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice