Stiri auto si sfaturi tehnice pentru pasionati.


BMW iX M60

Conceptul de automobil al BMW iX oferă o bază ideală pentru un SAV electric cu caracteristici de înaltă performanţă. Atât structura caroseriei, cât şi principiul de design, precum şi configuraţia suspensiei sunt dezvoltate pentru a combina confortul superior la rulare cu caracteristicile de comportament sportiv. Conceptul de spaceframe din aluminiu şi structura de carbon, cu plastic armat cu fibră de carbon (CFRP) în acoperiş, secţiunile laterale şi din spate, sunt un amestec inteligent de materiale care combină rigiditatea crescută cu masa optimizată. Utilizarea CFRP pentru reducerea masei are o tradiţie îndelungată la BMW M GmbH. Materialul high-tech deosebit de uşor a obţinut deja rezultate excelente în combinarea performanţei motorului şi a masei la BMW M3 CSL, care a fost introdus în 2003. Astfel, BMW M GmbH a fost pionier în utilizarea CFRP în producţia de automobile la scară largă. La numeroase maşini sport de înaltă performanţă ale BMW M GmbH, un acoperiş standard din fibră de carbon şi alte componente din CFRP fac parte din principiul construcţiei uşoare inteligente.

Performanţa, eficienţa şi autonomia BMW iX M60 beneficiază şi de proprietăţile sale aerodinamice optimizate, care îi conferă un coeficient de rezistenţă (valoare Cd) de 0,27. Bateria de înaltă tensiune este amplasată jos în partea inferioară a caroseriei, coborând centrul de greutate al automobilului, ceea ce asigură un comportament agil, precum şi o distribuţie echilibrată a sarcinii pe punţi. De aceea, caracteristicile de performanţă ale BMW iX M60 nu sunt definite doar de o acceleraţie spontană remarcabilă, ci şi de o dinamică excelentă în viraje şi de manevrabilitate care poate fi controlată cu precizie în orice moment, chiar şi într-un regim sportiv de funcționare. BMW iX M60 poate fi condus la limitele fizice, oferind conducătorului feedback clar în stilul tipic BMW M.

BMW iX M60 combină caracteristicile sale de performanţă tipice M cu tehnologia foarte avansată a noului sistem modular viitor al BMW Group în domeniile condusului autonom, operării, conectivităţii şi serviciilor digitale. Acest lucru creează o experienţă de mobilitate premium care este unică în mediul competiţional. La aceasta contribuie şi arhitectura interioară complet revizuită, creând un sentiment de spaţiu extrem de generos.

La fel ca şi celelalte variante de model, BMW iX M60 prezintă cea mai extinsă gamă de echipamente standard oferită vreodată de BMW în domeniul sistemelor de asistare a condusului, precum şi numeroase inovaţii. O nouă generaţie de senzori, un nou set de software şi o platformă de calcul puternică oferă, de asemenea, un potenţial considerabil pentru evoluţia constantă a funcţiilor de condus autonom şi parcare – cu funcţionalitate de nivel 3 pe termen mediu.

Sistemul de afişare şi control iDrive de ultimă generaţie extinde interacţiunea dintre conducător şi automobil, permiţând un dialog natural. Se bazează pe noul sistem de operare BMW 8 şi a fost proiectat cu un accent clar pe funcţia tactilă a noului ecran central curbat BMW şi pe comunicarea vocală cu Asistentul Personal Inteligent BMW complet îmbunătăţit. Actualizările software de la distanţă oferă posibilitatea de a instala over-the-air funcţii noi şi îmbunătăţite ale automobilului. Navigaţia cu sistemul BMW Maps bazat pe cloud şi video Augmented Reality pe displayul central asigură planificarea rapidă şi precisă a traseului, precum şi o orientare perfectă în trafic. De asemenea, BMW iX este un pionier în transmisia de date folosind standardul de telefonie mobilă 5G şi în integrarea contului personal de telefon mobil în automobil cu ajutorul Personal eSIM.

BMW iX M60 accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 3,9 secunde*. Livrarea spontană a puterii sistemului de propulsie electric specific M continuă în mod constant până la limitele superioare de sarcină, astfel încât creşterea turaţiei rămâne aproape constantă până la viteza maximă limitată electronic la 250 km/h. Autonomia BMW iX M60, determinată în ciclul de testare WLTP, este de până la 575 de kilometri*.

Debutul lui BMW iX M60 marchează un reper în istoria BMW M GmbH, care a început acum 50 de ani. Împreună cu BMW i4 M50, acesta întruchipează intrarea mărcii BMW M în segmentul automobilelor de performanţă electrice. Puterea extremă şi controlul precis al tracţiunii integrale electrice, împreună cu sistemul de control al patinării roţilor – unul cu o capacitate de reacţie ridicată – şi tehnologia de suspensie care include, printre altele, o suspensie pneumatică pe ambele punţi, reglată special M, cu control automat al gărzii la sol. Toate acestea asigură o experienţă de condus, agilitate şi precizie caracteristice BMW M.

BMW iX M60 este produs împreună cu celelalte variante de model Sports Activity Vehicle (SAV) electric la uzina BMW Group din Dingolfing. Locul premierei sale mondiale va fi Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas (SUA) în ianuarie 2022. Lansarea pe piaţa mondială va fi în vara anului 2022.

Propulsia fără emisii locale, distribuţia puterii între roţile faţă şi spate, care este constant adaptată la situația de condus, şi proprietăţile dinamice ale unui automobil sport de înaltă performanţă sunt ceea ce caracterizează noul BMW iX M60. Aceasta înseamnă că caracteristicile distinctive ale unui automobil BMW M în ceea ce priveşte dinamica, agilitatea şi precizia pot fi experimentate acum împreună cu o propulsie electrică. Datorită puterii deosebit de ridicate a sistemului, de până la 455 kW/619 CP*, şi configuraţiei specifice M a suspensiilor, BMW iX M60 oferă livrare a puterii, acceleraţie longitudinală şi laterală, tracţiune şi manevrabilitate demne de BMW M. Comportamentul bine echilibrat, care asigură o combinaţie emblematică de agilitate spontană şi confort superior la toate variantele de model BMW iX, este sporit de o experienţă plină de emoţie atunci când sunt atinse limitele fizice. Sistemul de propulsie al BMW iX M60 are întotdeauna rezerve de putere, chiar şi în intervalele de sarcină mari.

De asemenea, tehnologia BMW eDrive de generaţia a cincea contribuie ca BMW iX M60 să livreze un raport foarte bun între dinamică, eficienţă şi autonomie.. Tracţiunea integrală electrică a BMW iX M60 este generată tot cu ajutorul motoarelor electrice. Fiecare este conectat cu electronica de putere şi cu o transmisie cu un singur raport, într-o casetă comună, şi antrenează roţile faţă, respectiv spate. Această topologie de propulsie extrem de integrată permite un design foarte compact şi optimizează livrarea spontană a puterii, precum şi consumul de energie.

Sursa: BMW Romania

(Visited 3 times, 1 visits today)
Cartea de salvare a propriului autoturism


Alegeti si alte stiri                                                           


Articole din pagina principala

Modelul lunii


Autovehiculul lunii este Skoda 130 RS !DIVERTISMENT AUTO

‘Porsche al Estului’: ŠKODA 130 RS – 40 de ani de pasiune pentru vitezăPovestea ŠKODA RS a început în 1974, cu mașinile de curse ŠKODA 180 RS și ŠKODA 200 RS. Legendara ŠKODA 130 RS din anii 1970 și 1980 a fost una dintre cele mai de succes mașini sport din acea perioadă. Producătorul de automobile din Republica Cehă a lansat ŠKODA Octavia RS drept primul model RS din noua eră, în 2000.

1974: ŠKODA 180 RS și 200 RS – mașini spectaculoase de curse

ŠKODA a utilizat pentru prima dată în 1974 abrevierea RS pentru a denumi un model. Automobilele de curse ŠKODA 180 RS și 200 RS sunt considerate a fi mașinile RS originare. Motivul dezvoltării lor a fost dorința de a concura în clasele prestigioase și de volum mai mare ale curselor auto, precum și dorința de a aduce pe pistele de curse mărci care aveau succes la vânzări la nivel internațional.

După o pregătire de numai o jumătate de an, în primăvara anului 1974, ŠKODA lansa trei modele supersport (un 180 RS și două 200 RS), care concurau pentru prima dată într-o competiție oficială de motorsport în luna iunie a aceluiași an, cunoscute apoi drept ŠKODA Rally. “Modelele ŠKODA 180 RS și 200 RS reprezentau intrarea mărcii în raliurile de înaltă clasă,” spune Michal Velebný, Restoration Workshop Manager la Muzeul ŠKODA ...

Mecanica si sfaturi tehnice


Stiri si informatii tehnice